Surówka z marchewki i jabłka - najlepsze przepisy krok po kroku

Na pewno pamiętasz jej smak z dzieciństwa. Surówka z marchewki i jabłka dla niektórych była zmorą, dla innych największym przysmakiem. Jeśli ci smakowała – warto do niej wrócić, w końcu to najzdrowsza przystawka do obiadu. Jeśli jej nie lubiłeś, daj jej szansę i wypróbuj któryś z naszych przepisów. Być może wersja na ostro lub na bogato przypadnie ci do gustu.

Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o sałatkach i surówkach.

Surówka z marchewki i jabłka - najlepsze przepisy krok po kroku

Surówka z marchewki i jabłka w wersji klasycznej

Surówka z marchwi z jabłkiem – właściwości

Właściwości zdrowotne marchwi trudno przecenić. To wspaniałe warzywo o lekko słodkawym smaku ma ich mnóstwo – to dawka witamin, minerałów a przede wszystkim beta-karotenu. Kojarzy go się głównie z opalaniem, warto jednak wiedzieć, że ten składnik odpowiada w ogóle za zdrowie skóry. Dlatego dla nastolatków i osób mających problem z powracającymi wypryskami surówka z marchwi to smaczny sposób na poprawę cery. Dodatkowo duża zawartość witaminy A wspiera pracę całego organizmu. Marchew zawiera także składniki regulujące pracę układu pokarmowego, dlatego dobrze się sprawdza dla dzieci, nawet tych małych.

Surowa marchew połączona z jabłkiem to już po prostu bomba witaminowa. Jabłka mają mnóstwo witamin i minerałów. Ale przede wszystkim są bogate w składniki odżywcze, zawierają wiele błonnika, który pomaga w zaparciach i przy innych problemach jelitowych. Surówka z surowej marchewki i jabłka to naprawdę najlepszy dodatek, jaki możesz wyobrazić sobie do obiadu. I dla dzieci, i dla dorosłych.

Surówka z marchewki i jabłka – podstawowy przepis

Surówka z marchewki i jabłka najczęściej jest podawana do ryby lub mięsa. Rzadziej możemy ją spotkać jako dodatek go gulaszów lub dań jednogarnkowych, ale tak naprawdę nie ma reguł – warto ją jeść w każdej postaci i ze wszystkim. Zwłaszcza ta podstawowa jest bardzo uniwersalna – doprawiona lekko na słodko, uzupełnia każdy obiad.

  • 1 duże jabłko
  • 3 marchewki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • przyprawy: cukier, sól i pieprz do smaku

Naprawdę nie ma łatwiejszego przepisu na dodatek do obiadu niż surówka z marchewki i jabłka. Nie wymaga to żadnych szczególnych umiejętności.

  1. Obrać marchew i jabłko, podzielić na części.
  2. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Dodać sok z cytryny, by jabłko nie ściemniało. Wymieszać.
  4. Doprawić do smaku.

Na bazie tego podstawowego przepisu powstało jednak wiele wariacji, które także warto wypróbować. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł o surówce z ogórków na zimę.

Surówka z marchewki i jabłka z dresingami - przepisy

Surówka z marchewki i jabłka z majonezem

Tarta marchewka i jabłko to połączenie, które dobrze sprawdza się w wielu wersjach. Możesz zrobić surówkę z dressingiem, który urozmaici smak. To oczywiście dodatkowe kalorie, ale mała porcja do ryby czy mięsa to będzie strzał w dziesiątkę. Z czego można zrobić sos? Oczywiście dobrze sprawdzi się jogurt naturalny, a dla tych, którzy nie chcą ucinać tłuszczu w diecie może być śmietana lub majonez.

  • 3 marchwie,
  • 1 jabłko,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka śmietany lub jogurtu,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • przyprawy: cukier, sól i pieprz

Surówka ze śmietaną lub z jogurtem jest nieco bardziej kremowa w smaku. Ma także inny kolor i ładnie się prezentuje na talerzu. Jeśli dodasz więcej cukru, będzie bardziej na słodko.

  1. Należy zacząć od przygotowania marchwi i jabłka – obrania i starcia na tarce.
  2. Wymieszać startą marchew z jabłkiem i octem jabłkowym.
  3. W małej miseczce wymieszać majonez ze śmietaną i przyprawami.
  4. Zalać owoce sosem i dobrze wymieszać.
  5. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku.

Przepis na surówkę z marchwi z chrzanem

A teraz przepis na ostro, który sprawi, że z pewnością polubisz surówkę z marchewki i jabłka. Dzięki dodatkowi chrzanu jest bardziej wyrazista. Ostrość jest jednak zrównoważona przez słodycz surowej marchewki.

  • 4 duże marchewki,
  • 2 średnie jabłka,
  • 3 łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka,
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu,
  • 2 łyżki majonezu,
  • przyprawy: sok z cytryny, sól, cukier i pieprz.

Surówka z marchewki i jabłka - najlepsze przepisy krok po kroku

Jeśli wolisz ostrzejszy smak, możesz dodać więcej chrzanu i mocniej doprawić surówkę, by była intensywniejsza. Nie przesadzaj także z majonezem – jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność potrawy, dodaj tylko nieco jogurtu naturalnego.

  1. Obrać marchew i jabłko, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Dodać sok z cytryny.
  3. Wymieszać jogurt lub śmietanę z majonezem i z chrzanem.
  4. Dodać sos do surówki.
  5. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.

Surówka z marchewki z dodatkami

Surówka z marchewki z dodatkiem pomarańczy

Standardowy przepis na surówkę z marchewki z jabłkiem możesz urozmaicić o inne dodatki. Bardzo popularna jest ta surówka z cząstkami pomarańczy. Przygotowuje są ją bardzo prosto, a dzięki pomarańczy jest słodsza i delikatniejsza.

  • 4 marchewki,
  • 2 jabłka,
  • 1 pomarańcza,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka oleju lub oliwy z oliwek,
  • przyprawy: cukier, pieprz, sól, ewentualnie drobno posiekana natka pietruszki (szczypta).

Surówka ma zupełnie inny smak, a dzięki temu, że nie zawiera sosów, jest po prostu bardzo, bardzo zdrowa. Idealna na zimę.

  1. Obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach jabłko i marchew. Skropić sokiem z cytryny.
  2. Obrać pomarańczę, ostrym nożem wykroić miąższ spomiędzy błonek.
  3. Pokroić miąższ pomarańczy na drobne kawałeczki i dorzucić do marchwi z jabłkiem.
  4. Doprawić do smaku.
  5. Odstawić na 15-20 minut, by smaki się przegryzły.

Tarta marchewka z żurawiną

W taki sam sposób możesz przygotować marchew z innymi składnikami, na przykład z żurawiną czy orzechami. Żurawina ma wspaniały, kwaskowaty smak, jest bardzo wyrazista a przy tym pięknie wygląda. Możesz zastosować surowe lub suszone owoce.

Jeśli chcesz, by surówka ładnie wyglądała, zamiast ją ścierać, pokrój w cienkie, ale długie słupki. Możesz nie obierać jabłka. Taka mieszanina, posypana owocami żurawiny w całości lub rozkrojonej na połówki wspaniale się prezentuje. I chociaż ma wiele wspólnego z nieciekawą surówką, którą pamiętasz ze szkolnej stołówki, w ogóle jej nie przypomina. W takiej formie możesz podawać ją do najbardziej wykwintnych dań – ryby, kaczki, pieczeni. To świetny sposób na urozmaicenie twojej kuchni.

Wybraliśmy najlepsze promocje w Lidlu na zimę!

Ocena: 4,6/5 (głosów 22)
, aktualizacja 13 listopada 2019
Zobacz więcej artykułów na temat:
sałatki i surówki przepisy jabłoń
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha

Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij