Saletra - popularny nawóz sztuczny - rodzaje, zastosowanie, skład

Nawożenie roślin ma ogromne znaczenie dla ich prawidłowego rozwoju. Owszem, jest sporo gatunków, które nie mają dużych wymagań w tym względzie. Zazwyczaj jednak zasilenie składnikami mineralnymi jest potrzebne. Do tego właśnie służy saletra, bardzo popularny nawóz. Warto, więc poznać skład i zastosowanie tego związku.

Saletra – skład i zastosowanie

Saletra to bardzo ogólna, techniczna nazwa azotanów, czyli związków wykorzystywanych w gospodarce. Owe azotany to w rzeczywistości sole kwasu azotowego, które rozpuszczają się w wodzie. Dodatkowo odznaczają się silnymi właściwościami utleniającymi. To sprawia, że tworzy się z nich nawozy sztuczne wykorzystywane w ogrodnictwie i rolnictwie. Saletra jest też częścią składową materiałów wybuchowych oraz środkiem konserwującym w przemyśle spożywczym.

Co ważne, wyróżnia się kilka rodzajów saletry. Jest to między innymi, bardzo popularna saletra amonowa. Poza nią występuje saletra magnezowa, wapniowa i potasowa.

Saletra amonowa zwana też azotową reprezentuje najczęściej stosowane nawozy sztuczne. Jest bardzo uniwersalna, dzięki czemu używa się jej na wszystkich rodzajach gleby. Co ciekawe, saletra azotowa nadaje się do dokarmiania różnych grup roślin. Mogą to być okazy jednoroczne i byliny, ale też drzewa i krzewy. Opisywany nawóz może być bezpiecznie używany do zasilania warzyw i innych roślin jadalnych. Jednakże trzeba zachować odpowiednie dawkowanie. Właściwie stosowana saletra amonowa wspomaga wzrost oraz wydłuża okres wegetacji.

Warto też wspomnieć o składzie opisywanej saletry. Zawiera ona azot występujący w dwóch postaciach, azotanowej oraz amonowej. Takie rozwiązanie decyduje o uniwersalności nawozu. Pierwsza forma, czyli azotanowa sprawia, że nawóz bardzo szybko dostarcza roślinom niezbędne składniki odżywcze. Tymczasem wersja amonowa ma nieco inne działanie. Stopniowo uwalnia azot i działa znacznie dłużej. Obie formy mogą być też wspomagane przez inne substancje. Często dodaje się mączkę dolomitową, która jest bogata w wapń i magnez.

Saletra amonowa będzie miała dobry wpływ na uprawę tylko wtedy, gdy zachowamy właściwe dawkowanie. W tym celu należy ustalić zawartość azotu w glebie oraz indywidualne wymagania rośliny. Można jednak wymienić kilka ogólnych porad. Byliny nawozi się wiosną w ilości 0,25 kg na 10m². Gatunki jednoroczne zasila się przed rozpoczęciem wegetacji. Mają też mniejsze potrzeby, bo tylko 0,16 kg na 10m². Młode drzewa i krzewy są jeszcze mniej wymagające. Potrzebują około 0,12 kg nawozu na taką samą powierzchnię. Saletra azotowa nie jest też zbyt droga. Jej cena zależy od producenta i ilości. Najczęściej sprzedaję się ją w 10 kilogramowych workach. Kosztują około 18-20 zł.

Saletra azotowa to nie jedyna możliwość

Nawozy sztuczne to bardzo szeroka grupa. Te oparte o saletrę występują w kilku odmianach. Jedną z nich jest saletra potasowa. W jej skład wchodzi azot w formie azotanowej. To oznacza, że substancje odżywcze szybko docierają do rośliny. Ta mieszanka zawiera też około 45% procent potasu. Jakie zastosowanie ma saletra potasowa? Sprawdza się doskonale przy nawożeniu dolistnym. Używa się jej również w dokarmianiu przedsiewnym oraz pogłównym. Saletra potasowa sprzedawana jest w różnych ilościach. Można znaleźć kilogramowe worki, których cena utrzymuje się w okolicach 10 zł. Popularniejsze są jednak 25 kilogramowe paczki kosztujące około 120 zł.

Kolejną pozycję na liście zajmuje saletra wapniowa. Skład tej wersji jest bardzo ciekawy. Mamy tu 15% azotu uzupełniane przez 20% wapnia. Otwiera to przed każdym ogrodnikiem kilka ciekawych opcji. Saletra wapniowa wykazuje właściwości odkwaszające glebę. Przydaje się, więc przy uprawie roślin, które nie lubią kwaśnego podłoża. Znajduje zastosowanie przy nawożeniu pogłównym i dolistnym. Co ważne saletra wapniowa występuje w wersji granulowanej oraz płynnej. Jej dawkowanie powinno być dostosowane do gleby i konkretnej rośliny. Cena to 40-50 zł za 25 kilogramów.

Na koniec pozostaje saletra magnezowa. Jest to nawóz zazwyczaj występujący w formie płatków. Używa się ich do sporządzania roztworów lub w nawożeniu pozakorzeniowym. 

Saletra magnezowa w 9% składa się z magnezu. Jest, więc szybkim i łatwym w użyciu dostarczycielem tego składnika odżywczego. Największą zaletą tego nawozu jest to, że wspomaga rośliny w produkcji chlorofilu. Tym samym zwiększa intensywność fotosyntezy. Do tego można ją mieszać z innymi nawozami. Podobnie jak w powyższych przypadkach dawkowanie powinno być dostosowane do gleby i konkretnej rośliny. Na koniec cena, saletra magnezowa dostępna jest w 25 kilogramowych workach kosztujących 60-70 zł.

Nawozy sztuczne to grupa składająca się z wielu substancji. Ważne miejsce wśród nich zajmuje saletra azotowa. Sprawdza się na wszystkich rodzajach gleby. Można nią nawozić rośliny jednoroczne, byliny, warzywa oraz drzewa i krzewy. Poza nią do dyspozycji rolników i ogrodników jest saletra potasowa i saletra wapniowa. Każdy z tych nawozów ma szerokie zastosowanie. Jeśli tylko zachowamy odpowiednie dawkowanie, przyniesie to ogromne korzyści dla roślin. Staną się dorodne i zdrowe a to przecież najważniejsze w każdej uprawie.