Sok pokrzywowy – skuteczny sposób na zdrowie

Pokrzywa bogata jest w witaminy C, A, B i K oraz mikroelementy, takie jak magnez, krzem, potas, wapń czy żelazo - niezbędne w leczeniu anemii. Sok z pokrzywy dostarczy nam także kwasu foliowego, białka, chlorofilu i garbników. Odpowiednio przygotowany, jest specyfikiem odpowiednim i dla dorosłych, i dla dzieci. Gotowy sok pokrzywowy możemy nabyć w aptece, jednak samodzielne przygotowanie soku z liści pokrzywy jest łatwym, tanim i satysfakcjonującym sposobem na otrzymanie zdrowego napoju na różne dolegliwości.

Przepis na szybki sok z liści pokrzywy

Liście pokrzywy można zbierać od maja do września. Jeden kilogram świeżych liści dokładnie płuczemy i siekamy. Otrzymany surowiec przekładamy do sokowirówki lub wolnoobrotowej wyciskarki i tłoczymy sok. Całość rozcieńczamy przegotowaną wodą, w proporcji 1 część wody na 2 części soku. Gotowy sok wstawić należy do lodówki i przechowywać do 3 dni. Dawkowanie to popijanie każdego dnia 2-3 łyżek, przez dwa tygodnie. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o sokach.

Nalewka z pokrzywy

Dłużej przechowa się nalewka z pokrzywy. Sporządzamy ją z liści i alkoholu:

Składniki:

  • 4-5 garści świeżych liści pokrzywy
  • ½ l wódki

Liście dokładnie płuczemy i umieszczamy w słoikach. Zalewamy je wódką i całość odstawiamy na 2 tygodnie. Po upływie zalecanego czasu nalewkę przelewamy przez sito i rozlewamy do butelek. Nalewka z pokrzywy będzie gotowa do spożycia po 3 miesiącach.

Specyfik znajduje zastosowanie przy problemach trawiennych. Dawkowanie to codzienne przyjmowanie 1 łyżki nalewki.

Sok pokrzywowy w butelce, a także przepis na sok z pokrzyw, wykonanie, zastosowanie i właściwości lecznicze
Sok z pokrzywy - właściwości, stosowanie, działanie, dawkowanie, przygotowanie

Jak stosować sok z pokrzywy, by uzyskać najlepsze efekty?

  • Picie soku z pokrzywy zwiększa zawartość hemoglobiny we krwi i liczbę czerwonych krwinek.

Lekarstwo na anemię:

Około 5 łyżek suszonych liści pokrzywy zalewamy 1 l wrzącej wody i parzymy przez 5 minut. Napar wzbogacamy sokiem z 1 cytryny. Można specyfik posłodzić miodem. Sok popijamy przez dwa tygodnie, między posiłkami. Naturalne lekarstwo na anemię sprawi, że zawarte w pożywieniu żelazo zostanie dobrze i szybko przyswojone.

  • Efekty odmładzające przyniesie picie soku z wiosennych pokrzyw. Kuracja trwa około miesiąca i polega na piciu soku z młodych pokrzyw, rozcieńczonego wodą, w proporcjach 1:3. Zielarze wskazują, jak stosować specyfik, by przyniósł oczekiwane rezultaty: najlepiej przyjmować codziennie 4 łyżki soku. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o właściwościach leczniczych roślin.
  • Właściwości lecznicze ma odwar, przygotowany z 30 g liści pokrzywy, na 1,5 l wody. Gotujemy napar, do uzyskania 1 l objętości. Specyfik znajduje zastosowanie w chorobach skórnych. Popijamy go kilka razy dziennie, po ½ szklanki.

Sok z pokrzywy (i nie tylko) w naszej kuchni

W jaki sposób oczyścić organizm z toksyn i pozbyć się zbędnych kilogramów? Najlepiej, wykorzystując zdrowotne właściwości pokrzywy. Wiosenny sok z pokrzywy, jabłek i cytryny ma działanie wzmacniające i jest smacznym uzupełnieniem codziennej diety. Dodatkowo usuwa wiosenne zmęczenie.

Przepis:

  • młode liście pokrzywy – około 5 garści
  • kilka jabłek – 2-3 szt
  • 1 sparzona cytryna
  • wolnoobrotowa wyciskarka

Jabłka i cytrynę dzielimy na cząstki. Liście pokrzywy dokładnie płuczemy. Do wyciskarki wrzucamy naprzemiennie jabłka, liście pokrzywy i cząstki cytryny. Gotowy sok można od razu popijać lub schłodzić w lodówce. Możemy przechowywać go do 2 dni.

Młode liście pokrzywy mogą być dodawane do wiosennych zup, np. barszczu.  Znajdują także zastosowanie w surówkach. Smacznym i oryginalnym zielonym dodatkiem do głównego dania jest sałatka, przyrządzona z równych części liści pokrzywy, mniszka lekarskiego, szczawiu i krwawnika. Do potrawy dodajemy sos winegret, łyżkę majonezu lub śmietanę.

Młoda pokrzywa jest zdrowym i smacznym surowcem na „szpinak”. Przygotowanie potrawy polega na gotowaniu listków przez 3 minuty, w niewielkiej ilości wody. Po odcedzeniu, kroimy je drobno i dodajemy uduszoną cebulę, ¼ szklanki mleka, 1 łyżkę mąki i zalewamy wszystko wodą, pozostałą po ugotowaniu pokrzywy. Całość gotujemy 5 minut. Do gotowego „szpinaku” dodajemy ząbek czosnku, roztarty z solą i całość posypujemy zieloną pietruszką. Sprawdź także inne, zebrane w tym miejscu przepisy kulinarne.

Pokrzywa w kosmetyce

- Korzystne dla kondycji włosów jest przygotowanie płukanki wzmacniającej cebulki włosów. Regularne wcieranie jej w skórę głowy, pobudza cebulki do wzrostu. Włosy nabierają puszystości, stają się mocniejsze i lśniące.

  • Młode liście pokrzywy używane są do przygotowania parówek, które zapewnią cerze piękny i jędrny wygląd.
  • Pokrzywa jest składnikiem relaksujących mieszanek ziołowych, dodawanych do kąpieli.
  • Na rynku dostępne są naturalne kosmetyki, wykorzystujące dobroczynne właściwości pokrzywy: wzmacniające szampony, odżywki do włosów, mydła i mleczka do twarzy. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o ziołach.
ikona podziel się Przekaż dalej