Sok i syrop z pigwowca japońskiego - przepis krok po kroku

Przetwory z pigwowca japońskiego są smaczne i zdrowe. Owoce pigwowca bogate są w witaminy C oraz A i B. Zawierają również mikroelementy, takie jak magnez, potas, żelazo, wapń i fosfor. Chociaż surowe owoce nie są smaczne, sok i syrop z pigwowca, dodane do herbaty lub wody, stanowią wspaniałą propozycję na zimne wieczory i upalne dni. Niepozorne owoce są także idealne na nalewkę i wino z pigwy.

A może zainteresuje cię także ten artykuł o nalewce z gruszek?

Sok i syrop z pigwowca w butelce

Łatwy przepis na sok i syrop z pigwy

Sok z pigwowca

Składniki: owoce pigwowca - 2 kg i tyle samo cukru.

Owoce na sok z pigwowca przebieramy i odrzucamy uszkodzone. Dokładnie je myjemy, ostrym nożem dzielimy na cząstki, usuwając pestki. Owoce są twarde, więc najlepiej zetrzeć je na tarce, co pozwoli w szybki sposób otrzymać surowiec na sok z pigwowca japońskiego. Owoce umieszczamy w dużym słoju, do wysokości około ¾. Posypujemy całość cukrem i mieszamy zawartość, a słój zabezpieczamy przed zanieczyszczaniem, np. przykrywając go gazą. Kiedy wydzieli się sok z pigwowca, co trwa kilka dni, przelewamy go do słoiczków i pasteryzujemy przez około 10 minut.

Syrop z pigwowca

Składniki: owoce pigwowca japońskiego, cukier – w proporcjach: na 1 kg cukru - 1 kg owoców

Po umyciu owoców, kroimy je na ćwiartki, pozbywając się pestek. Teraz należy cząstki pigwy pokroić – najlepiej w malakserze lub ścierając je na tarce. Otrzymany surowiec umieszczamy w dużym słoju i przesypujemy cukrem. Mieszamy, by szybko się rozpuścił. Kiedy wydzieli się syrop, przelewamy go wraz z owocami do mniejszych słoików. Jeśli zamierzamy używać syropu przez długi czas, warto poddać go pasteryzacji. Syrop jest dobrym dodatkiem do deserów, wzbogaca smak napojów i można użyć go do przygotowania nalewki. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o nalewkach.

Przetwory z pigwy – nalewka i wino z pigwy

Najłatwiejsza nalewka z pigwy

Syrop z owoców pigwowca możemy wykorzystać do przyrządzenia pigwówki, czyli wyjątkowej nalewki. Na 1 szklankę specyfiku będziemy potrzebować 1 szklankę spirytusu, o mocy 70%. Odmierzamy składniki, wg podanych proporcji i umieszczamy je w słoju, który ustawiamy w ciemnym miejscu. Po 1. miesiącu należy nalewkę przecedzić i dokonać pierwszej degustacji – do zbyt mocnej nalewki możemy dodać wódki, która rozcieńczy całość. Nalewkę przelewamy do butelek, korkujemy i leżakujemy, przez około 6 miesięcy. Trunek jest dobrym środkiem rozgrzewającym. Obok walorów smakowych, nalewka z pigwy ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Popijanie ½ kieliszka dziennie, pomoże obniżyć ciśnienie krwi, uregulować trawienie i wzmocni serce. A może zainteresuje cię także artykuł z przepisami na nalewkę z żurawiny?

Domowe wino z pigwy krok po kroku

Składniki: na 3 kg owoców potrzebujemy 3 kg cukru, 10 litrów wody niegazowanej, drożdże winiarskie i pożywka dla drożdży

Gdzie zdobyć etykiety na butelki?

Przyklejenie etykiety na butelkę jest ostatnim etapem przygotowania trunku, ale pierwszym, na który zwracamy uwagę biorąc do ręki butelkę.

Oryginalne, ciekawe etykiety kosztują mniej niż 1 zł. Znajdziesz je na przykład tu.

  • Wodę i cukier gotujemy. Odstawiamy do wystudzenia.
  • Przebieramy owoce, dzielimy je na cząstki i usuwamy pestki.
  • Owoce umieszczamy w gąsiorze, zalewamy wodą z cukrem, dodajemy drożdże i pożywkę. Mieszamy.
  • Gąsior ustawiamy w ciepłym, zacienionym miejscu. Zabezpieczamy zawartość przed zanieczyszczeniami, przykrywając otwór gąsiora gazą.
  • Po upływie około 6. tygodni wino zlewamy, przeprowadzając pierwszą degustację. Dosładzamy, podgrzewamy, by cukier się rozpuścił i studzimy. Mieszamy z całością. W ten sposób możemy co jakiś czas kontrolować smak wina. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na nalewkę z imbiru.
  • Trunek przelewamy do mniejszego gąsiora – do pełna i odstawiamy, by dojrzewało w chłodniejszym miejscu. Co 3 miesiące klarowne wino zlewamy.
  • Po upływie kilku miesięcy możemy przystąpić do butelkowania. Wino gotowe jest do butelkowania, jeśli odstawiony trunek pozostanie czysty, bez wytrąconego osadu. By to sprawdzić, nalewamy trochę wina do szklanki i odstawiamy na dobę. Najlepsze wino uzyskamy po dłuższym leżakowaniu.

Butelki należy przechowywać w pozycji leżącej, w ciemnym i suchym miejscu. Po upływie około 6.miesięcy nasze wino będzie gotowe do wypicia. A może zainteresuje cię także ten artykuł o nalewce z gruszek?

Ocena: 4,7/5 (głosów 23)
, aktualizacja 30 października 2018
Zobacz więcej artykułów na temat:
przetwory przepisy pigwowiec pigwa soki owocowe syropy
Komentarze (1)
  • 14 listopada 2018 12:11 - ~Bożena napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    Nie wiem czym się różni sok od syropu. Jedyną różnicę widzę w tym, że syrop pasteryzujemy z owocami.

Dodaj komentarz
Podpis:
Powiązane Artykuły
Wino z pigwy - sprawdzone przepisy na wino z owoców pigwowca
Wino z pigwy - sprawdzone przepisy na wino z owoców pigwowca
Pigwowiec okazały (Chaenomeles speciosa) - wymagania, sadzenie, uprawa, pielęgnacja
Pigwowiec chiński (Pseudocydonia sinensis) - wymagania, uprawa, pielęgnacja, porady
Pigwowiec chiński (Pseudocydonia sinensis) - wymagania, uprawa, pielęgnacja, porady
Sok jabłkowy – właściwości, najlepsze sposoby na wyciskanie i tłoczenie
Sok jabłkowy – właściwości, najlepsze sposoby na wyciskanie i tłoczenie
Sok z karczocha – właściwości odchudzające, zdrowotne, działanie, przygotowanie
Sok z karczocha – właściwości odchudzające, zdrowotne, działanie, przygotowanie
Sok z winogron – najlepsze przepisy na sok winogronowy krok po kroku
Sok z winogron – najlepsze przepisy na sok winogronowy krok po kroku
Sok z marchwi – zalety, właściwości zdrowotne, witaminy, przygotowanie krok po kroku
Sok z marchwi – zalety, właściwości zdrowotne, witaminy, przygotowanie krok po kroku
Sok z czarnej porzeczki – sprawdzone przepisy, właściwości, porady
Sok z czarnej porzeczki – sprawdzone przepisy, właściwości, porady
Sok z żyworódki - przepis i instrukcja jak zrobić sok do picia krok po kroku
Sok z żyworódki - przepis i instrukcja jak zrobić sok do picia krok po kroku
Kompot z suszu na wigilię - najlepszy przepis krok po kroku
Kompot z suszu na wigilię - najlepszy przepis krok po kroku
Najlepsze przetwory z pigwy - wybrane przepisy dla każdego
Najlepsze przetwory z pigwy - wybrane przepisy dla każdego
Dżem z pigwy - przepis krok po kroku na pyszne przetwory
Dżem z pigwy - przepis krok po kroku na pyszne przetwory
Konfitura z pigwy - zrób to sam krok po kroku
Konfitura z pigwy - zrób to sam krok po kroku
Syrop z pigwy - zrób to sam krok po kroku
Syrop z pigwy - zrób to sam krok po kroku
Sok z pokrzywy - właściwości, stosowanie, działanie, dawkowanie, przygotowanie
Sok z pokrzywy - właściwości, stosowanie, działanie, dawkowanie, przygotowanie
Sok z czarnego bzu - przepis, właściwości, zastosowanie, działanie, porady
Sok z czarnego bzu - przepis, właściwości, zastosowanie, działanie, porady
Sok z brzozy - właściwości, zastosowanie, działanie, samodzielne przygotowanie
Sok z brzozy - właściwości, zastosowanie, działanie, samodzielne przygotowanie
Sok z buraków - przepis, przygotowanie, działanie, właściwości lecznicze
Sok z buraków - przepis, przygotowanie, działanie, właściwości lecznicze
Pigwowiec japoński - odmiany, sadzenie, uprawa, pielęgnacja, wymagania glebowe
Pigwowiec japoński - odmiany, sadzenie, uprawa, pielęgnacja, wymagania glebowe
Przetwory z pigwowca - najlepsze przepisy na dżem, konfiturę i inne przetwory z owoców pigwowca
Przetwory z pigwowca - najlepsze przepisy na dżem, konfiturę i inne przetwory z owoców pigwowca
Nalewka z pigwowca na spirytusie - przepis krok po kroku
Nalewka z pigwowca na spirytusie - przepis krok po kroku
Nalewka z pigwy na spirytusie lub z miodem - przepis, właściwości
Nalewka z pigwy na spirytusie lub z miodem - przepis, właściwości
Pigwa pospolita – odmiany, sadzonki, pielęgnacja, uprawa, porady
Pigwa pospolita – odmiany, sadzonki, pielęgnacja, uprawa, porady

Wyszukaj na stronie:


Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij