Sok i syrop z pigwowca japońskiego - przepis krok po kroku

Przetwory z pigwowca japońskiego są smaczne i zdrowe. Owoce pigwowca bogate są w witaminy C oraz A i B. Zawierają również mikroelementy, takie jak magnez, potas, żelazo, wapń i fosfor. Chociaż surowe owoce nie są smaczne, sok i syrop z pigwowca, dodane do herbaty lub wody, stanowią wspaniałą propozycję na zimne wieczory i upalne dni. Niepozorne owoce są także idealne na nalewkę i wino z pigwy.

A może zainteresuje cię także ten artykuł o nalewce z gruszek?

Ocena: 0,0/5 (głosów 0)

Sok i syrop z pigwowca w butelce

Łatwy przepis na sok i syrop z pigwy

Sok z pigwowca

Składniki: owoce pigwowca - 2 kg i tyle samo cukru.

Owoce na sok z pigwowca przebieramy i odrzucamy uszkodzone. Dokładnie je myjemy, ostrym nożem dzielimy na cząstki, usuwając pestki. Owoce są twarde, więc najlepiej zetrzeć je na tarce, co pozwoli w szybki sposób otrzymać surowiec na sok z pigwowca japońskiego. Owoce umieszczamy w dużym słoju, do wysokości około ¾. Posypujemy całość cukrem i mieszamy zawartość, a słój zabezpieczamy przed zanieczyszczaniem, np. przykrywając go gazą. Kiedy wydzieli się sok z pigwowca, co trwa kilka dni, przelewamy go do słoiczków i pasteryzujemy przez około 10 minut.

Syrop z pigwowca

Składniki: owoce pigwowca japońskiego, cukier – w proporcjach: na 1 kg cukru - 1 kg owoców

Po umyciu owoców, kroimy je na ćwiartki, pozbywając się pestek. Teraz należy cząstki pigwy pokroić – najlepiej w malakserze lub ścierając je na tarce. Otrzymany surowiec umieszczamy w dużym słoju i przesypujemy cukrem. Mieszamy, by szybko się rozpuścił. Kiedy wydzieli się syrop, przelewamy go wraz z owocami do mniejszych słoików. Jeśli zamierzamy używać syropu przez długi czas, warto poddać go pasteryzacji. Syrop jest dobrym dodatkiem do deserów, wzbogaca smak napojów i można użyć go do przygotowania nalewki. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o nalewkach.

Przetwory z pigwy – nalewka i wino z pigwy

Najłatwiejsza nalewka z pigwy

Syrop z owoców pigwowca możemy wykorzystać do przyrządzenia pigwówki, czyli wyjątkowej nalewki. Na 1 szklankę specyfiku będziemy potrzebować 1 szklankę spirytusu, o mocy 70%. Odmierzamy składniki, wg podanych proporcji i umieszczamy je w słoju, który ustawiamy w ciemnym miejscu. Po 1. miesiącu należy nalewkę przecedzić i dokonać pierwszej degustacji – do zbyt mocnej nalewki możemy dodać wódki, która rozcieńczy całość. Nalewkę przelewamy do butelek, korkujemy i leżakujemy, przez około 6 miesięcy. Trunek jest dobrym środkiem rozgrzewającym. Obok walorów smakowych, nalewka z pigwy ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Popijanie ½ kieliszka dziennie, pomoże obniżyć ciśnienie krwi, uregulować trawienie i wzmocni serce. A może zainteresuje cię także artykuł z przepisami na nalewkę z żurawiny?

Domowe wino z pigwy krok po kroku

Składniki: na 3 kg owoców potrzebujemy 3 kg cukru, 10 litrów wody niegazowanej, drożdże winiarskie i pożywka dla drożdży

- Wodę i cukier gotujemy. Odstawiamy do wystudzenia.

- Przebieramy owoce, dzielimy je na cząstki i usuwamy pestki.

- Owoce umieszczamy w gąsiorze, zalewamy wodą z cukrem, dodajemy drożdże i pożywkę. Mieszamy.

- Gąsior ustawiamy w ciepłym, zacienionym miejscu. Zabezpieczamy zawartość przed zanieczyszczeniami, przykrywając otwór gąsiora gazą.

- Po upływie około 6. tygodni wino zlewamy, przeprowadzając pierwszą degustację. Dosładzamy, podgrzewamy, by cukier się rozpuścił i studzimy. Mieszamy z całością. W ten sposób możemy co jakiś czas kontrolować smak wina. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na nalewkę z imbiru.

- Trunek przelewamy do mniejszego gąsiora – do pełna i odstawiamy, by dojrzewało w chłodniejszym miejscu. Co 3 miesiące klarowne wino zlewamy.

- Po upływie kilku miesięcy możemy przystąpić do butelkowania. Wino gotowe jest do butelkowania, jeśli odstawiony trunek pozostanie czysty, bez wytrąconego osadu. By to sprawdzić, nalewamy trochę wina do szklanki i odstawiamy na dobę. Najlepsze wino uzyskamy po dłuższym leżakowaniu.

Butelki należy przechowywać w pozycji leżącej, w ciemnym i suchym miejscu. Po upływie około 6.miesięcy nasze wino będzie gotowe do wypicia. A może zainteresuje cię także ten artykuł o nalewce z gruszek?

, aktualizacja 7 sierpnia 2018

Komentarze

Dodaj komentarz
Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij