Surówka z rzepy – właściwości zdrowotne

Rzepa najczęściej kojarzy nam się z jedzeniem korzenia – i faktycznie, jego spożywa się najczęściej. Jednakże jadalne są także jej młode liście, które można przeznaczyć na sałatkę. Korzenie, czyli w zasadzie bulwy, są bardzo smaczne. Są podobne w smaku do rzodkiewki, więc jeśli lubisz ostrzejsze dania, z pewnością ci posmakuje.

Bulwa rzepy ma biały kolor, ale z biegiem czasu przebarwia się na różowo, czerwono lub czarno. Korzeń rzepy jest dość duży, można wykorzystać go do zrobienia wielu naprawdę wyjątkowych dań. Jednakże najpopularniejsze potrawy z rzepy to surówki w wielu odmianach. I w takiej formie najlepiej jeść rzepę – surowe warzywo ma bardzo mało kalorii i bardzo mało węglowodanów (22 kcal i 4 g węglowodanów w 100 g produktu).

Rzepa jest także bogatym źródłem witamin i minerałów. Nie bez powodu kojarzy się z krzepą. Można znaleźć w niej bardzo wiele potasu (235 mg/100 g rzepy), a do tego także wapń, fosfor i magnez. Ale to nie koniec. Bulwa rzepy zawiera także witaminy z grupy B, A oraz witaminy C. Skutecznie wzmacnia cały organizm, to także prawdziwa bomba pełna antyoksydantów, czyli składników, które skutecznie chronią organizm przed rozwijają się zmian nowotworowych.

Surówka z rzepy – proste przepisy

Surówka z rzepy z marchwi i jabłka

Nie ma chyba potrawy, do której nie pasowałaby surówka z marchwi i jabłka. W tej wersji surówka jest urozmaicona rzepą, dzięki czemu jest jeszcze smaczniejsza i jeszcze bardziej zdrowa. Rzepa dodaje co nieco świeżości i ostrości. Warto ją wypróbować, tym bardziej, że robi się ją błyskawicznie.

  • 1 rzepa,
  • 2 mniejsze jabłka,
  • 1 marchewka,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku

To strzał w dziesiątkę. Takie danie świetnie się sprawdza przede wszystkim do mięsa i ziemniaków. Jednakże można podać ją także do ryby, a nawet do dań wegetariańskich – kotlecików jajecznych czy z soczewicy. To idealne uzupełnienie.

  1. Obierz jabłka, rzepę i marchew.
  2. Zetrzyj warzywa na tarce o grubych oczkach.
  3. Wymieszaj wszystkie warzywa, dodaj olej, sok z cytryny i przyprawy do smaku.

Przepis na surówkę z rzepy ze śmietaną

Równie błyskawicznie przygotujesz przepis ze śmietaną. Surówka z białej rzepy i śmietany świetnie nadaje się do wieprzowiny i wołowiny podawanej z ziemniakami lub kaszą. W tej wersji danie jest nieco bardziej kaloryczne, ale od czasu do czasu można sobie na nie pozwolić. Aby ograniczyć tłuszcz, możesz dodać jogurt naturalny zamiast śmietany. Do smaku możesz dodać także trochę majonezu – 2 łyżki zamiast 2 łyżek śmietany.

Pokrojona w słupki rzepa na misce, a także surówka z rzepy, sałatka z rzepy
  • 2 rzepy,
  • 4 łyżki śmietany 12% lub jogurtu,
  • po 1 łyżeczce koperku suszonego i soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Surówka z rzepy do obiadu z dodatkiem śmietany będzie strzałem w dziesiątkę. Z powodzeniem zastąpi mizerię lub sałatę ze śmietaną. To naprawdę ciekawa odmiana, o nieco bardziej wytrawnym, znacznie ostrzejszym smaku. Jest jednak o wiele delikatniejsza niż surówka z białej rzodkiewki.

  1. Obierz rzepę cienko.
  2. Zetrzyj ją na tarce.
  3. Wymieszaj rzepę ze śmietanką, koperkiem, solą i pieprzem.

Surówka z rzepy do obiadu

Surówka z białej rzepy z porem – przepis

Ostra, świeża, bardzo, bardzo smaczna sałatka z rzepy z dodatkiem pora – to naprawdę strzał w dziesiątkę. Jest na dodatek bardzo zdrowa, a zestaw rzepy, pora i czosnku sprawia, że danie działa antybakteryjnie.

  • 2 rzepy,
  • 4 łyżki śmietanki,
  • 1 por,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku

Polecane książki z przepisami na surówki i sałatki

Śmietana nie jest konieczna, ale warto ją dodać, żeby danie było nieco delikatniejsze. Przepis dobrze sprawdza się z innymi dodatkami, na przykład jako surówka z białej rzodkiewki. Jest ona bardzo wyrazista, ma wyczuwalny, ostry smak, dlatego nie należy przesadzać z solą i pieprzem.

  1. Cieniutko obierz rzepę i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach.
  2. Z pora usuń brudne liście, następnie posiekaj go drobniutko.
  3. Obierz czosnek, rozgnieć w prasce lub płaską stroną dużego noża.
  4. Wymieszaj rzepę z porem i czosnkiem.
  5. Dodaj śmietanę lub śmietanę z majonezem i ewentualnie trochę przypraw.

Sałatka z rzepy z ogórkiem

Świeży zielony ogórek to wspaniałe towarzystwo dla ostrej rzepy. Dzięki temu surówka jest bardziej delikatna. Można dodać ją do absolutnie każdego dania, zarówno tych ziemniaczanych, jak i mącznych. Oczywiście najlepiej nadaje się jako przystawka do mięsa wieprzowego i wołowego, ale delikatny smak sprawdza się także do drobiu.

  • 2 duże rzepy,
  • 2 ogórki zielone,
  • 1 jabłko,
  • 1 cytryna,
  • 2 łyżeczki chrzanu,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • sól i pieprz

Tak dobrane przyprawy sprawiają, że surówka jest bardzo świeża i orzeźwiająca. Wspaniale się prezentuje na talerzu – takie połączenie kolorów jest bardzo dekoracyjne, a przy tym surówka jest niezwykle smaczna. Jeśli nie chcesz przesadzać z ostrością, zrezygnuj z dodawania do niej chrzanu, jednak można to wypróbować – naprawdę dobrze się sprawdza.

  1. Cieniutko obierz rzepę i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach.
  2. Obierz ogórki i zetrzyj je na tarce. Odłóż na bok, by nieco się osączyły.
  3. Obierz jabłko i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  4. Posiekaj szczypiorek na drobniutkie kawałeczki.
  5. Wymieszaj rzepę z ogórkiem i jabłkiem.
  6. Wyciśnij sok z cytryny.
  7. Dodaj do surówki sok z cytryny, chrzan i olej. Dopraw do smaku i dobrze wymieszaj.

Ten przepis jest nieco bardziej skomplikowany, jednakże świetnie nadaje się do różnych obiadów. Dobrze komponuje się z delikatniejszymi i cięższymi daniami. Takie połączenie smaków jest niezwykłe, dlatego warto przygotować tę wytworną sałatkę na rodzinne obiady czy przyjęcia – rodzina i przyjaciele na pewno docenią jej lekkość i oryginalność. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na sałatki z buraków?

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 96,4% czytelników artykuł okazał się być pomocny