Czerwona papryka konserwowa - przepis do słoików

Papryka marynowana może być przygotowywana na wiele sposobów, a jej smak zależy przede wszystkim od tego, jak doprawiona jest zalewa do papryki. Warto poznać kilka przepisów na te przetwory, dzięki czemu będziemy mogli dobrać idealny przepis do wykorzystania w swoim domu.

Czerwona papryka konserwowa jest bardzo łatwa do przygotowania.

Składniki:

  • 1 kg czerwonej papryki,
  • 2 cebule pokrojone w pióra,
  • pieprz ziarnisty,
  • gorczyca.

Składniki na zalewę do papryki konserwowej:

  • 2,5 szklanki wody,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 0,5 szklanki octu,
  • 1 łyżka soli.

Jeśli chcemy, by papryka w słoikach miała bardziej kwaśny smak, możemy użyć troszkę więcej octu.

Przygotowanie:

  • Paprykę myjemy, wykrawamy gniazda nasienne i wkładamy do słoików.
  • Do każdego słoika dodajemy łyżeczkę gorczycy i 5 ziarenek pieprzu czarnego.
  • Składniki zalewy do papryki z gorczycą zagotowujemy.
  • Zalewa do papryki konserwowej może być już wlana do słoików.
  • Słoiki dokładnie zamykamy i pasteryzujemy 10 minut.

Pamiętajmy, że czerwona papryka konserwowa powinna trochę odleżeć, a wtedy jej smak jest lepszy. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z papryki na zimę.

Kolejny przepis jest również doskonałym pomysłem na zimę.

Składniki:

  • 1,5 kg papryki czerwonej,
  • 4 szklanki wody,
  • 0,5 szklanki octu 10%,
  • 1 łyżka soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 łyżka oleju,
  • 0,5 łyżeczki gorczycy,
  • 1 ząbek czosnku.

Ilość ziela angielskiego, liścia laurowego, gorczycy, czosnku i oleju podawana jest w ilości na jeden słoik.

Przygotowanie:

  • Paprykę myjemy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w słupki.
  • Warzywo gotujemy przez 3 minuty.
  • Do słoików wsypujemy przyprawy i paprykę.
  • Z wody, cukru, octu i soli robimy zalewę.
  • Zalewą zalewamy słoiki, a na wierzch dodajemy olej.

Ważne, by zalewa do papryki konserwowej podczas zalewania była gorąca. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na ogórki z papryką?

Papryka marynowana z dodatkami

W przetworach bardzo często możemy się spotkać z wykorzystywaniem innych dodatków do naszej czerwonej papryki konserwowej. Wybór zależy tylko i wyłącznie od nas, bo to my decydujemy, jakie przetwory chcemy mieć zimą w swojej spiżarni. Zobaczmy następne przepisy.

Papryka konserwowa z chili to przetwór, który warto znać.

Składniki:

  • 2 kg papryki czerwonej,
  • 5 papryk chili,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 10 ziaren pieprzu,
  • 0,5 łyżeczki gorczycy,
  • 10 goździków,
  • 1 szklanka octu,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • 5 szklanek wody.

Ziele angielskie, pieprz, goździki i gorczyca podawane są w ilości na słoik litrowy.

Papryka konserwowa na półmisku
Sprawdzone przepisy na paprykę konserwową w kilku prostych krokach

Przygotowanie:

  • Czerwoną paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kawałki i na 15 minut wrzucamy do gotującej się wody.
  • Paprykę wkładamy do słoików i dokładamy do nich przyprawy i jedną paprykę chili.
  • Z wody, octu, cukru i soli robimy zalewę.
  • Gorącą zalewą zalewamy papryki.
  • Zakręcamy słoiki i odstawiamy do góry dnem na 30 minut.

Zalewa do papryki musi być gorąca.

Do takich przepisów można dodatkowo dodać kilka kawałków marchewki, które wzbogacą smak naszych przetworów, a papryka chili nie będzie wtedy aż tak bardzo wyrazista. Jest to doskonałe rozwiązanie dla osób lubiących smak i aromat papryki chili, ale nie przepadających za dużą ostrością. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o warzywach psiankowatych.

Papryka chili - ciekawe sposoby na przygotowanie przetworów na zimę

Marnowana papryka chili z miodem cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Zobaczmy więc przepis na to, jak ją zrobić.

Składniki:

  • dowolna ilość papryczek chili,
  • szklanka wody,
  • 1 szklanka octu 10%,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżka miodu,
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 0,5 łyżeczki cynamonu,
  • plaster cytryny,
  • 1 liść laurowy,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 goździki.

Jeśli nie przepadamy za smakiem goździków, nie musimy ich dodawać.

Przygotowanie:

  • Papryczki chili myjemy pod ciepłą wodą i gęsto nakłuwamy wykałaczką.
  • Zagotowujemy wodę z octem, solą i cukrem.
  • Do zalewy dodajemy liść laurowy, goździki, cytrynę, ziele angielskie i dalej gotujemy.
  • Po kilku minutach wyciągamy cytrynę i dodajemy czosnek, cynamon i papryczki.
  • Całość gotujemy około 10 minut.
  • Przed wyłączeniem dodajemy miód.
  • Papryczki wkładamy do słoików i zalewamy gorącą zalewą.
  • Zakręcone słoiki stawiamy do góry dnem aż do wystygnięcia.

Tak przygotowane papryczki są gotowe po około 3 tygodniach.

Poza miodem, papryczki chili możemy marynować również z serem feta, a nawet nadziewać serem śmietankowym i wkładać do zalewy. Możliwości jest naprawdę wiele, a wystarczy tylko dobrać odpowiedni sposób do własnych preferencji. Ważnym elementem w przypadku wszystkich papryk marynowanych na różne sposoby jest to, aby odczekać minimalnie 2 tygodnie, zanim otworzymy pierwszy słoik, ponieważ papryka musi przejść dodanymi do zalewy przyprawami. Sprawdź także ten artykuł o uprawie papryczek chili.

ikona podziel się Przekaż dalej