Saletra wapniowa to popularny nawóz mineralny

Skład, przeznaczenie i stosowanie saletry wapniowej

Nawozy nieorganiczne mają powszechne zastosowanie na polach, w ogrodach i sadach. Zarówno tych dużych jak i przydomowych. Jednym z popularniejszych jest saletra wapniowa. Nawóz ten jest produkowany na bazie dwóch surowców mineralnych, które w uprawie roślin stosuje się, aby wzbogacić je w składniki odżywcze. Podstawą saletry wapniowej jest azot i wapń. Stąd jego inna nazwa azotan wapnia. Dla roślin, jakie uprawiamy najistotniejszy dla rozwoju jest właśnie azot, a potem fosfor i potas. Nie mniej ważne są magnez oraz wapń.

Saletra wapniowa to nawóz dwuskładnikowy w formie granulatu, zawierający około 15-16% azotu i 26-27% wapnia. Dokładny skład zależy od producenta. Granulat służy do sporządzania preparatu w płynie, gdyż jest rozpuszczalny w wodzie. Najlepszym terminem do zastosowania nawozu wapniowego w przypadku upraw w sadzie jest jesień. Czasem zdarza, iż mnogość pracy ogrodowej w tym okresie powoduje, że hodowcy robią to wiosną. Wówczas trzeba być ostrożnym, ponieważ ewentualne błędy popełnione w tym czasie mogą skutkować uszkodzeniami upraw. Najistotniejsze w tym przypadku jest to, aby wapń był zastosowany co najmniej na około trzy tygodnie przed okresem wegetacji roślin.

Najczęściej stosuje się go do nawożenia warzyw, owoców, a także roślin ozdobnych. Saletra wapniowa jest rozpuszczalna w wodzie. Może być stosowany doglebowo, dolistnie i na zasadzie fertygacji. Ponadto w uprawach osłoniętych (szklarnie, tunele), jak i uprawach pod gołym niebem - na polu, ogrodzie, sadzie. Nawóz stosujemy tylko na zdrowe oraz suche rośliny. Nie można tego robić po deszczu oraz w czasie upałów. Ponadto producenci polecają używać nawozu kilka razy, za to w mniejszych dawkach niżeli jednorazowo w dużej porcji. Efekty zostały potwierdzone przez specjalistów.

Właściwości saletry wapniowej – azotanu wapnia

Azot jest najważniejszym składnikiem odżywczym dla roślin, ponieważ stanowi budulec białek. Przekłada się to przede wszystkim na ilość plonów. Stąd tak ważna jest jego obecność w nawozie. Z kolei wapń działa na rośliny głównie poprzez uelastycznienie ich struktury komórkowej, co przekłada się naich odporność na uszkodzenia mechaniczne, a także zwiększa odporność roślin na choroby oraz mrozoodporność.

Saletra wapniowa eliminuje niedobory wapnia, a tym samym choroby roślin związane z jego niedoborem np. gorzka plamistość (np. jabłek), sucha zgnilizna (w szczególności pomidorów czy papryki) czy szklistość miąższu. Ma oddziaływanie na jednolitość dojrzewania oraz jędrność. Ponadto wydłuża wytrzymałość owoców i warzyw. Jest to istotne dla hodowców transportujących je. Azotan wapnia zmniejsza też możliwość wchłaniania przez rośliny metali ciężkich z podłoża lub powietrza.

Ma właściwości pochłaniające wilgoć z powietrza, mimo braku opadów. To pobudza rośliny do wzrostu nawet w okresach suszy. Ta funkcja saletry jest często wykorzystywana do pobudzenia trawnika latem. Zarówno do wzrostu, jaki jego koloru. Po zastosowaniu tego nawozu staje się on bardziej soczysty w odcieniu. A może zainteresuje cię także ten artykuł na temat saletry potasowej?

Metody stosowania saletry wapniowej

Nawożenie i dawkowanie dolistne

Saletra wapniowa jest typem nawozu do stosowania bezpośrednio na liście roślin jako oprysk. Jako nawóz dolistny dodatkowo łagodzi niekorzystne działanie kwaśnych deszczy. Szczególnie polecana na jabłonie, ogórki i warzywa kapustne.

Przykładowe nawożenie dolistne dla:

  • drzew i krzewów owocowych to 5 - 6 kg saletry wapniowej na hektar. Należy je rozpuścić w 600 - 1000 litrach wody. Pozwoli to wykonać 4 - 8 oprysków, co 10 - 14 dni;
  • warzyw polowych to 2 -4 litry na hektar. Pozwoli to na 3 - 4 opryski, co 10 - 14 dni.

Etykieta to podstawa. Zawsze należy czytać etykietę i zalecenia producenta np. Salmag. Dobierać niższe dawki saletry wapniowej w płynie lub granulacie dla młodszych roślin. Ponadto unikać okresu upałów. Nie można mieszać saletry wapniowej z nawozami, które w składzie mają siarczany lub fosforany.

Fertygacja azotanem wapnia

Fertygacja to metoda nawożenia polegająca na mieszaniu nawozu z wodą, a następnie podawaniu tej mieszanki podczas podlewania roślin. Przed przystąpieniem do fertygacji saletrą wapniową zawsze trzeba zapoznać się z zasobność gleby w wapń, a także poznać jej pH. Działanie fertygacji jest zależne od jakości wody, w tym jej pH. Jeśli jest twarda mogą pojawić się reakcje chemiczne wpływające na nieaktywność składników oraz zasolenie gleby. Do zabiegu fertygacji powszechnie stosuje się również siarczan potasu.

Przy stosowaniu fertygacji nigdy nie nawozimy „na zapas”. Dawki saletry wapniowej dobierajmy tak, by wystarczały roślinom do czasu kolejnego zabiegu. W Polsce fertygację zaleca się w odstępach co najmniej tygodniowych. W zależności rośliny stosuje się wodny roztwór nawozu o stężeniu mieszczącym się w granicach 0,01–0,2% (0,1–2 kg/1000 litrów roztworu).

Nawożenie doglebowe

To wyjątkowo dobra metoda nawożenia roślin na glebach o zwiększonym stopniu zakwaszenia. Dlaczego? Jest nawozem alkalicznym. Wapń pochodzący z nawozu redukuje szkodliwe działanie gleb o charterze zakwaszonym. Producenci polecają ją w szczególności do nawożenia tzw. regeneracyjnego. W szczególności do upraw ozimych, późnego nawożenia, nawożenia pogłównego buraków, kukurydzy.

Warto wiedzieć, że jabłonie mają spore wymagania dotyczące zapotrzebowanie na wapń. Dobre zaopatrzenie nawozem z wapniem wiosną może znacznie zwiększyć jego ilość w tworzących się zawiązkach. Drzewo jabłoni ma największe zapotrzebowanie na wapń w okresie 5 tygodni od pełnego kwitnienia. Według specjalistów w tym czasie jabłonie mogą pobrać więcej niżeli połowa całkowitej rocznej ilości wapnia. Najlepiej nawozić właśnie doglebowo jabłoń wiosną. Saletra wapniowa lub saletrzak to najlepszy wybór. Wśród producentów znany jest m.in. Salmag. Doglebowo można nawozić też rośliny ozdobne – kwiaty. Saletra wapniowa przyspiesza ich wzrost oraz wpływa na piękniejszą barwę kwiatów.

ikona podziel się Przekaż dalej