Tradycyjna surówka z młodej kapusty


Polacy nie wyobrażają sobie obiadu bez warzyw. Jednak mimo przyzwyczajenia do dań serwowanych z dodatkiem surówek, zazwyczaj szukają czegoś, co robi się szybko i przygotowanie nie zajmie zbyt dużo czasu.

Surówka z młodej kapusty i jabłek

Dlatego polecamy zrobienie prostej i smacznej surówki z młodej kapusty. Jej główną zaletą jest to, że robi się ją bardzo szybko, a do tego jest łatwa w wykonaniu i nie będziemy potrzebowali do niej zbyt wielu składników.

Co potrzebujesz do zrobienia surówki?

  • 400 g młodej kapusty,
  • 1 jabłko,
  • 1 marchewka,
  • 2 łyżki octu,
  • łyżeczka cukru,
  • szczypta soli,
  • pieprz do smaku,
  • 3 łyżki majonezu.

Sposób wykonania:

  1. Młodą kapustę cienko szatkujemy.
  2. Jabłko i marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, a następnie dodajemy wszystko do pokrojonej wcześniej kapusty.
  3. W szklance łączymy ocet, majonez, cukier i resztę przypraw i powstały sos dodajemy do surówki.
  4. Całość dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.

Wskazówki:

Zamiast majonezu można użyć śmietany lub lekkiego jogurtu naturalnego.

Surówka jest bardzo smaczna i jeśli zrobimy jej więcej, to z powodzeniem można ją będzie zjeść następnego dnia. Dobrze jest zrobić ją godzinę przed obiadem, tak aby kapusta miała szansę zmięknąć.

Pyszna surówka z młodej kapusty i świeżego ogórka

Ta ciekawa surówka z pewnością często będzie gościć na waszych stołach. Jest lekka i bardzo smaczna, przez co idealnie nadaje się do obiadu w gorące letnie dni, a także jako dodatek do grilla. Przygotowanie jest czasochłonne, ale zdecydowanie warte poświęcenia, ponieważ kompozycja smakowa wynagrodzi poświęcony na jej wykonanie czas. Z pewnością będzie smacznym dodatkiem podczas zwykłych obiadów, jak i bardziej wykwintnych przyjęć organizowanych dla rodziny i znajomych. Przepis oczywiście znajduje się poniżej.

Składniki potrzebne do wykonania surówki:

  • 500 g młodej białej kapusty,
  • 4 ogórki gruntowe,
  • 4 gałązki kopru,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka cukru,
  • szczypta soli.

Sposób wykonania:

  1. Kapustę myjemy i drobno szatkujemy.
  2. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki lub półplasterki. Gdy ogórki są już pokrojone, dodajemy je do kapusty i solimy. Całość odstawiamy na około godzinę.
  3. Po upływie wyznaczonego czasu odsączamy naszą sałatkę z wody i dodajemy posiekany koperek.
  4. Całość doprawiamy pieprzem, dodajemy sól, sok z cytryny i oliwę, a później wszystko dokładnie mieszamy.

Wskazówki:

Jeśli nie posiadacie białej kapusty, to można wykorzystać jej czerwoną kuzynkę, która nada surówce ciekawego koloru.

To idealna sałatka dla osób posiadających własne warzywniki. Mając dostęp do warzyw, bez problemu można wyczarować smaczny dodatek do obiadu i do grilla. Wielbiciele tzatzyków z pewnością chętnie wypróbują tę surówkę i zamiast dressingu zamieszczonego w opisie dodadzą jogurt grecki i 3 ząbki czosnku. Zdecydowanie warto eksperymentować w kuchni i testować nowe smaki. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na surówkę z kapusty włoskiej.

Sprawdzona i pyszna surówka z młodej kapusty

Ciekawym sposobem na sprzątanie lodówki i wykorzystywanie zgromadzonej żywności jest robienie surówek z tego, co się ma pod ręką. W ten sposób mogą powstać ciekawe i pyszne połączenia.

Surówka z młodej kapusty  z koperkiem i marchewką

Kolejny ciekawy i prosty przepis to surówka, którą najchętniej spożywana jest zimą jednak wersja letnia z młodą kapustką jest równie smaczna. Wszystko przez majonez, który dla wielu osób wydaje się zbyt ciężki na gorące letnie dni. Do wykonania tej sałatki potrzebna będzie szatkownica lub umiejętność cienkiego szatkowania kapusty. Sporą zaletą tej surówki jest jej kolorowy wygląd, który zachęca do spróbowania. Idealnie sprawdzi się jak dekoracja obiadowego stołu.

Składniki potrzebne do wykonania sałatki:

  • ½ główki małej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki posiekanego kopru,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę szatkujemy lub cienko kroimy.
  2. Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce.
  3. Koperek bardzo drobno siekamy i dodajemy do kapusty.
  4. Dodajemy majonez i przyprawy, a następnie wszystko dokładnie mieszamy.
  5. Należy pamiętać, aby sprawdzić, czy surówka nie potrzebuje większej ilości majonezu. W razie konieczności można dodać jeszcze łyżkę lub dwie.
Surówka z marchewki do tradycyjnego obiadu z kluskami śląskimi i mięsem, a także przygotowanie, przepisy i najlepsze składniki
Surówka z kapusty do tradycyjnego obiadu oraz pomysły i przepisy, jak ją zrobić

Wskazówki:

Jeśli zrobiliśmy surówkę ze sporym zapasem czasowym, to przed włożeniem jej do lodówki dobrze będzie przykryć ją pokrywką lub folią spożywczą, ponieważ majonez ma tendencję do zmieniania barwy na przeźroczystą. A to niekorzystnie wpływa na wygląd surówki.

Surówka z marchewki i młodej kapusty jest doskonałym zamiennikiem standardowych surówek i sałatek. Również zimą warto urozmaicić domownikom sałatki obiadowe, a wykorzystać do tego można białą kapustę. Mimo że jest mniej delikatna niż młoda kapusta, to zachowuje swój wspaniały smak. Jeśli ktoś nie lubi surówki z koperkiem, to może zrobić swoją surówkę bez niego i dodać łyżeczkę posiekanej pietruszki jednak straci ona swój charakterystyczny smak.

Surówka z młodej kapusty i kukurydzy konserwowej

Pewnie sporo osób zauważy podobieństwo do popularnej surówki z kapusty pekińskiej i kukurydzy i to nie jest przypadek! Jeśli nie mamy młodej kapusty białej, to możemy posłużyć się kapustą pekińską.

Składniki:

  • ¼ główki kapusty,
  • ½ puszki kukurydzy,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka posiekanego koperku.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę szatkujemy lub ścieramy na grubych oczkach. Jeśli ktoś lubi grubiej pokrojoną kapustę, to oczywiście robimy wg uznania.
  2. Kukurydzę odsączamy z zalewy i dodajemy do poszatkowanej kapusty.
  3. Koperek drobno siekamy, a następnie dodajemy go do surówki wraz z majonezem, jogurtem, sokiem z cytryny i przyprawami.
  4. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy i możemy cieszyć się wspaniałym smakiem.

Wskazówki:

Do surówki można dodać pokrojoną drobno paprykę, cebulę, ogórek i wszystko to, co nam się zamarzy i co akurat posiadamy w lodówce.

Młoda kapusta to oryginalny i ciekawy smak, który cieszy podniebienia każdego lata. Chyba nikt nie umie sobie wyobrazić surówek bez tego warzywa, które jest smaczne i bogate w substancje odżywcze, a do tego jest uznawane za warzywo odchudzające.

Samotna kapusta, czyli surówka z młodej kapusty

Do tej pory kapusta ciągle występowała na naszych stołach w towarzystwie innych dodatków, ale nie musi tak być. Poniżej przepis, który dowiedzie, że z odrobiną przypraw kapusta stanie się gwiazdą na stole obiadowym i grillowym.

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty,
  • 3 łyżki posiekanego koperku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • ½ łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 2 łyżki octu,
  • 3 łyżki oliwy.

Wykonanie:

  1. Do szklanki wlewamy oliwę, ocet, miód, cukier i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aby dressing mógł nabrać mocy.
  2. Obieramy dwa ząbki czosnku i przeciskamy przez praskę, następnie dodajemy go do sosu i mieszamy.
  3. Do osobnego naczynia cienko szatkujemy kapustę i drobno kroimy koper.
  4. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce i odstawiamy na 30 minut.

Wskazówki:

Zamiast oliwy w tym przypadku można użyć oleju rzepakowego, a zamiast miodu, można dodać łyżeczkę cukru.

Ten przepis na wspaniałą surówkę z młodej kapusty dowodzi jak smaczna i prosta może być surówka, która posiada zaledwie jeden główny składnik. Trzeba też przyznać, że umiejętnie pokrojona, wygląda bardzo elegancko.

Surówka z chińskiej restauracji

Są smaki, które chcielibyśmy przenieść do własnej kuchni. Tak właśnie jest z surówką podawaną w chińskich restauracjach. Poniżej pomysł na to, jak wykonać polski zamiennik tej wspaniałej restauracyjnej surówki.

Składniki:

  • ½ główki kapusty,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ⅓ szklanki oleju rzepakowego,
  • 70 ml octu,
  • 5 łyżek cukru,
  • ½ łyżeczki soli.

Sposób wykonania:

  1. Sekretem surówki jest zalewa. Do garnka dodajemy olej, cukier sól i ocet. Całość mieszamy i zagotowujemy.
  2. W międzyczasie szatkujemy kapustę.
  3. Obieramy i kroimy cebulę w cieniutkie pióra.
  4. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  5. Pokrojone warzywa zalewamy gorącą zalewą i odstawiamy surówkę na 2-3 godziny.

Po tym czasie surówka jest gotowa do podania.

Wskazówki:

Aby surówka się udała, zalewa musi być gorąca, nie może być zimna ani letnia.

To jedna z niewielu surówek, które lepiej smakują, jeśli dłużej postoją, dlatego najlepiej zrobić ją rano, żeby miała czas, aby wystygnąć.

Dlaczego warto jeść młodą kapustę?

Biała kapusta jest bardzo niskokaloryczna i chętnie sięgają po nią osoby, które się odchudzają. Oprócz tego jest źródłem witamin: A, C, E, K, B, kwas foliowy, kwas pantotenowy. Mimo tak bogatego składu kapusta zawiera najwięcej witaminy C i A. Witamina A ma ogromny wpływ na wzrok, wzrost i układ oddechowy. Witamina C z kolei ma dobroczynny wpływ na układ odpornościowy.

Biała kapusta powinna być na pierwszym miejscu w diecie kobiet ciężarnych z uwagi na to, że zawiera potrzebny w czasie ciąży kwas foliowy.

Spożywana jest zazwyczaj w surówkach i sałatkach. W Polsce bardzo często używa się jej do kiszenia. Jednak to nie wszystkie możliwości jej zastosowania. Z kapusty może powstać również sok, który jest często wykorzystywany do leczenia chorób żołądka.

Podczas laktacji bardzo często zdarza się, że kobiety robią sobie okłady na piersi z liści kapusty, które mają działanie przeciwobrzękowe i łagodzą ból.

Kapusta bardzo często polecana jest również w profilaktyce nowotworowej. Częste spożywanie kapusty, ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu, który będzie mniej narażony na nowotwory.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 98,6% czytelników artykuł okazał się być pomocny