Sok z żurawiny - zastosowanie, dawkowanie, właściwości lecznicze, przygotowanie

Żurawina to owoc, który jest bardzo popularny ze względu na swoje właściwości lecznicze. Bardzo popularne są leki na zapalenie dróg moczowych oraz na zapalenie pęcherza, których składnikiem jest żurawina. Cena tych leków nie jest wysoka, lecz w niższej cenie możemy sami zrobić sobie zdrowy sok z żurawiny.

Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o sokach owocowych.

Sok z żurawiny - zastosowanie, dawkowanie, właściwości lecznicze, przygotowanie

Żurawina - charakterystyka rośliny

Żurawina należy do rodzaju borówka - Vaccinium, a jej łacińska nazwa to Oxycoccus lub Vaccinium. Roślina ta naturalnie występuje na półkuli północnej, również na terenie Polski. Jest to zimozielona krzewinka, której pędy są długie, nitkowate i płożące.

Liście rośliny są sztywne, zielone, krótkoogonkowe i ułożone skrętolegle na pędach. Kwiaty wyrastają z kolei na końcach pędów i są zebrane po kilka (od 1 do 4). Kwiaty są czterokrotne, a większe płatki korony odginają się do tyłu. Mają one 8 pręcików i 1 słupek dolny.

Najważniejszą rolę odgrywają jednak owoce żurawiny, bo to właśnie z owoców żurawiny robi się sok żurawinowy. Owocem żurawiny jest wielonasienna jadalna jagoda. Ma ona szerokie zastosowanie ze względu na swoje działanie. Zdecydowanie częściej uprawiana jest żurawina wielkoowocowa o owocach średnicy 2 cm. Sprawdź także ten artykuł o uprawie żurawiny na działce.

Sok z żurawiny - właściwości lecznicze i działanie

Jak wiadomo, żurawina jest bogata w różne składniki, które korzystnie działają na organizm człowieka. Tak też jest w przypadku żurawiny do picia. Żurawina do picia to bardzo dobre rozwiązanie dla dzieci, które dostarczy im bardzo wielu witamin w bezproblemowy i prosty sposób.

Przetwory z owoców żurawiny zawierają witaminy C, B1, B2, dodatkowo znajdują się w nich fosfor, wapń, miedź, jod, garbniki, taniny, kwas jabłkowy, kwas cytrynowy oraz kwas benzoesowy. Kwas benzoesowy jest naturalnym konserwantem, dzięki któremu owoce żurawiny i sok z żurawiny mogą być dłużej przechowywane.

Żurawina do picia ma wiele właściwości leczniczych, które są bezpieczne dla dzieci. Cena żurawiny nie jest wysoka, a tak przygotowane soki żurawinowe znajdują swoje zastosowanie w oczyszczaniu organizmu i przy wspomaganiu odchudzania. Dlatego warto wiedzieć, jak przygotować krok po kroku sok z owocami żurawiny, który będzie zdrowym napojem dla dziecka i dorosłego. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na nalewkę z żurawiny?

Sok z żurawiny - zastosowanie, dawkowanie, właściwości lecznicze, przygotowanie

Sok z żurawiny zastosować można przy zapaleniu dróg moczowych, chorobach nerek oraz zapaleniu pęcherza, ponieważ żurawina wspiera układ moczowy i chroni go przed wirusami i bakteriami. Ponadto regularne picie soku żurawinowego przeciwdziała powstawaniu kamieni nerkowych, a dodatkowo je rozpuszcza. Zapalenie pęcherza i zapalenie dróg moczowych nie musi już być problemem przy odpowiednim dawkowaniu tego specyfiku. Gdy wiemy, jak stosować żurawinę, możemy zapobiec chorobom układu krążenia i zmniejszyć ryzyko powstania nowotworu.

Sok żurawinowy - przygotowanie krok po kroku

Przygotowanie krok po kroku soku żurawinowego nie stanowi problemu. Warto też wiedzieć, jak wygląda dawkowanie oraz jak stosować ten napój. Odpowiedź nie jest tak prosta, ponieważ dawkowanie i to, jak stosujemy sok, zależy od tego, jaki problem chcemy leczyć.

Przedstawimy tutaj dwa przepisy na sok żurawinowy, które są mało skomplikowane. Pierwszy z nich wygląda następująco.

Składniki:

  • 1 kg żurawiny,
  • 500 g cukru trzcinowego,
  • 700 ml wody.

Jeżeli nie lubimy słodkich soków, możemy użyć mniejszą ilość cukru.

Przygotowanie:

  • Żurawinę myjemy i wsadzamy do garnka razem z cukrem.
  • Zakrywamy i odstawiamy na noc w ciemne i suche miejsce.
  • Następnego dnia wlewamy wodę i gotujemy przez 2 godziny na małym ogniu.
  • Przecedzamy sok do garnka, zagotowujemy i wlewamy do butelek.

Proces przygotowania nie trwa długo i jest prosty. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o właściwościach leczniczych roślin.

Kolejny sposób jest bardzo podobny.

Składniki:

  • 1 kg żurawiny,
  • 150 g cukru,
  • 1 l wody.

Można użyć większą lub mniejszą ilość cukru.

Przygotowanie:

  • Owoce myjemy, wkładamy do sokowirówki i wyciskamy z nich sok.
  • Sok wlewamy do garnka, dodajemy cukier i wodę i gotujemy, mieszając co jakiś czas.
  • Gotowy sok przelewamy do butelek.

Jest to wygodniejszy sposób, ale nie każdy posiada sokowirówkę.

Sok z żurawiny powinien gościć w każdym domu i być spożywany regularnie. Pomoże to bardzo zadbać o prawidłowe funkcjonowanie organizmu, zwłaszcza układu moczowego i nerek. Cena żurawiny jest stosunkowo niska, w porównaniu do korzyści, które możemy otrzymać. A może zainteresuje cię także ten artykuł o borówce brusznicy w ogrodzie?

Ocena: 4,7/5 (głosów 19)
, aktualizacja 18 stycznia 2019
Zobacz więcej artykułów na temat:
soki owocowe właściwości lecznicze roślin
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha
Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij