Kapusta z grzybami - pyszna wigilijna potrawa

Świąteczna i tradycyjna kapusta z suszonymi grzybami - jak ją ugotować i jak przygotować grzyby

Karp smażony, czy też pierniki lub właśnie kapusta kiszona, to tradycyjne potrawy, które znajdują się na wigilijnym stole w praktycznie każdym domu. Jednak jeśli nie jest nam znajomy przepis na pierniki, karpia lub kiszoną kapustę, warto zapoznać się z kilkoma możliwościami. Jednym z dostępnych przepisów jest przepis na kiszoną kapustę z suszonymi borowikami. Zobaczmy, w jaki sposób przygotować to danie.

Składniki:

  • 800 g kiszonej kapusty,
  • 60 g suszonych borowików,
  • 1 cebula,
  • 1 marchew,
  • 1 łyżka mąki,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier.

Warto użyć świeżo mielonego pieprzu, ponieważ jest on o wiele bardziej aromatyczny.

Przygotowanie:

  1. Suszone grzyby myjemy i wkładamy do niewielkiego garnka.
  2. Grzyby zalewamy szklanką ciepłej i przegotowanej wody.
  3. Tak przygotowane borowiki zostawiamy w wodzie na noc.
  4. Po tym czasie gotujemy borowiki przez 20 minut. Ugotowane grzyby odcedzamy.
  5. Borowiki kroimy na mniejsze kawałki.
  6. Kiszoną kapustę płuczemy chłodną wodą, odciskami i siekamy.
  7. Posiekaną kapustę wkładamy do garnka i zalewamy wywarem z grzybów.
  8. Całość gotujemy na dużym ogniu przez 10 minut, a później zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i kapustę gotujemy jeszcze 45-60 minut.
  9. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  10. Startą marchew dodajemy do kapusty.
  11. Cebulę obieramy i siekamy na drobno. Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy do niej mąkę i robimy zasmażkę.
  12. Cebulę, grzyby i zasmażkę dodajemy do kapusty i zagotowujemy.
  13. Całość doprawiamy przyprawami.

Kapusta z grzybami suszonymi będzie najlepsza na drugi lub nawet trzeci dzień, dlatego, jeśli chcemy ją zrobić na wigilię, warto ugotować ją wcześniej.

Wigilijna kapusta z suszonymi podgrzybkami - przepis

Bez względu na to, czy decydujemy się na przygotowywanie chilli con carne, czy też wykorzystamy przepisy wigilijne, powinniśmy dokładnie zapoznać się z tym, jak zrobić to danie. Ważne są także przyprawy, szczególnie sól i pieprz, z których korzysta się, przygotowując chilli con carne, kapusty kiszone i inne słone dania. Zobaczmy jednak, jak powinna być zrobiona kapusta z grzybami.

Kapusta z grzybami w białej miseczce podana na Wigilię, a także składniki, przygotowanie i najlepsze przepisy
Wigilijna, świąteczna kapusta z grzybami, czyli najlepsze przepisy, smaczne dania, wykonanie i składniki

Składniki:

  • 2 kg kapusty kiszonej,
  • 100 g podgrzybków,
  • 2 szklanki przegotowanej wody,
  • 4 szalotki,
  • 1 łyżka oleju,
  • przyprawy: pieprz granulowany, sól himalajska, 4 liście laurowe, ziele angielskie, pieprz kolorowy.

Przygotowanie:

  1. Suszone grzyby wrzucamy do garnka i zalewamy je wodą.
  2. Gotujemy 20 minut na małym ogniu.
  3. Kiszoną kapustę przepłukujemy, odciskamy z wody, szatkujemy i wrzucamy do garnka.
  4. Do kapusty dodajemy wodę i przyprawy.
  5. Kapustę gotujemy na małym ogniu przez 25 minut.
  6. Szalotki obieramy i szatkujemy. Szalotkę wrzucamy na patelnię z olejem i podsmażamy.
  7. Grzyby odsączamy i studzimy. Grzyby kroimy na mniejsze części.
  8. Do garnka, gdzie jest kiszona kapusta, dodajemy grzyby, cebulę i pół szklanki wody z grzybów.
  9. Całość mieszamy i doprawiamy. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na wigilijny kompot z suszu.

Kapusta z grzybami suszonymi i pieczarkami - pyszna kapusta na wigilię

Wigilijna kapusta z grzybami może być przygotowana na różne sposoby. Co więcej, do tradycyjnej kapusty, możemy dodać również inne składniki, np. pieczarki, które doskonale komponują się z kapustą. Zobaczmy, jak ugotować tę kapustę z pieczarkami i jakie przepisy wigilijne są popularne.

Składniki:

  • 2 kg kiszonej kapusty z marchewką,
  • 1,7 kg pieczarek,
  • 100 g suszonych grzybów,
  • 3 cebule,
  • przyprawy: 5 liści laurowych, 8 ziaren ziela angielskiego, 2 łyżki suszonego majeranku, sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Grzyby moczymy w wodzie i zostawiamy na noc. Po tym czasie gotujemy grzyby przez 10 minut.
  2. Ugotowane grzyby odsączamy i kroimy w mniejsze kawałki.
  3. Kapustę siekamy i wkładamy do garnka. Do kapusty dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
  4. Kapustę zalewamy wodą i gotujemy.
  5. W małym garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy poszatkowaną cebulę.
  6. Do cebuli dodajemy pokrojone na drobno pieczarki i dusimy.
  7. Grzyby z pieczarkami i przyprawami dodajemy do kapusty i mieszamy.

Przepisy wigilijne - jak powinna być zrobiona wigilijna kapusta z grzybami świeżymi

Kapusta na wigilię - jak zrobić dobrą kapustę z grzybami świeżymi

Przygotowując dania na wigilijny stół, nie możemy zapomnieć o tym, by ugotować kapustę z grzybami. Jednak sposób, w jaki przygotujemy kapustę z grzybami, zależy tylko i wyłącznie od nas. I to od nas zależy, czy użyjemy do tego dania grzybów suszonych, czy też świeżych. Pamiętajmy o tym, że wykorzystując do kapusty grzyby suszone, musimy wcześniej je przygotować. Zobaczmy jednak, w jaki sposób powinna być robiona kapusta ze świeżymi grzybami.

Składniki:

  • 2 kg kiszonej kapusty,
  • 1 kg grzybów,
  • 100 g suszonych rodzynek,
  • 125 ml wina czerwonego,
  • 125 ml oleju,
  • 4 marchewki,
  • 3 cebule,
  • 3 jabłka,
  • przyprawy: 5 liści laurowych, sól, pieprz, 10 ziaren ziela angielskiego.

Warto wspomnieć o tym, że zamiast jabłek możemy użyć również gruszek. A jeśli nasza kapusta będzie zbyt kwaśna, możemy dorzucić do kapusty kiszonej zwykłą białą kapustę poszatkowaną na drobno.

Świąteczna kapusta z grzybami i przecierem pomidorowym, a także przepisy, wykonanie i tradycyjne receptury
Świąteczna kapusta z grzybami na Wigilię, czyli najlepsze przepisy, wykonanie i składniki

Przygotowanie:

  1. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  2. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  3. Grzyby czyścimy i kroimy w plasterki.
  4. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.
  5. Do cebuli dodajemy marchew i smażymy jeszcze 5-10 minut.
  6. Podsmażoną cebulę i marchew wkładamy do garnka razem z kapustą, jabłkiem, rodzynkami i grzybami.
  7. Do kapusty i innych składników dodajemy wino i przyprawy.
  8. Do kapusty dolewamy wody i gotujemy około 2 godziny.
  9. W razie potrzeby pod koniec gotowania doprawiamy kapustę do smaku.

Tak przygotowana pyszna kapusta z grzybami jest doskonała na wigilię. Warto ugotować ją nawet trzy dni wcześniej, ponieważ wtedy grzyby idealnie połączą się ze smakiem kiszonej kapusty, a kiszona kapusta zyska dodatkowe nuty smakowe. Wigilijna kapusta z grzybami, jak i inne dania będą doskonale komponowały się ze sobą.

Przepisy wigilijne - jak zrobić kapustę ze świeżymi grzybami oraz suszonymi śliwkami

Niektóre przepisy wigilijne są bardzo proste do przygotowania i nie wymagają od nas wiele energii. Jednak warto zapoznać się również z bardziej skomplikowanymi przepisami, które złożone są z większej ilości składników. Tak samo jest w przypadku kapusty ze świeżymi grzybami i suszonymi śliwkami.

Warto zaznaczyć, że jeśli nie mamy możliwości użycia świeżych grzybów, możemy zastąpić je suszonymi. Natomiast jeśli nasza kapusta z grzybami ma być dobra, musimy pamiętać o tym, by wcześniej ugotować te suszone grzyby. Co więcej, przed samym gotowaniem, zaleca się zalanie tych grzybów i odstawienie ich na 24 godziny, przez co nasiąkną one wodą. Dopiero później przystępujemy do gotowania grzybów. Przejdźmy jednak do tego, jak powinna być zrobiona wigilijna kapusta z grzybami i suszonymi śliwkami.

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 1 kg leśnych grzybów,
  • 150 g suszonych śliwek,
  • 300 g kości,
  • przyprawy: sól, 7 ziaren pieprzu czarnego ziarnistego, 1 łyżeczka kminku, 5 ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe.

Przygotowanie:

  1. Kiszoną kapustę odsączamy z soku i siekamy na mniejsze części.
  2. Kapustę płuczemy pod bieżącą wodą. Przepłukaną i pokrojoną kapustę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy.
  3. Kapustę solimy, dodajemy kości wieprzowe, ziele angielskie, kminek i liście laurowe. Całość gotujemy.
  4. Grzyby dokładnie oczyszczamy, myjemy i kroimy w mniejsze kawałki lub plastry.
  5. Przygotowane grzyby wkładamy do innego garnka i gotujemy przez około 15 minut.
  6. Ugotowane grzyby dodajemy do kapusty. Do garnka wkładamy również suszone śliwki.
  7. Całość mieszamy i gotujemy do miękkości kapusty.

Tak przygotowana kapusta z grzybami jest idealną potrawą na wigilię dla każdego. Oczywiście jeśli nie przepadamy za śliwkami, możemy przyrządzić kapustę bez nich. Jednak suszone śliwki dodadzą charakterystycznego oraz wyjątkowego smaku naszej kapuście wigilijnej.

Jak widać, przepisy wigilijne nie są trudne i zdecydowanie poradzą sobie z nimi wszyscy. Podczas robienia potraw wigilijnych, musimy jedynie pamiętać o odpowiednim doborze składników i właściwych proporcjach. Pamiętajmy jednak, że przepisy możemy zmieniać pod swoje potrzeby i przykładowo dodawać więcej przypraw lub dodawać nawet inne, nasze ulubione.

ikona podziel się Przekaż dalej