Surówka z kapusty pekińskiej – najprostsze przepisy

Sałatka z pekińskiej z warzywami

Najprostsze przepisy są zdecydowanie najlepsze. Pyszna surówka z kapusty pekińskiej to taka najzwyklejsza – kapusta pekińska, marchew i jabłko. Najczęściej w ten sposób przygotowuje się surówkę z kiszonej kapusty, ale w tym wydaniu także dobrze się sprawdzi.

  • 200 g kapusty pekińskiej (1/2 średniej kapusty),
  • 1 duża marchewka,
  • 1 małe jabłko,
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie 1 łyżka jogurtu naturalnego

Dzięki jogurtowi surówka będzie o wiele bardziej kremowa i delikatna. To naprawdę smaczne uzupełnienie obiadu.

  1. Obierz marchewkę i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach.
  2. Obierz jabłko i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do marchwi.
  3. Kapustę poszatkuj na małe kawałeczki. Dodaj do warzyw.
  4. Wymieszaj z przyprawami i opcjonalnie z jogurtem naturalnym.

Surówka z kapusty pekińskiej ze śmietaną

Chcesz błyskawicznie zrobić surówkę do obiadu, która pasuje niemalże do każdej potrawy a do tego jest naprawdę bardzo smaczna? Ten przepis jest maksymalnie prosty.

  • ½ kapusty pekińskiej,
  • 2 łyżki śmietany 10-12%,
  • sól i pieprz do smaku

To surówka wzorowana na mizerii lub sałacie ze śmietaną – prosta, ale naprawdę pyszna. Możesz ją urozmaicić według swojego smaku. Wspaniale sprawdza się z dodatkiem koperku i czerwonej papryki w proszku. Możesz także zrobić ją z majonezem lub sosem majonezowo-jogurtowym. A osoby dbające o linię polubią ją w wersji z jogurtem naturalnym.

  1. Poszatkuj kapustę na małe kawałeczki.
  2. Posól kapustę i odstaw ją na 15 minut.
  3. Dodaj śmietanę, pieprz i ulubione przyprawy.

Wiosenna surówka z kapusty pekińskiej – przepis

Sałatka z pekińskiej z dodatkiem świeżych warzyw, rzodkieweczki, ogórka, pomidora i czerwonej papryki? To brzmi smacznie. I takie dokładnie jest! Kapusta pekińska świetnie pasuje do wszystkich warzyw, więc warto na jej bazie zrobić surówkę. A jeśli chcesz ja urozmaicić, zrób do niej sos ziołowy – to naprawdę pyszne połączenie.

  • ½ kapusty pekińskiej,
  • ½ czerwonej papryki,
  • 5 rzodkiewek,
  • 1 ogórek szklarniowy,
  • 1 duży lub 2 małe pomidory,
  • ½ puszki kukurydzy

Sos:

  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki wody,
  • po ½ łyżeczki koperku, pietruszki suszonej, bazylii, pieprzu, soli, sproszkowanej czerwonej papryki

Przygotowanie surówki nie zajmuje za wiele czasu. Ten przepis pasuje do każdej potrawy i na wiele okoliczności świetnie się sprawdza. Sałatka może być podawana zarówno do dań obiadowych, takich jak mięso z ziemniakami czy kaszą, pasuje do drobiu, wołowiny i wieprzowiny. Jest idealna na grilla – lekka i świeża. A jeśli chcesz zamienić ją w bombę witamin i zdrowych mikroelementów, dodaj do niej trochę podprażonego, zmielonego siemienia lnianego. Będzie miała ciekawy, lekko orzechowy smak.

  1. Poszatkuj kapustę pekińską.
  2. Umyj wszystkie warzywa. Odetnij ogonki rzodkiewek, z papryki usuń gniazdo nasienne.
  3. Osącz kukurydzę na sitku.
  4. Pokrój warzywa w drobną kostkę. Wymieszaj.
  5. Przygotuj sos: połącz wodę z olejem i przyprawami.
  6. Zalej sałatkę dressingiem.

Jeśli szukasz więcej inspiracji kulinarnych, sprawdź także ten artykuł z przepisami na kapustę pekińską.

Polecane książki z przepisami na surówki i sałatki

Surówka z kapusty pekińskiej do obiadu – dobre przepisy

Sałatka z kapusty pekińskiej z ananasem

Teraz czas na przepisy na bardziej imprezowe sałatki. Ta na pewno nadaje się do podania na biesiadny stół i każdemu zasmakuje. To sałatka z majonezem i wyjątkowym dodatkami, które sprawiają, że jest naprawdę niezwykła.

  • ½ kapusty pekińskiej,
  • 1 puszka ananasa,
  • 1 puszka fasoli czerwonej,
  • 1 duża marchewka,
  • ½ pora,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku
Kapusta pekińska krojona na drewnianej desce, a także surówka z kapusty pekińskiej

Jeśli chcesz, możesz zrobić tę surówkę trochę bardziej na słodko – dodać do niej trochę cukru. Nie jest to jednak konieczne, ananas z puszki już dodaje jej wystarczająco dużo słodyczy.

  1. Kapustę pekińską poszatkuj na małe paseczki.
  2. Obierz por, umyj i poszatkuj na drobną kosteczkę.
  3. Otwórz puszki, odsącz zawartość na sitku.
  4. Jeśli ananas jest w plastrach, pokrój go na drobne kawałki.
  5. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce na drobne kawałeczki.
  6. Połącz wszystkie warzywa.
  7. Dodaj majonez, sól i pieprz oraz sok z cytryny. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

Surówka Pekińska po chińsku

Interesują cię dobre przepisy na dania o nieco bardziej azjatyckim charakterze? Jeśli tak, to surówka Pekińska po chińsku z pewnością ci się spodoba. Jest trochę bardziej orientalna niż wcześniejsze przepisy i świetnie nadaje się i do obiadu, i jako sałatka imprezowa. Jak ją przygotować? To naprawdę proste.

  • ½ kapusty pekińskiej,
  • 1 czerwona papryka,
  • 8 pomidorków koktajlowych,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżeczki ziarenek sezamu,
  • 1 pęczek szczypiorku lub zielonej pietruszki,
  • kawałeczek imbiru

Sałatkę warto podawać na płaskim półmisku, ponieważ bardzo ładnie się prezentuje. Można ją przygotować błyskawicznie, a dzięki specyficznemu dressingowi ma wyjątkowy, niepowtarzalny smak.

  1. Poszatkuj kapustę pekińską na małe kawałeczki.
  2. Paprykę rozkrój, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kawałki.
  3. Pomidorki pokrój na cząstki.
  4. Wymieszaj sos sojowy z oliwą z oliwek.
  5. Imbir obierz i pokrój w cienkie półplasterki.
  6. Poszatkuj pietruszkę lub szczypiorek.
  7. Ułóż danie: kapustę, na to pomidory wymieszane z papryką.
  8. Polej sosem, ułóż kawałeczki imbiru.
  9. Posyp natką pietruszki lub szczypiorkiem, a następnie podprażonym sezamem.
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 94,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny