Przepis na fit sałatkę do dań grillowych z pomidorkami

Jeśli jesteśmy posiadaczami działki lub ogródka z warzywnikiem, w sezonie letnim, możemy sięgać po własne warzywa, które po dodaniu kilku prostych składników, stworzą fantazyjne i smaczne sałatki na grilla.

Składniki na sałatkę:

  • 500 g kolorowych pomidorków,
  • garść listków rukoli,
  • ser mozzarella 1 kulka,
  • 1 cebula,
  • pęczek szczypiorku,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 4 łyżki oleju,
  • sól i pieprz,
  • pół łyżeczki cukru,
  • ¼ łyżeczki bazylii,
  • ¼ łyżeczki oregano.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory myjemy i kroimy na pół. Jeśli nie mamy pomidorków koktajlowych, to pomidory kroimy w większą kostkę.
  2. Ser mozzarella odsączamy z zalewy i kroimy ser w kostkę.
  3. Cebule obieramy i kroimy w pióra, a szczypiorek drobno siekamy.
  4. Dodajemy listki rukoli.
  5. W osobnym naczyniu mieszamy olej, cukier, oregano i bazylię i sok z cytryny. Sos odstawiamy na 30 min, aby przyprawy zmiękły.
  6. Sałatkę polewamy sosem, mieszamy, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Sałatka od razu jest gotowa do spożycia.

Wskazówki:

Jeśli sałatkę przygotowujemy wcześniej, to należy pamiętać, aby sos dodać dopiero przed samym podaniem na stół. Dobrze jest zatroszczyć się o to, aby składniki były dobrze schłodzone.

Sałatka jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Doskonale nadaje się jako dodatek do grilla, ale również do mięsa i dań obiadowych. Sporym atutem jest to, że prawie wszystkie składniki na sałatkę można znaleźć w domowym warzywniku.

Lekka i tania sałatka z burakiem

Burak pieczony stał się ogromnym hitem, który coraz częściej dodawany jest do różnego rodzaju sałatek. Sam sposób pieczenia jest niezwykle prosty i coraz częściej jest zamiennikiem gotowania. Wystarczy umyć buraki i owinąć folią aluminiową, a następnie piec w piekarniku, przez 40 minut, aby cieszyć się przepysznym smakiem pieczonego buraka.

Składniki na sałatkę z buraka pieczonego:

  • 2 pieczone buraki,
  • miks sałat,
  • 100 g sera feta,
  • pomidorki koktajlowe (8 sztuk),
  • pestki dyni,
  • 1 papryka czerwona,
  • 4 łyżki oleju,
  • 3 łyżki wody,
  • opakowanie włoskiego sosu do sałatek,
  • sól i pieprz do smaku.

Przepis na sałatkę:

  1. Buraki pieczemy odpowiednio wcześnie, ponieważ wymagają wystudzenia przed podaniem. Można je upiec nawet dzień przed planowanym przyjęciem. Buraki obieramy i kroimy w większą kostkę.
  2. Dodajemy miks sałat.
  3. Ser feta kroimy w drobną kostkę.
  4. Usuwamy gniazda nasienne z papryki i kroimy ją w cienkie paseczki.
  5. Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki.
  6. W szklance łączymy wodę, olej i sos sałatkowy, a także sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
  7. Składniki sałatki mieszamy z sosem i możemy podawać ją na stół i posypujemy prażonymi pestkami dyni.

Wskazówki:

Zamiast sera feta można wykorzystać ser mozzarella. A pestki dyni można zastąpić słonecznikiem.

Sałatka doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla, ale nie tylko. Ciekawym dodatkiem może okazać się ciabatta z suszonymi pomidorami. Ta letnia i lekka sałatka to doskonałe rozwiązanie dla osób odchudzających się i takich, które nie jedzą mięsa. Jest niezwykle pożywna, a do tego kompozycja kolorystyczna sprawia, że wygląda bardzo ciekawie i zachęcająco.

Pyszna sałatka z łososiem wędzonym dobra jako dodatek do grilla

Nie wszystkie sałatki na grilla muszą zawierać sałatę. Niektóre z nich nie mają jej ani grama, a mimo to chętnie sięgają po nią zarówno dorośli, jak i dzieci. Sałatka z wędzonym łososiem jest prosta i szybka w przygotowaniu i doskonale prezentuje się na stole wraz z innymi potrawami przygotowanymi na grilla.

Składniki do sałatki:

  • 150 g makaronu wstążki (najlepszy będzie kolorowy pełnoziarnisty),
  • 1 słoik zielonego pesto,
  • 12 pomidorków koktajlowych,
  • opakowanie łososia wędzonego,
  • 10 oliwek.

Sposób wykonania:

  1. Makaron należy ugotować według informacji zawartej na opakowaniu. Najlepiej, aby makaron nie był rozgotowany. Po ugotowaniu trzeba go odpowiednio wystudzić.
  2. Do makaronu dodajemy pesto i kroimy drobno łososia.
  3. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i dodajemy do reszty składników.
  4. Oliwki kroimy na pół.
  5. Wszystkie składniki mieszamy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Wskazówki:

Zamiast łososia można użyć tuńczyka w sosie własnym.

Przepis na tę sałatkę jest niezwykle szybki i można go wykorzystać nie tylko w przypadku imprez plenerowych, ale również jako pełnowartościowe danie obiadowe dla całej rodziny. Głównym atutem tej pysznej sałatki na grilla jest to, że składniki są bogate w wiele substancji odżywczych, które wspomagają funkcjonowanie naszego organizmu. Sprawdź także ten artykuł z inspirującymi przepisami na grilla.

Błyskawiczna i prosta sałatka na grilla

Ta letnia sałatka jest niezwykle szybka w przygotowaniu, a do tego banalnie prosta. Połączenie tych kilku składników sprawia, że pozornie proste składniki stają się prawdziwą ucztą dla podniebienia i świetnym dodatkiem do grilla.

Składniki potrzebne do wykonania sałatki:

  • 6 ogórków gruntowych,
  • 3 pomidory malinowe lub rzymskie,
  • pęczek rzodkiewki,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 2 cebule czerwone,
  • pęczek szczypiorku,
  • sól i pieprz,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka oleju,
  • dwie łyżki soku z cytryny.

Sposób wykonania:

  1. Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy.
  2. Ogórki obieramy i kroimy na plasterki.
  3. Pomidory kroimy w kostkę, usuwając wcześniej szypułkę.
  4. Szczypiorek i pietruszkę drobno kroimy.
  5. Cebule obieramy i kroimy w cienkie pióra.
  6. W szklance mieszamy olej, sok z cytryny, cukier i przyprawy. Mieszamy, aż cukier się rozpuści, a następnie polewamy sosem sałatkę.
  7. Całość dokładnie mieszamy.

Wskazówki:

Sałatka będzie dobra nie tylko na grilla, ale sprawdzi się również jako dodatek do mięsa.

Sałatka najlepiej smakuje schłodzona. Przyrządzając ją, należy pamiętać, że składniki powinny być pokrojone niedługo przed podaniem, aby zachowały swoją świeżość i chrupkość.

Bardzo pyszna sałatka na grillowe spotkania

Żadne spotkanie grillowe nie może się obejść bez smacznej sałatki. Choć najczęściej, jako dodatek do grillowanych mięs, można spotkać sałatki warzywne, to jednak coraz częściej pojawiają się w nich akcenty owocowe. Ciekawym przykładem na grillowe szaleństwo może być połączenie truskawek z rukolą. Poniżej szybki przepis do wykonania sałatki.

Składniki:

  • 200 g truskawek,
  • 1 awokado,
  • 2 łyżki ziaren słonecznika,
  • 1 opakowanie miks sałat z rukolą,
  • ½ cytryny,
  • 200 g sera mozzarella

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki dokładnie myjemy i usuwamy szypułki, następnie kroimy na ćwiartki.
  2. Awokado obieramy i kroimy w kostkę.
  3. Do miski dajemy miks sałat i dodajemy wcześniej pokrojone awokado i truskawki.
  4. Ser mozzarella odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę.
  5. Wyciskamy sok z połowy cytryny i skrapiamy nim sałatkę.
  6. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni i dekorujemy nimi wierzch sałatki.

Wskazówki:

Ta sałatka jest niezwykle uniwersalna. Zamiast truskawek może się w niej znaleźć arbuz lub drylowane wiśnie. Wszystko zależy od tego, na jakie owoce mamy ochotę i na które aktualnie jest sezon.

Ta pyszna sałatka, będzie wspaniałą odskocznią od standardowych sałatek grillowych i z pewnością zaciekawi młodszych odbiorców.

Warstwowa sałatka na grilla

Gdy w grę wchodzi eleganckie zaprezentowanie grillowego stołu, nie może na nim zabraknąć sałatki warstwowej, która zawsze prezentuje się bardzo ciekawie. Jej wykonanie nie zajmie wiele czasu, jednak warto ją przygotować tuż przed przybyciem gości, aby warzywa zachowały swoją świeżość.

Składniki na sałatkę:

  • ¼ kapusty pekińskiej,
  • 4 jajka
  • puszka kukurydzy,
  • 6 ogórków kiszonych,
  • 15 pomidorków koktajlowych,
  • 2 cebule czerwone,
  • pęczek szczypiorku,
  • 3 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz.

Wykonanie sałatki:

  1. Kapustę pekińską drobno szatkujemy.
  2. Na pokrojoną kapustę kładziemy odsączoną z zalewy kukurydzę.
  3. Ogórki kiszone kroimy w kostkę.
  4. Następną warstwę będą stanowić pomidorki pokrojone na pół.
  5. Na pomidorki posypujemy pokrojona w kostkę cebulę.
  6. Wcześniej ugotowane jajka na twardo obieramy i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy jako kolejną warstwę sałatki.
  7. W szklance mieszamy jogurt majonez i przyprawy, a następnie polewamy wierzch sałatki.
  8. Górę dekorujemy posiekanym drobno szczypiorkiem.

Wskazówki:

Opcjonalnie do sałatki można dodać czarne oliwki, które dodadzą sałatce ciekawego koloru.

Sałatka warstwowa doskonale sprawdzi się zarówno na przyjęciach pod gołym niebem, jak i podczas domowych wieczorów ze znajomymi. Wykorzystane składniki sprawiają, że w wysokim naczyniu warstwy bardzo ładnie ze sobą kontrastują i dodają sałatce elegancji.

Zawsze smaczne tzatziki

Nie ma chyba osoby, która nie doceniłaby wspaniałego smaku sałatki z ogórków. To zdecydowanie jedna z najszybszych i najprostszych sałatek, której wykonanie nie zajmuje zbyt wiele czasu.

Składniki:

  • 1 kg ogórków,
  • 1 duży jogurt grecki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • ½ łyżeczki przyprawy do tzatzyków,
  • łyżka posiekanego koperku.

Sposób wykonania:

  1. Ogórki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, następnie umieszczamy na sitku i staramy się wycisnąć jak najwięcej wody. Proces należy powtarzać co kilkanaście minut.
  2. Dobrze wyciśnięte ogórki mieszamy z jogurtem greckim i dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  3. Wszystko doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą do tzatzyków
  4. Wierzch posypujemy drobno posiekanym koperkiem.

Wskazówki:

Jeśli nie posiadamy sitka o drobnych oczkach, ogórki można wycisnąć przy pomocy wypranej i wygotowanej pieluchy tetrowej. Nie może być to nowa pielucha z uwagi na mikrowłoski, które mogłyby się dostać do pożywienia.

Jeśli jeszcze nie mieliśmy okazji, aby spróbować tego pomysłu na wykorzystanie ogórków kiszonych, to z pewnością sezon letni będzie najlepszym czasem do eksperymentów. Ta sałatka, choć wymaga wkładu czasu do jej przygotowania, jest niezwykle smaczna i warta uwagi. Może być również wykorzystana jako surówka obiadowa do przepysznych polskich kotletów podawanych z wczesnymi ziemniakami.

ikona podziel się Przekaż dalej