Sok i syrop z pigwowca japońskiego - przepis krok po kroku

Przetwory z pigwowca japońskiego są smaczne i zdrowe. Owoce pigwowca bogate są w witaminy C oraz A i B. Zawierają również mikroelementy, takie jak magnez, potas, żelazo, wapń i fosfor. Chociaż surowe owoce nie są smaczne, sok i syrop z pigwowca, dodane do herbaty lub wody, stanowią wspaniałą propozycję na zimne wieczory i upalne dni. Niepozorne owoce są także idealne na nalewkę i wino z pigwy.

A może zainteresuje cię także ten artykuł o nalewce z gruszek?

Sok i syrop z pigwowca w butelce

Łatwy przepis na sok i syrop z pigwy

Sok z pigwowca

Składniki: owoce pigwowca - 2 kg i tyle samo cukru.

Owoce na sok z pigwowca przebieramy i odrzucamy uszkodzone. Dokładnie je myjemy, ostrym nożem dzielimy na cząstki, usuwając pestki. Owoce są twarde, więc najlepiej zetrzeć je na tarce, co pozwoli w szybki sposób otrzymać surowiec na sok z pigwowca japońskiego. Owoce umieszczamy w dużym słoju, do wysokości około ¾. Posypujemy całość cukrem i mieszamy zawartość, a słój zabezpieczamy przed zanieczyszczaniem, np. przykrywając go gazą. Kiedy wydzieli się sok z pigwowca, co trwa kilka dni, przelewamy go do słoiczków i pasteryzujemy przez około 10 minut.

Syrop z pigwowca

Składniki: owoce pigwowca japońskiego, cukier – w proporcjach: na 1 kg cukru - 1 kg owoców

Po umyciu owoców, kroimy je na ćwiartki, pozbywając się pestek. Teraz należy cząstki pigwy pokroić – najlepiej w malakserze lub ścierając je na tarce. Otrzymany surowiec umieszczamy w dużym słoju i przesypujemy cukrem. Mieszamy, by szybko się rozpuścił. Kiedy wydzieli się syrop, przelewamy go wraz z owocami do mniejszych słoików. Jeśli zamierzamy używać syropu przez długi czas, warto poddać go pasteryzacji. Syrop jest dobrym dodatkiem do deserów, wzbogaca smak napojów i można użyć go do przygotowania nalewki. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o nalewkach.

Sok i syrop z pigwowca japońskiego - przepis krok po kroku 2

Przetwory z pigwy – nalewka i wino z pigwy

Najłatwiejsza nalewka z pigwy

Syrop z owoców pigwowca możemy wykorzystać do przyrządzenia pigwówki, czyli wyjątkowej nalewki. Na 1 szklankę specyfiku będziemy potrzebować 1 szklankę spirytusu, o mocy 70%. Odmierzamy składniki, wg podanych proporcji i umieszczamy je w słoju, który ustawiamy w ciemnym miejscu. Po 1. miesiącu należy nalewkę przecedzić i dokonać pierwszej degustacji – do zbyt mocnej nalewki możemy dodać wódki, która rozcieńczy całość. Nalewkę przelewamy do butelek, korkujemy i leżakujemy, przez około 6 miesięcy. Trunek jest dobrym środkiem rozgrzewającym. Obok walorów smakowych, nalewka z pigwy ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Popijanie ½ kieliszka dziennie, pomoże obniżyć ciśnienie krwi, uregulować trawienie i wzmocni serce. A może zainteresuje cię także artykuł z przepisami na nalewkę z żurawiny?

Butelki do soków i syropów w dobrych cenach

Domowe wino z pigwy krok po kroku

Składniki: na 3 kg owoców potrzebujemy 3 kg cukru, 10 litrów wody niegazowanej, drożdże winiarskie i pożywka dla drożdży

  • Wodę i cukier gotujemy. Odstawiamy do wystudzenia.
  • Przebieramy owoce, dzielimy je na cząstki i usuwamy pestki.
  • Owoce umieszczamy w gąsiorze, zalewamy wodą z cukrem, dodajemy drożdże i pożywkę. Mieszamy.
  • Gąsior ustawiamy w ciepłym, zacienionym miejscu. Zabezpieczamy zawartość przed zanieczyszczeniami, przykrywając otwór gąsiora gazą.
  • Po upływie około 6. tygodni wino zlewamy, przeprowadzając pierwszą degustację. Dosładzamy, podgrzewamy, by cukier się rozpuścił i studzimy. Mieszamy z całością. W ten sposób możemy co jakiś czas kontrolować smak wina. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na nalewkę z imbiru.
  • Trunek przelewamy do mniejszego gąsiora – do pełna i odstawiamy, by dojrzewało w chłodniejszym miejscu. Co 3 miesiące klarowne wino zlewamy.
  • Po upływie kilku miesięcy możemy przystąpić do butelkowania. Wino gotowe jest do butelkowania, jeśli odstawiony trunek pozostanie czysty, bez wytrąconego osadu. By to sprawdzić, nalewamy trochę wina do szklanki i odstawiamy na dobę. Najlepsze wino uzyskamy po dłuższym leżakowaniu.

Butelki należy przechowywać w pozycji leżącej, w ciemnym i suchym miejscu. Po upływie około 6.miesięcy nasze wino będzie gotowe do wypicia. A może zainteresuje cię także ten artykuł o nalewce z gruszek?


Ocena: 4,7/5 (głosów 23)
, aktualizacja 10 czerwca 2019
Zobacz więcej artykułów na temat:
przetwory przepisy pigwowiec pigwa soki owocowe syropy
Komentarze (2)
  • 14 listopada 2018 12:11 - ~Bożena napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    Nie wiem czym się różni sok od syropu. Jedyną różnicę widzę w tym, że syrop pasteryzujemy z owocami.

  • 07 marca 2019 06:03 - ~Kris napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    Syrop jest chyba z cukrem :P ja tam jak kupiłem wyciskarkę to tylko soki bez cukry bo zdrowsze :D mam Philipiaka sprzęt polecam

Dodaj komentarz
Podpis:
captcha
Powiązane Artykuły
Syrop z agawy - zastosowanie, właściwości zdrowotne, opinie, porady
Syrop z agawy - zastosowanie, właściwości zdrowotne, opinie, porady
Syrop z czosnku - najlepsze przepisy krok po kroku - sprawdź je!
Syrop z czosnku - najlepsze przepisy krok po kroku - sprawdź je!
Syrop z mięty - najlepsze przepisy w różnych wariantach krok po kroku
Syrop z mięty - najlepsze przepisy w różnych wariantach krok po kroku
Syrop z imbiru - najlepsze przepisy krok po kroku, właściwości, zastosowanie
Syrop z imbiru - najlepsze przepisy krok po kroku, właściwości, zastosowanie
Syrop z cebuli - właściwości, działanie, przepis krok po kroku
Syrop z cebuli - właściwości, działanie, przepis krok po kroku
Pigwa a pigwowiec - podobieństwa i różnice
Pigwa a pigwowiec - podobieństwa i różnice
Pigwowiec pośredni - odmiany, wymagania, sadzenie, uprawa, pielęgnacja
Pigwowiec pośredni - odmiany, wymagania, sadzenie, uprawa, pielęgnacja
Wino z pigwy - sprawdzone przepisy na wino z owoców pigwowca
Wino z pigwy - sprawdzone przepisy na wino z owoców pigwowca
Pigwowiec okazały (Chaenomeles speciosa) - wymagania, sadzenie, uprawa, pielęgnacja
Pigwowiec chiński (Pseudocydonia sinensis) - wymagania, uprawa, pielęgnacja, porady
Pigwowiec chiński (Pseudocydonia sinensis) - wymagania, uprawa, pielęgnacja, porady
Sok jabłkowy – właściwości, najlepsze sposoby na wyciskanie i tłoczenie
Sok jabłkowy – właściwości, najlepsze sposoby na wyciskanie i tłoczenie
Sok z karczocha – właściwości odchudzające, zdrowotne, działanie, przygotowanie
Sok z karczocha – właściwości odchudzające, zdrowotne, działanie, przygotowanie
Sok z winogron – najlepsze przepisy na sok winogronowy krok po kroku
Sok z winogron – najlepsze przepisy na sok winogronowy krok po kroku
Sok z marchwi – zalety, właściwości zdrowotne, witaminy, przygotowanie krok po kroku
Sok z marchwi – zalety, właściwości zdrowotne, witaminy, przygotowanie krok po kroku
Sok z czarnej porzeczki – sprawdzone przepisy, właściwości, porady
Sok z czarnej porzeczki – sprawdzone przepisy, właściwości, porady
Sok z żyworódki - przepis i instrukcja jak zrobić sok do picia krok po kroku
Sok z żyworódki - przepis i instrukcja jak zrobić sok do picia krok po kroku
5 najlepszych przepisów na kompot z suszu na wigilię - sprawdź je!
5 najlepszych przepisów na kompot z suszu na wigilię - sprawdź je!
Najlepsze przetwory z pigwy - wybrane przepisy dla każdego
Najlepsze przetwory z pigwy - wybrane przepisy dla każdego
Dżem z pigwy - przepis krok po kroku na pyszne przetwory
Dżem z pigwy - przepis krok po kroku na pyszne przetwory
Konfitura z pigwy - zrób to sam krok po kroku
Konfitura z pigwy - zrób to sam krok po kroku
Syrop z pigwy - zrób to sam krok po kroku
Syrop z pigwy - zrób to sam krok po kroku
Sok z pokrzywy - właściwości, stosowanie, działanie, dawkowanie, przygotowanie
Sok z pokrzywy - właściwości, stosowanie, działanie, dawkowanie, przygotowanie
Sok z czarnego bzu - przepis, właściwości, zastosowanie, działanie, porady
Sok z czarnego bzu - przepis, właściwości, zastosowanie, działanie, porady
Sok z brzozy - właściwości, zastosowanie, działanie, samodzielne przygotowanie
Sok z brzozy - właściwości, zastosowanie, działanie, samodzielne przygotowanie
Sok z buraków - przepis, przygotowanie, działanie, właściwości lecznicze
Sok z buraków - przepis, przygotowanie, działanie, właściwości lecznicze
Pigwowiec japoński - odmiany, sadzenie, uprawa, pielęgnacja, wymagania glebowe
Pigwowiec japoński - odmiany, sadzenie, uprawa, pielęgnacja, wymagania glebowe
Przetwory z pigwowca - najlepsze przepisy na dżem, konfiturę i inne przetwory z owoców pigwowca
Przetwory z pigwowca - najlepsze przepisy na dżem, konfiturę i inne przetwory z owoców pigwowca
Nalewka z pigwowca na spirytusie - przepis krok po kroku
Nalewka z pigwowca na spirytusie - przepis krok po kroku
Nalewka z pigwy na spirytusie lub z miodem - przepis, właściwości
Nalewka z pigwy na spirytusie lub z miodem - przepis, właściwości
Pigwa pospolita – odmiany, sadzonki, pielęgnacja, uprawa, porady
Pigwa pospolita – odmiany, sadzonki, pielęgnacja, uprawa, porady

Wyszukaj na stronie:


Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij