Sok z kiszonych buraków - najlepsze przepisy, właściwości, porady

Sok z kiszonych buraków do picia to jeden z niewielu znanym osobom specyfik o niesamowitych właściwościach, w którym znajdziemy ogrom witamin, bardzo ważnych dla osób, którzy mają anemię. Picie soku z buraka bardzo wspomaga nasz organizm, jednak, jak prawidłowo przyrządzić zakwas z buraków? Zobaczmy najlepsze przepisy na sok z kiszonych buraków.

Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o burakach.

Sok z kiszonych buraków - najlepsze przepisy, właściwości, porady

Jakie właściwości ma sok z kiszonych buraków

Wykorzystywanie buraków ćwikłowych jako buraków do słoików w postaci tartej, czy też jako kiszone buraki jest dość popularne. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że użycie zakwasu z buraków, właśnie z kiszonych buraków może odegrać tak ważną rolę dla naszego organizmu. Zobaczmy więc, jakie witaminy i właściwości ma sok z buraka, wykonany z buraków ćwikłowych.

Sok z kiszonych buraków jest prozdrowotną substancją, która cechuje się niskim odczynem pH i wysoką ilością pożytecznych dla naszego organizmu bakterii. Dodatkowo może stać się on w naszym domu naturalnym probiotykiem, przez wzgląd na zawartość kwasu mlekowego. Jest on rewelacyjnym produktem na poprawę flory bakteryjnej w naszych jelitach. Co więcej, ma on właściwości ochronne, które wspierają układ odpornościowy i zmniejsza się wtedy ryzyko, że nasz organizm podda się jakiejś infekcji.

Musimy wiedzieć, że w burakach ćwikłowych znajdziemy wiele witamin, między innymi witaminy A, C, E, K, a także witaminy z grupy B, w tym istotny dla kobiet w ciąży kwas foliowy. Pamiętajmy, że kwas foliowy jest ważnym czynnikiem, mającym wpływ na rozwój układu nerwowego już u płodu. Poza witaminami, kiszone buraki i ich zakwas dostarczają nam wapnia, potasu, żelaza, magnezu i też fosforu. I tutaj znowu odniesiemy się do kobiet w ciąży, ponieważ żelazo ma istotny wpływ na anemię ciążową, przed którą chroni kobiecy organizm.

Warto też wiedzieć o tym, że pijąc sok z kiszonych buraków, dłużej zachowamy młody wygląd, nasz wzrok będzie w lepszej kondycji, a także układ krwionośny, który często jest dość kłopotliwy i ciężko o niego dbać. Poza układem krwionośnym również układ nerwowy i układ kostny będą lepiej funkcjonowały.

Co więcej, jeśli mamy problemy z chorobami reumatycznymi, czy anemią, sok z kiszonych buraków pomoże nam w walce z nimi. Buraki wykorzystywane są również bardzo często przy różnego typu dietach, ponieważ wspomagają odchudzanie, ale dodatkowo są istotne przy profilaktyce kamicy nerkowej, obniżeniu cholesterolu o w profilaktyce nowotworowej. Nie przepadasz za smakiem kiszonych buraków? Sprawdź ten artykuł z przepisem na tradycyjny syrop z buraków.

Sok z buraka - prosty i szybki przepis

Przepisów na buraki do słoików jest wiele, natomiast warto zdecydować się na jeden, taki, który będzie odpowiadał nam pod każdym względem. Oczywiście pamiętajmy też o tym, że przepisy te można lekko modyfikować według własnych preferencji do smaku. Przejdźmy zatem, jak przygotować buraki do słoików, aby wyszedł z nich pyszny sok z kiszonych buraków.

Składniki:

  • 3 kg buraków ćwikłowych,
  • 4 l przegotowanej i ostudzonej wody,
  • 2 główki czosnku,
  • 12 ziarenek ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 łyżki soli,
  • pieprz czarny mielony,
  • kromka żytniego chleba na zakwasie.

Warto przygotować sobie także naczynie kamionkowe na około 5-6 litrów, lecz jeśli go nie mamy, wystarczy nam szklane naczynie.

Przygotowanie:

  • Buraki ćwikłowe myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry.
  • Czosnek kroimy na pół bez wcześniejszego obierania.
  • Do słoika wkładamy główkę czosnku razem z liściem laurowym i zielem angielskim.
  • Wkładamy część buraków do słoika, pieprzymy i na to kładziemy ponownie czosnek z przyprawami.
  • Dalej układamy warstwowo buraczki ćwikłowe z czosnkiem i przyprawami, dopóki nie skończą nam się składniki.
  • Na wierzch buraków kładziemy kromkę żytniego chleba na zakwasie.
  • Całość zalewamy przegotowaną, ale ostudzoną wodą z solą.
  • Na wierzch kładziemy czysty i wyparzony talerzyk.
  • Całe naczynie przykrywamy gazą albo ściereczką i odstawiamy na 7 dni.

Butelki do soków i syropów w dobrych cenach

Sok z kiszonych buraków - najlepsze przepisy, właściwości, porady

Ważne jest tutaj to, by czosnek był przekrojony w poprzek, ponieważ wtedy nie rozleci się on aż tak bardzo. Dodatkowo powinniśmy pamiętać o tym, by każda włożona warstwa buraków została popieprzona, a kromka z chleba na zakwasie była wcześniej podsuszona. Odpowiednie zalanie buraków jest także ważne, ponieważ muszą one w całości być pokryte solanką. W przeciwnym wypadku mogą zacząć pleśnieć.

Co więcej, musimy pamiętać o tym, że przed rozpoczęciem się fermentacji, naczynie z burakami musi stać w pokojowej temperaturze, natomiast już później, gdy fermentacja się zacznie i przełożymy buraki do słoików, a sok zlejemy do butelek, przechowujemy je w chłodnym miejscu.

Zakwas z buraków na anemię do picia - przepis

Jak już mogliśmy zauważyć, sok z kiszonych buraków bardzo może w znaczący sposób odmienić nasze zdrowie. Dodatkowo połączenie buraków ćwikłowych razem z czosnkiem, daje nam niewiarygodnie prozdrowotną mieszankę praktycznie wszystkiego, czego potrzebuje nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania i bronienia się przed różnego rodzaju chorobami, czy też infekcjami. Zobaczmy, jak w bardzo prosty sposób można stworzyć taki sok z kiszonych buraków i jak go dawkować.

Składniki:

  • 1 kg buraków ćwikłowych,
  • 2 l przegotowanej i ostudzonej wody,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki soli himalajskiej,
  • 2 liście laurowe,
  • ziele angielskie.

Ewentualnie możemy także dodać pieprz czarny do tego przepisu.

Przygotowanie:

  • Buraki myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki.
  • Wkładamy buraki do słoja, przekładając je w międzyczasie obranym czosnkiem i przyprawami.
  • Całość zalewamy wodą z solą, tak, by całe buraczki były pokryte zalewą.
  • Odstawiamy słój na około 7 dni w ciemne miejsce.
  • Po tym czasie zakwas musimy odcedzić i przelać do czystego słoika.

Warto wspomnieć jeszcze o tym, że przed rozpoczęciem fermentacji, słoik powinien znajdować się w pokojowej temperaturze, natomiast już po rozlaniu soku z kiszonych buraków do słoika lub butelki, musimy przechowywać go w lodówce.

Sok z kiszonych buraków najlepiej będzie działał na nasz organizm, jeśli będzie spożywany codziennie. Oczywiście mowa tu o dwukrotnej dawce dziennej po pół szklanki. Jednak kuracja z sokiem z buraków powinna trwać maksymalnie do dwóch lub trzech tygodni. Nie więcej.

Ocena: 4,9/5 (głosów 14)
, aktualizacja 2 listopada 2019
Zobacz więcej artykułów na temat:
buraki kiszonki kulinaria soki warzywne przepisy
Komentarze (1)
  • 11 października 2019 11:10 - ~Beata Kumur napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    Ja dodaję koper a zamiast chleba wodę z ogórków kiszonych.Rewelacja.

Dodaj komentarz
Podpis:
captcha

Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij