Surówka z buraków – przygotowanie buraków krok po kroku

Nie ma lepszego dodatku do obiadu niż surówka. Dietetycy mówią o tym, że aż ½ naszego talerza powinna składać się z warzyw, a pozostałą część należy podzielić na mięso (lub inne źródło białka) i węglowodany. Surówki to najlepszy sposób, by przemycić sobie odpowiednią dawkę składników odżywczych i witamin, dlatego powinny po nie sięgać nie tylko osoby, które walczą o utrzymanie prawidłowej wagi.

Surówki z buraków można przygotować zarówno z pieczonych, gotowanych, kiszonych, jak i surowych warzyw. Pieczone buraki najbardziej kojarzą nam się z tak zwanym carpaccio – to sałatka z pieczonych buraków cieniutko pokrojonych i posypanych serem i orzechami, ale można dodać do nich także warzywa. Buraki piecze się ponad godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza, najlepiej zawinąć je w folię aluminiową.

Kiszone buraki z reguły stosuje się do barszczu, jednakże można zastosować je także właśnie do zrobienia ciekawej surówki. Kiszone buraki kisi się podobnie jak ogórki – z dodatkiem niewielkiej ilości soli i warzyw przez 4-10 dni. Nie jest to trudne, raczej czasochłonne. Warzywo można także ugotować. Wstawia się je w skórkach w niewielkim garnku z wodą i solą. Jak długo gotować buraki? Najlepiej, by były niezbyt miękkie – aldente w surówce smakują lepiej, ponieważ są cudownie chrupiące i słodkie. Dlatego czas gotowania powinien wynosić około 40 minut (chyba, że używasz młodych buraków, czyli botwiny).

Prosta surówka z buraków – przepisy

Przepis na surówkę z buraka i jabłka

Do tej surówki możesz użyć zarówno surowych warzyw, jak i gotowanych. To najprostszy przepis, który idealnie sprawdza się do obiadu. Można ją wykonać bardzo szybko, a dodatek buraków sprawia, że jest bardzo smaczna. Jeśli przeszkadza ci ich słodki smak, dodaj kwaśniejsze jabłko.

  • 2 ugotowane buraczki,
  • 1 niewielkie jabłko,
  • 1 marchew,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku

Jak łatwo się domyślić, przygotowanie surówki jest naprawdę bardzo proste. W zasadzie wystarczy połączyć warzywa ze sobą. Dodatek oleju jest konieczny – dzięki dodatkowi tłuszczu witaminy lepiej się przyswajają. Możesz zastosować inny dowolny olej – z pestek winogron, lniany lub oliwę z oliwek, możesz dodać także garść pestek dyni albo siemienia lnianego.

  1. Ugotowane buraczki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Obierz jabłko i zetrzyj na tarce.
  3. Obierz marchew i zetrzyj na tarce.
  4. Dodaj warzywa do siebie, wymieszaj. Dopraw do smaku, dodaj trochę oleju i dokładnie wymieszaj.

Surówka z buraków i kiszonej kapusty

Kiszona kapusta jest pyszna, zdrowa i niskokaloryczna. Jeśli już znudziły ci się standardowa surówka z kapusty i jabłka, dodaj do niej trochę buraczków. Od razu nabierze innego smaku i aromatu. Nie można zapomnieć także o większej ilości witamin i minerałów.

  • 300 g kiszonej kapusty,
  • 1 duże jabłko,
  • 1 gotowany burak czerwony,
  • 1 łyżka dowolnego oleju,
  • pieprz, sól i cukier do smaku

Niektórzy do tej surówki dodają trochę śmietany, ale tak naprawdę najsmaczniejsza i najbardziej zdrowa będzie właśnie w takiej formie.

  1. Kapustę przepłucz tak, by miała odpowiadającą Ci kwaskowość.
  2. Poszatkuj na krótsze paseczki.
  3. Obierz jabłko i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  4. Obierz buraka i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  5. Wymieszaj warzywa ze sobą.
  6. Dodaj olej i przyprawy.

Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na chłodnik z buraków.

Ciekawe przepisy na surówkę z buraków

Sałatka z kiszonych buraków

Buraki czerwone po kiszeniu mają jeszcze więcej składników odżywczych niż surowe. Są nie tylko źródłem witamin i żelaza, lecz także nabierają właściwości uzdrawiających układ trawienny. Dlatego sałatka z kiszonych buraków do każdego obiadu będzie prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Jak ją przygotować? Potrzebujesz:

  • 300 g kiszonych buraków,
  • 1 duże jabłko,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki ziaren słonecznika,
  • 1 pęczek świeżej pietruszki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Surówka z kiszonych buraczków na talerzu, a także przepisy na surówki z buraczków

Zamiast oliwy z oliwek możesz zastosować olej. Jeśli jednak dodasz więcej słonecznika, możesz w ogóle zrezygnować z tłuszczu. Dzięki temu danie będzie niskokaloryczne, a pestki same w sobie także mają wiele tłuszczy, które usprawnią proces wchłaniania się witamin.

  1. Buraki pokrój w drobną kostkę.
  2. Obierz jabłko, pokrój w kostkę.
  3. Obierz cebulę, posiekaj ją na drobne kawałeczki.
  4. Poszatkuj pietruszkę.
  5. Wymieszaj wszystkie warzywa ze sobą. Dodaj oliwę z oliwek.
  6. Posyp po wierzchu nasionami słonecznika.

Surówki z buraków surowych i marchwi

Z surowych buraków ćwikłowych także można przygotować ciekawą surówkę. Dla wielu osób mają one ziemisty posmak, ale młode bulwy są słodkie i chrupiące i wspaniale sprawdzają się na surowo. Buraki czerwone do takiej surówki należy dobrze umyć i zetrzeć na tarce. Lepiej zastosować do tego rękawiczki – mogą zostawić na skórze krwiste ślady.

  • 3 buraki ćwikłowe,
  • ½ białej cebuli,
  • ½ czerwonej cebuli,
  • 2 marchewki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz, majeranek i cukier do smaku

Młode warzywa są dość słodkie, dlatego możesz zrezygnować z dodawania białego cukru. To z pewnością wyjdzie ci na zdrowie. Oczywiście możesz zastąpić oliwę z oliwek innym dowolnym olejem lub łyżką podprażonego siemienia lnianego.

  1. Buraki obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Cebule obierz z łupin, posiekaj na drobne kawałki.
  3. Marchew obierz, zetrzyj na tarce.
  4. Wymieszaj warzywa, dodaj tłuszcz i przyprawy.
  5. Obierz czosnek, rozgnieć go w prasce, dodaj do surówki.
  6. Dokładnie wymieszaj.

Surówka z pieczonych buraków z ogórkiem – przepis

Najbardziej znane danie z buraków pieczonych to carpaccio, ale można także zastosować je do przygotowania ciekawej surówki. Mają zupełnie inny smak, nieco bardziej słodki, ale nie muszą stracić na chrupkości. Surówki z buraków mogą być naprawdę ciekawą przystawką, a ta sałatka pieczonych buraków idealnie nadaje się na biesiadny stół, nie tylko do obiadu.

  • 2 buraki czerwone pieczone,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 1 duże jabłko,
  • 3 duże ogórki kiszone,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka chrzanu,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • ½ łyżeczki soli i pieprzu

Tajemnica smaku tej surówki tkwi nie tyle w pieczeniu buraków, co raczej w chrzanowym posmaku. Niektórzy dodają do niej jeszcze łyżkę śmietany lub majonezu, by miała bardziej kremowy smak. To dobre rozwiązanie, o ile oczywiście nie musisz liczyć kalorii.

  1. Buraki pokrój w cienkie plasterki, następnie na ćwiartki lub ósemki.
  2. Obierz jabłko, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kawałeczki.
  3. Ogórki pokrój w kostkę, przełóż na sitko i pozostaw do odcieknięcia.
  4. Obierz cebulę i posiekaj na drobne kawałki.
  5. Wymieszaj ze sobą warzywa, dodaj olej, chrzan i sok z cytryny.
  6. Dopraw do smaku.
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny