Surówka z kiszonej kapusty krok po kroku - 4 najlepsze przepisy
Kiszenie warzyw należy do popularnych sposobów konserwowania. Kiszona kapusta wyróżnia się wyjątkowymi walorami smakowymi i zawiera wiele cennych składników odżywczych. Prawidłowo ukwaszona kapusta charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy C, zawiera niektóre witaminy z grupy B, dlatego może stanowić podstawowe źródło witamin w ciągu sezonu zimowego. Smak surówki możemy polepszyć, przygotowując ją z jabłkiem, marchewką lub nasionami kminku. Przedstawiamy najlepsze przepisy na surówkę z kiszonej kapusty.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o sałatkach i surówkach.
Surówka z kiszonej kapusty – co warto wiedzieć o kiszeniu warzyw?
Proces kiszenia warzyw zachodzi pod wpływem działania bakterii kwasu mlekowego, w temperaturze 18-22 stopni Celsjusza. W warunkach beztlenowych zostaje rozłożony cukier i pozostałe węglowodany na kwas mlekowy, kwas octowy dwutlenek węgla i alkohol. Dzięki nim surówka z kiszonej kapusty uzyskuje kwaśny smak i charakterystyczny zapach. Niska kwasowość zabezpiecza ją przed zepsuciem.
Kiszenie kapusty możemy przeprowadzić w warunkach domowych. Na początku kwaszenia, kapustę przechowuje się w temperaturze około 22 stopni Celsjusza, by rozpoczęła się fermentacja mlekowa. Wyższa temperatura początkowa zabezpiecza kapustę przed rozwojem gnilnych drobnoustrojów. Do chłodniejszego pomieszczenia, o temperaturze 8 – 10 stopni Celsjusza, przenosimy kiszoną kapustę, gdy namnożą się bakterie kwasu mlekowego. Naturalne kiszenie zachodzi w czasie 5 tygodni. Kapusta powinna być zanurzona w soku, przez cały czas kiszenia.
Najpopularniejszą kwaszonką jest kiszona surówka z białej kapusty, z późnych odmian, które wyróżniają się większą zawartością cukru. Oprócz kapusty białej kwaszeniu poddaje się kapustę czerwoną, włoską i pekińską. Surówka z jabłkiem lub z dodatkiem marchwi będzie miała lepszy smak i smakowity wygląd. Dodatek marchewki wzbogaci kiszonkę w karoten- prowitaminę A, korzystnie oddziałującą na wzrok. Sałatka z kiszonej kapusty pasteryzowana ma takie same zastosowania jak sałatka niepasteryzowana, ale jest znacznie trwalsza.
Kiszona kapusta ma właściwości prozdrowotne:
- regularne jej spożywanie wpływa na wzmocnienie ścianek naczyń krwionośnych, tym samym poprawiając pracę całego układu krwionośnego,
- jest naturalnym antybiotykiem, wzmacniającym układ odpornościowy naszego organizmu,
- popijanie soku z kiszonej kapusty pomaga na dolegliwości reumatyczne,
- dobrze oddziałuje na układ trawienny,
- przypisuje się jej działanie antynowotworowe.
W sposób umiarkowany powinni sięgać po kiszoną kapustę osoby z dolegliwościami nefrologicznymi i kardiologicznymi, ze względu na obecną w kiszonkach sól i dużą ilość potasu. Kiszona kapusta może podrażniać układ trawienny, wywołując zgagę i wzdęcia. Jeśli z przepisu zostanie ci sok, sprawdź także ten artykuł o zastosowaniu soku z kiszonej kapusty.
Sałatka z kiszonej kapusty – przepis nie tylko do obiadu
Surówka z kiszonej kapusty
Kiszona kapusta umożliwia szybkie przygotowanie zdrowej i smacznej surówki, którą możemy podać jako dodatek do obiadu oraz uzupełnienie wielu innych potraw. Zanim przystąpimy do przyrządzenia surówki, kiszoną kapustę należy odcisnąć z soku i drobno posiekać. Nie płuczemy jej, bo w ten sposób pozbawimy potrawę cennych substancji odżywczych i smakowych.
Składniki:
- kiszona kapusta - 35 dag
- cebula – 5 dag
- natka pietruszki – 1 łyżeczka siekanej natki
- olej – 4 łyżki stołowe
- cukier – około 1 łyżeczki - do smaku
Przygotowanie:
- Kiszoną kapustę lekko odcisnąć z soku i drobno poszatkować i posypać cukrem.
- Cebulę obrać z łupin i pokroić w drobną kostkę. Połączyć z kapustą.
- Całość wymieszać z olejem.
- Gotową surówkę przełożyć do salaterki, posypać natką pietruszki i przybrać krążkami cebuli.
Surówka z białej kapusty kiszonej najczęściej podawana jest do ryby i potraw mięsnych – jej spożycie ułatwia trawienie, wpływa na obniżenie cukru we krwi i na redukcję cholesterolu LDL. Docenią ją osoby dbające o szczupłą sylwetkę – surówka ma niewiele kalorii (15 kcal w 100 g), a zmniejszenie wchłaniania tłuszczów, sprzyja zdrowemu odchudzaniu.
Sałatka z kiszonej kapusty - kapusta kiszona z jabłkiem, z dodatkiem marchewki
Zanim przystąpimy do przygotowania sałatki, wybierzmy jędrną marchew, bez śladów uszkodzenia lub zepsucia. Warzywa i owoce na surówkę muszą zostać bardzo starannie umyte, po czym obieramy je ze skórki i ścieramy na nierdzewnej tarce.
Składniki:
- marchew – 10 dag
- jabłka – 10 dag
- kiszona kapusta – 20 dag
- olej – 4 łyżki stołowe
- cukier – około 1 łyżeczki – do smaku
Przygotowanie:
- Marchewkę i jabłka dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Kiszoną kapustę, po odciśnięciu soku, drobno szatkujemy.
- Wszystkie składniki posypujemy cukrem i dokładnie mieszamy z olejem.
- Gotową sałatkę przekładamy na salaterkę i dekorujemy plasterkami marchewki.
Kapusta kiszona z jabłkiem może zostać zabarwiona sokiem z kiszonych buraków, co nada potrawie oryginalności wizualnej i smakowej. Sałatka stanowi dodatek do dań obiadowych i pyszną przystawkę, serwowaną na przyjęciach – na zimno lub ciepło, z pieczywem, z dodatkami rybnymi, potrawami mięsnymi i wegetariańskimi.
Przepis na sałatkę z kiszonej kapusty z dynią
Dynię myjemy, obieramy ze skóry i wybieramy pestki. Tak przygotowane warzywo ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Składniki:
- kapusta kiszona – 20 dag
- dynia – 20 dag
- olej – 4 łyżki stołowe
- cukier – 1 łyżeczka
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Kiszoną kapustę, po odciśnięciu z soku, drobno szatkujemy i posypujemy cukrem.
- Startą na tarce dynię mieszamy z kapustą i skrapiamy olejem.
- Gotową sałatkę układamy na salaterce, posypujemy natką pietruszki, którą uprzednio poszatkowaliśmy i dekorujemy paskami ozdobnie pokrojonej dyni.
Kiszona kapusta z dodatkiem dyni jest szczególnie wartościowym dodatkiem do głównych potraw. Dynia bogata jest w cukry, witaminy – A, C, B1, B2 i PP oraz w sole mineralne – fosfor, wapń i żelazo. Może być spożywana latem i przez cały okres jesienno-zimowy.
Ciekawym wariantem potrawy jest dodatek gotowanych ziemniaków i jajek na twardo – pokrojonych w kostkę. Sałatkę podajemy z majonezem. Potrawa sprawdzi się jako codzienny dodatek do pieczywa. Możemy ją również podać w czasie spotkań rodzinnych i towarzyskich, zamiast tradycyjnej sałatki jarzynowej.
Surówka z młodej kapusty – najsmaczniejsza potrawa krok po kroku
Kiszona młoda kapusta dobrze smakuje z jabłkiem, z dodatkiem marchwi, a także w połączeniu ze świeżą kapustą. Możemy serwować ją na zimno i na ciepło – do młodych ziemniaków, do sadzonego jajka lub pieczonego mięsa. Surówka z młodej kapusty, z majonezem, to doskonały dodatek do pieczywa, wyróżniający się specyficznym smakiem i efektownym wyglądem.
Kiszona młoda kapusta jest wyjątkowo krucha i delikatna. Taką kapustę możemy ukisić samodzielnie:
- 2 kg poszatkowanej młodej kapusty przekładamy do dużej miski,
- solimy – posypując ją 1-2 łyżeczkami soli – po czym dokładnie mieszamy,
- pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 60 minut – w tym czasie kapusta puści sok,
- przekładamy kapustę do słoja, stopniowo ubijając ją, tak, by całość zmieściła się w naczyniu i została przykryta sokiem,
- kapustę w słoju obciążamy, np. talerzykiem, na którym położymy jakiś ciężarek,
- słój ustawiamy w ciepłym miejscu, na około 4-6 dni.
Przepis na surówkę z młodej kiszonej kapusty:
Składniki:
- młoda kiszona kapusta – 30 dag
- jabłko – 1 sztuka
- marchewka – 1 sztuka
- cebula – 1 sztuka
- natka pietruszki
- cukier – 1-2 łyżeczki
- pieprz – do smaku
- oliwa z oliwek – 2-3 łyżki stołowe
Przygotowanie:
- Młodą kiszoną kapustę lekko odciskamy z soku i drobno szatkujemy.
- Marchewkę dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach,
- Cebulę obieramy z łupin i kroimy w malutką kostkę.
- Jabłko myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Wszystkie składniki delikatnie ze sobą łączymy, posypujemy cukrem i pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek i dokładnie całość mieszamy.
- Gotową surówkę układamy na salaterce i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Surówka z młodej kapusty najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, na 30 minut przed podaniem. Jest smacznym i zdrowym dodatkiem do obiadu. Surówkę możemy przyrządzić z majonezem, zamiast oliwy z oliwek i w ten sposób uzyskać smaczny dodatek do pieczywa.
Zobacz również te przepisy na surówki z kiszonej kapusty.