Sok z buraków - przepis, przygotowanie, działanie, właściwości lecznicze
Buraki ćwikłowe są podstawowymi warzywami, po które sięgamy jesienią i zimą. Mają dużą wartość odżywczą, polecane są dla kobiet w ciąży, działają w organizmie odkwaszająco i dostarczają cukru oraz witamin. Równie zdrowa jest botwina, czyli młode buraczki ćwikłowe, bogate w białko i sole mineralne. Przyrządzamy z nich smaczne zupy, chłodniki i dodajemy do sałatek. Od najdawniejszych czasów buraki cenione były za właściwości lecznicze.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o sokach.
Działanie soku z czerwonych buraków
Sok buraczany przyrządza się z buraka ćwikłowego – Beta vulgaris – rośliny, z rodziny szarłatowatych. Zbiór tego cennego warzywa odbywa się od sierpnia do pierwszych przymrozków. Na sok wybieramy zdrowe buraki, które myjemy, obieramy cienko ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Tak przygotowany surowiec wyciskamy w sokowirówce. Polecane jest dodanie do soku z czerwonych buraków innych warzyw lub owoców, np. marchewki, jabłek, cytrusów, itp. Picie soku bez dodatków może wywołać podrażnienia układu trawiennego. Świeży sok z buraków przechowujemy w warunkach chłodniczych 1-2 dni.
Sok z buraka ćwikłowego to smaczny i zdrowy napój. Powinny go pić osoby, u których stwierdzono anemię, bowiem zawarty w soku kwas foliowy, czyli witamina B9, łącznie z witaminą B12, ma wpływ na procesy krwiotwórcze, zachodzące w organizmie. Sok buraczany dodaje wigoru i pobudza apetyt. Regularne spożywanie polecane jest dla kobiet w ciąży. Kwas foliowy, dostarczany wraz z sokiem, ma dobroczynny wpływ na rozwój płodu, zwłaszcza jego kory mózgowej i układu nerwowego. Już 200 g buraków pokryje codzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. A może zainteresuje cię także te artykuły o warzywach korzeniowych?
Zalety zdrowotne soku z buraków docenią osoby odchudzające się. Sok buraczany jest niskokaloryczny – burak zawiera jedynie 38 kcal w 100 g warzywa - więc codzienne spożywanie soku ma dobry wpływ zarówno na zdrowie, jak i atrakcyjny wygląd. Dodatkowo witaminy z grupy B wpływają na regulację przemiany materii. Właściwości lecznicze soku z buraka ćwikłowego dotyczą również:
- przeciwdziałania nadciśnieniu tętniczemu,
- zapobiegania niewydolności serca, zawałowi oraz udarowi mózgu,
- zwalczania bezsenności i depresji,
- zwiększenia odporności i wytrzymałości organizmu.
Osoby z dolegliwościami powinny skonsultować z lekarzem, jak pić sok z buraków, by miał najkorzystniejsze działanie na zdrowie. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o właściwościach leczniczych roślin.
Sok z buraków – smaczne i zdrowe przepisy
Jak zrobić sok z buraka? Buraki dostępne są przez cały rok, więc warto po nie sięgnąć, by poprawić swoje zdrowie. Wyróżniają się dużą soczystością – jeden burak jest surowcem do sporządzenia około 200 ml soku. Najbardziej wartościowe i soczyste są młode warzywa.
Przepis na smaczny sok buraczany
Składniki:
- buraki – kilka sztuk, wg potrzeb
- dodatki, np. marchewka, jabłko
Jak zobić sok z buraka? Buraki obieramy ze skórki. Jeśli tego nie uczynimy, możemy zakłócić sprawne działanie sokowirówki, ponieważ buraki mają twardą skórę. Pokrojone w cząstki buraki, marchewkę lub jabłko, umieszczamy w sokowirówce lub w wyciskarce wolnoobrotowej – nie musimy wówczas obierać buraków, wystarczy je dobrze umyć.
Sok z buraków z dodatkiem marchewki nabierze słodkawego posmaku. Dodatek jabłka nada napojowi orzeźwiającego, lekko kwaskowatego smaku. Gotowy sok z czerwonych buraków możemy rozcieńczać wodą. Sprawdź także ten artykuł o warzywach ciepłolubnych.
Przepis na sok z pieczonych buraków
Składniki:
- kilka sztuk buraków średniej wielkości
- cukier, wg uznania: 2-3 łyżki cukru/ ½ buraka
Buraki dokładnie myjemy. Przekrawamy na pół i wydrążamy w każdej połówce środek. W powstały dołek wsypujemy cukier. Wstawiamy buraki do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy buraki przez około 50 minut, po czym odstawiamy. Buraki wystygną, a w dołku zbierze się słodki sok. Popijamy go, zbierając łyżeczką. W ten sposób otrzymamy smaczny i skuteczny syrop na kaszel.
Jak pić sok z kiszonych buraków?
Składniki:
- 2 średniej wielkości buraki,
- 2 pietruszki
- 2 marchewki
- kilka ząbków czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soli
- 2 liście laurowe
- woda
Wykonanie:
- Buraki obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Układamy je w dużym słoju, a między kolejnymi warstwami umieszczamy czosnek, listki laurowe oraz pokrojone w plastry marchewkę i pietruszkę. Całość powinna zająć około ½ słoja.
- Wodę należy zagotować, z dodatkiem soli i cukru i przestudzić. Letnią wodą napełniamy słój i przykrywamy go ściereczką.
- Słój odstawiamy w ciepłe miejsce na około tydzień. Codziennie mieszamy zawartość, najlepiej drewnianą łyżką. Zbieramy pianę.
- Po upływie zaleconego czasu sok należy przecedzić. Rozlewamy go do wyparzonych butelek lub słoików.
- Sok z czerwonych buraków przechowujemy w warunkach chłodniczych.
Wypicie każdego dnia szklanki soku z kiszonych buraków (jednorazowo lub w porcjach, np. po ½ szklanki) korzystnie wpłynie na zdrowie. Picie soku wspiera oczyszczanie organizmu z toksycznych substancji, wspomaga odchudzanie i pracę układu krwionośnego.
Przepis na koktajl buraczany
Składniki:
- 2 większe buraki
- 2-3 gałązki naciowego selera
- 1 marchewka
- sok z 1 pomarańczy
- sok z 1 grejpfruta
- kilka liści mięty
Warzywa należy dokładnie umyć i pokroić na drobne cząstki, przełożyć do wysokiego naczynia. Dolać sok z cytrusów i listki mięty. Zawartość dokładnie blend ujemy. Otrzymamy w ten sposób bardzo smaczny koktajl, który jest wspaniałą przekąską między posiłkami. Jego zalety docenią osoby odchudzające się i troszczące się o zdrową dietę. Dodatek wody umożliwi rozcieńczenie koktajlu. Sprawdź także zebrane w tym miejscu przepisy kulinarne.