Sok z czarnej porzeczki – sprawdzone przepisy, właściwości, porady

Sok z czarnej porzeczki to doskonały przetwór na zimę. Jest wyborny w smaku i można dodawać go jako syrop do herbaty bądź rozrobić z wodą. Warto spożywać go zimą, by uzupełnić braki witaminy C. Oto najsmaczniejsze i sprawdzone przepisy na sok porzeczkowy!

Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o sokach owocowych.

Sok z czarnej porzeczki – sprawdzone przepisy, właściwości, porady

Dietetyczny sok z czarnej porzeczki

Przechowywanie porzeczek

Możesz z powodzeniem mrozić i przechowywać owoce porzeczki w zamrażalniku, rozłożone pojedynczą warstwą. Nie ma przeciwwskazań, by przetrzymywać je tam nawet kilkanaście miesięcy. Po rozmrożeniu możesz wykonać z nich aromatyczny sok! Oto przepis na 5 niedużych słoiczków z dietetycznym napojem na zimę.

Lista składników

● 1 kg czarnych porzeczek

● 400 ml wody

Nie licząc pasteryzacji i stygnięcia, sok wykonasz w niecałe 20 minut. Jest on zdrowy (zawartość cukru jest znikoma i pochodzi wyłącznie z owoców) i nie zawiera sztucznych konserwantów bądź barwników. Jeśli chcesz zapasteryzować swoje przetwory domowe, koniecznie wyparz je wcześniej we wrzątku – łącznie z nakrętkami. A może zainteresuje cię także ten artykuł o soku z malin?

Sok porzeczkowy – sposób przygotowania

1. Umyj partiami na sitku porzeczki, oderwane wcześniej od gałązek.

2. Włóż owoce do dużego garnka i zalej wodą tak, by zakryć owoce. Gotuj przez ok. 7 minut dopóki owoce nie będą pękać.

3. Zdejmij garnek z ognia, a następnie wystudź przez kilka minut.

4. Duże sito wyłóż gazą i zostaw tam owoce na kilka godzin – nie odciskaj porzeczek!

5. Sok przelej do słoików i mocno zakręć.

Uwaga!

Jeżeli chcesz go wypić od razu, nie musisz pasteryzować soku – schowaj go po prostu do lodówki. Syrop porzeczkowy możesz jednak równie dobrze pasteryzować przez 15 minut i odstawić go do spiżarki na zimę. Domowy sok z czarnej porzeczki jest dość intensywny w smaku, więc dobrze jest pić go z wodą. A może zainteresuje cię także ten artykuł o czarnej porzeczce?

Sok z czarnej porzeczki i malin

Zdrowotne przepisy na porzeczkowy sok

Przepisy na syrop z czarnej porzeczki są świetne dla osób odchudzających się. Dzięki niemu obniży się bowiem zły cholesterol i zbyt duża zawartość cukru we krwi. Dodatkowo te przetwory domowe skutecznie pomogą w walce oraz zapobieganiu infekcjom… intymnym.

Lista składników

● 2 kg czarnej porzeczki

● 2 kg malin

● 250 g cukru

● anyż – oczywiście, o ile lubisz jego smak

Pamiętaj, że sok z czarnej porzeczki to źródło antyoksydantów, które hamują działanie wolnych rodników przyspieszających starzenie się organizmu. Chcesz być zdrowy i młody? Pij sok porzeczkowy! Sprawdź także ten artykuł o soku i syropie z pigwowca.

Porzeczkowy syrop z maliną – sposób przygotowania

1. Oczyść owoce, umyj i osusz papierowym ręcznikiem.

2. Zasyp całość cukrem i dorzuć 2 gwiazdki anyżu dla smaku.

3. Przełóż wszystko do sokownika i ustaw na mały gaz. Gotuj przez kilka minut.

4. Powstały sok należy przelać do butelek i doprawić cukrem.

Sok porzeczkowy na problemy z biegunką

W przypadku biegunki możesz wypić tak przyrządzony sok, by przywrócić naturalną pracę jelit. Z kolei jeśli cierpisz na nadkwasotę lub zespół jelita drażliwego lepiej nie pić go zbyt wiele, by nie zaburzyć działania jelit.

Sok z czarnej porzeczki – sprawdzone przepisy, właściwości, porady

Sok porzeczkowy z cukrem

Naturalny lek domowy

Zarówno owoce, jak i liście porzeczki wykazują cenne właściwości zdrowotne. Porzeczka rekomendowana jest zwłaszcza przy infekcjach górnych dróg oddechowych, artretyzmie czy wspomnianych chorobach jelit. Zatem warto mieć przetwory domowe z porzeczki zawsze w domowej apteczce!

Lista składników

● 4 kg czarnej porzeczki

● 1,3 kg cukru

Pamiętaj o zapasteryzowaniu porzeczek, jeżeli chcesz je zatrzymać na dłużej. Sok posłuży zarówno w okresie przeziębienia, jak i wspomoże podczas… ciąży!

Syrop z czarnej porzeczki – sposób przygotowania

1. Opłucz porzeczki i wsyp warstwami do słoja. Przysyp je następnie cukrem (800g), by owoce szybciej puściły sok.

2. Nakryj słój ściereczką bądź gazą i obwiąż gumką-recepturką lub sznureczkiem. Odstaw na tydzień w dobrze nasłonecznione miejsce.

3. Zlej sok po tygodniu za pomocą durszlaka lub sitka. Zagotuj z resztą cukru (500g). Gotuj jeszcze przez 3 minuty od czasu zagotowania.

4. Zbierz nadmiar piany i przelej sok do wyparzonych słojów. Następnie zakręć i… korzystaj do woli! A może zainteresuje cię także ten artykuł o soku i nalewce z rokitnika?

Pamiętaj, że…

* Przecedzonych owoców wcale nie musisz wyrzucać! Możesz zalać je gorącą wodą, zagotować, odstawić, odcedzić i dosłodzić. Otrzymasz doskonały sok porzeczkowy do picia „na już”! Możesz też przygotować z owoców pyszny dżem.

* W czarnej porzeczce jest 4 razy więcej witaminy C niż w pomarańczach! To znakomity środek przeciw infekcjom, działający bakteriobójczo, wspomagający odporność i pobudzający apetyt. Dodatkowo, sok z czarnej porzeczki działa… antystresowo!

* Zawarta w porzeczce witamina C umożliwia wchłanianie żelaza, którego bogatym źródłem jest chociażby mięso – właśnie dlatego warto jest pić sok porzeczkowy do każdego mięsnego obiadu.

* Staraj się nie kupować w aptece suplementów wspomagających odporność – kosztują przecież niemało pieniędzy. Lepiej jest zrobić w sezonie przetwory domowe składające się z kilku butelek soku porzeczkowego. Dzięki temu w prosty sposób otrzymasz naturalny syrop leczniczy, który będzie odpowiadał naprawdę każdemu domownikowi – wspierając układ odpornościowy w bardzo smaczny sposób!

Ocena: 0,0/5 (głosów 0)
, aktualizacja 8 listopada 2018
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
Powiązane Artykuły

Wyszukaj na stronie:


Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij