Sok z imbiru - najlepsze przepisy, właściwości, zastosowanie

Na rynku dostępne są grube świeże kłącza imbiru, które w naszym kraju są coraz popularniejsze. Korzeń imbiru znajduje zastosowanie w kuchni, wzbogacając smak orientalnych potraw. Sok z imbiru jest smacznym aromatycznym napojem, sprzyjającym odchudzaniu. Syrop z imbiru oraz olejki imbirowe cenione są za właściwości lecznicze i terapeutyczne. Przedstawiamy najlepsze przepisy na sok z imbiru.

Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o sokach.

Sok z imbiru - najlepsze przepisy, właściwości, zastosowanie

Korzeń z imbiru – właściwości i zastosowanie

Imbir Zingiber officinale jest tropikalną byliną, z rodziny imbirowatych. Osiąga do 120 cm wysokości. Roślina wrażliwa jest na niskie temperatury, więc nie uprawiamy jej w ogrodzie, ale coraz częściej podejmuje się hodowlę aromatycznego imbiru w warunkach domowych. Świeże bulwiaste kłącza wybarwione są na brązowo i wyróżniają się intensywnym piernikowym zapachem oraz lekko piekącym smakiem. Korzeń imbiru bogaty jest w kwas foliowy, minerały, takie jak żelazo, wapń, fosfor, selen, potas, sód, mangan i cynk oraz witaminy C, E i B.

Właściwości lecznicze imbiru:

  • Napar z imbiru stosowany w czasie przeziębienia, rozgrzewa i łagodzi bóle mięśni.
  • Żucie plasterków imbiru pomaga na bóle gardła i migreny.
  • Jeśli cierpimy na dolegliwości trawienne, sięgnijmy po syrop z imbiru. Popijanie medykamentu reguluje pracę żołądka, przeciwdziała chorobie lokomocyjnej, dokuczliwym wzdęciom oraz wspomaga procesy metaboliczne, dzięki czemu ułatwia odchudzanie.
  • Olejki imbirowe są, między innymi, cenionymi afrodyzjakami, środkiem, stosowanym do walki z cellulitem oraz preparatem, pielęgnującym włosy. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na syrop z imbiru?

Osoby cierpiące na nadciśnienie, problemy z krzepliwością krwi i choroby wrzodowe układu pokarmowego, powinni dawkowanie preparatów imbirowych skonsultować z lekarzem. Syrop imbirowy ma działanie silnie rozkurczowe, więc szczególną ostrożność w jego przyjmowaniu muszą zachować kobiety w ciąży.

Imbir w kuchni

Świeży imbir, starty na tarce lub pokrojony na plasterki, można dodać do sosów i gulaszy, uzyskując oryginalny smak i aromat przygotowanych dań. Kłącza imbiru podkreślają smak potraw orientalnych, np. tajskich zup lub sushi, do którego używany jest imbir marynowany. Wyjątkowym smakołykiem jest imbir kandyzowany. W czasie świąt, spotkań z przyjaciółmi lub na poprawę nastroju, warto sięgnąć po zdrową i smaczną imbirową nalewkę - imbirówkę. Na co dzień wykorzystajmy leczniczy korzeń, dodając syrop z imbiru lub plasterki imbiru do herbaty lub grzanego wina, a w postaci zmielonej – do słodkich wypieków. Syrop imbirowy, dodany w niewielkiej dawce do wody, jest smacznym napojem. Można polać syropem lody i domowe desery.

Przepis na sok z imbiru i cytryny – krok po kroku

Składniki:

  • Świeży korzeń imbiru
  • Cytryna – sok z 1 sztuki

Przygotowanie:

  1. Korzeń imbiru obieramy ze skórki. Najlepiej uczynić to za pomocą łyżki, która dotrze do wszystkich zagłębień bulwiastego kłącza.
  2. Korzeń imbiru tniemy na mniejsze kawałki, ok. 2 cm długości i wyciskamy w wolnoobrotowej wyciskarce lub w sokowirówce. Sok otrzymamy także po starciu korzenia imbiru i przeciśnięciu otrzymanego surowca przez gazę.
  3. Dodajemy sok z 1 cytryny i, po wymieszaniu, gotowy sok przelewamy do wyparzonego słoika. Można przechować go w lodówce i popijać 1 raz dziennie. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na sok i syrop z pigwowca japońskiego.

Sok z imbiru ma intensywny smak i zapach. Dla uzyskania łagodniejszego smaku, zaleca się dodać czystej wody, w proporcjach 1:1. Dla wzmocnienia zdrowotnych właściwości soku, można dosypać 1 łyżeczkę sproszkowanej kurkumy.

Przepis na sok z imbiru i cytryny z dodatkiem cukru

Składniki:

  • Świeży korzeń imbiru – 200g
  • Cytryna – sok z 1-2 sztuk
  • Otarta skórka cytrynowa
  • Cukier – 100 g
  • Woda – 1 ¼ l

Sok z imbiru - najlepsze przepisy, właściwości, zastosowanie

Przygotowanie:

  1. Korzeń imbiru obieramy ze skórki, najlepiej przy pomocy łyżeczki.
  2. Kroimy kłącze na mniejsze kawałki i umieszczamy w wyciskarce wolnoobrotowej lub sokowirówce. Miksujemy, z dodatkiem 1 szklanki wody.
  3. Do garnka nalewamy pozostałą wodę, dodajemy sok i skórką z cytryny oraz cukier. Gotujemy całość, a po zagotowaniu, dodajemy zmiksowany korzeń imbiru.
  4. Odstawiamy otrzymany sok do naciągnięcia, na około 2 – 3 godziny.
  5. Po upływie zalecanego czasu, przelewamy sok przez sitko do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy wieczka i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  6. Gotowy sok przechowujemy w lodówce. Będzie się nadawał do wykorzystania przez około 30 dni.

Butelki do soków i syropów w dobrych cenach

Dawkowanie:

Sok popijamy 3 razy dziennie, po 5 ml. Przed wypiciem, należy wstrząsnąć słoikiem. Możemy dolać łyżeczkę soku do herbaty, otrzymując smaczny, aromatyczny i rozgrzewający napój. Sok z imbiru ma właściwości przeciwzapalne i antywirusowe, dlatego jest szczególnie polecany w okresie jesienno-zimowym. Herbata z sokiem imbirowym sprzyja detoksykacji organizmu, dzięki działaniu moczopędnemu. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na sok z żyworódki?

Przepis na świeży sok z imbiru i cytryny z dodatkiem jabłek i marchewki

Składniki:

  • Świeży korzeń imbiru – kawałek 2-3 cm
  • Cytryna – sok do smaku
  • Jabłka – 2 sztuki
  • Marchew – 4-5 sztuk

Przygotowanie:

  1. Korzeń imbiru obieramy ze skórki. Jabłka i marchewkę dokładnie myjemy. Dzielimy je na mniejsze cząstki.
  2. Wszystkie składniki umieszczamy w wolnoobrotowej wyciskarce lub w sokowirówce. Dodajemy sok z cytryny. Zawartość miksujemy na gładką masę.
  3. Otrzymany gęsty sok nalewamy do kubków. Nadaje się do bezpośredniego wypicia.

Sok z dodatkiem imbiru jest smaczny i zdrowy. Wzmocni nasz organizm, dostarczy cennych witamin i ureguluje przemianę materii. Możemy wypijać 1 szklankę dziennie, wspierając nasz układ immunologiczny. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na syrop z mięty.

Ocena: 4,8/5 (głosów 15)
, aktualizacja 11 września 2019
Zobacz więcej artykułów na temat:
soki inne imbir przepisy
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha
Powiązane Artykuły
Sok i syrop z pokrzywy - sprawdzone przepisy krok po kroku
Sok i syrop z pokrzywy - sprawdzone przepisy krok po kroku
Sok z truskawek - najlepszy przepis jak zrobić sok truskawkowy
Sok z truskawek - najlepszy przepis jak zrobić sok truskawkowy
Sok z mięty - najlepszy przepis na syrop miętowy na zimę
Sok z mięty - najlepszy przepis na syrop miętowy na zimę
Sok z rabarbaru na zimę – najlepsze przepisy krok po kroku
Sok z rabarbaru na zimę – najlepsze przepisy krok po kroku
Imbir marynowany - najlepsze przepisy krok po kroku - sprawdź je!
Imbir marynowany - najlepsze przepisy krok po kroku - sprawdź je!
Najlepsze przepisy na imbir kandyzowany krok po kroku - sprawdź je!
Najlepsze przepisy na imbir kandyzowany krok po kroku - sprawdź je!
Sok z kiszonej kapusty - właściwości, zastosowanie, porady
Sok z kiszonej kapusty - właściwości, zastosowanie, porady
Przetwory z czeremchy - najlepsze przepisy na dżemy, soki i konfitury
Przetwory z czeremchy - najlepsze przepisy na dżemy, soki i konfitury
Syrop z imbiru - najlepsze przepisy krok po kroku, właściwości, zastosowanie
Syrop z imbiru - najlepsze przepisy krok po kroku, właściwości, zastosowanie
Wino i sok z jarzębiny – przepisy krok po kroku, zastosowanie, właściwości lecznicze
Wino i sok z jarzębiny – przepisy krok po kroku, zastosowanie, właściwości lecznicze
Soki warzywne – sprawdzone przepisy na przygotowanie naturalnych i zdrowych soków
Soki warzywne – sprawdzone przepisy na przygotowanie naturalnych i zdrowych soków
Sok z agrestu - sprawdzony przepis na sok z agrestu krok po kroku
Sok z agrestu - sprawdzony przepis na sok z agrestu krok po kroku
Sok z żurawiny - zastosowanie, dawkowanie, właściwości lecznicze, przygotowanie
Sok z żurawiny - zastosowanie, dawkowanie, właściwości lecznicze, przygotowanie
Sok z aronii - przepis na zrobienie soku krok po kroku
Sok z aronii - przepis na zrobienie soku krok po kroku
Koszenie trawy w ogrodzie – jak często ją kosić, jaka wysokość?
Koszenie trawy w ogrodzie – jak często ją kosić, jaka wysokość?
Syrop z kwiatu czarnego bzu - najlepsze przepisy na przygotowanie soku krok po kroku
Syrop z kwiatu czarnego bzu - najlepsze przepisy na przygotowanie soku krok po kroku
Sok jabłkowy – właściwości, najlepsze sposoby na wyciskanie i tłoczenie
Sok jabłkowy – właściwości, najlepsze sposoby na wyciskanie i tłoczenie
Sok z karczocha – właściwości odchudzające, zdrowotne, działanie, przygotowanie
Sok z karczocha – właściwości odchudzające, zdrowotne, działanie, przygotowanie
Sok z winogron – najlepsze przepisy na sok winogronowy krok po kroku
Sok z winogron – najlepsze przepisy na sok winogronowy krok po kroku
Sok z marchwi – zalety, właściwości zdrowotne, witaminy, przygotowanie krok po kroku
Sok z marchwi – zalety, właściwości zdrowotne, witaminy, przygotowanie krok po kroku
Sok z czarnej porzeczki – sprawdzone przepisy, właściwości, porady
Sok z czarnej porzeczki – sprawdzone przepisy, właściwości, porady
Sok z aloesu – działanie, właściwości, zastosowanie, wpływ na zdrowie
Sok z aloesu – działanie, właściwości, zastosowanie, wpływ na zdrowie
Sok z żyworódki - przepis i instrukcja jak zrobić sok do picia krok po kroku
Sok z żyworódki - przepis i instrukcja jak zrobić sok do picia krok po kroku
Sok z rokitnika – przepis, opinie, dawkowanie, właściwości
Sok z rokitnika – przepis, opinie, dawkowanie, właściwości
Sok z pokrzywy - właściwości, stosowanie, działanie, dawkowanie, przygotowanie
Sok z pokrzywy - właściwości, stosowanie, działanie, dawkowanie, przygotowanie
Sok z czarnego bzu - przepis, właściwości, zastosowanie, działanie, porady
Sok z czarnego bzu - przepis, właściwości, zastosowanie, działanie, porady
Sok z brzozy - właściwości, zastosowanie, działanie, samodzielne przygotowanie
Sok z brzozy - właściwości, zastosowanie, działanie, samodzielne przygotowanie
Sok z buraków - przepis, przygotowanie, działanie, właściwości lecznicze
Sok z buraków - przepis, przygotowanie, działanie, właściwości lecznicze
Sok i syrop z pigwowca japońskiego - przepis krok po kroku
Sok i syrop z pigwowca japońskiego - przepis krok po kroku
Nalewka imbirowa – sprawdzone przepisy na nalewkę z imbiru na spirytusie
Nalewka imbirowa – sprawdzone przepisy na nalewkę z imbiru na spirytusie
Sok i nalewka z żyworódki pierzastej – krok po kroku – przygotowanie, właściwości i zastosowanie
Sok i nalewka z żyworódki pierzastej – krok po kroku – przygotowanie, właściwości i zastosowanie
Przetwory z rabarbaru – sok, dżem, konfitura i inne - przepisy krok po kroku
Przetwory z rabarbaru – sok, dżem, konfitura i inne - przepisy krok po kroku
Przetwory z aronii - dżem, konfitura, sok i inne – przepisy i pomysły
Przetwory z aronii - dżem, konfitura, sok i inne – przepisy i pomysły
Nalewka i sok z rokitnika – przepis i wykonanie krok po kroku
Nalewka i sok z rokitnika – przepis i wykonanie krok po kroku
Sok z malin – przepis i przygotowanie krok po kroku domowym sposobem
Sok z malin – przepis i przygotowanie krok po kroku domowym sposobem
Uprawa imbiru w doniczce – wymagania, sadzenie, właściwości, zastosowanie
Uprawa imbiru w doniczce – wymagania, sadzenie, właściwości, zastosowanie
Śliwa tarnina - zastosowanie owocu tarniny, najlepsze przetwory, soki i nalewka z tarniny
Śliwa tarnina - zastosowanie owocu tarniny, najlepsze przetwory, soki i nalewka z tarniny
Pokrzywa – właściwości, zastosowanie lecznicze, sok z pokrzywy i wiele więcej
Pokrzywa – właściwości, zastosowanie lecznicze, sok z pokrzywy i wiele więcej

Wyszukaj na stronie:



Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.