Przepyszna surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy


Surówka z kapusty pekińskiej to doskonały sposób na przygotowanie szybkiego, warzywnego dodatku do obiadu. Zaletą surówek z kapusty pekińskiej jest to, że za każdym razem można użyć innych dodatków i sosów, które diametralnie zmienią smak surówki, nawet jeśli większość składników jest powtarzalna. Sporym atutem kapusty pekińskiej jest objętość. Surówki z jej dodatkiem wydają się bardziej puszyste i dłużej zachowują świeżość niż w przypadku zastosowania np. sałaty lodowej.

Składniki:

  • ½ główki kapusty pekińskiej,
  • pół puszki kukurydzy,
  • ½  czerwonej papryki,
  • 50 g sera feta,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • 1 cebula czerwona.

Składniki na sos:

  • sól,
  • pieprz,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 2 łyżki cytryny,
  • 2 łyżki siekanego koperku,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 4 łyżki wody,
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich.

Wykonanie sałatki:

  1. Kapustę pekińską drobno kroimy i umieszczamy w wysokim naczyniu.
  2. Kukurydzę odsączamy z zalewy i dodajemy do pokrojonej kapusty pekińskiej.
  3. Paprykę przekrawamy na pół i oczyszczamy ją z gniazda nasiennego. Jedną część chowamy z powrotem do lodówki, a drugą część kroimy w drobną kostkę.
  4. Ser feta odsączamy z zalewy i drobno kroimy.
  5. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i dodajemy do sałatki.
  6. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w cienkie pióra lub w niewielką kostkę, w zależności od upodobania.

Przepis na sos:

Do szklanki wlewamy wszystkie płynne składniki. Dodajemy sól, cukier, zioła prowansalskie, pieprz. W międzyczasie siekamy koperek i dodajemy go do sosu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 30 min.

Po upływie 30 minut polewamy sosem surówkę i całość dokładnie mieszamy.

Surówka z kapusty pekińskiej jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Trzeba jednak pamiętać, że przygotowanie sosu i czas oczekiwania na to, aby składniki się połączyły, będzie dłuższy z uwagi na wykorzystanie suszonych ziół. Dodanie świeżych ziół skróci czas oczekiwania.

Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy doskonała na grilla

Sezon grillowy ruszył pełną parą, a wraz z nim pojawiły się dylematy, jaką surówkę przygotować do grillowanej karkówki i innych mięsnych pyszności. Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy to najprostszy przepis, który można wykonać nawet wtedy, jeśli brakuje nam czasu i musimy wymyślić coś na ostatnią chwilę. To doskonały ratunek również wtedy, gdy musimy przygotować coś na szybko, bo za chwilę odwiedzą nas niezapowiedziani wcześniej goście.

Składniki na surówkę:

  • 1 niewielka kapusta pekińska,
  • ½ puszki kukurydzy konserwowej,
  • pęczek rzodkiewek,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • około 200 g sera mozzarella w zalewie,
  • ½ żółtej papryki,
  • ½ czerwonej papryki,
  • 3 ogórki gruntowe.

Składniki na sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki wody,
  • ⅓ łyżeczki bazylii,
  • ⅓ łyżeczki tymianku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 2 łyżeczki musztardy stołowej.

Sposób przygotowania surówki:

  1. Kapustę pekińską drobno kroimy.
  2. Kukurydzę odsączamy z zalewy i dodajemy do kapusty pekińskiej.
  3. Rzodkiewkę myjemy, odcinamy listki i korzonki, a następnie drobno kroimy.
  4. Pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół.
  5. W zależności od posiadanego sera mozzarella kroimy go w kostkę, a jeśli mamy małe kulki mozzarelli to kroimy ja na pół.
  6. Obie papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę.
  7. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie paseczki.

Przygotowanie dressingu:

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Wraz z pozostałymi składnikami umieszczamy go w wysokiej szklance i wszystko dokładnie mieszamy, aż sos będzie jednolity. Odstawiamy dressing na około 30 min, a następnie mieszamy go dokładnie z naszą surówką.

To doskonały sposób na pyszną i zdrową surówkę. Przepis ten możliwy jest do wykonania w zaledwie kilkanaście minut, a przez to pozostawia ogromne pole manewru  i daje możliwość przygotowania innych ciekawych potraw. Surówka idealnie sprawdzi się również do obiadu. Można ją również podać z majonezem, bez wspomnianego wyżej dressingu. Przygotowanie surówki z majonezem sprawi, że zyska ona zupełnie inny i ciekawy smak, jednak zdecydowanie ta opcja lepiej będzie smakować w chłodniejsze dni. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na surówkę z młodej kapusty.

3 wspaniałe pomysły dressing do surówki z kapusty pekińskiej

Zastanawiasz się jak zrobić ciekawy sos do surówki z kapusty pekińskiej? Inspiracją mogą być surówka z pora i jabłka, a także surówka z kalarepy. Wiele dressingów można użyć do wykonania kilku sałatek, ale każda z nich będzie się różniła od tej poprzedniej. Dlatego poniżej dowiesz się jak zrobić 3 proste sosy do surówek z kapusty pekińskiej.

Sos z majonezem

  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól,
  • pieprz
  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i praktycznie od razu mamy gotowy pyszny sos do surówki z kapusty pekińskiej.

Sos czosnkowy

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jogurt naturalny mały,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 30 minut, aby sos nabrał mocy. Jeśli lubimy mocno czosnkowe smaki, możemy dodać więcej ząbków czosnku i odstawić sos na około 2 godziny.

Pyszny sos do lekkich surówek

  • 1 łyżka octu,
  • 4 łyżki oleju,
  • ½ łyżeczki miodu,
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon,
  • 1 łyżeczka ziół polskich,
  • sól,
  • pieprz.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w wyższym naczyniu i dokładnie mieszamy. Sekretem dobrego sosu do surówek jest czas oczekiwania, aż dressing nabierze mocy. W przypadku wykorzystania suszonych ziół ten czas powinien być dłuższy, żeby mieszanka ziołowa miała szansę zmięknąć i oddać swój aromat.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 94,1% czytelników artykuł okazał się być pomocny