Działanie soku z czerwonych buraków

Sok buraczany przyrządza się z buraka ćwikłowego – Beta vulgaris – rośliny, z rodziny szarłatowatych. Zbiór tego cennego warzywa odbywa się od sierpnia do pierwszych przymrozków. Na sok wybieramy zdrowe buraki, które myjemy, obieramy cienko ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Tak przygotowany surowiec wyciskamy w sokowirówce. Polecane jest dodanie do soku z czerwonych buraków innych warzyw lub owoców, np. marchewki, jabłek, cytrusów, itp. Picie soku bez dodatków może wywołać podrażnienia układu trawiennego. Świeży sok z buraków przechowujemy w warunkach chłodniczych 1-2 dni.

Sok z buraka ćwikłowego to smaczny i zdrowy napój. Powinny go pić osoby, u których stwierdzono anemię, bowiem zawarty w soku kwas foliowy, czyli witamina B9, łącznie z witaminą B12, ma wpływ na procesy krwiotwórcze, zachodzące w organizmie. Sok buraczany dodaje wigoru i pobudza apetyt. Regularne spożywanie polecane jest dla kobiet w ciąży. Kwas foliowy, dostarczany wraz z sokiem, ma dobroczynny wpływ na rozwój płodu, zwłaszcza jego kory mózgowej i układu nerwowego. Już 200 g buraków pokryje codzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. A może zainteresuje cię także te artykuły o warzywach korzeniowych?

Zalety zdrowotne soku z buraków docenią osoby odchudzające się. Sok buraczany jest niskokaloryczny – burak zawiera jedynie 38 kcal w 100 g warzywa - więc codzienne spożywanie soku ma dobry wpływ zarówno na zdrowie, jak i atrakcyjny wygląd. Dodatkowo witaminy z grupy B wpływają na regulację przemiany materii. Właściwości lecznicze soku z buraka ćwikłowego dotyczą również:

  • przeciwdziałania nadciśnieniu tętniczemu,
  • zapobiegania niewydolności serca, zawałowi oraz udarowi mózgu,
  • zwalczania bezsenności i depresji,
  • zwiększenia odporności i wytrzymałości organizmu.

Osoby z dolegliwościami powinny skonsultować z lekarzem, jak pić sok z buraków, by miał najkorzystniejsze działanie na zdrowie. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o właściwościach leczniczych roślin.

Sok z buraków – smaczne i zdrowe przepisy

Jak zrobić sok z buraka? Buraki dostępne są przez cały rok, więc warto po nie sięgnąć, by poprawić swoje zdrowie. Wyróżniają się dużą soczystością – jeden burak jest surowcem do sporządzenia około 200 ml soku. Najbardziej wartościowe i soczyste są młode warzywa.

Przepis na smaczny sok buraczany

Składniki:

  • buraki – kilka sztuk, wg potrzeb
  • dodatki, np. marchewka, jabłko

Jak zobić sok z buraka? Buraki obieramy ze skórki. Jeśli tego nie uczynimy, możemy zakłócić sprawne działanie sokowirówki, ponieważ buraki mają twardą skórę. Pokrojone w cząstki buraki, marchewkę lub jabłko, umieszczamy w sokowirówce lub w wyciskarce wolnoobrotowej – nie musimy wówczas obierać buraków, wystarczy je dobrze umyć.

Sok z buraków z dodatkiem marchewki nabierze słodkawego posmaku. Dodatek jabłka nada napojowi orzeźwiającego, lekko kwaskowatego smaku. Gotowy sok z czerwonych buraków możemy rozcieńczać wodą. Sprawdź także ten artykuł o warzywach ciepłolubnych.

Przepis na sok z pieczonych buraków

Składniki:

  • kilka sztuk buraków średniej wielkości
  • cukier, wg uznania: 2-3 łyżki cukru/ ½ buraka

Buraki dokładnie myjemy. Przekrawamy na pół i wydrążamy w każdej połówce środek. W powstały dołek wsypujemy cukier. Wstawiamy buraki do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy buraki przez około 50 minut, po czym odstawiamy. Buraki wystygną, a w dołku zbierze się słodki sok. Popijamy go, zbierając łyżeczką. W ten sposób otrzymamy smaczny i skuteczny syrop na kaszel.

Sok z buraków w szklance
Sok z buraków krok po kroku, czyli przepisy, wartości odżywcze, działanie, przygotowanie i skład

Jak pić sok z kiszonych buraków?

Składniki:

  • 2 średniej wielkości buraki,
  • 2 pietruszki
  • 2 marchewki
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 2 liście laurowe
  • woda

Wykonanie:

  • Buraki obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Układamy je w dużym słoju, a między kolejnymi warstwami umieszczamy czosnek, listki laurowe oraz pokrojone w plastry marchewkę i pietruszkę. Całość powinna zająć około ½ słoja.
  • Wodę należy zagotować, z dodatkiem soli i cukru i przestudzić. Letnią wodą napełniamy słój i przykrywamy go ściereczką.
  • Słój odstawiamy w ciepłe miejsce na około tydzień. Codziennie mieszamy zawartość, najlepiej drewnianą łyżką. Zbieramy pianę.
  • Po upływie zaleconego czasu sok należy przecedzić. Rozlewamy go do wyparzonych butelek lub słoików.
  • Sok z czerwonych buraków przechowujemy w warunkach chłodniczych.

Wypicie każdego dnia szklanki soku z kiszonych buraków (jednorazowo lub w porcjach, np. po ½ szklanki) korzystnie wpłynie na zdrowie. Picie soku wspiera oczyszczanie organizmu z toksycznych substancji, wspomaga odchudzanie i pracę układu krwionośnego.

Przepis na koktajl buraczany

Składniki:

  • 2 większe buraki
  • 2-3 gałązki naciowego selera
  • 1 marchewka
  • sok z 1 pomarańczy
  • sok z 1 grejpfruta
  • kilka liści mięty

Warzywa należy dokładnie umyć i pokroić na drobne cząstki, przełożyć do wysokiego naczynia. Dolać sok z cytrusów i listki mięty. Zawartość dokładnie blend ujemy. Otrzymamy w ten sposób bardzo smaczny koktajl, który jest wspaniałą przekąską między posiłkami. Jego zalety docenią osoby odchudzające się i troszczące się o zdrową dietę. Dodatek wody umożliwi rozcieńczenie koktajlu. Sprawdź także zebrane w tym miejscu przepisy kulinarne.

ikona podziel się Przekaż dalej