Stewia – jej uprawa i pielęgnacja

Uprawa stewii (sadzonki stewii)

Stewia jest rośliną wieloletnią. Może być hodowana w doniczce i w gruncie. Niestety nie jest rośliną odporną na mrozy. Stewię można uprawiać z sadzonek lub z nasion. Nasiona najlepiej wysiewać wczesną wiosną do małych doniczek. Pamiętajmy, że nasiona nie muszą być przykryte ziemią. Stewia lubi wysoką temperaturę i wysoką wilgotność powietrza. Aby nasiona prawidłowo wykiełkowały, temperatura powinna wynosić około 25 stopni. Kiełki w tej temperaturze powinny się pojawić już po około 2 tygodniach. Kiedy sadzonki stewii podrosną, można je przełożyć do pojedynczych donic. Uprawa w gruncie powinna odbyć się w momencie, kiedy nie ma przymrozków na zewnątrz, a temperatura oscyluje w okolicach 15 stopni. Popularna odmiana to na przykład stevia rebaudiana.

Sadzonki stewii w ogrodzie można uprawiać od czerwca aż do września lub do pierwszych przymrozków. Sadzonki stewii należy umiejscowić w słonecznym miejscu w rozstawie około 70 centymetrów. Stewia nie lubi zalegającej wody. Dlatego dobrze jest zapewnić jej zdrenowane podłoże. Sadzonki stewii nie lubią suszy co sprawia, że jej liście więdną. Należy pamiętać o jej regularnym, ale niezbyt obfitym podlewaniu.

Rozmnażanie stewii jest możliwe nie tylko z nasion, ale również przez pobranie fragmentów rośliny końcem lata. Sadzonki stewii można również wykopać na zimę i przesadzić je w doniczki na okres zimowy. Stewia lubi podłoże kwaśne. Natomiast źle czuje się w glebie zasolonej i zasadowej.

Jeśli kupujemy gotowe sadzonki stewii, pamiętajmy, żeby nie narażać ich na silne promieniowanie słoneczne. Warto je umieścić w miejscu skierowanym na wschód, zapewniając tym samym optymalne nasłonecznienie. eśli interesuje cię także uprawa nagietka lekarskiego, porady na temat jego uprawy znajdziesz w tym artykule.

Pielęgnacja stewii

Głównym zabiegiem pielęgnacyjnym jest regularne podlewanie stewii. Stewia nie lubi nadmiaru wody, ale nie toleruje również suszy. To roślina odporna na szkodniki i rzadko choruje. Przy nadmiernym podlewaniu może być atakowana przez grzyby.

Korzystnym zabiegiem pielęgnacyjnym jest uszczykiwanie rośliny, co przełoży się na jej rozrost. Ze względu na płytki system korzeniowy, warto pamiętać o ściółkowaniu gleby wokół rośliny. Stewia preferuje nawożenie, które powinno odbywać się co dwa tygodnie od kwietnia do lipca. Najlepsze do tego celu są nawozy naturalne pochodzące np. od dżdżownic. Stewie powinno się również często odchwaszczać.

Stewia może osiągnąć około 80 centymetrów wysokości. Ze względu na jej dosyć wysoki pokrój, czasami konieczne jest zastosowanie podpórki, ponieważ pędy mogą łamać się pod własnym ciężarem. Kiedy zaczyna kwitnąć, wskazane jest usuwanie kwiatów. Kwitnienie powoduje zatrzymanie wzrostu nowych liści i gorzknienie starych. A może zainteresuje cię także uprawa innej rośliny o właściwościach leczniczych, czyli uprawa pokrzywy?

Stewia – wspaniały zamiennik cukru, jej właściwości i wartości odżywcze

Stewia pochodzi z rejonów Brazylii i Paragwaju. Jest uprawiana w wielu zakątkach świata. Przez wiele setek lat była uprawiana i ceniona przez plemiona indiańskie.

Stewia w swoim składzie zawiera glikozydy stewilowe. Najwięcej tego składnika zwierają liście stewii. Dzięki tej zawartości stewia stała się wspaniałym zamiennikiem cukru. 

Jej niezwykłe właściwości nie tylko znalazły zastosowanie jako zamiennik cukru, ale również wykorzystywana jest w medycynie jako środek antyseptyczny. Stewia posiada korzystne właściwości przy chorobach związanych z nadciśnieniem i cukrzycą. Jest to wręcz idealny zamiennik cukru dla cukrzyków. Stewia nie podnosi stężenia glukozy we krwi, więc może być bezpiecznie stosowana przez osoby chorujące na cukrzycę. Posiłki z dodatkiem stewii gwarantują niższe stężenie insuliny. Dzięki temu można zapobiec hiperglikemii posiłkowej, która może przyczynić się do cukrzycy typu 2.

Pozytywne właściwości stewii są wykorzystywane przez osoby, które chcą zredukować masę ciała. Stewia nie posiada żadnych kalorii, dlatego to idealny zamiennik cukru. Z tego względu może być dodawana do słodkich potraw i napojów. Jej stosowanie zalecane jest osobom otyłym i z nadwagą. Aby osiągnąć pożądany smak potrawy, nie trzeba stosować dużych ilości stewi, gdyż według badań jest ona nawet 300 razy słodsza od cukru. Dzięki temu kalorie w posiłku nie są podwyższone. Ten naturalny słodzik jest też polecany dla osób walczących z nadciśnieniem tętniczego. Glikozydy stewilowe nie mają wpływu na wielkość ciśnienia krwi.

Stewia znalazła również zastosowanie w kosmetyce. Jest składnikiem maseczek i bardzo dobrze działa na skórę, poprawiając jej wgląd. Leczy cerę trądzikową, wypryski, a także absorbuje sebum i zamyka pory. Dobrze sprawdza się również w leczeniu ran, ponieważ posiada właściwości dezynfekujące i bakteriobójcze. Z tego względu stosowana jest również jako składnik past do zębów. Nie stanowi ona pożywki dla bakterii, które są odpowiedzialne za tworzenie próchnicy, ponieważ w jej składzie nie występuje cukier. Roślina ta nie tylko posiada korzystne właściwości lecznicze, ale również wysokie wartości odżywcze. Sprawdź także, co warto wiedzieć o uprawie miłorzębu japońskiego, który również wykazuje szereg właściwości pozytywnych dla zdrowia.

Liście stewii zawierają w swoim składzie bardzo korzystne mikroelementy i minerały jak wapń, potas, żelazo, krzem i cynk. Stewia zawiera również beta karoten, witaminy z grupy B, a także witaminę C, A i kwas foliowy. Dzięki temu znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Świeże liście stewii można używać np. do sałatek. Natomiast stewia w proszku lub suszona to idealny słodzik do herbaty. Stewia doskonale sprawdza się również jako dodatek do soków i różnych przetworów owocowych.

Co wybrać – stewia czy ksylitol?

Stewia

Zarówno stewia jak i ksylitol to słodziki, które są dobrą alternatywą dla cukrzyków i nie tylko.

Stewię możemy znaleźć w sklepach w formie płynnej, tabletek, suszonych liści lub w proszku. Stewia jest naturalną substancją zarówno słodząca jak i leczniczą. Jej pochodzenie roślinne sprawia, że jest chętniej polecana jako zamiennik cukru. Stewia jest zdecydowanie słodsza niż ksylitol. Poza tym w jej składzie nie występują kalorie, jak ma to w przypadku ksylitolu. Podczas obróbki stewia nie tarci swoich wartości, co jest niezwykle ważne. Warto również pamiętać, że stewia w postaci suszonej zawiera więcej mikroelementów niż ma to miejsce w przerobionych już produktach.

Stewia ze względu na swoje wyjątkowe właściwości uzyskuje same pozytywne opinie, głównie ze względu na obecność glikozydów stewiolowych. W 2011 roku Amerykański Urząd ds. Żywności i Leków wydał pozytywną opinię i wpisał glikozydy stewilowe na listę produktów bezpiecznych. Opinie co do smaku stewii są podzielone. Dla niektórych smak stewii jest nieco gorzkawy i nie każdemu może przypaść do gustu. A może zainteresuje cię także lukrecja w ogrodzie?

Ksylitol

Ksylitol uzyskiwany jest tylko w postaci krystalicznej najczęściej z drewna brzozowego. Czasami pozyskuje się go również z kukurydzy. Jest to słodzik przeznaczony dla osób, które nie mogą stosować cukru. Działa on alkalizująco na organizm, hamuje rozwój bakterii w przewodzie pokarmowym. Warto też zauważyć, że ksylitol hamuje rozwój pleśni czy drożdży. Przez to nie jest polecany do wyrobów drożdżowych.

Ksylitol występuje pod postacią przypominającą cukier puder lub cukier gruboziarnisty. Jest bezpieczny dla zdrowia, a w ustach pozostawia uczucie chłodu. Polecany jest w zakażeniu jamy ustnej i problemach z dziąsłami. Dobrze radzi sobie również w problemach zwiazanych z nadkwasotą żołądka, a także przeciwdziała gromadzeniu się bakterii gnilnych. W przewodzie pokarmowym nie ulega fermentacji, jak to się dzieje w przypadku innych cukrów.

Ksylitol, podobnie jak stewia, obniża poziom cholesterolu, a także wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Należy jednak wystrzegać się używania zbyt dużych dawek, gdyż może działać przeczyszczająco. Poza tym ksylitol posiada słodki smak podobny do cukru. Jeśli zastanawiamy się co będzie korzystniejsze stewia czy ksylitol, to pamiętajmy, że zarówno jeden jak i drugi produkt jest bardzo dobrą alternatywą dla cukru. Stewia mimo lekko gorzkawego smaku nie posiada żadnych kalorii, co może być kluczowe w wyborze przez osoby, które stosują diety.

Stewia jest niezwykłą rośliną w 100% naturalną i rozkładającą się w organizmie. Nie przysporzy problemów w uprawie, a jej wspaniałe właściwości zostały docenione przez Komisję Europejską. Pamiętajmy, że to co spożywamy obecnie, przełoży się na nasze zdrowie w przyszłości. Dlatego warto sięgać po naturalne produkty, które bez problemu mamy na wyciągnięcie ręki. Tym bardziej, że w przypadku stewii rynek oferuje wiele jej, jak sproszkowanych suszonych liści, w płynie czy w proszku. Pozytywne opinie na jej temat i wartości odżywcze sprawiają, że powinna znaleźć się każdym domu.

ikona podziel się Przekaż dalej