Sok i syrop z pokrzywy - sprawdzone przepisy krok po kroku

Pokrzywa występuje prawie na całym świecie, oprócz strefy tropikalnej. W Polsce spotykana jest powszechnie w przydrożnych rowach, na polanach i w zaroślach oraz w pobliżu siedzib człowieka. Bylina zalicza się do roślin o wyjątkowym działaniu. Opinie współczesnych naukowców i lekarzy wskazują, iż roślina, znana od czasów starożytnych, ma właściwości lecznicze. Może być również stosowana do celów kosmetycznych oraz w kuchni. Przeczytaj, jak sporządzić zdrowe przetwory z pokrzywy.

Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o syropach.

Sok i syrop z pokrzywy - sprawdzone przepisy krok po kroku

Pokrzywa – opis i właściwości

Opis byliny i pozyskiwanie surowca

Pokrzywa jest najczęściej dwupienną byliną, o charakterystycznym płożącym żółtym kłączu i prosto wzniesionej łodydze. Dorasta do około 1,5 m wysokości. Ogonkowe liście są zaostrzone i grubo ząbkowane na obrzeżeniach. Górną i dolną powierzchnię blaszki liściowej pokrywają parzące włoski. Od czerwca do października pokrzywa kwitnie, wytwarzając kwiaty z zielonym okwiatem, ujęte w zwisające grona. Bylina rozmnaża się wegetatywnie, poprzez podziemne rozłogi oraz przez nasiona.

Liście i korzeń pokrzywy są surowcem, o wyjątkowych właściwościach leczniczych. Pozyskiwane są od czerwca do września z pokrzywy zwyczajnejUrtica dioica oraz pokrzywy żegawki Urtica urens. W pełni rozwinięte liście suszy się w przewiewnym i zacienionym miejscu. Mniej parzące są liście lekko przewiędnięte. Wiosną i jesienią wykopywane są rozłogi pokrzyw, które powinny być suszone w temperaturze około 40 stopni Celsjusza.

Liście pokrzywy zawierają, między innymi, kwasy organiczne, garbniki, trochę olejku eterycznego, fitosterole, flawonoidy oraz witaminy – C, K, witaminy z grupy B, a także sole mineralne i związki, podnoszące odporność organizmu na infekcje. Składniki lotne obecne są w parzących włoskach, natomiast korzeń zawiera kwasy organiczne, sole mineralne, fitosterole, lecytynę oraz substancje woskowe i śluzowe. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na syrop z imbiru?

Wyciąg z pokrzywy – lecznicze działanie i zastosowanie

Od najdawniejszych czasów pokrzywa uważana jest za zioło oczyszczające krew z toksycznych substancji, co potwierdzają opinie współczesnych naukowców i lekarzy. Przetwory z liści pokrzywy wpływają na obniżenie ciśnienia krwi, pobudzają wydzielanie soków żołądkowych i przyczyniają się do zwiększenia poziomu hemoglobiny. Dzięki moczopędnemu działaniu zioła pomagają w usunięciu mocznika, chlorków i innych szkodliwych produktów przemiany materii.

Wyciąg z pokrzywy stosowany jest w zapaleniu dróg moczowych oraz w problemach trawiennych. Stosowany jest również w początkowej fazie choroby cukrzycowej. Odwar z liści pokrzywy jest skutecznym środkiem, sprzyjającym porostowi włosów, pomaga pozbyć się łupieżu i łojotoku. Z dobroczynnego działania pokrzywy skorzystają także osoby z problemami skórnym, również dolegliwościami skórnymi wieku młodzieńczego.

Zioła z udziałem pokrzywy stosuje się w chorobach jelit, w wypadku osłabienia potencji i mechanizmów obronnych organizmu, a także podaje się rekonwalescentom, po wirusowym zapaleniu wątroby, w nieżytach żołądka i dróg żółciowych. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na sok i syrop z pigwowca japońskiego.

Najpopularniejsze przetwory z pokrzyw

  • Odwar z liści pokrzywy – poprawia przemianę materii, stosowany jest w niedokrwistości, przyczynia się do odtrucia organizmu i zwiększa wydzielanie soku trzustkowego. Odwar jest odpowiednim medykamentem dla dziecka.
  • Miód pokrzywowy – zwiększa obronność organizmu przed infekcjami. Jest również stosowany, jako profilaktyczny środek w leczeniu nowotworów piersi. Podawany, nawet przez krótki czas, obniża i wyrównuje ciśnienie tętnicze. Receptura przewiduje dodanie sproszkowanych liści pokrzywy i liści orzecha włoskiego, w proporcji 1:1 do 0,5 l miodu. Dawkowanie leczniczego miodu - 3 razy dziennie, po 1 ½ łyżeczki.
  • Sok z pokrzyw – otrzymuje się z wyciśniętych młodych liści. Zaleca się picie soku po posiłkach, po 1 łyżeczce. Soki pokrzywowe odpowiednie są dla dziecka. Sok z pokrzyw, rozcieńczony i podawany z miodem i z cytryną, jest zdrowym smacznym napojem.
  • Syrop z pokrzywy – przygotowany na zimę, z liści pokrzywy, wody i cukru, jest domowym lekiem, zapobiegającym przeziębieniu, osłabieniu organizmu, anemii czy opuchliznom, na skutek nadmiaru wody, zbierającej się w organizmie. Nie podaje się syropu kobietom w ciąży.
  • Nalewka z pokrzywy – ze świeżego ziela i spirytusu, gotowa jest już po 14 dniach, jako mikstura do nacierania skóry głowy, a także miejsc, wymagających rozgrzania - stawów i bolących mięśni. Nalewka z pokrzywy gotowa jest do popijania, po około 3 miesiącach leżakowania. Zalecane jest picie nalewki w niewielkich ilościach, po 1 łyżeczce dziennie, na wszelkie dolegliwości trawienne.

Butelki do soków i syropów w dobrych cenach

Popularne przetwory z pokrzyw - krok po kroku

Jak zrobić sok z pokrzywy? Przepis na świeży sok z młodych pokrzyw

Sok z pokrzyw uważany jest za najskuteczniejsze lekarstwo, sporządzone z leczniczych ziół. Soki pokrzywowe sporządza się na wiosnę, z wierzchołków młodych pędów. Sok z młodych pokrzyw odpowiedni jest dla kobiet w ciąży, po uprzedniej konsultacji medycznej. Wzmacnia i poprawia kondycję zdrowotną całego organizmu. Jego smak możemy wzbogacić, dodając miód, cytrynę lub plastry ananasa. Po rozcieńczeniu wodą, powstanie doskonały orzeźwiający napój. Sok z pokrzyw nadaje się do zamrożenia. Kostki lodu, dodane do napojów, staną się zdrowym i oryginalnym dodatkiem. Jak zrobić sok z pokrzywy?

Sok i syrop z pokrzywy - sprawdzone przepisy krok po kroku

Składniki:

Młode pędy pokrzywy – 1 kg

Przygotowanie:

  1. Młode pędy pokrzywy należy dokładnie umyć i posiekać.
  2. Surowiec na sok z pokrzyw umieszczamy w wyciskarce wolnoobrotowej lub w sokowirówce. Świeży sok jest gęsty i skoncentrowany.
  3. Otrzymany płyn przelewamy do ciemnych butelek i przechowujemy w lodówce, przez około 48 godzin. Dawkowanie soku to 1 łyżeczka, zażywana po posiłku.
  4. Sok z młodych pokrzyw, po pasteryzacji, można przechowywać przez około 10 dni.
  5. Smaczny napój pokrzywowy otrzymamy po rozcieńczeniu wodą, najlepiej z miodem i cytryną, dla poprawienia smaku.

Przepis na syrop z pokrzywy – efekty zdrowotne

Sok z pokrzyw przygotowuje się z wyciśniętych świeżych ziół, natomiast syrop z pokrzywy zawiera także cukier, dzięki czemu może być przechowywany przez dłuższy czas i jest chętniej spożywany przez dzieci. Picie syropu przynosi korzystne efekty zdrowotne: wzmacnia odporność organizmu, pomaga pozbyć się obrzęków oraz niedokrwistości. Surowiec na syrop z pokrzywy pozyskujemy w maju, wykorzystując wierzchołki pędów, bogatych w składniki odżywcze.

Syrop z pokrzywy - przepis nr 1

Składniki:

  • Młode pokrzywowe liście – 1 kg
  • Woda – 1,5 l
  • Cukier – 150g
  • Cytryna – wyciśnięty sok z 1 szt.

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyte i poszatkowane liście pokrzywy zalewamy wodą.
  2. Gotujemy całość przez 1 godzinę, po czym odcedzamy otrzymaną masę.
  3. Do masy liściowej dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy składniki na wolnym ogniu, mieszając, do momentu rozpuszczenia się cukru.
  4. Otrzymany gęsty syrop przelewamy do wyparzonych słoiczków lub butelek.
  5. Syrop z pokrzywy pasteryzujemy przez 20 minut. Po ostudzeniu, medykament przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu, przez około pół roku.

Syrop z liści pokrzywy - przepis nr 2

Składniki:

  • Młode liście pokrzywy – 1 kg
  • Cukier – 1 szklanka cukru

Sok i syrop z pokrzywy - sprawdzone przepisy krok po kroku

Przygotowanie:

  1. Słoik na syrop z pokrzyw powinien być dokładnie umyty i wyparzony.
  2. Listki pokrzyw układamy warstwowo, przesypując je cukrem tak, by ostatnią warstwę stanowił cukier.
  3. Po zakręceniu słoika, owijamy go kuchenną ściereczką i ustawiamy na słonecznym parapecie na 2 tygodnie, do chwili całkowitego rozpuszczenia się cukru.
  4. Gotowy syrop z pokrzywy przelewamy przez sitko i rozlewamy do wyparzonych butelek lub słoiczków.

Syrop przechowujemy w suchym i ciemnym miejscu, zażywając lek 2 – 3 razy dziennie, po 1 łyżeczce. Możemy rozpuścić łyżeczkę syropu w wodzie, otrzymując wzmacniający napój. Możliwość przyjmowania medykamentu powinny skonsultować z lekarzem kobiety w ciąży oraz diabetycy.

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego – lecznicze działanie

Mniszek lekarski, mniszek pospolity Taraxacum officinale jest pospolitym chwastem, który rośnie na trawnikach, przy drogach, na ugorach i łąkach. Osiąga wysokość około 30 cm. Korzeń i łodyga mniszka zawierają mleczny sok. Liście, o ząbkowanych brzegach, zebrane są w rozety, natomiast żółte kwiaty pojawiają się od wiosny do jesieni. Zdrowotne działanie mniszka znane jest od czasów starożytnych. Liście rośliny bogate są w witaminy A oraz C, zawierają kwas nikotynowy – witaminę B3, kwas ceratowy, obecny również w wosku pszczelim, a także sole mineralne.

Przetwory, sporządzone z mniszka, podobnie jak przetwory z pokrzywy, stosowane są w wielu schorzeniach, między innymi, przy uszkodzeniach wątroby, w dolegliwościach związanych z kamicą żółciową, na upośledzenie czynności kłębuszków nerkowych, przy obrzękach, początkach cukrzycy, a także przy chorobach układu krwiotwórczego. Zewnętrznie Taraxacum officinale jest dodawany do kąpieli, a mlecznym sokiem okłada się zmiany skórne – brodawki i kurzajki.

Syrop z mniszka lekarskiego, sporządzony z kwiatów rośliny, można porównać z miodem, zarówno pod względem smaku, jak i zastosowania. Miód mniszkowy wyróżnia się bursztynowym kolorem i lekko kwaskowym smakiem. Zdrowym i smacznym syropem możemy smarować pieczywo z masłem, smaczne są wypieki z miodem z mniszka, a dodanie syropu do napojów, zaspokoi pragnienie.

Syrop z mniszka lekarskiego – przepis nr 1

Składniki:

  • Kwiaty mniszka lekarskiego – 200 g
  • Cukier – ½ kg
  • Cytryna – 1 łyżka soku (lub kwasku cytrynowego)
  • Woda – ½ l

Przygotowanie:

  1. Zebrane kwiaty nie myjemy – rozkładamy je na 20 minut na białym papierze, co pozwoli usunąć robaczki.
  2. Przełożyć kwiaty do rondla i zalać zimną wodą. Całość gotujemy na wolnym ogniu. Po zagotowaniu, odstawiamy zawartość do macerowania – najlepiej na całą noc.
  3. Do maceratu dosypujemy cukier i 1 łyżkę stołową soku z cytryny. Gotujemy, nie przykrywając rondla pokrywką, by woda odparowała, co pozwoli uzyskać odpowiednią gęstość syropu.

Syrop z mniszka lekarskiego – przepis nr 2

Składniki:

  • Kwiaty mniszka lekarskiego
  • Cukier – około 1 szklanki cukru
  • Spirytus – 1 łyżka stołowa

Przygotowanie:

  1. Ze świeżo zebranych koszyczków kwiatowych, wyskubujemy kwiatki i wkładamy je do wyparzonego słoika.
  2. Kwiaty przesypujemy cukrem. Ostatnią warstwę powinien stanowić cukier. Wierzch całości polewamy spirytusem. Lekko ugniatamy zawartość słoika, by mniszek puścił sok. Słoik odstawiamy w ciepłe miejsce, na 1 tydzień.
  3. Syrop z mniszka lekarskiego przechowujemy w lodówce, przez około 4 miesiące.

Medykament korzystnie działa na nieżyty jamy ustnej, na ból gardła i zapalenie oskrzeli. Pomaga zwalczyć uporczywy kaszel i obrzęki. Dawkowanie syropu: początkowo przyjmujemy 1 łyżeczkę, powoli przełykając lek razem z płatkami kwiatów. Stopniowo zwiększamy przyjmowanie syropu do 4 łyżeczek dziennie.

Ocena: 4,6/5 (głosów 11)
, aktualizacja 11 września 2019
Zobacz więcej artykułów na temat:
soki inne zioła syropy przepisy
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha
Powiązane Artykuły
Syrop z buraka - zastosowanie, właściwości, przepis krok po kroku
Syrop z buraka - zastosowanie, właściwości, przepis krok po kroku
Sok z imbiru - najlepsze przepisy, właściwości, zastosowanie
Sok z imbiru - najlepsze przepisy, właściwości, zastosowanie
Syrop z mniszka lekarskiego - najlepsze przepisy krok po kroku
Syrop z mniszka lekarskiego - najlepsze przepisy krok po kroku
Sok z truskawek - najlepszy przepis jak zrobić sok truskawkowy
Sok z truskawek - najlepszy przepis jak zrobić sok truskawkowy
Sok z mięty - najlepszy przepis na syrop miętowy na zimę
Sok z mięty - najlepszy przepis na syrop miętowy na zimę
Sok z rabarbaru na zimę – najlepsze przepisy krok po kroku
Sok z rabarbaru na zimę – najlepsze przepisy krok po kroku
Syrop z cebuli i miodu - sprawdzone przepisy krok po kroku
Syrop z cebuli i miodu - sprawdzone przepisy krok po kroku
Syrop z cebuli i czosnku - sprawdzony przepis krok po kroku - sprawdź!
Syrop z cebuli i czosnku - sprawdzony przepis krok po kroku - sprawdź!
Syrop z agawy - zastosowanie, właściwości zdrowotne, opinie, porady
Syrop z agawy - zastosowanie, właściwości zdrowotne, opinie, porady
Syrop z czosnku - najlepsze przepisy krok po kroku - sprawdź je!
Syrop z czosnku - najlepsze przepisy krok po kroku - sprawdź je!
Syrop z mięty - najlepsze przepisy w różnych wariantach krok po kroku
Syrop z mięty - najlepsze przepisy w różnych wariantach krok po kroku
Syrop z imbiru - najlepsze przepisy krok po kroku, właściwości, zastosowanie
Syrop z imbiru - najlepsze przepisy krok po kroku, właściwości, zastosowanie
Syrop z cebuli - właściwości, działanie, przepis krok po kroku
Syrop z cebuli - właściwości, działanie, przepis krok po kroku
Syrop z szyszek sosny – najlepsze przepisy i zastosowanie praktyczne
Syrop z szyszek sosny – najlepsze przepisy i zastosowanie praktyczne
Syrop z kwiatu czarnego bzu - najlepsze przepisy na przygotowanie soku krok po kroku
Syrop z kwiatu czarnego bzu - najlepsze przepisy na przygotowanie soku krok po kroku
Sok jabłkowy – właściwości, najlepsze sposoby na wyciskanie i tłoczenie
Sok jabłkowy – właściwości, najlepsze sposoby na wyciskanie i tłoczenie
Sok z karczocha – właściwości odchudzające, zdrowotne, działanie, przygotowanie
Sok z karczocha – właściwości odchudzające, zdrowotne, działanie, przygotowanie
Nalewka z pokrzywy - sprawdzone przepisy, przygotowanie krok po kroku, zastosowanie, właściwości
Nalewka z pokrzywy - sprawdzone przepisy, przygotowanie krok po kroku, zastosowanie, właściwości
Sok z winogron – najlepsze przepisy na sok winogronowy krok po kroku
Sok z winogron – najlepsze przepisy na sok winogronowy krok po kroku
Sok z marchwi – zalety, właściwości zdrowotne, witaminy, przygotowanie krok po kroku
Sok z marchwi – zalety, właściwości zdrowotne, witaminy, przygotowanie krok po kroku
Sok z aloesu – działanie, właściwości, zastosowanie, wpływ na zdrowie
Sok z aloesu – działanie, właściwości, zastosowanie, wpływ na zdrowie
Sok z żyworódki - przepis i instrukcja jak zrobić sok do picia krok po kroku
Sok z żyworódki - przepis i instrukcja jak zrobić sok do picia krok po kroku
Syrop z pigwy - zrób to sam krok po kroku
Syrop z pigwy - zrób to sam krok po kroku
Sok z rokitnika – przepis, opinie, dawkowanie, właściwości
Sok z rokitnika – przepis, opinie, dawkowanie, właściwości
Sok z pokrzywy - właściwości, stosowanie, działanie, dawkowanie, przygotowanie
Sok z pokrzywy - właściwości, stosowanie, działanie, dawkowanie, przygotowanie
Sok z czarnego bzu - przepis, właściwości, zastosowanie, działanie, porady
Sok z czarnego bzu - przepis, właściwości, zastosowanie, działanie, porady
Sok z brzozy - właściwości, zastosowanie, działanie, samodzielne przygotowanie
Sok z brzozy - właściwości, zastosowanie, działanie, samodzielne przygotowanie
Sok z buraków - przepis, przygotowanie, działanie, właściwości lecznicze
Sok z buraków - przepis, przygotowanie, działanie, właściwości lecznicze
Sok i syrop z pigwowca japońskiego - przepis krok po kroku
Sok i syrop z pigwowca japońskiego - przepis krok po kroku
Syrop z pędów sosny krok po kroku - przepis, przygotowanie, właściwości
Syrop z pędów sosny krok po kroku - przepis, przygotowanie, właściwości
Syrop z cebuli - przepis na przygotowanie, właściwości, działanie
Syrop z cebuli - przepis na przygotowanie, właściwości, działanie
Pokrzywa – właściwości, zastosowanie lecznicze, sok z pokrzywy i wiele więcej
Pokrzywa – właściwości, zastosowanie lecznicze, sok z pokrzywy i wiele więcej

Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.