Najlepsze przepisy na soki owocowe - zrobisz je we własnym domu

Naturalne soki owocowe podobnie jak soki warzywne mają wiele niezaprzeczalnych zalet. Zawierają dużo witamin i składników odżywczych. Właśnie, dlatego warto je wprowadzić do codziennej diety. Przepisy na soki nie są skomplikowane a składniki dostaniemy z łatwością. Dlatego też opiszemy soki domowe i ich największe walory. Zarówno smakowe jak i odżywcze.

Zdrowe soki owocowe domowej roboty

Soki owocowe należą do bardzo popularnych przetworów. Zawierają wiele składników odżywczych niezbędnych dla ludzkiego organizmu. Są to między innymi witaminy, minerały oraz przeciwutleniacze. Dzięki temu mają liczne właściwości zdrowotne. W zależności od odmiany, sok z owoców przyspiesza przemianę materii i reguluje trawienie. Może też poprawiać pamięć i obniżać poziom cholesterolu. Soki owocowe stymulują układ krwionośny i zapobiegają miażdżycy. Ważne są tez ich właściwości przeciwbakteryjne. Widać, więc jak wiele zalet płynie z picia tych przetworów.

Zdrowe soki owocowe domowej roboty można podzielić na odrębne kategorie. Kryteriów owego podziału jest kilka. Jest to na przykład rodzaj półproduktu, z jakiego powstają. Mamy, więc soki świeże otrzymywane bezpośrednio z owoców. Ta wersja jest najzdrowsza, zawiera najwięcej składników odżywczych. Występują też odmiany odtwarzane z zagęszczonego przecieru. Do drugiej grupy zaliczymy soki owocowe pasteryzowane. Możemy je przez długi czas przechowywać w spiżarni. Minusem jest tu konieczność zastosowania obróbki cieplnej. Gotowanie niesie ze sobą pewne konsekwencje. Sok traci część witamin i innych ważnych składników. Przed nami jeszcze jedno kryterium podziału.

Soki domowe dzielimy również ze względu na konsystencję. I tak do dyspozycji mamy sok klarowny, innymi słowy sam płyn. Możemy też sporządzić sok naturalnie mętny lub przecierowy. Widać, więc, że mamy wiele opcji do wyboru. Szczególnie zachęcamy do picia wersji jednodniowych. Te świeże soki owocowe staną się fundamentem naszego zdrowia. Nie zawierają żadnych sztucznych dodatków, co jest ogromną zaletą. Jeśli wybierzemy najlepsze surowce ich smak będzie niepowtarzalny. Nie muszą przy tym powstawać z jednego gatunku. Równie dobre są naturalne soki wieloowocowe.

Jak wykonać soki domowe – soki wyciskane i z sokowirówki

Najlepsze przepisy na soki są zgodne w pewnej kwestii. By uzyskać zdrowy sok z owoców wybieramy tylko świeże i zdrowe okazy. Jednak dobór surowców to tylko połowa drogi. Ważne są też urządzenia, które wydobędą z owoców to, co najlepsze. Do dyspozycji mamy na przykład sokowirówki różnego typu. Rozdrabniają wybrane składniki na pulpę. Następnie z powstałej masy odwirowują interesujący nas płyn. Jednakże sokowirówki mają pewne wady. Po pierwsze mogą pozostawiać nierozdrobnione fragmenty owoców. Po drugie, wieloowocowe czy klasyczne soki tracą dużą cześć swoich zdrowotnych właściwości. Mimo tego sokowirówki cieszą się sporą popularnością.

Dużo zdrowsze są soki domowe wyciskane. Najlepsze rezultaty osiągniemy korzystając z wyciskarki wolnoobrotowej. Jest ona wyposażona w specjalne tłoki. To właśnie dzięki nim soki są dokładnie wyciskane. Co ważne, w uzyskanym płynie pozostają cenne składniki odżywcze. Teraz pokusimy się o małe podsumowanie. Możemy natrafić na różne przepisy na soki wieloowocowe, z jednego gatunku itp. Jednakże podstawowa recepta na zdrowe soki owocowe domowej roboty to świeże składniki i porządna wyciskarka. Na podobnej zasadzie powstają soki warzywne. Maksymalne pozyskanie witamin i minerałów ma ogromne znaczenie. Dzięki temu będziemy odporni na choroby i pełni energii.

Przepisy na naturalne soki

Wiemy już jak uzyskać sok z owoców, płyny bywają wyciskane lub odwirowywane z pulpy. Teraz czas na receptury. To zagadnienie jest szerokie, przez co natrafimy na różne przepisy. Będą się różnić między sobą, ale mają też pewne cech wspólne. I to właśnie na nich się skupimy. Zdrowy sok z owoców uzyskujemy z dokładnie umytych składników. Muszą być też wydrylowane, jeżeli mają pestki. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Nie mogą być za duże by zmieściły się w wybranym urządzeniu. I to właściwie wszystkie najważniejsze podstawy. 

Dokładnie te same zasady stosujemy przygotowując soki warzywne. W przypadku soków, które chcemy przechowywać trzeba przeprowadzić jeszcze pasteryzację. Ma ona na celu konserwację i zniszczenie drobnoustrojów.

Opiszemy jeszcze popularne soki wieloowocowe. Trzeba, bowiem wiedzieć, że nie wszystkie gatunki można ze sobą łączyć. Słodkie owoce nie powinny być łączone z kwaśnymi. Za to idealnie pasują do półsłodkich. Tymczasem odmiany półsłodkie bez żadnych problemów można łączyć z kwaśnymi. To w zasadzie jedyne, o czym trzeba pamiętać. Naturalne i zdrowe soki owocowe domowej roboty uzyskamy w bardzo prosty sposób. Warto jednak szukać ciekawych przepisów. Wiele znajduje się na naszych stronach. Zachęcamy, zatem do odwiedzin. Na koniec pewna cenna porada. Sok z owoców to samo zdrowie, dlatego też powinien zająć ważne miejsce w codziennej diecie. Nie tylko dziecięcej, dorośli również powinni o nich pamiętać.