Surówka z kiszonej kapusty – co warto wiedzieć o kiszeniu warzyw?

Proces kiszenia warzyw zachodzi pod wpływem działania bakterii kwasu mlekowego, w temperaturze 18-22 stopni Celsjusza. W warunkach beztlenowych zostaje rozłożony cukier i pozostałe węglowodany na kwas mlekowy, kwas octowy dwutlenek węgla i alkohol. Dzięki nim surówka z kiszonej kapusty uzyskuje kwaśny smak i charakterystyczny zapach. Niska kwasowość zabezpiecza ją przed zepsuciem.

Kiszenie kapusty możemy przeprowadzić w warunkach domowych. Na początku kwaszenia, kapustę przechowuje się w temperaturze około 22 stopni Celsjusza, by rozpoczęła się fermentacja mlekowa. Wyższa temperatura początkowa zabezpiecza kapustę przed rozwojem gnilnych drobnoustrojów. Do chłodniejszego pomieszczenia, o temperaturze 8 – 10 stopni Celsjusza, przenosimy kiszoną kapustę, gdy namnożą się bakterie kwasu mlekowego. Naturalne kiszenie zachodzi w czasie 5 tygodni. Kapusta powinna być zanurzona w soku, przez cały czas kiszenia.

Najpopularniejszą kwaszonką jest kiszona surówka z białej kapusty, z późnych odmian, które wyróżniają się większą zawartością cukru. Oprócz kapusty białej kwaszeniu poddaje się kapustę czerwoną, włoską i pekińską. Surówka z jabłkiem lub z dodatkiem marchwi będzie miała lepszy smak i smakowity wygląd. Dodatek marchewki wzbogaci kiszonkę w karoten- prowitaminę A, korzystnie oddziałującą na wzrok. Sałatka z kiszonej kapusty pasteryzowana ma takie same zastosowania jak sałatka niepasteryzowana, ale jest znacznie trwalsza.

Kiszona kapusta ma właściwości prozdrowotne:

  • regularne jej spożywanie wpływa na wzmocnienie ścianek naczyń krwionośnych, tym samym poprawiając pracę całego układu krwionośnego,
  • jest naturalnym antybiotykiem, wzmacniającym układ odpornościowy naszego organizmu,
  • popijanie soku z kiszonej kapusty pomaga na dolegliwości reumatyczne,
  • dobrze oddziałuje na układ trawienny,
  • przypisuje się jej działanie antynowotworowe.

W sposób umiarkowany powinni sięgać po kiszoną kapustę osoby z dolegliwościami nefrologicznymi i kardiologicznymi, ze względu na obecną w kiszonkach sól i dużą ilość potasu. Kiszona kapusta może podrażniać układ trawienny, wywołując zgagę i wzdęcia. Jeśli z przepisu zostanie ci sok, sprawdź także ten artykuł o zastosowaniu soku z kiszonej kapusty.

Sałatka z kiszonej kapusty – przepis nie tylko do obiadu

Surówka z kiszonej kapusty

Kiszona kapusta umożliwia szybkie przygotowanie zdrowej i smacznej surówki, którą możemy podać jako dodatek do obiadu oraz uzupełnienie wielu innych potraw. Zanim przystąpimy do przyrządzenia surówki, kiszoną kapustę należy odcisnąć z soku i drobno posiekać. Nie płuczemy jej, bo w ten sposób pozbawimy potrawę cennych substancji odżywczych i smakowych.

Składniki:

  • kiszona kapusta - 35 dag
  • cebula – 5 dag
  • natka pietruszki – 1 łyżeczka siekanej natki
  • olej – 4 łyżki stołowe
  • cukier – około 1 łyżeczki - do smaku

Przygotowanie:

  1. Kiszoną kapustę lekko odcisnąć z soku i drobno poszatkować i posypać cukrem.
  2. Cebulę obrać z łupin i pokroić w drobną kostkę. Połączyć z kapustą.
  3. Całość wymieszać z olejem.
  4. Gotową surówkę przełożyć do salaterki, posypać natką pietruszki i przybrać krążkami cebuli.

Polecane książki z przepisami na surówki i sałatki

Surówka z białej kapusty kiszonej najczęściej podawana jest do ryby i potraw mięsnych – jej spożycie ułatwia trawienie, wpływa na obniżenie cukru we krwi i na redukcję cholesterolu LDL. Docenią ją osoby dbające o szczupłą sylwetkę – surówka ma niewiele kalorii (15 kcal w 100 g), a zmniejszenie wchłaniania tłuszczów, sprzyja zdrowemu odchudzaniu.

Sałatka z kiszonej kapusty - kapusta kiszona z jabłkiem, z dodatkiem marchewki

Zanim przystąpimy do przygotowania sałatki, wybierzmy jędrną marchew, bez śladów uszkodzenia lub zepsucia. Warzywa i owoce na surówkę muszą zostać bardzo starannie umyte, po czym obieramy je ze skórki i ścieramy na nierdzewnej tarce.

Składniki:

  • marchew – 10 dag
  • jabłka – 10 dag
  • kiszona kapusta – 20 dag
  • olej – 4 łyżki stołowe
  • cukier – około 1 łyżeczki – do smaku
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką na talerzu, a także przepis na surówkę z kapusty

Przygotowanie:

  1. Marchewkę i jabłka dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  2. Kiszoną kapustę, po odciśnięciu soku, drobno szatkujemy.
  3. Wszystkie składniki posypujemy cukrem i dokładnie mieszamy z olejem.
  4. Gotową sałatkę przekładamy na salaterkę i dekorujemy plasterkami marchewki.

Kapusta kiszona z jabłkiem może zostać zabarwiona sokiem z kiszonych buraków, co nada potrawie oryginalności wizualnej i smakowej. Sałatka stanowi dodatek do dań obiadowych i pyszną przystawkę, serwowaną na przyjęciach – na zimno lub ciepło, z pieczywem, z dodatkami rybnymi, potrawami mięsnymi i wegetariańskimi.

Przepis na sałatkę z kiszonej kapusty z dynią

Dynię myjemy, obieramy ze skóry i wybieramy pestki. Tak przygotowane warzywo ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Składniki:

  • kapusta kiszona – 20 dag
  • dynia – 20 dag
  • olej – 4 łyżki stołowe
  • cukier – 1 łyżeczka
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Kiszoną kapustę, po odciśnięciu z soku, drobno szatkujemy i posypujemy cukrem.
  2. Startą na tarce dynię mieszamy z kapustą i skrapiamy olejem.
  3. Gotową sałatkę układamy na salaterce, posypujemy natką pietruszki, którą uprzednio poszatkowaliśmy i dekorujemy paskami ozdobnie pokrojonej dyni.

Kiszona kapusta z dodatkiem dyni jest szczególnie wartościowym dodatkiem do głównych potraw. Dynia bogata jest w cukry, witaminy – A, C, B1, B2 i PP oraz w sole mineralne – fosfor, wapń i żelazo. Może być spożywana latem i przez cały okres jesienno-zimowy.

Ciekawym wariantem potrawy jest dodatek gotowanych ziemniaków i jajek na twardo – pokrojonych w kostkę. Sałatkę podajemy z majonezem. Potrawa sprawdzi się jako codzienny dodatek do pieczywa. Możemy ją również podać w czasie spotkań rodzinnych i towarzyskich, zamiast tradycyjnej sałatki jarzynowej.

Surówka z młodej kapusty – najsmaczniejsza potrawa krok po kroku

Kiszona młoda kapusta dobrze smakuje z jabłkiem, z dodatkiem marchwi, a także w połączeniu ze świeżą kapustą. Możemy serwować ją na zimno i na ciepło – do młodych ziemniaków, do sadzonego jajka lub pieczonego mięsa. Surówka z młodej kapusty, z majonezem, to doskonały dodatek do pieczywa, wyróżniający się specyficznym smakiem i efektownym wyglądem.

Kiszona młoda kapusta jest wyjątkowo krucha i delikatna. Taką kapustę możemy ukisić samodzielnie:

  • 2 kg poszatkowanej młodej kapusty przekładamy do dużej miski,
  • solimy – posypując ją 1-2 łyżeczkami soli – po czym dokładnie mieszamy,
  • pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 60 minut – w tym czasie kapusta puści sok,
  • przekładamy kapustę do słoja, stopniowo ubijając ją, tak, by całość zmieściła się w naczyniu i została przykryta sokiem,
  • kapustę w słoju obciążamy, np. talerzykiem, na którym położymy jakiś ciężarek,
  • słój ustawiamy w ciepłym miejscu, na około 4-6 dni.

Przepis na surówkę z młodej kiszonej kapusty:

Składniki:

  • młoda kiszona kapusta – 30 dag
  • jabłko – 1 sztuka
  • marchewka – 1 sztuka
  • cebula – 1 sztuka
  • natka pietruszki
  • cukier – 1-2 łyżeczki
  • pieprz – do smaku
  • oliwa z oliwek – 2-3 łyżki stołowe

Przygotowanie:

  1. Młodą kiszoną kapustę lekko odciskamy z soku i drobno szatkujemy.
  2. Marchewkę dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach,
  3. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w malutką kostkę.
  4. Jabłko myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  5. Wszystkie składniki delikatnie ze sobą łączymy, posypujemy cukrem i pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek i dokładnie całość mieszamy.
  6. Gotową surówkę układamy na salaterce i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Surówka z młodej kapusty najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, na 30 minut przed podaniem. Jest smacznym i zdrowym dodatkiem do obiadu. Surówkę możemy przyrządzić z majonezem, zamiast oliwy z oliwek i w ten sposób uzyskać smaczny dodatek do pieczywa.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 96,4% czytelników artykuł okazał się być pomocny