Przetwory z bzu – na przeziębienia i obniżoną odporność

Surowe owoce są niejadalne. Należy je przegotować, by usunąć szkodliwe substancje. Zbieramy je jesienią, ścinając całe owocostany. Wyróżnia je czarnofioletowe zabarwienie oraz czerwony sok. Po wysuszeniu owoców, usuwamy szypułki. Owoce cenione są za bogactwo witamin, szczególnie witaminy C, a także soli mineralnych i kwasów owocowych. Owocom przypisuje się zdolność odtruwania organizmu z toksycznych substancji oraz działanie przeciwbólowe. Korzystnie wpływają na działanie układu krwionośnego i trawiennego.

Baldachy z kwiatami pozyskujemy wiosną, w czasie słonecznej i suchej pogody. Suszymy je w zacienionym miejscu, by pod wpływem słońca nie zostały utracone właściwości lecznicze. Kwiaty zawierają sole mineralne, flawonoidy, sterole, kwasy organiczne i fenolowe – wpływające na skuteczne działanie przeciwgorączkowe i przeciwzapalne.

Syrop, sok z owoców czarnego bzu i nalewki znajdują zastosowanie w czasie przeziębienia oraz grypy. Receptury, w jaki sposób przyrządzić i jak stosować lecznicze mikstury, znane były w medycynie ludowej od najdawniejszych czasów. Wyroby z bzu nie tylko leczą. Ich orzeźwiający, nieco cierpki smak, znajduje wielu zwolenników. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o właściwościach leczniczych roślin.

Przepisy na lecznicze przetwory z dzikiego bzu

Przepis na sok z czarnego bzu

Składniki:

  • 2 kg jagód czarnego bzu
  • cukier, w proporcji: ½ kg cukru na 1 litr soku z dzikiego bzu

Wykonanie:

Owoce na sok z czarnego bzu przygotowujemy do przerobienia, usuwając szypułki, płucząc i osuszając. Przekładamy je do garnka i rozgniatamy, po czym zalewamy wodą i gotujemy na gęstą papkę. Na duży słój nakładamy gazę i przekładamy papkę, odstawiając słój na noc, by sok z bzu zebrał się w naczyniu. Na drugi dzień dodajemy do soku cukier, wg zalecanych proporcji i gotujemy, aż się rozpuści – około 15 minut. Gorący sok z bzu przelewamy do wyparzonych słoiczków i dokładnie dokręcamy nakrętki.

Sok z czarnego bzu należy popijać 3 razy dziennie. ½ szklanki soku rozcieńczamy ½ szklanki gorącej wody. Sok jest również smacznym dodatkiem do rozgrzewającej herbaty. Sprawdź także ten artykuł o wykorzystaniu czarnego bzu.

Sok z kwiatów bzu, a także przepisy na najlepszy sok z czarnego bzu, zarówno z owoców, jak i białych kwiatów bzu
Sok z czarnego bzu - przepis, właściwości, zastosowanie, działanie, porady

Przepis na syrop z kwiatów bzu

Składniki:

  • 40 baldachów z kwiatami bzu
  • 1 kg cukru
  • Sok z 1 cytryny
  • 1 l wody

Wykonanie:

Drobne kwiaty odrywamy od gałązek. W dużym garnku rozpuszczamy w wodzie cukier i gotujemy, z dodatkiem soku z cytryny. Gorącym syropem zalewamy kwiaty. Całość odstawiamy w ciemne miejsce na 2 dni. Po upływie zalecanego czasu syrop przecedzamy i rozlewamy do wyparzonych słoików.

Syrop z dzikiego bzu stosujemy 3 razy dziennie, dawkując po 1 łyżce stołowej, w czasie jesienno-zimowych chłodów - dla wzmocnienia organizmu oraz dla złagodzenia kaszlu i przeciwdziałania przeziębieniu. Sprawdź także inne, zebrane w tym miejscu przepisy kulinarne.

Przepis na nalewkę z bzu

Składniki:

  • 1 kg owoców bzu
  • 25 dag cukru szklanka cukru
  • ½ litra niegazowanej wody
  • 1 l spirytusu o mocy 96%
  • Sok z 1 cytryny
  • Kilka goździków, łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

  • Owoce bzu należy przebrać, umyć i osuszyć. Wsypujemy je do dużego słoja, dodając spirytusu i przyprawy. Słój zamykamy i odstawiamy na dwa tygodnie w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu potrząsamy naczyniem.
  • Następnym etapem przygotowania nalewki jest zlanie płynu znad owoców. Cukier rozpuszczamy w wodzie, z dodatkiem soku z cytryny i gotujemy syrop. Gdy wystygnie - mieszamy z nalewką. Odstawiamy słój na kolejne dwa tygodnie.
  • Gotową nalewkę filtrujemy i przelewamy do wyparzonych butelek.

Leczniczą nalewkę popijamy dwa razy dziennie, po 1 łyżce stołowej, między posiłkami. Mikstura pomaga pozbyć się przeziębienia i reguluje przemianę materii. Profilaktyczne popijanie nalewki wzmocni organizm, dostarczając przyjemnych wrażeń smakowych.

Jak stosować owoce i kwiaty bzu w gospodarstwie domowym?

Dziki bez czarny ma liczne zastosowania:

  • gospodynie domowe wykorzystują owoce do wyrobu dżemów, galaretek, konfitur, soków i wina,
  • kwiaty cenione są w kosmetyce – tonik z kwiatów czarnego bzu odświeża cerę i można przemywać nim oczy. Znajduje zastosowanie przy wybielaniu piegów, a także łagodzi oparzenia słoneczne. Dostępne na rynku toniki z bzu są trwałe i przeznaczone są dla każdego rodzaju skóry. Wykonane samodzielnie, przechowuje się w lodówce i zużywa w ciągu 3 dni,
  • z kwiatów i liści można sporządzić leczniczą maść, przykładaną na oparzenia i sińce,
  • czarny bez docenią ogrodnicy, przeznaczając owoce, kwiaty i liście do przyrządzenia naturalnego nawozu. 1 kg bzu zalewamy 10 litrami wody i odstawiamy, by zawartość sfermentowała. Cały proces trwa około 2-4 tygodni. Podlewamy płynnym nawozem warzywa, kwiaty, zasilamy trawniki i drzewa w sadzie. Polanie preparatem kretowisk i nor, skutecznie odstraszy krety i nornice. A może zainteresują cię także zebrane tutaj przepisy na nalewki?
ikona podziel się Przekaż dalej