Najlepsze sałatki z tuńczyka

Warstwowa sałatka z tuńczykiem na krakersach- najlepsza, jaką jadłeś!

Najbardziej efektownym i ciekawie podanym daniem podczas imprez rodzinnych i nie tylko, jest sałatka z tuńczyka na krakersach. To bez wątpienia hit nie tylko ze względu na wygląd, który przypomina stadion piłkarski lub pole obsiane rzepakiem. Jakiekolwiek nie byłyby skojarzenia, to ta sałatka wygląda i smakuje wspaniale, dlatego warto ją wypróbować. Jeśli nie wiesz jak zrobić taką sałatkę, to poniżej znajduje się przepis, który krok po kroku wyjaśni każdy etap powstawania tej ciekawej i eleganckiej sałatki.

Do przygotowania sałatki potrzebne będą następujące składniki:

  • paczka krakersów 250 g,
  • majonez,
  • 5 jajek,
  • szczypiorek,
  • tuńczyk w puszce (w oleju lub sosie własnym),
  • 200 g żółtego sera,
  • 3 ogórki kiszone.

Wykonanie:

  1. Sałatkę niestandardowo podajemy nie w misach, a na płaskiej desce lub tacce, dlatego też zaczynamy od ułożenia 9 krakersów obok siebie. Na wierzch nakładamy połączony ogórek z żółtym serem. Zarówno ogórek, jak i ser ścieramy na grubych oczkach i mieszamy z dwiema łyżkami majonezu.
  2.  Na wierzchu kładziemy warstwę krakersów, a później łączymy odsączonego tuńczyka z 2 łyżkami majonezu. Powstałą masę rozcieramy po krakersach i przykrywamy ją kolejną warstwą krakersów.
  3. Kolejnym krokiem będzie starcie białek na grubych oczkach i wymieszanie ich z majonezem. Na tym etapie doprawiamy masę do smaku pieprzem i odrobiną soli, a następnie nakładamy ją na krakersy i przykrywamy ich kolejną warstwą.
  4. Pozostałe żółtka ścieramy na tarce i kroimy pęczek szczypiorku. Szczypiorek układamy na przemian z jajkiem na krakersach, tworząc ciekawe żółto-zielone pasy.
  5. Sałatka z tuńczykiem na krakersach nie jest trudna do wykonania ani szczególnie pracochłonna. Wykonując ją na przyjęcie, należy pamiętać o wcześniejszym przygotowaniu, tak aby krakersy lekko zmiękły. Wiele osób poleca zrobienie je z jednodniowym wyprzedzeniem, jednak lepszy efekt smakowy pojawia się, gdy krakersy są jeszcze lekko chrupiące. Sałatkę nakładamy, odcinając ją na łączeniach krakersów.

Pyszna sałatka z ryżem, jajkiem i tuńczykiem

Najbardziej znanym i chętnie stosowanym przepisem jest sałatka z ryżem i tuńczykiem. Stanowi ona doskonałą odmianę od klasycznych warzywnych sałatek, a przy tym nie jest trudna do wykonania. Z pewnością pokochają ją wielbiciele ryżu.

Do wykonania sałatki z tuńczykiem potrzebnych jest kilka produktów, które zazwyczaj znajdują się w każdej lodówce. Jest niezwykle smaczna, szybka i prosta w przygotowaniu, dlatego doskonale sprawdzi się, gdy zaskoczą nas niezapowiedziani goście. Jak zrobić najszybszą sałatkę na awaryjne okazje? Przepis znajduje się poniżej.

Do jej wykonania potrzebne są następujące składniki:

  • tuńczyk w puszce,
  • kukurydza w puszce,
  • jedna czerwona papryka,
  • jedna cebula,
  • 3 jajka,
  • majonez,
  • 100 g ryżu,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz,
  • majonez,
  • 3 ogórki konserwowe.

Tym zrobisz surówki i sałatki - sprawdź

Sposób przyrządzenia:

  1. Do czystego garnka nalewamy wody i wsypujemy około 100 g ryżu.
  2. Solimy wodę i gotujemy ryż przez 15-18 minut pilnując, żeby się nie rozgotował.
  3. W innym mniejszym garnku gotujemy jajka.
  4. Do ugotowanego ryżu dodajemy odsączonego tuńczyka i kukurydzę.
  5. Ugotowane jajka łupiemy i kroimy w kostkę i dodajemy je do reszty składników.
  6. Następnie kroimy cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę i również dodajemy do reszty składników.
  7. Całość mieszamy z 4-5 łyżkami majonezu, a następnie doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
  8. Pietruszkę bardzo drobno siekamy i dekorujemy wierzch sałatki.

Elegancko podana sałatka, będzie idealna na każdą okazję. Doskonale sprawdzi się podczas dużych uroczystości, jak i mniejszych spotkań rodzinnych. Można ją również zrobić na przyjęcia i inne spotkania organizowane ze znajomymi.

Nietypowe smaki i pomysły na sałatki z tuńczykiem

Smaczna sałatka z tuńczykiem i ananasem

Ta sałatka powinna nosić miano, sałatek dla zabieganych. Jej przygotowanie nie zajmie więcej niż 15 minut i z pewnością ucieszy domowników, którzy często bywają znudzeni zwykłymi kanapkami podawanymi na kolację. Przed podaniem warto ją schłodzić w lodówce.

Składniki potrzebne do wykonania sałatki:

  • tuńczyk w puszce,
  • kukurydza w puszce,
  • majonez,
  • pół puszki ananasa,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 100 g makaronu ryżowego.
Sałatka z tuńczykiem w trakcie przygotowywania, a także przepisy na najlepsze sałatki z tuńczykiem z dodatkami
Sałatka z tuńczykiem i ananasem oraz inne przepisy na sałatkę z tuńczykiem krok po kroku

Sposób wykonania:

  1. Makaron ryżowy gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu.
  2. Do miski wsypujemy odsączonego tuńczyka i kukurydzę.
  3. Plastry ananasa kroimy w drobną kostkę.
  4. Powyższe składniki łączymy z wystudzonym makaronem ryżowym.
  5. Dodajemy sól, pieprz i łączymy wszystko z 4 łyżkami majonezu.
  6. Ta pyszna sałatka powinna wylądować na około godzinę lub więcej w lodówce.

Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na sałatki z selera naciowego.

Najlepsza sałatka z tuńczykiem bez majonezu

Nie każdy jest fanem majonezu, a nawet jeśli lubimy ten dodatek do sałatek, to nie zawsze mamy na niego ochotę. W takich sytuacjach najlepiej zdecydować się na wykonanie sałatki bez majonezu. Jej lekka forma może zadziwić ciekawym i orzeźwiającym smakiem, który idealnie sprawdzi się w gorące, letnie wieczory. Zastanawiasz się jak zrobić taką sałatkę?

Do zrobienia sałatki potrzebujesz:

  • miks sałat,
  • tuńczyk w sosie własnym,
  • kukurydza konserwowa,
  • pomidory koktajlowe,
  • ser feta,
  • 2 łyżki słonecznika prażonego,
  • łyżeczka miodu,
  • 3 łyżki oliwy,
  • sok z połowy cytryny,
  • łyżeczka musztardy stołowej,
  • sól i pieprz.

Zastanawiasz się jak zrobić taką sałatkę?

  1. Miks sałat umieszczamy w misce.
  2. Dodajemy odsączonego tuńczyka i pół puszki kukurydzy.
  3. Kilka pomidorków koktajlowych kroimy na pół i dodajemy do reszty składników.
  4. Dodajemy kilka kostek sera feta. Najlepiej zrobić to według uznania, bo jedni wolą większą jego ilość, a inni mniejszą. Osoby, które nie lubią sera fety, mogą dodać ser mozzarella.
  5. W szklance mieszamy oliwę, sok z cytryny, miód i musztardę. Mieszamy nieprzerwanie, do momentu aż wszystkie składniki połączą się i dodajemy powstały sos do sałatki.
  6. Na końcu dodajemy słonecznik, sól i pieprz i wszystko dokładnie mieszamy.
  7. Jeśli nie mamy słonecznika prażonego, to możemy wykorzystać zwykłe ziarna słonecznika i uprażyć je na suchej patelni pilnując, aby się nie przypaliły.

