Sok z rabarbaru na zimę – najlepsze przepisy krok po kroku
Rabarbar kojarzy się zwykle z pysznym ciastem albo kompotem. Jego łodygi są jadalne, a spożywanie go na surowo bądź w formie płynnej znacząco podnosi ilość substancji i witamin, jakie są korzystne dla naszego zdrowia. Rabarbar wykazuje niezwykle cenne właściwości, zatem warto znać przepisy na jego prawidłowe przyrządzenie. Jak zrobić kompot na zimę lub sok z rabarbaru? A może placek z rabarbarem? Dowiesz się z poniższego artykułu!
Jeśli szukasz więcej informacji i porad, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o rabarbarze.
Sok z rabarbaru oraz inne przetwory z rabarbaru
Syrop rabarbarowy
Rabarbar posiada bardzo cenne właściwości dla zdrowia człowieka, szczególnie wyciskany bądź spożywany nawet na surowo. Oczywiście, czasami jest on również… szkodliwy – jednak tylko i wyłącznie, gdy spożywać będziesz jego liście. Niestety, ale charakteryzują się one sporą zawartością kwasu szczawiowego, a to dla organizmu w dużej mierze może być to niebezpieczne. Zdecydowanie korzystniej będzie przyrządzić z łodyg syrop lub sok w słoikach. Będzie znacznie lepszy, jak sklepowy – no i, o wiele zdrowszy! Syrop zawsze można rozcieńczyć później z wodą, aby uzyskać idealnie gaszący pragnienie napój na lato. Równie dobrze, takim syropem możesz wówczas polewać placki czy naleśniki, ale też dolewać do herbaty czy naparu ziołowego na zimę. Przygotuj:
- ok. 8 łodyg rabarbaru
- 1/4 szklanki wody
- 4 niewielkie cytryny
- ok. 600 g cukru
Do stworzenia syropu użyj zwykłego, czerwonego rabarbaru – zyska dzięki temu nieco różowo-malinową barwę.
- Umyj łodygi rabarbaru i odetnij końce, a następnie obierz je. Pokrój na małe kawałki.
- Przełóż rabarbar do garnka i zalej wodą. Zagotuj i przez ok. 10 minut przetrzymaj całość jeszcze po zagotowaniu. Rabarbar się rozpuści.
- Odcedź za pomocą sitka i zlej sok do pojemnika.
- Przekrój cytryny na połówki i wyciśnij sok (ok. 250 ml). Wlej do rondla wyciskany sok z cytryny, zmieszaj z sokiem z rabarbaru i dodaj cukier. Zamieszaj i ustaw na palniku – mieszaj całość do momentu rozpuszczenia się cukru.
- Syrop nie może bulgotać, ale ma parować. Podgrzewaj go tak ok. 1,5 godziny. Zbieraj pianę.
- Przelej całość do słoików i umieść po przestudzeniu w lodówce. Jeżeli chcesz mieć syrop na zimę, to pamiętaj o jego pasteryzacji! Sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z rabarbaru.
Nalewka z rabarbaru
Rabarbar nie będzie szkodliwy, jeżeli przyrządzisz z niego… nalewkę! Potrzebować będziesz:
- 1/2 l wódki bądź spirytusu (60 %)
- 1/2 kg rabarbaru czerwonego
- 1/2 cytryny (sok)
- 1/4 szklanki cukru
- Umyj rabarbar i pokrój na 3 cm kawałki (bez obierania).
- Wsyp do słoików, zasyp cukrem i pozostaw w słoikach na 1 dzień (słoneczne stanowisko). Co jakiś czas potrząsaj.
- Wlej alkohol do słoika i odstaw na ok. 2 miesiące do ciemnego miejsca. Potrząsaj co kilka dni.
- Rabarbar po tym czasie możesz odcedzić na sitku, a nalewkę przelać do butelek. Warto będzie dodać do smaku cytryny lub odrobiny wody, gdy nalewka z rabarbaru będzie zbyt… mocna. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na nalewkę z rabarbaru?
Pozostałe przepisy na przetwory z rabarbaru
Kompot na zimę
To idealny napój zarówno na zimowe wieczory, jak i do… niedzielnych obiadów! Przygotuj:
- 1/2 kg rabarbaru
- 20 g cukru
- kilka sztuk goździków
- Umyj łodygi, odetnij końcówki i skrój w 3-cm kawałki.
- Zalej je ok. 2 l wody, dodaj goździki i cukier.
- Gotuj przez ok. pół godziny, a następnie przelej do wyparzonych słoików. Możesz kompot również zapasteryzować, aby służył przez… całą zimę!
Ciasto z rabarbarem
Jeżeli po przyrządzeniu syropu czy nalewki zostały fragmenty rabarbaru, można z niego zrobić placek z rabarbarem. Przygotuj:
- kilka jajek
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklankę cukru pudru
- 1/2 szklanki roztopionego masła
- 240 g mąki pszennej
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 500 g rabarbaru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- Ogrzej jajka w temperaturze pokojowej, a rabarbar umyj, osusz, odetnij liście i pokrój łodygi na ok. 2 cm plastry.
- Posmaruj tortownicę masłem, wyłóż papierem do pieczenia. Jaja wbij do miski, dodaj cukier puder (waniliowy też!) i ubij na puszysty krem (ok. 10 minut mikserem). Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami na przetwory.
- Dodawaj olej lub roztopione masło, miksując (jeszcze ok. 5 minut).
- Wsyp mąkę do miski i zmieszaj z sodą i proszkiem do pieczenia. Przesiej jej ok. 1/3 do ubitej masy, delikatnie miksując. Drugą cześć dodaj tak, jak tę pierwszą. Później ostatnią część dorzuć, jak dwie poprzednie.
- Włóż ciasto do tortownicy, wyłóż rabarbar, posyp cynamonem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 18- stopni.
- Ciasto z rabarbarem piecz ok. 45 minut, do momentu zarumienienia się. Wyjmij i posyp cukrem pudrem.
Wolisz sok z rabarbaru? Nalewkę? A może ciasto rabarbarowe? Wypróbuj i zdecyduj, który z przedstawionych przepisów będzie najlepszy! A może zainteresują cię także zebrane w tym miejscu przepisy na kompoty?