Korzeń z imbiru – właściwości i zastosowanie

Imbir Zingiber officinale jest tropikalną byliną, z rodziny imbirowatych. Osiąga do 120 cm wysokości. Roślina wrażliwa jest na niskie temperatury, więc nie uprawiamy jej w ogrodzie, ale coraz częściej podejmuje się hodowlę aromatycznego imbiru w warunkach domowych. Świeże bulwiaste kłącza wybarwione są na brązowo i wyróżniają się intensywnym piernikowym zapachem oraz lekko piekącym smakiem. Korzeń imbiru bogaty jest w kwas foliowy, minerały, takie jak żelazo, wapń, fosfor, selen, potas, sód, mangan i cynk oraz witaminy C, E i B.

Właściwości lecznicze imbiru:

  • Napar z imbiru stosowany w czasie przeziębienia, rozgrzewa i łagodzi bóle mięśni.
  • Żucie plasterków imbiru pomaga na bóle gardła i migreny.
  • Jeśli cierpimy na dolegliwości trawienne, sięgnijmy po syrop z imbiru. Popijanie medykamentu reguluje pracę żołądka, przeciwdziała chorobie lokomocyjnej, dokuczliwym wzdęciom oraz wspomaga procesy metaboliczne, dzięki czemu ułatwia odchudzanie.
  • Olejki imbirowe są, między innymi, cenionymi afrodyzjakami, środkiem, stosowanym do walki z cellulitem oraz preparatem, pielęgnującym włosy. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na syrop z imbiru?

Osoby cierpiące na nadciśnienie, problemy z krzepliwością krwi i choroby wrzodowe układu pokarmowego, powinni dawkowanie preparatów imbirowych skonsultować z lekarzem. Syrop imbirowy ma działanie silnie rozkurczowe, więc szczególną ostrożność w jego przyjmowaniu muszą zachować kobiety w ciąży.

Imbir w kuchni

Świeży imbir, starty na tarce lub pokrojony na plasterki, można dodać do sosów i gulaszy, uzyskując oryginalny smak i aromat przygotowanych dań. Kłącza imbiru podkreślają smak potraw orientalnych, np. tajskich zup lub sushi, do którego używany jest imbir marynowany. Wyjątkowym smakołykiem jest imbir kandyzowany. W czasie świąt, spotkań z przyjaciółmi lub na poprawę nastroju, warto sięgnąć po zdrową i smaczną imbirową nalewkę - imbirówkę. Na co dzień wykorzystajmy leczniczy korzeń, dodając syrop z imbiru lub plasterki imbiru do herbaty lub grzanego wina, a w postaci zmielonej – do słodkich wypieków. Syrop imbirowy, dodany w niewielkiej dawce do wody, jest smacznym napojem. Można polać syropem lody i domowe desery.

Przepis na sok z imbiru i cytryny – krok po kroku

Składniki:

  • Świeży korzeń imbiru
  • Cytryna – sok z 1 sztuki

Przygotowanie:

  1. Korzeń imbiru obieramy ze skórki. Najlepiej uczynić to za pomocą łyżki, która dotrze do wszystkich zagłębień bulwiastego kłącza.
  2. Korzeń imbiru tniemy na mniejsze kawałki, ok. 2 cm długości i wyciskamy w wolnoobrotowej wyciskarce lub w sokowirówce. Sok otrzymamy także po starciu korzenia imbiru i przeciśnięciu otrzymanego surowca przez gazę.
  3. Dodajemy sok z 1 cytryny i, po wymieszaniu, gotowy sok przelewamy do wyparzonego słoika. Można przechować go w lodówce i popijać 1 raz dziennie. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na sok i syrop z pigwowca japońskiego.

Sok z imbiru ma intensywny smak i zapach. Dla uzyskania łagodniejszego smaku, zaleca się dodać czystej wody, w proporcjach 1:1. Dla wzmocnienia zdrowotnych właściwości soku, można dosypać 1 łyżeczkę sproszkowanej kurkumy.

Przepis na sok z imbiru i cytryny z dodatkiem cukru

Składniki:

  • Świeży korzeń imbiru – 200g
  • Cytryna – sok z 1-2 sztuk
  • Otarta skórka cytrynowa
  • Cukier – 100 g
  • Woda – 1 ¼ l
Imbirowy sok w szklance i korzeń imbiru oraz przepis na syrop imbirowy, a także jego właściwości i zastosowanie
Sok z imbiru - najlepsze przepisy, właściwości, zastosowanie

Przygotowanie:

  1. Korzeń imbiru obieramy ze skórki, najlepiej przy pomocy łyżeczki.
  2. Kroimy kłącze na mniejsze kawałki i umieszczamy w wyciskarce wolnoobrotowej lub sokowirówce. Miksujemy, z dodatkiem 1 szklanki wody.
  3. Do garnka nalewamy pozostałą wodę, dodajemy sok i skórką z cytryny oraz cukier. Gotujemy całość, a po zagotowaniu, dodajemy zmiksowany korzeń imbiru.
  4. Odstawiamy otrzymany sok do naciągnięcia, na około 2 – 3 godziny.
  5. Po upływie zalecanego czasu, przelewamy sok przez sitko do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy wieczka i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  6. Gotowy sok przechowujemy w lodówce. Będzie się nadawał do wykorzystania przez około 30 dni.

Dawkowanie:

Sok popijamy 3 razy dziennie, po 5 ml. Przed wypiciem, należy wstrząsnąć słoikiem. Możemy dolać łyżeczkę soku do herbaty, otrzymując smaczny, aromatyczny i rozgrzewający napój. Sok z imbiru ma właściwości przeciwzapalne i antywirusowe, dlatego jest szczególnie polecany w okresie jesienno-zimowym. Herbata z sokiem imbirowym sprzyja detoksykacji organizmu, dzięki działaniu moczopędnemu. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na sok z żyworódki?

Przepis na świeży sok z imbiru i cytryny z dodatkiem jabłek i marchewki

Składniki:

  • Świeży korzeń imbiru – kawałek 2-3 cm
  • Cytryna – sok do smaku
  • Jabłka – 2 sztuki
  • Marchew – 4-5 sztuk

Przygotowanie:

  1. Korzeń imbiru obieramy ze skórki. Jabłka i marchewkę dokładnie myjemy. Dzielimy je na mniejsze cząstki.
  2. Wszystkie składniki umieszczamy w wolnoobrotowej wyciskarce lub w sokowirówce. Dodajemy sok z cytryny. Zawartość miksujemy na gładką masę.
  3. Otrzymany gęsty sok nalewamy do kubków. Nadaje się do bezpośredniego wypicia.

Sok z dodatkiem imbiru jest smaczny i zdrowy. Wzmocni nasz organizm, dostarczy cennych witamin i ureguluje przemianę materii. Możemy wypijać 1 szklankę dziennie, wspierając nasz układ immunologiczny. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na syrop z mięty.

ikona podziel się Przekaż dalej