Sałatka jest już gotowa, jednak dla lepszego połączenia smaku, najlepiej odstawić ją na około 30 minut. Oczywiście przepis można dowolnie modyfikować, dodawać i odejmować składniki. Można podawać ją z pieczywem czosnkowym lub zupełnie bez niczego. Doskonale sprawdzi się podczas letnich przyjęć lub organizowanych grilli, gdzie będzie stanowić dopełnienie mięsnych potraw szykowanych na tę okazję.

Pyszna sałatka z porem i tuńczykiem

Ta niezwykle wiosenna sałatka, będzie doskonała jako przekąska na wiosennych i letnich uroczystościach rodzinnych i na przyjęciach. Jest lubiana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych.

Do jej wykonania potrzebujemy:

  • 1 por,
  • puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • kukurydza w puszce,
  • majonez,
  • sól i pieprz,
  • 200 g żółtego sera,
  • 200 g szynki konserwowej,
  • 3 jajka,
  • groszek konserwowy.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie, a następnie pozbywamy się skorupki i kroimy je w kostkę.
  2. Białą część pora oczyszczamy, myjemy i kroimy w cienkie paski. Następnie solimy i odstawiamy na 2- 3 godziny, aby por zmiękł.
  3. Ser ścieramy na grubych oczkach.
  4. Odsączamy kukurydzę, tuńczyka i groszek.
  5. Szynkę kroimy w drobną kostkę.
  6. Wszystkie składniki układamy w prostej salaterce, zaczynając od pora, na którego kładziemy pokrojoną szynkę.
  7. Następna warstwa to kukurydza. Wystarczy pół puszki.
  8. Na kukurydze kładziemy pół puszki groszku konserwowego, 3 łyżki majonezu, a następnie cienką warstwę pora.
  9. Później nakładamy tuńczyka, jajka, resztę kukurydzy i groszku.
  10. Dodajemy majonez około 5-6 łyżek a wierzch posypujemy startym serem.
  11. Do dekoracji można użyć natki pietruszki.

Sałatka będzie się pięknie prezentować na każdym eleganckim stole. Zdecydowanie wspaniale pasuje do bardzo formalnych lub świątecznych okazji. Jej wygląd zachwyci wszystkich gości, nawet tych najbardziej wybrednych.

Tuńczyk - dlaczego warto go jeść?

Ciekawe triki, które docenią goście

Jeśli naszym gościem ma być osoba, która nie lubi tuńczyka i wiemy o tym, możemy większość z tych przepisów dostosować do jej upodobań, dodając pokrojonego w kostkę i usmażonego kurczaka. Alternatywa może być również kurczak wędzony, który dodaje sałatce wspaniałego smaku.

Sałatka z kurczaka może być dopełnieniem sałatki z tuńczyka, która na przyjęciu będzie stanowić główny posiłek. Z pewnością zostanie doceniona przez osoby, które nie lubią ryb pod żadną postacią. Ewentualnie dla bezpieczeństwa można wykonać drugą, alternatywa sałatkę, której dodatkiem będą same warzywa lub szynka konserwowa.

Wartości odżywcze

Tuńczyk to idealna ryba dla osób, które się odchudzają. Zawiera niewielka ilość kalorii w porównaniu do zalet, jakie otrzymujemy przy jego spożyciu. Jednym z pożądanych przez nasz organizm składników jest białko, które mięso tuńczyka zawiera. Jest źródłem wielu witamin, między innymi witaminy B i D. Witamina D, która szczególnie zimą powinna być dodatkowo suplementowana do naszego organizmu. Do tego jest bogaty w kwasy omega-3 EPA i DHA, tak ważne dla naszego organizmu.

Choć tuńczyk ma wiele dobroczynnych właściwości, to zawiera również szkodliwa dla nas metylortęć. Ze względu na to nie powinny go spożywać kobiety w ciąży, gdyż związek ten może zaszkodzić dziecku rozwijającemu się w ciele matki. Mimo wszystko warto dopisać tę rybę jako jedną z niezbędnych pozycji na naszej liście zakupów i wypróbować przepisy zamieszczone powyżej.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 100,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny