Przepyszna surówka z czarnej rzepy i jabłka

Czarna rzepa to wspaniałe warzywo zasobne w wiele substancji odżywczych. Niewiele osób mimo posiadanej wiedzy, decyduje się na wykorzystanie jej w swojej kuchni. Głównym powodem jest strach i brak pomysłu na przygotowanie surówki. Sposobów na jej wykorzystanie jest wiele i są one zazwyczaj niezwykle proste. Przepis na surówkę z czarnej rzepy i jabłka znajdziesz poniżej.

Składniki:

  • 2 bulwy czarnej rzepy,
  • 1 jabłko,
  • 1 mała śmietana 18%,
  • łyżeczka cukru.

Sposób wykonania:

Rzepę i jabłko myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do startych składników dodajemy śmietanę i cukier. Całość mieszamy i pozostawiamy na 30 min, tak aby cukier mógł się rozpuścić.

Wskazówki:

Ciekawym dodatkiem do surówki może być również marchewka, która pasuje zarówno do rzepy, jak i do jabłka.

Ta prosta i szybka surówka, będzie ulubionym dodatkiem do obiadów. Szczególnie dzieci docenią jej pyszny i oryginalny smak. Surówka będzie wspaniała zarówno do mięsa drobiowego, jak i wieprzowego. Sprawdzi się jako dodatek do obiadów podawanych w ciągu tygodnia, ale nie tylko.

Szybka surówka z czarnej rzepy i rodzynek

Zawsze chciałaś zrobić surówkę, która będzie wyglądała jak te podawane w restauracji? Teraz masz taką możliwość, wystarczy, że wykorzystasz ten przepis, a będziesz mogła cieszyć się fantastyczną surówką, której smak będzie taki sam jak tej, którą tak często jesz podczas wizyt w swojej ulubionej restauracji.

Składniki:

  • 3 łyżki rodzynek,
  • 2 bulwy czarnej rzepy,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%.

Zastanawiasz się, jak zrobić surówkę?

Do przygotowania surówki będzie potrzebna większa miska i tarka. Czarną rzepę ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy śmietanę. Na samym końcu dodajemy rodzynki i wkładamy surówkę do lodówki na około godzinę. Po tym czasie jeszcze raz mieszamy całość i możemy podać surówkę do obiadu.

Wskazówki:

Jeśli wolisz słodkie smaki, to w trakcie robienia surówki możesz dodać łyżeczkę cukru, jednak musisz pamiętać, że rodzynki są słodkim dodatkiem i nie warto przesadzać z dodatkową dawką słodyczy.

Ta słodka surówka to doskonały dodatek do obiadów, ale również świetny pomysł na przekąskę w ciągu dnia. Gotową surówkę możemy umieścić w pojemniku i wziąć ze sobą do szkoły lub do pracy. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na surówkę z młodej kapusty.

Surówka z czarnej rzepy, marchewki i pora

Kolejnym ciekawym pomysłem na wykorzystanie czarnej rzepy, będzie zestawienie jej z marchewką i porem. To niecodzienne połączenie idealnie będzie pasować do smażonych mięs takich jak kotlet schabowy i panierowana ryba smażona. Surówka będzie się dobrze komponować z lekkimi mięsami duszonymi. Tak naprawdę to jeden z dodatków, który pasuje do większości dań obiadowych. Przepis na surówkę z czarnej rzepy znajdziesz poniżej.

Składniki:

  • dwie bulwy czarnej rzepy,
  • 1 marchewka,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 por,
  • 2 łyżki śmietany,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania surówki:

  1. Czarną rzepę myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  2. Marchew myjemy, obieramy i również ścieramy na tarce.
  3. Pora oczyszczamy i kroimy w cienkie paseczki.
  4. Do pokrojonych składników dodajemy majonez i śmietanę.
  5. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.

Wskazówki:

Lubisz słodsze smaki? Dodaj do surówki odrobinę cukru i 2 łyżki soku z cytryny, a uzyskasz nowy o wiele ciekawszy smak.

Nie masz pomysłu, z czym zestawić surówkę z czarnej rzepy? Ciekawym pomysłem mogą być pieczone udka i młode ziemniaki z koperkiem. Czarna rzepa to warzywo, które będzie odpowiednie do wszystkich rodzajów mięs i do dań jarskich. Surówkę można podać z majonezem, ale jeśli nie mamy go akurat w lodówce, to śmietana będzie zupełnie wystarczająca.

Bardzo dobra surówka z kalafiora z dodatkiem czarnej rzepy

Zastanawiasz się, co można zrobić z kalafiora? To doskonała baza do surówki, a pysznym dodatkowym składnikiem może być czarna rzepa, która doskonale sprawdzi się w roli dopełnienia surówki. Ogromną zaletą tego dodatku do obiadu jest to, że nie wymaga dużego nakładu czasu i można ją zrobić tuż przed podaniem dania głównego.

Składniki:

  • 2 niewielkie marchewki,
  • 1 duża czarna rzepa,
  • ½ kalafiora,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 3 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce.
  2. Czarną rzepę myjemy i również ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  3. Kalafior myjemy, osuszamy i drobno kroimy.
  4. Do podanych składników dodajemy majonez, śmietanę i wszystko doprawiamy do smaku.
  5. Surówkę dokładnie mieszamy i od razu jest gotowa do spożycia.
  6. Można się również pokusić o lekkie schłodzenie surówki. W ten sposób smaki lepiej się połączą.

Wskazówki:

Aby uzyskać lekko kwaśny smak, można pokusić się o dodanie odrobiny soku z cytryny, który doda lekkości surówce.

Ta niezwykła surówka z majonezem to doskonały sposób na wykorzystanie produktów z lodówki. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do codziennego obiadu, ale będzie też ciekawą opcją dla zaproszonych na wystawny obiad gości. Jeśli lubicie ciekawe smaki, to równie interesująca może okazać się surówka z kiszonych buraków. Obydwie surówki mogą tworzyć pyszny i zdrowy zestaw sałatkowy.

Nadal wahasz się i nie wiesz którą surówkę wybrać? Zacznij od najprostszego przepisu, a po jakimś czasie z chęcią wrócisz do innych pomysłów na surówkę. A może planujesz zrobić przyjęcie grillowe? W takim wypadku najlepszym przepisem na pyszną i smaczną surówkę, która będzie pasować do grillowanych potraw to surówka z czarnej rzepy, pora i jabłka.

ikona podziel się Przekaż dalej