Salsefia - charakterystyka

Salsefia, czyli kozibród porolistny należy do rodziny astrowatych - Asteraceae, a jego łacińska nazwa to Tragopogon porrifolius. Rodzina astrowatych obejmuje około 250 gatunków, z czego wszystkie są roślinami kosmopolitycznymi. Uprawę tych roślin prowadzi się na słonecznych stanowiskach i wapiennych, niezbyt żyznych, raczej suchych glebach. Kwitnienie tych gatunków możemy zaobserwować od wiosny aż do późnej jesieni, a ich wysokość może wynosić od 10 do 180 cm.

Kozibród porolistny występuje naturalnie w krajach śródziemnomorskich, np. w Europie Południowej, Algierii, Libii, Turcji, Maroku oraz w Tunezji. Warto wiedzieć, że salsefia, podobnie jak skorzonera to roślina dwuletnia i jest ona warzywem w okresie jesienno-zimowym.

Jeśli chodzi o morfologię, kwiaty salsefii są niebieskie i zebrane w koszyczkach, a ich owocami są niełupki. Młode liście, tak samo, jak i korzenie są jadalne. Korzeń salsefii jest praktycznie taki sam, jaki ma skorzonera oraz pasternak. Stożkowy kształt korzeni, pokryty jest szaro-beżową skórką, co w przypadku skorzonery jest kolorem ciemnobrązowym. Po ugotowaniu lub marynowaniu można je jeść. A może zainteresują cię także zebrane w tym miejscu artykuły o warzywach korzeniowych?

Kozibród porolistny - jak wygląda uprawa salsefii w ogrodzie?

Salsefia uprawiana jest w ogrodach. Jej głównym zastosowaniem jest to, że jest to roślina warzywna. Należy sadzić ją w ogrodzie w drugim roku po nawożeniu obornikiem. Należy pamiętać o pielęgnacji, a zwłaszcza o tym, że nawozimy fosforem i potasem w okresie jesiennym, a nawożenie azotem przeprowadza się na dwa razy. Pierwsze jest nawożenie przed siewem nasion, a drugi wysiew następuje po około 3 tygodniach po wschodach. Pamiętajmy, by dawki nawozu dobierać według wykonanej wcześniej analizy gleby.

Warto wiedzieć, że uprawa powinna odbywać się na umiarkowanie wilgotnych glebach, średnio zwięzłych i zasobnych w próchnicę, których odczyn pH będzie mieścił się w granicach 6,4-7,5. Atutem jest dość spora tolerancja na okresowy brak opadów, natomiast nadmiar wody w podłożu może uszkodzić roślinę.

Musimy również pamiętać o tym, że kozibród porolistny nie może być sadzony na glebie po uprawie roślin warzywnych, a zwłaszcza kapustnych i korzeniowych. Wysiew nasion przeprowadzamy od razu do gruntu w połowie IV. Optymalna temperatura do rozwoju nasion powinna mieścić się między 15-20oC. Sprawdź także ten artykuł o uprawie rzodkwi japońskiej.

Przepisy z wykorzystaniem kozibrodu pospolitego

Najważniejsze zastosowanie salsefii, to wykorzystanie tego warzywa do różnych potraw. Niewątpliwie najbardziej polecanym połączeniem jest połączenie salsefii z orzeszkami piniowymi, ponieważ orzeszki piniowe dodają specyficzny i bardzo interesujący smak w potrawach.

Pierwszym przepisem jest surówka z salsefii z żółtym serem, której cena nie jest wysoka, a smak zachwyca.

Składniki:

  • 1 kg salsefii,
  • 100 g żółtego sera,
  • 200 g ketchupu,
  • natka pietruszki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Sól i pieprz dodajemy do smaku według własnych upodobań. Dodatkowo możemy dodać też orzeszki piniowe.

Przygotowanie:

  • Salsefię szorujemy, obieramy i myjemy.
  • Warzywa wkładamy do zakwaszonej wody, a następnie wyjmujemy pojedynczo i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Salsefię skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Całość mieszamy z oliwą, posiekaną natką pietruszki, ketchupem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Potrawę podajemy posypaną startym żółtym serem, a dodatkowo możemy posypać ją rozdrobnionymi orzeszkami piniowymi, które wprowadzą trochę chrupkości w naszej potrawie.

Gotowanie i uprawa salsefii
Salsefia (kozibród porolistny) - uprawa, pielęgnacja, przepisy i zastosowanie w kuchni

Kozibród porolistny w białym sosie to kolejna potrawa, na którą przepis jest bardzo prosty i nie wymaga od nas dużo wysiłku. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami kulinarnymi.

Składniki:

  • 800 g salsefii,
  • 1/2 szklanki półwytrawnego wina,
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki,
  • 100 ml gęstej śmietany,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier.

Jeśli lubimy smak pietruszki, możemy dodać jej więcej, bo to zależy tylko od naszych upodobań.

Przygotowanie:

  • Salsefię dokładnie myjemy, obieramy i opłukujemy.
  • Warzywa zalewamy wrzącą wodą, solimy i gotujemy do zmięknięcia przez około 10 minut.
  • Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odsączamy salsefię.
  • Warzywo kroimy w kilkucentymetrowe kawałeczki.
  • Gotujemy śmietanę i wino.
  • Do mieszanki wina i śmietany wkładamy ugotowaną salsefię, zmniejszamy ogień i dusimy około 6 minut, dopóki sos nie zgęstnieje.
  • Całość doprawiamy solą, odrobiną cukru i pieprzem do smaku.

Potrawę podajemy posypaną natką pietruszki.

Popularną potrawą jest również surówka z salsefii po wrocławsku, której przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a ceny za składniki nie są wysokie.

Składniki:

  • 1 kg salsefii,
  • 1 szklanka gęstej śmietany,
  • 4 łyżki startego chrzanu,
  • 4 ugotowane jajka na twardo,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier.

Warto pamiętać o odrobinie cukru, przygotowując tę potrawę, ponieważ nada on innego wymiaru smakowego.

Przygotowanie:

  • Warzywa szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą, obieramy i jeszcze raz płuczemy.
  • Salsefię wkładamy do lekko zakwaszonej wody.
  • Wyjmujemy je pojedynczo i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Całość skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Jajka ugotowane na twardo mielimy i łączymy je z warzywami, śmietaną oraz chrzanem.
  • Mieszankę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.

Pamiętajmy o wrzuceniu warzyw do zakwaszonej wody, ponieważ nie dopuści to do czernienia warzyw.

Pielęgnacja kozibrodu porolistnego nie jest trudna, dlatego warto też zainwestować trochę swojego czasu i cieszyć się plonami. Warto wspomnieć o tym, że salsefia ma właściwości dietetyczne i odżywcze. Jest ona dobrym czynnikiem antystresowym, ochrania kości i ma bardzo dobry wpływ na trawienie. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na dania z jarmużu?

ikona podziel się Przekaż dalej