Sok z pigwy – działanie

Sok z pigwy warto robić co roku i regularnie go pić, ponieważ ma niezwykłe właściwości prozdrowotne. Niepozorny owoc, ogromna zawartość składników odżywczych i minerałów. Pigwa jest nazywana polską cytryną, ponieważ zawiera bardzo dużo witaminy C. Dlatego ma dobry wpływ na układ odpornościowy, wspomaga leczenie przeziębień czy niedokrwistości. Ale to nie wszystko.

Duża zawartość witamin z grupy B, które powstrzymują rozwój infekcji. Na dodatek zawiera wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Nie bez znaczenia jest wpływ owoców na układ kostny i nerwowy. Nawet niewielka ilość dodawana do herbaty raz dziennie może być skuteczną profilaktyką w okresie przeziębień i grypy. I oczywiście może wspomagać leczenie.

Pigwa nie nadaje się do jedzenia bezpośrednio. Jej owoce są bardzo kwaśne i mają cierpki smak. Dlatego jedzenie ich na surowo nie jest możliwe, więc jak jeść pigwę? Oczywiście w przetworach! Konfitura z pigwy do herbaty, nalewka z pigwy na bimbrze i w końcu oczywiście sok z pigwy – jest wiele możliwości, by w sezonie grypowym wprowadzić pigwę do codziennego menu.

Przepis na sok z pigwy

Sok z owoców pigwy – najlepsze owoce

Owoce pigwy są obecnie dostępne w sprzedaży w wielu marketach i warzywniakach. Dlatego możesz je kupić także poza sezonem i robić małe porcje soku do bezpośredniego spożycia. Jednak warto także zasadzić drzewo, by mieć własne owoce. Sok można zapasteryzować na całą zimę. Dzięki temu możesz uzyskać prosty, naturalny i smaczny lek na przeziębienia i grypę na cały sezon.

Warto jednakże zwrócić uwagę, że pigwa i pigwowiec to dwie różne rośliny. Pigwa jest drzewem, które ma dość duże wymagania, i cieplne i uprawne. Pigwowiec to niewielki krzew, który świetnie czuje się w naszych warunkach klimatycznych. Pigwa ma owoce, które przypominają kształtem małe gruszki, pigwowiec ma małe owoce o żółtej skórce. Wszystkie są dość kwaśne i mają wyrazisty smak. Poniższe przepisy są dedykowane do owoców pigwy, jednakże można je zaadaptować także do zrobienia soku z pigwówki. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na dżem z pigwy.

Sok z pigwy – przepis krok po kroku

Przygotowanie soku z pigwy nie jest trudne. Podstawowy przepis pozwala na zrobienie zwykłego, słodkiego syropu, który można wlać do herbaty. To idealny sposób na poradzenie sobie z przeziębieniem, a kwaśny smak owoców zastąpi cytrynę. Przepis na podstawowy sok jest bardzo prosty, a przygotowanie zajmuje zaledwie 30 minut. Składniki to tylko:

  • 2 kg pigwy,
  • 1 kg cukru.

Sok możesz zrobić w dużym, na przykład dwulitrowym słoiku. Jeśli jednak chcesz, możesz od razu przygotować go więcej i rozlać do słoiczków, a potem zapasteryzować. To najlepszy sposób, by uzyskać zdrowy syrop na wszystkie zimowe dolegliwości.

  1. Umyj owoce, podziel je na ćwiartki i usuń z nich gniazda nasienne.
  2. Zetrzyj owoce na tarce o grubych oczkach.
  3. Wsyp do słoika na ¾ wysokości. Zasyp cukrem i przykryj gazą.
  4. Odlej pozostały sok do buteleczki lub słoiczka.
  5. Pasteryzuj przez 10 minut od momentu wrzenia.

Przepisy na sok z owoców pigwy

Jak zrobić sok z pigwy z miodem

Kwaśne owoce, słodki dodatek – połączenie idealne. Możesz zrobić sok z owoców pigwy z dodatkiem słodyczy do bezpośredniego picia. Trunek nie nadaje się do zapasteryzowania, należy więc przygotować porcję, którą zużyjesz na bieżąco. Można pić go z herbatą lub po prostu z wodą – słodko-kwaśny napitek świetnie gasi pragnienie.

Sok z pigwy w szbanku i szklankach, czyli polecany przepis na sok z pigwy
Polecany przepis na sok z pigwy, czyli jak zrobić sok z pigwy krok po kroku
  • 10 sztuk owoców pigwy gruszkowej,
  • 1/3 szklanki miodu.

Miód powinien być płynny. Jeśli masz tylko taki skrystalizowany, możesz rozpuścić go w kąpieli wodnej. Najlepiej sprawdzi się wielokwiatowy lub rzepakowy czy akacjowy. Gryczany, tymiankowy, nawłociowy mogą być zbyt intensywne i gorzkie.

  1. Umyj owoce i pokrój je na ćwiartki. Wytnij gniazdo nasienne.
  2. Owoce drobno pokrój w niewielką kostkę.
  3. Włóż owoce do słoika i zalej miodem.
  4. Odstaw na 2-3 dni w chłodne, ciemne miejsce.
  5. Kiedy pigwa puści sok, możesz go zlać przez sitko lub gazę lub po prostu dodawać do herbaty łyżeczkę soku razem z kawałkami owoców.

Sok z pigwy bez dodatku cukru – przepis

Sok z pigwy jest bardzo wartościowy, jednakże owoce są bardzo kwaśne, dlatego często wymaga dodania dużej ilości cukru lub miodu. Jeśli nie chcesz jeść tych składników, nie musisz rezygnować z pigwowego syropu. Możesz zrobić sok z dodatkiem innych słodkich, naturalnych składników.

  • 2 kg owoców pigwy,
  • 0,5 kg stewii lub erytrolu

Przygotowanie soku nie jest trudne. Stewia sprawdza się lepiej, nie ma wyczuwalnego charakterystycznego posmaku w czasie spożywania po podgrzaniu. Takie słodzidło może być dodane także do innych przetworów, jak konfitura z pigwy do herbaty. Ale już nalewka z pigwy na bimbrze powinna mieć dodany cukier.

  1. Umyj owoce, pokrój je na ćwiartki. Usuń gniazda nasienne.
  2. Pokrój owoce na drobne kawałeczki i przełóż do słoika.
  3. Dodaj stewię lub erytrol. Wymieszaj.
  4. Odstaw na 3 dni w zaciemnione miejsce.
  5. Przecedź i odlej sok do słoiczków.
  6. Możesz zapasteryzować w gorącej wodzie – gotuj przez 10 minut.

Przepis na sok z pigwy z imbirem i limonką

To bardziej syrop niż sok z pigwy, ale warto go zrobić. Będzie to naprawdę rozgrzewający napój, można pić go w herbacie regularnie w czasie okresu przeziębienia i grypy. Dzięki połączeniu z limonką i miodem jest kwaśny, a jednocześnie słodki – idealnie podbija smak herbaty i polepsza nastrój w czasie jesiennej słoty.

  • 2 kg owoców pigwy,
  • 4 cm korzenia imbiru,
  • 4 limonki,
  • 0,3 szklanki miodu naturalnego.

Przepisy z miodem są odpowiednie do przygotowania jednej małej porcji pigwy. Zrób tylko tyle, ile jesteś w stanie zużyć w ciągu kilku dni. Słoik z pigwą powinno się trzymać w lodówce.

  1. Wyszoruj w ciepłej wodzie skórkę limonek.
  2. Umyj owoce pigwy, pokrój je na ósemki i usuń gniazdo nasienne.
  3. Obierz imbir.
  4. Wszystkie składniki pokrój w plasterki.
  5. Włóż wymieszane do słoika i wlej miód.
  6. Odstaw na 2-3 dni, a następnie przestaw do lodówki. Dodawaj do herbaty po trochu całej mieszanki.
ikona podziel się Przekaż dalej