Sok jabłkowy – właściwości, najlepsze sposoby na wyciskanie i tłoczenie

Jabłka zaliczają się do najpopularniejszych i jednocześnie jednych z najsmaczniejszych owoców w Polsce. Nic dziwnego, że chętnie sięgamy po nie na surowo, jak i również po przetworzeniu. Dużym zachwytem cieszy się świeży sok jabłkowy, który z powodzeniem możemy wykonać w zaciszu domowym. Sprawdźmy zatem, jakie właściwości posiada sok z całych jabłek, a także w jaki najprostszy sposób możemy go pozyskać.

Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o sokach owocowych.

Sok jabłkowy – właściwości, najlepsze sposoby na wyciskanie i tłoczenie

Sok jabłkowy – jakie witaminy i minerały kryje?

Sok z całych jabłek jest ceniony nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również niesamowite wartości odżywcze. W świeżo wyciśniętym soku znajdziemy takie witaminy jak A, z grupy B, C, czy też PP. Ponadto w soku znajduje się wiele składników odżywczych, do których zaliczymy wapń, krzem, fosfor, a także ostatnio mocno poszukiwany błonnik.

Aby jednak zyskać wartości odżywcze na jak najwyższym poziomie, warto zdecydować się na wyciskanie soku z jabłek ze skórką. Ponieważ właśnie w skórce znajduje się najwięcej błonnika oraz witamin. Jeżeli decydujemy się na zakup gotowego wyrobu, zawsze wybierajmy mętny sok, ponieważ klarowny często jest pozbawiony cennego miąższu. A może zainteresuje cię także ten artykuł o soku z żyworódki?

Sok jabłkowy i jego właściwości

Sok jabłkowy posiada również cenne właściwości lecznicze. Z jego dobrodziejstw powinny korzystać osoby mające problemy z wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Dodatkowo picie soku działa moczopędnie, dlatego zaleca się go w czasie różnych infekcji układu moczowego. Świeży sok bogaty jest między innymi w flawonoidy, które określane są jako przeciwutleniacze. Dzięki temu spowolnimy procesy starzenia, a także doskonale poprawimy odporność naszego organizmu na różne infekcje.

Sok jabłkowy – właściwości, najlepsze sposoby na wyciskanie i tłoczenie

Mętny sok w porównaniu do klarownego, zawiera wyłącznie naturalne składniki. Natomiast klarowny sok jabłkowy bardzo często jest dosładzany ogromnymi ilościami cukru. W wyniku tego jego właściwości lecznicze nie są już tak widoczne, jak w przypadku mętnego soku. Ponadto dosładzane soki, często są powodem wystąpienia cukrzycy oraz otyłości. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na sok z malin?

Butelki do soków i syropów w dobrych cenach

Wyciskanie soku z jabłek

Pyszny sok z jabłek możemy z powodzeniem uzyskać w domowych warunkach. W tym celu posłuży nam zwykła wyciskarka do soku. Do urządzenia wrzucamy umyte, wydrążone oraz pokrojone jabłka. W celu uzyskania ciekawszych walorów smakowych możemy jabłka łączyć z innymi owocami lub warzywami. Świetnie sprawdzą się gruszki, brzoskwinie, mango czy też zwykła marchewka.

Jeżeli jednak chcemy uzyskać tłoczony sok jabłkowy, warto w tym celu wybrać się do przetwórstwa, świadczącego takie usługi. Firmy posiadają specjalne maszyny, które w hurtowej ilości prasują jabłka, tłocząc z nich sok. Tłoczony sok jest następnie pasteryzowany, by ostatecznie trafić do próżniowych opakowań. Dzięki temu możemy skorzystać z soku w dowolnej chwili.

Jednak nie możemy zapominać, że po otwarciu opakowania obowiązuje nas krótki czas spożycia wyrobu, inaczej może dojść do jego fermentacji. Warto wybrać się do przetwórstwa z własnymi jabłkami. Należy pamiętać o usunięciu wszystkich nadpsutych i zgniłych owoców, które mogą zaszkodzić przetworom. Sprawdź także ten artykuł o soku z buraków.


Ocena: 4,9/5 (głosów 18)
, aktualizacja 23 kwietnia 2019
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha
Powiązane Artykuły
Sok z karczocha – właściwości odchudzające, zdrowotne, działanie, przygotowanie
Sok z karczocha – właściwości odchudzające, zdrowotne, działanie, przygotowanie
Sok z winogron – najlepsze przepisy na sok winogronowy krok po kroku
Sok z winogron – najlepsze przepisy na sok winogronowy krok po kroku
Sok z marchwi – zalety, właściwości zdrowotne, witaminy, przygotowanie krok po kroku
Sok z marchwi – zalety, właściwości zdrowotne, witaminy, przygotowanie krok po kroku
Sok z czarnej porzeczki – sprawdzone przepisy, właściwości, porady
Sok z czarnej porzeczki – sprawdzone przepisy, właściwości, porady
Sok z aloesu – działanie, właściwości, zastosowanie, wpływ na zdrowie
Sok z aloesu – działanie, właściwości, zastosowanie, wpływ na zdrowie
Sok z żyworódki - przepis i instrukcja jak zrobić sok do picia krok po kroku
Sok z żyworódki - przepis i instrukcja jak zrobić sok do picia krok po kroku
Wino z jabłek – sprawdzone przepisy jak zrobić domowe wino z jabłek
Wino z jabłek – sprawdzone przepisy jak zrobić domowe wino z jabłek
Sok z rokitnika – przepis, opinie, dawkowanie, właściwości
Sok z rokitnika – przepis, opinie, dawkowanie, właściwości
Sok z pokrzywy - właściwości, stosowanie, działanie, dawkowanie, przygotowanie
Sok z pokrzywy - właściwości, stosowanie, działanie, dawkowanie, przygotowanie
Sok z czarnego bzu - przepis, właściwości, zastosowanie, działanie, porady
Sok z czarnego bzu - przepis, właściwości, zastosowanie, działanie, porady
Sok z brzozy - właściwości, zastosowanie, działanie, samodzielne przygotowanie
Sok z brzozy - właściwości, zastosowanie, działanie, samodzielne przygotowanie
Sok z buraków - przepis, przygotowanie, działanie, właściwości lecznicze
Sok z buraków - przepis, przygotowanie, działanie, właściwości lecznicze
Sok i syrop z pigwowca japońskiego - przepis krok po kroku
Sok i syrop z pigwowca japońskiego - przepis krok po kroku
Nalewka z jabłek – najlepsze przepisy na nalewkę jabłkową na spirytusie
Nalewka z jabłek – najlepsze przepisy na nalewkę jabłkową na spirytusie
Jabłoń Jonagold - opis, uprawa, pielęgnacja, wymagania, porady
Jabłoń Jonagold - opis, uprawa, pielęgnacja, wymagania, porady
Jabłoń Kosztela - uprawa, pielęgnacja, sadzenie
Jabłoń Kosztela - uprawa, pielęgnacja, sadzenie
Jabłoń Ligol - uprawa, pielęgnacja, porady
Jabłoń Ligol - uprawa, pielęgnacja, porady
Sok i nalewka z żyworódki pierzastej – krok po kroku – przygotowanie, właściwości i zastosowanie
Sok i nalewka z żyworódki pierzastej – krok po kroku – przygotowanie, właściwości i zastosowanie
Przetwory z rabarbaru – sok, dżem, konfitura i inne - przepisy krok po kroku
Przetwory z rabarbaru – sok, dżem, konfitura i inne - przepisy krok po kroku
Przetwory z aronii - dżem, konfitura, sok i inne – przepisy i pomysły
Przetwory z aronii - dżem, konfitura, sok i inne – przepisy i pomysły
Nalewka i sok z rokitnika – przepis i wykonanie krok po kroku
Nalewka i sok z rokitnika – przepis i wykonanie krok po kroku
Sok z malin – przepis i przygotowanie krok po kroku domowym sposobem
Sok z malin – przepis i przygotowanie krok po kroku domowym sposobem
Rajska jabłoń – uprawa, pielęgnacja, popularne odmiany pięknego krzewu
Rajska jabłoń – uprawa, pielęgnacja, popularne odmiany pięknego krzewu
Śliwa tarnina - zastosowanie owocu tarniny, najlepsze przetwory, soki i nalewka z tarniny
Śliwa tarnina - zastosowanie owocu tarniny, najlepsze przetwory, soki i nalewka z tarniny
Pokrzywa – właściwości, zastosowanie lecznicze, sok z pokrzywy i wiele więcej
Pokrzywa – właściwości, zastosowanie lecznicze, sok z pokrzywy i wiele więcej
Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij