Śliwa w ogrodzie - odmiany, uprawa, pielęgnacja, choroby, cięcie

Śliwy powinny znaleźć swoje miejsce w ogrodzie. Owoce tych wciąż niedocenianych drzew pestkowych dostarczają naszemu organizmowi soli mineralnych, pektyn i witamin, zwłaszcza A, B1 i E. Zawierają niewiele kalorii, co docenią osoby walczące z nadwagą. Mają również właściwości lecznicze. Śliwki możemy spożywać w różnych postaciach: świeże - prosto z drzewa oraz przetworzone - suszone, w powidłach, kompotach i dżemach. Smakosze doskonale wiedzą, że nic tak nie smakuje, jak popołudniowa kawa i pachnące ciasto ze śliwkami. Przeczytaj, jak przebiega uprawa i pielęgnacja śliwy.

Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o drzewach owocowych.

Śliwa w ogrodzie - odmiany, uprawa, pielęgnacja, choroby, cięcie

Uprawa i pielęgnacja śliwy

Śliwa lubi klimat ciepły i wilgotny. Drzewa sadzimy na słonecznych stanowiskach, o podłożu umiarkowanie wilgotnym, przepuszczalnym i żyznym. Pod śliwy nie nadają się zbyt niskie stanowiska, w których mogą tworzyć się zastoiska mrozowe. W takich miejscach mogą przemarzać kwiaty, pojawiające się na śliwach znacznie wcześniej niż na innych drzewach owocowych.

Rozstawa młodych drzew zależy od sposobu nasadzenia. Śliwy wolno rosnące sadzimy w rozstawie 5 x 5 m lub 5 x 4 m oraz 4 x 4 m. Jeśli planujemy utworzenie szpaleru, możemy nasadzić drzewa nieco gęściej – 4 x 4 m, 4 x 3 m oraz 3,5 x 3 m.

Śliwy zasilamy podobnie jak jabłonie. Co kilka lat warto zastosować obornik lub kompost. Od marca do maja możliwe jest nawożenie nawozami mineralnymi o przedłużonym działaniu. Nawożenie ekologiczne umożliwia zasilanie roślin bez obecności środków chemicznych. Przeprowadzamy je w marcu, od maja do czerwca oraz od połowy września do połowy października. Nawożenie jesienne, z dużą zawartością potasu i magnezu, odbywa się od połowy sierpnia do końca października. Zabiegi tego typu pozwalają drzewom przygotować się do zimy. A może zainteresuje cię także ten artykuł o polecanych drzewach owocowych do ogrodu?

Dokuczliwymi schorzeniami śliwy są choroby grzybowe:

  • torbiele śliwy – objawiające się w postaci zniekształconych owoców, o szorstkiej skórce i bezpestkowym łykowatym wnętrzu,
  • brunatna zgnilizna drzew pestkowych – prowadząca do zamierania pędów kwiatowych i liści. W późniejszym terminie następuje nawrót dolegliwości – na gnijących owocach pojawia się szary nalot.

Chorobom grzybowym sprzyja wilgotna pogoda. Porażone owoce, liście i pędy należy usuwać i palić. Roślinom zapewnić przewiewne warunki rozwoju, by rozwiać zastałe wilgotne powietrze.

Gatunki i odmiany śliwy

Najczęściej spotykane odmiany śliwy

Śliwa – Prunus, z rodziny Rosaceae – wytworzyła ponad 30 gatunków drzew pestkowych. Prawie wszystkie uprawiane w Polsce odmiany śliwy, należą do gatunku Prunus domestica, - śliwa domowa. Początek roślinie dała tarnina i śliwa wiśniowa, ałycza. Na obszarach Azji, na Kaukazie, w Iranie, w Grecji oraz w Jugosławii spotyka się zdziczałe drzewa, dorastające do 11 m wysokości. Wydłużone owoce przybierają kolory zielone, żółte, pomarańczowe, czerwone i granatowe.

Śliwa tarnina Prunus spinosa powszechnie występuje w całej Europie. Jest ciernistym krzewem, dorastającym do 3 m wysokości. Tarnina wytwarza granatowosine kuliste owoce z niebieskim nalotem. Cierpkie śliwki mają właściwości lecznicze, od najdawniejszych czasów wykorzystywane w medycynie ludowej. Po przemrożeniu można wykorzystywać je do celów kulinarnych.

Śliwa domowa dzieli się na trzy główne typy, w skład których wchodzą: śliwa węgierka, renkloda i śliwa okrągła oraz śliwa jajowa. Do czwartego typu zalicza się mirabelki i lubaszki, uprawiane w naszym kraju w niewielkich ilościach. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o śliwach.

Śliwa węgierka i jej odmiany

W ogrodzie najlepiej sprawdza się uprawa drzew owocowych, które odznaczają się odpornością na choroby i obfitym owocowaniem.

  • Śliwa Węgierka ‘Wczesna’ – owoce pojawiają się w połowie sierpnia. Są średniej wielkości, ostro zakończone, o ciemnogranatowym wybarwieniu, z woskowym niebieskim nalotem. Śliwka węgierka jest smaczna, ma żółty miąższ i łatwo odchodzący od pestki. Okazałe drzewo, o wysokiej stożkowatej koronie, każdego roku obficie owocuje. Jest wytrzymałe na mróz.
  • Śliwa Węgierka ‘Zwykła’ – pochodzi z Azji Mniejszej, a do Europy przywędrowała w XVII wieku. Drzewo tworzy szeroko jajowate korony, a średniej wielkości owoce dojrzewają od końca września do połowy października. Charakteryzują się owalnym lub odwrotnie jajowatym kształtem oraz granatową lub fioletową barwą, z niebieskim woskowym nalotem. Dojrzała śliwka węgierka ma bardzo smaczny słodki miąższ, koloru złotożółtego i zielonożółtego. Nadaje się na do wyrobu powideł i na śliwki suszone. Uprawa tej odmiany śliwy udaje się na stanowiskach wilgotnych i żyznych. Najczęściej do szczepienia wykorzystywana jest śliwa wiśniowa. Roślina wrażliwa jest na mróz.

Śliwa w ogrodzie - odmiany, uprawa, pielęgnacja, choroby, cięcie

Śliwa renkloda

  • Renkloda ‘Ulena’ – drzewo tworzy okrągłą koronę. Śliwa należy do odmiany obficie owocującej i średnio wytrzymałej na mróz. Śliwki pojawiają się w połowie sierpnia. Są duże, kuliste, o złotożółtej skórce, z woskowym nalotem. Śliwa renkloda jest bardzo smaczna, jej miąższ wyróżnia się złocistożółtym kolorem. Uprawa udaje się na żyznych i przepuszczalnych glebach.
  • Renkloda ‘Zielona’ - to śliwa o kulistej koronie, osiągająca średnią wysokość. Śliwki dojrzewają pod koniec września i na początku września. Owoce pękają i gniją w czasie utrzymującej się deszczowej aury. Słodki smak i miękki miąższ wabią osy. Kuliste owoce tej odmiany śliwy mają żółtozielony kolor, z białymi cętkami. Pestka łatwo oddziela się od miąższu.

Jakie jeszcze śliwy są godne uwagi w uprawie?

Śliwa jajowa

Śliwa jajowa ‘Żółta’ - w Polsce jej uprawa udaje się w cieplejszych rejonach kraju, na glebach żyznych, umiarkowanie wilgotnych, o obojętnym pH. Sadzenie śliwek najlepiej przeprowadzić na słonecznych stanowiskach, co jest warunkiem uzyskania najsmaczniejszych owoców. Duże jajowate owoce pokrywa żółta gładka skórka, z ciemnożółtym rumieńcem. Pestka dość trudno oddziela się od miąższu. Pielęgnacja rośliny polega na zapewnieniu drzewom osłoniętego i słonecznego miejsca, które sprzyja szybkiemu wysychaniu liści po deszczach. Deszczowa pogoda jest przyczyną gnicia śliwek.

Przydatne narzędzia ogrodowe w super cenach - sprawdź je!

Śliwa japońska

Śliwa japońska ‘Kometa’ – odmiana dorasta do 4,5 m wysokości. Sadzenie śliwek przeprowadza się na słonecznych stanowiskach, o podłożu umiarkowanie wilgotnym, żyznym, o obojętnym odczynie pH. Czerwone owoce, średniej wielkości, o średnicy około 2,5 cm, pojawiają się w okresie od 2-3 lat po posadzeniu, na początku sierpnia. Śliwa japońska tej odmiany odporna jest na mróz. Pielęgnacja młodych drzewek polega na przycinaniu gałązek o 1/3 długości, co pozwala utrzymać ładny kształt korony. Odmiany śliwy japońskiej obficie owocują, ale śliwki dojrzewają w różnych terminach, dlatego ich zbiór odbywa się kilkakrotnie. Owoce wyróżniają się soczystym miąższem, o żółtym zabarwieniu i słodkokwaskowym smakiem. Pestka trudno oddziela się od miąższu.

Śliwa ‘Amers’

Prunus domestica ‘Amers’ –należy do odmiany śliwy szybko rosnącej,osiągającej do 5 m wysokości. Drzewo w maju obsypane jest białymi kwiatami, a fioletowe śliwki można zbierać pod koniec września. Śliwę ‘Amers’ sadzimy na stanowisku słonecznym, w ziemi umiarkowanie wilgotnej, żyznej i przepuszczalnej. Po posadzeniu, młode drzewka mocno podlewamy. Pielęgnacja rośliny nie jest skomplikowana. Zalecane jest nawożenie preparatami o przedłużonym działaniu, kompostem oraz zastosowanie biohumusu. W okresie wiosennym warto przeprowadzić oprysk rośliny, zabezpieczający ją przed szkodnikami i chorobami. Pielęgnacja śliwy polega również na przycinaniu słabych pędów i gałęzi skierowanych do środka korony, co sprzyja zdrowemu owocowaniu. Śliwa ‘Amers’ jest całkowicie mrozoodporna.

Śliwa ‘President’

Prunus domestica ‘President’ – śliwa należy do późnej odmiany. Owoce dojrzewają w październiku, dlatego najlepiej udaje się uprawa rośliny w cieplejszych rejonach kraju. Młode drzewka sadzimy na stanowiskach słonecznych i umiarkowanie wilgotnych. ‘President’ preferuje gleby żyzne, o obojętnym odczynie pH. Docelowo drzewo dorasta do 3 m wysokości. Duże śliwki, o zabarwieniu fioletowo brunatnym, pokrywa woskowy nalot. Słodkokwaśny miąższ owoców łatwo oddziela się od pestki. Pielęgnacja polega na wiosennym przycinaniu słabych pędów. Rozwojowi śliwy sprzyja nawożenie kompostem i nawozami o przedłużonym działaniu.

Śliwa kolumnowa – na tarasy i balkony

Śliwa kolumnowa ‘Imperial’

Drzewko nadaje się do uprawy w donicach. Dorasta do 3,5 m wysokości, ozdabiając tarasy interesującym kolumnowym pokrojem oraz fioletowymi owocami. Śliwki dojrzewają w połowie sierpnia. Można delektować się ich słodkim smakiem, zjadając owoce bezpośrednio zerwane z drzewa lub wykorzystując je na domowe przetwory i desery. Żółty miąższ z łatwością odchodzi od pestek. Roślina preferuje słoneczne stanowiska oraz podłoże umiarkowanie wilgotne, żyzne, o obojętnym odczynie pH. Zalecane jest nawożenie śliwy preparatami wieloskładnikowymi, o przedłużonym działaniu.

Śliwa kolumnowa ‘Fruca’

Obsypana jest śliwkami już pod koniec lipca, zdobiąc tarasy smukłym pokrojem i obfitością granatowych owoców. Miąższ, o słodkim smaku, łatwo oddziela się od pestki. Śliwki nadają się do bezpośredniej konsumpcji oraz na smaczne domowe wyroby.


Ocena: 4,8/5 (głosów 25)
, aktualizacja 25 kwietnia 2019
Zobacz więcej artykułów na temat:
śliwa drzewka owocowe porady ogrodnicze
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha
Powiązane Artykuły
Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij