Sok z karczocha – właściwości odchudzające, zdrowotne, działanie, przygotowanie

W ostatnim czasie przekonujemy się do rozmaitych soków. Sok marchewkowy, jabłkowy lub winogronowy stanowią tradycyjną stronę domowych przetworów. Jednak coraz częściej sięgamy po najmniej spodziewane składniki. Do nich zalicza się również karczoch. Dlatego właśnie przedstawiamy, jakie właściwości zdrowotne posiada sok z karczocha.

Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o sokach warzywnych.

Sok z karczocha – właściwości odchudzające, zdrowotne, działanie, przygotowanie

Wyciąg z karczocha – zastosowanie

Karczoch jest rośliną zaliczającą się do rodziny astrowatych. Mimo że można go spotkać w stanie dzikim w okolicach Morza Śródziemnego, to ze względu na swoje cenne właściwości zaczęto uprawiać go niemalże na terenie całej Europy. Jego cechą charakterystyczną są bujne liście osiągające do 70 cm długości. Posiadają ząbkowany pokrój z pierzastym dołem. Natomiast kwiaty wpadające w odcień fioletu, swoim wyglądem przypominają kule pokryte łuskami.

Ziele karczocha znajduje szerokie zastosowanie, nie tylko w świecie kulinarnym, ale również jako suplement diety, a także składnik wielu kosmetyków. Ekstrakt z karczocha doskonale wpływa na cerę, dlatego jest częstym elementem różnych kremów, toników oraz maseczek do twarzy. Dodatkowo karczoch jest bogaty w inulinę, która jest tolerowana przez diabetyków. Zaleca się regularne spożywanie świeżych lub wysuszonych liści karczocha, które doskonale działają na odchudzanie. Wyciąg z karczocha doskonale redukuje poziom cholesterolu we krwi. Jednocześnie karczoch posiada cenne właściwości przeciwutleniające. Dzięki temu roślina polecana jest w profilaktyce wielu chorób, a także jako smakołyk pomagający w pozbyciu się niechcianych toksyn z organizmu. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na sok z malin?

Sok z karczocha - wartości odżywcze i właściwości lecznicze

Właściwości zdrowotne liści karczocha na tym się nie kończą, ponieważ zaleca się ich stosowanie w profilaktyce antynowotworowej. Wszystko za sprawą takich składników jak luteolina, rutyna, kwas kawowy, cynaryna, czy też sylimaryna. Dlatego regularne spożywanie karczocha nie tylko uchroni nas przed chorobami nowotworowymi, ale również zahamują produkcję nowych komórek rakowych.

Jednak najczęściej wyciąg z karczocha stosuje się na odchudzanie. Jego zaletą jest zawartość niespełna 50 kalorii w 100 gramach. Za składniki wspierające spadek wagi uznaje się przede wszystkim cynarynę, a także kwas chlorogenowy. Pierwszy składnik jest doskonały na odchudzanie, ze względu na szybsze spalanie tłuszczu w organizmie. Natomiast kwas chlorogenowy motywuje organizm do wykorzystywania zalegających nie tylko tłuszczów, ale również węglowodanów.

Ze względu na liczne właściwości zdrowotne ekstrakt z karczocha bardzo często występuje w formie tabletek lub syropu, jako suplement diety. W tym przypadku należy zapoznać się ze wszystkimi przeciwwskazaniami dotyczącymi zażywania produktu. Najczęściej suplement diety na bazie karczocha nie jest zalecany dla dzieci do 12 roku życia, kobiet w ciąży, a także matek karmiących piersią. Sprawdź także ten artykuł o soku z buraków.

Sok z karczocha – właściwości odchudzające, zdrowotne, działanie, przygotowanie

Sok z karczocha – jak przygotować?

Ziele karczocha ma szerokie zastosowanie również w świecie kulinarnym. Jako naturalny dodatek może okazać się świetnym smakołykiem zarówno dla dzieci, jak i również dorosłych. Po usunięciu liści karczocha, kwiaty możemy ugotować lub podsmażyć. Doskonale będą one komponować się z czosnkiem, różnymi serami, a także innymi warzywami. O ile syrop i ekstrakt z karczocha posiad zbyt intensywne stężenie wszystkich składników odżywczych, tak ciężko jest o przedawkowanie świeżej rośliny. A może zainteresuje cię także ten artykuł o soku z żyworódki?

Przepis na sok z karczocha jest nie tylko prosty, ale również bardzo smaczny. Ugotowane ziele karczocha należy połączyć ze szklanką wody, sokiem z połowy cytryny, 2 plasterkami ananasa oraz kilkoma migdałami. Wszystkie składniki należy zmiksować do uzyskania jednolitego soku. Taki sok może być podawany także dla dzieci.

Jeżeli jednak zależy nam na uzyskaniu oczekiwanych rezultatów zdrowotnych lub w diecie odchudzającej, warto stosować syrop z liści karczocha. W tym przypadku należy uważać z dawkowaniem i trzymać się ściśle zaleceń znajdujących się na ulotce produktu. Ponieważ przedawkowany syrop z karczocha może wywołać różne skutki uboczne, w tym między innymi nieprzyjemne problemy trawienne. Sprawdź także ten artykuł o soku z pokrzywy.

Ocena: 4,1/5 (głosów 25)
, aktualizacja 18 stycznia 2019
Zobacz więcej artykułów na temat:
soki warzywne właściwości lecznicze roślin przepisy
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha
Powiązane Artykuły
Soki warzywne – sprawdzone przepisy na przygotowanie naturalnych i zdrowych soków
Soki warzywne – sprawdzone przepisy na przygotowanie naturalnych i zdrowych soków
Sok jabłkowy – właściwości, najlepsze sposoby na wyciskanie i tłoczenie
Sok jabłkowy – właściwości, najlepsze sposoby na wyciskanie i tłoczenie
Sok z winogron – najlepsze przepisy na sok winogronowy krok po kroku
Sok z winogron – najlepsze przepisy na sok winogronowy krok po kroku
Sok z marchwi – zalety, właściwości zdrowotne, witaminy, przygotowanie krok po kroku
Sok z marchwi – zalety, właściwości zdrowotne, witaminy, przygotowanie krok po kroku
Sok z czarnej porzeczki – sprawdzone przepisy, właściwości, porady
Sok z czarnej porzeczki – sprawdzone przepisy, właściwości, porady
Sok z aloesu – działanie, właściwości, zastosowanie, wpływ na zdrowie
Sok z aloesu – działanie, właściwości, zastosowanie, wpływ na zdrowie
Sok z żyworódki - przepis i instrukcja jak zrobić sok do picia krok po kroku
Sok z żyworódki - przepis i instrukcja jak zrobić sok do picia krok po kroku
Sok z rokitnika – przepis, opinie, dawkowanie, właściwości
Sok z rokitnika – przepis, opinie, dawkowanie, właściwości
Sok z pokrzywy - właściwości, stosowanie, działanie, dawkowanie, przygotowanie
Sok z pokrzywy - właściwości, stosowanie, działanie, dawkowanie, przygotowanie
Sok z czarnego bzu - przepis, właściwości, zastosowanie, działanie, porady
Sok z czarnego bzu - przepis, właściwości, zastosowanie, działanie, porady
Sok z brzozy - właściwości, zastosowanie, działanie, samodzielne przygotowanie
Sok z brzozy - właściwości, zastosowanie, działanie, samodzielne przygotowanie
Sok z buraków - przepis, przygotowanie, działanie, właściwości lecznicze
Sok z buraków - przepis, przygotowanie, działanie, właściwości lecznicze
Sok i syrop z pigwowca japońskiego - przepis krok po kroku
Sok i syrop z pigwowca japońskiego - przepis krok po kroku
Sok i nalewka z żyworódki pierzastej – krok po kroku – przygotowanie, właściwości i zastosowanie
Sok i nalewka z żyworódki pierzastej – krok po kroku – przygotowanie, właściwości i zastosowanie
Przetwory z rabarbaru – sok, dżem, konfitura i inne - przepisy krok po kroku
Przetwory z rabarbaru – sok, dżem, konfitura i inne - przepisy krok po kroku
Przetwory z aronii - dżem, konfitura, sok i inne – przepisy i pomysły
Przetwory z aronii - dżem, konfitura, sok i inne – przepisy i pomysły
Nalewka i sok z rokitnika – przepis i wykonanie krok po kroku
Nalewka i sok z rokitnika – przepis i wykonanie krok po kroku
Sok z malin – przepis i przygotowanie krok po kroku domowym sposobem
Sok z malin – przepis i przygotowanie krok po kroku domowym sposobem
Śliwa tarnina - zastosowanie owocu tarniny, najlepsze przetwory, soki i nalewka z tarniny
Śliwa tarnina - zastosowanie owocu tarniny, najlepsze przetwory, soki i nalewka z tarniny
Pokrzywa – właściwości, zastosowanie lecznicze, sok z pokrzywy i wiele więcej
Pokrzywa – właściwości, zastosowanie lecznicze, sok z pokrzywy i wiele więcej
Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij