Sok z truskawek - najlepszy przepis jak zrobić sok truskawkowy

Truskawka Fragaria grandiflora jest sezonową rośliną o smacznych, wartościowych owocach, bogatych między innymi w witaminę C, cukry, kwasy organiczne, alkaloidy, garbniki i sole mineralne. Truskawki mają działanie odżywcze, wzmacniające i witaminizujące, więc jedzmy owoce latem i delektujmy się ich wspaniałym smakiem. Natomiast na zimę warto przygotować różnorodne przetwory z truskawek. Dzięki mrożonkom możemy sięgać po owoce przez cały rok. Przeczytaj, jak przygotować wyjątkowy sok truskawkowy.

Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o truskawkach.

Sok z truskawek - najlepszy przepis jak zrobić sok truskawkowy

Wekowanie truskawek – co można zrobić z truskawek?

Pasteryzowanie owoców jest najprostszym i najpopularniejszym sposobem na utrwalenie przetworów. Wybór tej metody pozwala na zachowanie w owocach dużej ilości witaminy C. Trwałość zaprawy zależy od stopnia wyeliminowania drobnoustrojów - pleśni i bakterii. Zachowanie odpowiednich warunków higienicznych oraz jakość wykorzystywanych owoców, mają wpływ na jakość domowych przetworów.

Truskawki na przetwory, zdrowe i dojrzałe, dokładnie myjemy, odrzucając owoce uszkodzone.

  • Dżem i konfitura z truskawek będą najsmaczniejsze, jeśli użyjemy owoców bardzo dojrzałych i słodkich, które mają dużo miąższu, co ograniczy ich rozpadanie się w czasie gotowania.
  • Na kompot z truskawek nadają się owoce nieco mniej dojrzałe, o zwartym miąższu, dzięki czemu truskawki nie wypłyną na powierzchnię kompotu.
  • Soki, wino z truskawek i nalewki z truskawek wymagają użycia owoców bardzo aromatycznych, smacznych, o intensywnej barwie soku. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na konfiturę z truskawek?

Wekowanie truskawek przeprowadzamy w szklanych butelkach, w dużych słojach typu weki oraz w słoikach twist. Brzegi weków, po napełnieniu gorącą truskawkową zalewą, dokładnie wycieramy, nakładamy suche gumowe uszczelki, suche pokrywki i sprężyny. Na słoiki twist nakładamy pokrywki i lekko je dokręcamy, jeśli będą poddane gotowaniu – para w czasie pasteryzacji powinna swobodnie wydostawać się na zewnątrz. Przetwory pasteryzujemy około 20 minut. Inną metodą jest dokładne dokręcenie pokrywek słoików twist, po nałożeniu gorących przetworów. Słoiki odwracamy do góry dnem. Gdy wystygną, możemy umieścić je w domowej spiżarni.

Łatwe przepisy na smaczny sok truskawkowy nie tylko na zimę

Przepis 1 - kompot z truskawek w soku własnym

Składniki:

  • Truskawki - 1 kg
  • Cukier – 45 dag

Przygotowanie:

Owoce przebieramy i dokładnie myjemy. Po osaczeniu, usuwamy szypułki. Truskawki przekładamy do miski i przesypujemy cukrem. Pozostawiamy je na kilka godzin, do momentu, aż puszczą sok. W tym czasie przygotowujemy naczynia do pasteryzacji. Weki lub słoiki twist myjemy i wyparzamy. Gotową truskawkową mieszaniną napełniamy słoje. Pasteryzujemy je w temperaturze 90 stopni Celsjusza, przez 20 minut. Po schłodzeniu gotowy sok z truskawek przechowujemy w chłodnej spiżarce.

Przepis 2 – sok z truskawek bez cukru

Składniki:

  • Truskawki – 1 kg
  • Woda – 1 i 2/3 szklanki

Przygotowanie:

Sok z truskawek należy wycisnąć, używając sokowirówki lub odcisnąć owoce, np. w gazie. Powstałą miazgę truskawkową zalać wodą i odstawić na około 1 godz. Po upływie zalecanego czasu, ponownie wycisnąć z owoców sok i wymieszać go z sokiem otrzymanym wcześniej. Przelać płyn do wyparzonych słoików lub butelek i poddać pasteryzacji, przez około 15 minut. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę z truskawek.

Butelki do soków i syropów w dobrych cenach

Przepis 3 – tradycyjny sok z truskawek

Składniki:

  • Truskawki – 1 kg
  • Woda – 2 szklanki
  • Cukier – 15 dag

Sok z truskawek - najlepszy przepis jak zrobić sok truskawkowy

Przygotowanie:

Przebrane truskawki zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 3 godziny, by puściły sok. Po upływie zalecanego czasu, zlewamy otrzymany sok i mieszamy go z cukrem. Płyn nalewamy do słoików lub butelek, zostawiając około 5 cm wolnej przestrzeni od pokrywki lub korka, bowiem podczas gotowania sok zwiększy swoją objętość. Po zamknięciu, słoiki i butelki pasteryzujemy przez 10 minut.

Jak przygotować syrop truskawkowy - krok po kroku

Syrop truskawkowy powstaje przez gotowanie soku truskawkowego z cukrem, dzięki czemu nabiera odpowiedniej konsystencji. Słodki i gęsty syrop nadaje się do wielorakiego zastosowania - może stanowić smaczną i aromatyczną polewę deserów i słodkich dań, dolewany jest do herbaty lub wody, jest również składnikiem domowych win i nalewek.

Składniki:

  • Truskawki – 1 kg
  • Cukier – 80 dag

Przygotowanie:

  1. Truskawki wyciskamy, używając sokowirówki lub ręcznie – przy pomocy gazy.
  2. Sok wlewamy do garnka, dosypujemy cukier i powoli gotujemy, do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
  3. Zbieramy pianę, zbierającą się na powierzchni gotującego się soku.
  4. Doprowadzamy syrop do zagotowania się i gorącym płynem napełniamy wyparzone słoiki, po samo wieczko.
  5. Po dokładnym, mocnym dokręceniu pokrywek twistów, odwracamy słoiki dnem do góry i pozostawiamy syrop do ostygnięcia.

Przetwory z truskawek, przygotowane samodzielnie, nie zawierają konserwantów i sztucznych barwników. Przechowujemy je w ciemnych szafkach – spiżarkach lub w piwnicy, o temperaturze otoczenia około +15 stopni Celsjusza. Jeśli ustawimy przetwory w pomieszczeniu o wyższej temperaturze, mogą zacząć namnażać się szkodliwe dla zdrowia drobnoustroje. Jeśli zauważymy na powierzchni soków pleśń – natychmiast wylewamy całą zawartość słoika. A może zainteresuje cię także ten artykuł na przetwory z truskawek?

Ocena: 4,4/5 (głosów 21)
, aktualizacja 27 sierpnia 2019
Zobacz więcej artykułów na temat:
soki owocowe truskawki przepisy
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha
Powiązane Artykuły
Najpopularniejsze sadzonki truskawek - odmiany, ceny, gdzie kupić?
Najpopularniejsze sadzonki truskawek - odmiany, ceny, gdzie kupić?
Odmiany truskawek w Polsce, czyli truskawka truskawce nierówna
Odmiany truskawek w Polsce, czyli truskawka truskawce nierówna
Sok z imbiru - najlepsze przepisy, właściwości, zastosowanie
Sok z imbiru - najlepsze przepisy, właściwości, zastosowanie
Sok i syrop z pokrzywy - sprawdzone przepisy krok po kroku
Sok i syrop z pokrzywy - sprawdzone przepisy krok po kroku
Sok z mięty - najlepszy przepis na syrop miętowy na zimę
Sok z mięty - najlepszy przepis na syrop miętowy na zimę
Sok z rabarbaru na zimę – najlepsze przepisy krok po kroku
Sok z rabarbaru na zimę – najlepsze przepisy krok po kroku
Kompot z truskawek - najlepsze przepisy krok po kroku
Kompot z truskawek - najlepsze przepisy krok po kroku
Jak wybrać sadzonki truskawek? Odmiany, ceny, porady gdzie kupić i na co zwrócić uwagę
Jak wybrać sadzonki truskawek? Odmiany, ceny, porady gdzie kupić i na co zwrócić uwagę
Nalewka z truskawek - sprawdzone przepisy na spirytusie i wódce
Nalewka z truskawek - sprawdzone przepisy na spirytusie i wódce
Sok z agrestu - sprawdzony przepis na sok z agrestu krok po kroku
Sok z agrestu - sprawdzony przepis na sok z agrestu krok po kroku
Sok z żurawiny - zastosowanie, dawkowanie, właściwości lecznicze, przygotowanie
Sok z żurawiny - zastosowanie, dawkowanie, właściwości lecznicze, przygotowanie
Sok z aronii - przepis na zrobienie soku krok po kroku
Sok z aronii - przepis na zrobienie soku krok po kroku
Konfitura z truskawek - przepis na tradycyjne przetwory truskawkowe
Konfitura z truskawek - przepis na tradycyjne przetwory truskawkowe
Sok jabłkowy – właściwości, najlepsze sposoby na wyciskanie i tłoczenie
Sok jabłkowy – właściwości, najlepsze sposoby na wyciskanie i tłoczenie
Dżem truskawkowy – najlepsze przepisy, jak zrobić dżem z truskawek
Dżem truskawkowy – najlepsze przepisy, jak zrobić dżem z truskawek
Sok z winogron – najlepsze przepisy na sok winogronowy krok po kroku
Sok z winogron – najlepsze przepisy na sok winogronowy krok po kroku
Sok z marchwi – zalety, właściwości zdrowotne, witaminy, przygotowanie krok po kroku
Sok z marchwi – zalety, właściwości zdrowotne, witaminy, przygotowanie krok po kroku
Sok z czarnej porzeczki – sprawdzone przepisy, właściwości, porady
Sok z czarnej porzeczki – sprawdzone przepisy, właściwości, porady
Sok z aloesu – działanie, właściwości, zastosowanie, wpływ na zdrowie
Sok z aloesu – działanie, właściwości, zastosowanie, wpływ na zdrowie
Wino z truskawek – sprawdzone przepisy na wino truskawkowe krok po kroku
Wino z truskawek – sprawdzone przepisy na wino truskawkowe krok po kroku
Sok z rokitnika – przepis, opinie, dawkowanie, właściwości
Sok z rokitnika – przepis, opinie, dawkowanie, właściwości
Sok z pokrzywy - właściwości, stosowanie, działanie, dawkowanie, przygotowanie
Sok z pokrzywy - właściwości, stosowanie, działanie, dawkowanie, przygotowanie
Sok z czarnego bzu - przepis, właściwości, zastosowanie, działanie, porady
Sok z czarnego bzu - przepis, właściwości, zastosowanie, działanie, porady
Sok z brzozy - właściwości, zastosowanie, działanie, samodzielne przygotowanie
Sok z brzozy - właściwości, zastosowanie, działanie, samodzielne przygotowanie
Sok z buraków - przepis, przygotowanie, działanie, właściwości lecznicze
Sok z buraków - przepis, przygotowanie, działanie, właściwości lecznicze
Sok i syrop z pigwowca japońskiego - przepis krok po kroku
Sok i syrop z pigwowca japońskiego - przepis krok po kroku
Najlepsze przetwory z truskawek na zimę – przepisy i pomysły
Najlepsze przetwory z truskawek na zimę – przepisy i pomysły
Jak i kiedy sadzić truskawki? Sadzenie i uprawa krok po kroku
Jak i kiedy sadzić truskawki? Sadzenie i uprawa krok po kroku

Wyszukaj na stronie:



Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.