Słoiki na przetwory – jakie słoiki wybierać dla różnego rodzaju przetworów
Żeby przetwory były udane, należy zakupić odpowiednie słoiki na przetwory. Ozdobne słoiki muszą być oczywiście czyste i wyparzone, a zakrętki dopasowane do pojemników. Jakie słoiki na konfitury i inne domowe przetwory wybierać oraz jak właściwie o nie dbać?
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami na przetwory.
Słoiki na przetwory - jakie wybrać?
Co powinny posiadać szklane pojemniki?
Słoiczki zawsze muszą mieć dopasowaną wielkość do danego przetworu. Największe z nich idealnie sprawdzają się do przygotowania jabłek na ciasto czy kapusty do krokietów, a mniejsze słoiki na dżemy będą doskonałe również do konfitur czy powideł – o tym jednak nieco później. Słoiki na przetwory nie mogą być wyszczerbione czy popękane! Oczywiście warto jest również zaopatrzyć się w zapas zakrętek – te już kilkakrotnie wcześniej używane mogą bowiem sprawić, że wekowanie pójdzie na marne, gdyż… produkt może spleśnieć! Zwłaszcza że wielokrotnie używana zakrętka może być już nieszczelna.
Pamiętaj, że zakrętki po zapasteryzowaniu przetworu powinny być wklęsłe – wówczas będziesz pewny tego, że taki produkt na długo pozostanie świeży. Jeżeli z kolei kupujesz słoik typu weck to nie musisz stosować w nim metalowych nakrętek – jednak tutaj należy uważać, żeby gumowa uszczelka była cała, a metalowy klips w dobrym stanie – takim, by zapewnić przetworom długotrwałą świeżość. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o przetworach do słoików.
Kiszone zaprawy w słoikach – jakie pojemniki wybrać?
Do kiszenia ogórków idealne są szklane słoje litrowe, które zamykane są na wieczko z gumką. Słoiczki takie są świetne na weki i posłużą przez wiele lat – pamiętając o zmienianiu uszczelek co roku. Takie akcesoria kuchenne służą również do przechowywania w nich świeżych czy suszonych owoców! Słoje z przykrywką będą także dobre do przetrzymywania w nich ryżu, kaszy bądź pestek np. dyni lub słonecznika. Oprócz funkcjonalności słoiczek z powodzeniem posłuży za dekorację… kuchenną! Na rynku dostępne są również różne ozdobne słoiki, więc z całą pewnością znajdziesz dla siebie ten idealny. Do wyboru są słoje m.in. bardzo bogato zdobione, wysokie, proste czy okrągłe – na pewno coś wybierzesz!
Cena słoika to od 5 zł (0,5 l) wzwyż – zależnie od rozmiaru i zdobienia.
Słoiki na przetwory w occie
Takie weki wymagają litrowych słojów z nakrętką – rzadko kiedy wykorzystuje się mniejsze, jednak to już zależy od zapotrzebowania. Zaprawy w słoikach tego typu można robić kilkukrotnie, jednak trzeba dbać o ich wygląd i o to, by się nie wyszczerbiły bądź… nie zardzewiały! Mniejsze słoiczki świetnie nadadzą się do marynowanych grzybków bądź owoców. Wekowanie w tego typu słojach jest praktykowane od lat. Szklane pojemniki często są również ozdabiane etykietami czy wstążkami , stając się idealnym pomysłem na… prezent!
Cena słojów zaczyna się od 6 zł za słoik 0,5-litrowy. A może zainteresuje cię także ten artykuł o przetworach z jabłek?
Słoiki na konfitury
Najlepsze będą małe i zakręcane słoiki na dżemy. Są to słoje typu twist, które doskonale nadadzą się na przetwory niewymagające pasteryzowania. Możesz więc trzymać w nich konfitury, powidła, dżemy bądź marmoladę. Takie słoiki na konfitury wymagają jedynie, by wlać w nie gorący przetwór i błyskawicznie zakręcić – dlatego szkło musi być dość grube. Świetnie posłużą także na kompot czy owoce w syropie – choć w tym przypadku równie dobrze sprawdzają się szklane butelki o większym dnie.
Cena słoików to od 5 zł wzwyż.
Kompoty – jakie słoiki na przetwory tego rodzaju będą najlepsze?
Najrozsądniej jest przechowywać kompot w litrowym i szklanym słoju bądź wykorzystać szklane butelki. Wybór powinien być uzasadniony zaplanowaną objętością kompotu. Tutaj świetnie sprawdzają się produkty wykonane z grubego szkła, zabezpieczając słój przed przypadkowym stłuczeniem.
Cena zaczyna się od 6 zł (pojemność 1 litr).
Słoiki na przetwory - co warto wiedzieć?
Akcesoria kuchenne a sterylizacja
Pamiętaj, że słoje zawsze muszą być idealnie czyste – wówczas przetwory na pewno się nie zepsują! Trzeba postępować w ten sposób nawet ze słojami nowo kupionymi. Sterylizację można przeprowadzić na kilka sposobów:
- wygotowanie poprzez włożenie do dużego garnka z wodą (całkowicie zanurzając). Trzeba włożyć słoje do zimnej wody i zagotować (ok. 10 minut). Podobnie postępuje się z nakrętkami. Należy jednak uważać, żeby się nie poparzyć!
- wyprażenie w piekarniku. Należy ustawić słoiki wlotem do góry na blasze i „piec” w temperaturze ok. 100 st. C przez ok. pół godziny.
- wyprażenie w kuchence mikrofalowej. Trzeba wlać do słoja wodę i ustawić na talerzu w kuchence. Później ustawić na największą moc i włączyć na ok. 3 minuty. Nie wkładamy metalowych zakrętek!
- wyparzenie w zmywarce do naczyń. Należy nastawić najwyższy program do bardzo zabrudzonych naczyń. Słoje i zakrętki ustawia się oddzielnie!
Musisz pamiętać, że najbardziej rozsądne jest wykorzystywanie przykrywek maksymalnie cztery razy. Później mogą stać się nieszczelne i do środka będzie dostawało się powietrze – namnożą się wówczas bakterie i przetwór zwyczajnie się… zepsuje. Sprawdź także ten artykuł o przetworach z ogórków.
Czy trzeba kupować słoiki na przetwory każdego roku?
Przygotowując przetwory w domu, możesz korzystać ze słoików przez wiele lat. Oczywiście możesz to robić, jeśli będziesz zmieniał w nich nakrętki! Stary słoik może posłużyć długo, jeżeli nie jest wyszczerbiony, pęknięty lub w jakikolwiek inny sposób uszkodzony – i to samo dotyczy zakrętek. Nie mogą one posiadać wgnieceń, zadrapań bądź (co gorsza!) śladów rdzy. To ważne szczególnie, gdy często robisz kiszonki bądź marynaty octowe. Pamiętaj, że dobry słoik to gwarancja trwałości każdego przetworu!
A może tak… ozdobne słoiki?
Jeżeli nie lubisz tradycyjnych słoików, możesz je ciekawie ozdobić – jednocześnie bardzo skutecznie podkreślając wyraz całej swojej kuchni! Świetne rozwiązanie to przykrycie nakrętek serwetkami, tkaniną bądź ozdobnym papierem – oczywiście, dowolnie dobierając wzory i kolory! Przymocujesz je za pomocą ozdobnych wstążek, gumek bądź sznurków.
Możesz również podpisać słoje, wykorzystując specjalne naklejki czy doczepiane do nakrętek karteczki. Takie słoiki na przetwory nie tylko ozdobią wówczas kuchenną przestrzeń, ale i posłużą jako własnoręcznie zrobiony… prezent. Podarunki typu hand-madesą przecież w tym sezonie bardzo modne! A może zainteresuje cię także ten artykuł o przetworach z pomidorów na zimę?