Surówki z selera do obiadu

Szybkie i bardzo łatwe w wykonaniu surówki do obiadu z selera korzeniowego. Są zdrowe i pyszne.

Poznaj najlepsze przepisy oraz porady. Czy wiesz, że seler korzeniowy to jedno z najstarszych warzyw świata?

Surówka z selera i jabłka - przepis

To klasyczny przepis, który wykorzystuje surowego selera ze śmietaną. Jest niezwykle łatwa. Każdy poradzi sobie z tym przepisem. Pasuje do klasycznych obiadów, ale też wielu z nas jadą ją w formie przekąski.

Składniki odżywcze w korzeniu selera pozytywnie oddziałują na ludzki układ nerwowy. Stąd często surówkę z selera nazywa się „antystresową”. Zwiera witaminy z grupy B oraz witaminę C. Obie mają wpływ na zmniejszenie zmęczenia i stresu.

Składniki:

  • połowa średniej wielkości selera,
  • jedno starte jabłko,
  • sok z wyciśniętej połowy cytryny,
  • łyżka stołowa majonezu,
  • pięć łyżeczek jogurtu naturalnego albo gęstej śmietany 18%,
  • sól i cukier.

Inny przepis dodatkowo wzbogaca tę samą surówkę o marchewkę.

Wykonanie:

Seler i jabłko ścieramy na tarce o szerokich oczkach. Opcjonalnie też marchewkę. Wyciskamy sok z połowy cytryny. Doprawiamy cukrem, solom i pieprzem. Mieszamy wszystko z majonezem oraz jogurtem naturalnym, albo ze śmietaną. Dajemy kilkanaście minut, aby smaki przeszły pomiędzy siebie. Najlepiej odkładamy do lodówki na około 20 minut.

Zaskakująca surówka z selera z rodzynkami lub żurawiną - przepis

Rodzynki w surówce do obiadu? Czemu nie. Tego rodzaju słodki dodatek pasuje do selera korzeniowego w sam raz. Zobaczmy, jakie jeszcze składniki się tutaj znajdą. Zobacz przepis krok po kroku. Raz spróbujesz, a na pewno wrócisz do niego.

Składniki:

  • średni korzeń selera,
  • garść rodzynek lub żurawiny,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić taką surówkę?

Umyty seler obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki. To warzywo bardzo szybko ciemnieje, dlatego trzeba je koniecznie skropić sokiem z cytryny. Nie zapomnij wyciągnąć gniazd nasiennych z cytryny, aby uniknąć pestek w surówce. Rodzynki lub żurawinę zalewamy wrzątkiem. Pozwalamy im się moczyć kilka minut. Następniedodajemy je do selera. Dodajemy majonez i jogurt naturalny. Doprawiamy do smaku przyprawami. Najlepiej schłodzić około 15 minut w lodówce przed podaniem.

Najlepsza surówka z selera z orzechami - przepis

Ta surówka z selera to nowość. Połączenie selera korzeniowego z jabłkiem i orzechami włoskimi jest zakasujący.

Składniki:

  • jeden seler,
  • średniej wielkości jabłko,
  • niecała połowa szklanki soku z cytryny lub pomarańczy,
  • orzechy włoskie – ilość według uznania,
  • garść natki pietruszki,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • łyżka śmietany,
  • łyżka majonezu,
  • sól i pieprz.

Jak zrobić taką surówkę?

Umyte i obierane ze skórki seler i jabłko ścieramy na tarce na dużych oczkach. Do miseczki wyciśnij sok z cytrusa, posiekaną natkę i pokruszone orzechy. Wylej na starte składniki. Kolejno polej olejem, majonezem i jogurtem. Wymieszaj całość bardzo dokładnie i dopraw do smaku. Taką surówkę można podawać do obiadu lub schłodzić w lodowce.

Przepis na surówkę z selera z dressingiem musztardowym

Ten przepis nie jest klasyczny za sprawą dodatku do sosu, jakim jest musztarda. Najlepiej sprawdzi się musztarda Dijon. Na pewno zaskoczy smakiem wielu amatorów selera.

Składniki:

  • jeden seler,
  • łodyga selera,
  • jabłko,
  • garstka orzechów włoskich,
  • posiekana natka pietruszki,
  • odrobina soku z cytryny do skropienia,
  • dwie łyżki oliwy,
  • łyżeczka octu jabłkowego,
  • pół łyżki syropu klonowego,
  • łyżka musztardy,
  • sól i pieprz.

Jak zrobić?

Warzywo i jabłko obieramy oraz trzemy na tarce o dużych oczkach. Kropimy sokiem z cytryny, aby nie stracił koloru. Miskę odkładamy. Łodygę korzenia selera kroimy w cienkie plasterki. Przystępujemy do sosu. Składniki mieszamy: oliwa, ocet, musztarda i syrop klonowy. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy. Na koniec rumienimy na patelni orzechy włoskie. Dodajemy je następnie do surówki, posypując po wierzchniej warstwie. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na surówkę z młodej kapusty.

Seler naciowy do surówek

Nie jest to bardzo popularne warzywo. Surówka z selera naciowego jest bardzo oryginalna w smaku. Nie bójmy się nowych smaków. Warto spróbować jego specyficznego, świeżego smaku. W połączeniu z innymi warzywami seler jest bardzo pyszny. Podobnie surówka z kalarepy.

Surówka z selera naciowego i ogórka

Ta surówka jest niezwykle orzeźwiająca - w sam raz na upalne dni do obiadu. Jest bogata w wartości odżywcze. Świeże zioła jako dodatki to doskonale połączenie.

Składniki:

  • seler naciowy- 3-4 duże łodygi,
  • 3 ogórki gruntowe,
  • kilka łyżeczek soku z cytryny,
  • garstka kopru włoskiego,
  • posiekana kolendra do smaku,
  • dwie łyżki oliwy lub oleju roślinnego,
  • łyżeczka miodu,
  • sól i pieprz.

Sałatka z selera naciowego z kurczakiem

To sycąca propozycja surówki na wiele okazji. Jest pożywna, a zarazem lekka. Właśnie za sprawą składnika, jakim jest seler naciowy.

Składniki:

  • pierś z kurczaka,
  • łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego,
  • jednak spora łodyga selera naciowego,
  • ogórek,
  • makaron przypominający kształtem ryż,
  • jogurt naturalny – ok. 3 łyżeczki,
  • łyżka majonezu,
  • czosnek - 2 ząbki.
  • sól i pieprz.

Sposób przegotowania:

Pierś z kurczaka kroimy i otaczamy w przyprawy i oliwę lub olej. Następnie smażymy na patelni. Seler naciowy kroimy na wąskie paski. Ogórek kroimy w kostkę. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na etykiecie producenta. Mieszamy wszystko razem. Przechodzimy do przygotowania sosu z majonezu, jogurtu i zmiażdżonego przez praskę czosnkiem. Całość odstawiamy do przegryzienia się smaków.

Sałatka z selera naciowego z ananasem i kukurydzą

To ekspresowa propozycja podania surówki z udziałem selera naciowego. Soczysty ananas doda jej charakteru. W połączeniu z kukurydzą da nam to w całości jakby hawajski klimat. Kukurydza to także składnik przepisu takiego jak surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy.

Składniki:

  • duża łodyga selera naciowego,
  • dwa plastry ananasa z puszki,
  • mała puszka kukurydzy,
  • makaron w kształcie ryżu- 20-30g,
  • oliwa lub olej,
  • świeże zioła np. natka, kolendra,
  • sól i pieprz.

Sałatka z selera naciowego fit

To kolorowa i dietetyczna propozycja podania. Nie ma w niej sosu na bazie majonezu i jogurtu, ani mięsa. Sprawdzi się zatem jako przepis dla wegetarian oraz dbających o linię.

Surówka z selera naciowego, a także najlepsze przepisy na surówki z selera z dodatkami
Surówka z selera naciowego oraz surówka z selera do obiadu krok po kroku

Składniki:

  • duża łodyga selera naciowego,
  • mała puszka kukurydzy,
  • papryka czerwona 20-30g,
  • cebula fioletowa,
  • oliwa lub olej lniany,
  • orzechy nerkowca- garść.
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra.

Jak zrobić taką fit sałatkę?

Warzywa należy pokroić na małe kawałki. Cebulę najlepiej w piórka. Następnie polać je oliwą lub olejem lnianym. Przyprawić solą, pieprzem i papryką według uznania. Orzechy można podprażać lekko na patelni. Posypujemy nimi górną warstwę sałatki. Jest to lekka wersja surówki, ponieważ nie ma w niej majonezu, śmietany ani jogurtu naturalnego. Nośnikiem witamin jest tutaj tłuszcz w postaci oleju czy oliwy.

Surówka z selera naciowego i prażonego słonecznika

Do zrobienia tej sałatki zachęca tutaj chrupiący dodatek w postaci uprażonego słonecznika. Wypróbuj ten przepis.

Składniki:

  • kilka łodyg selera naciowy,
  • jabłko,
  • pestki słonecznika do uprażenia - garść,
  • natka pietruszki,
  • dwie łyżki jogurtu naturalnego,
  • łyżka majonezu,
  • sól i pieprz.

Jak wykonać?

Słonecznik prażyć do zrumienienia i pozwolić mu ostygnąć. Czyste łodygi selera naciowego pokroić na paski. To samo z jabłkiem. Natkę pietruszki bardzo drobno poszatkować. Sos przygotować z majonezu i jogurtu naturalnego. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Słonecznikiem posypać całość z wierzchu.

ikona podziel się Przekaż dalej