Makówki śląskie z makiem - jak powinna być przygotowana potrawa

Prosty przepis na tradycyjne makiełki z makiem

Makiełki z makaronem, z chałwą, bakaliami, czy innymi składnikami są bardzo popularną potrawą, która znajduje się na naszym stole w okresie świąt Bożego Narodzenia. Jednak zanim zajmiemy się bardziej skomplikowanymi, a właściwie bardziej złożonymi przepisami, powinniśmy zapoznać się z tym, jak wygląda przepis na tradycyjne makiełki z makiem. Zobaczmy więc, jak w prosty sposób robiona jest ta potrawa.

Składniki na kluski:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 1 szklanka zimnej wody,
  • 4 jajka,
  • sól.

Składniki na masę makową:

  • 1 szklanka rodzynek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 szklanki maku,
  • 7 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 10 suszonych moreli.

Przygotowanie:

  1. Mak namaczamy w wodzie i odstawiamy na 8-10 godzin. Po tym czasie odcedzamy mak.
  2. Mak mielimy dwa razy. Do zmielonego maku dodajemy pozostałe składniki na masę makową i całość mieszamy.
  3. Mąkę przesiewamy z solą. Do mąki dodajemy jajka i wodę.
  4. Całość zagniatamy do uzyskania gładkości.
  5. Ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą część wałkujemy na około 3 mm i zostawiamy do wyschnięcia.
  6. Ciasto kroimy w grube paski, a później w plastry.
  7. Gotowe kluski gotujemy w posolonej wodzie przez około 7 minut.
  8. Kluski odcedzamy i łączymy z masą makową.

Ten prosty przepis na makiełki z makiem cieszy się dużym powodzeniem i jest chętnie wykorzystywany w naszych kuchniach.

Potrawy wigilijne - jak zrobić makówki śląskie z makiem z puszki

Pamiętajmy o tym, że jeśli chcemy by nasz piernik, śliwki w boczku, czy też makówki były udane i smaczne, powinniśmy poznać przepis na piernik i makówki. Wybór przepisów jest ogromny i to od nas zależy, na jaki się zdecydujemy. Zobaczmy więc bardzo szybki i łatwy przepis na makiełki z makiem.

Składniki na ciasto:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 żółtka,
  • sól.

Składniki na masę makową:

  • 1 szklanki maku z puszki,
  • 1 szklanka słodkiej śmietany 30%,
  • 4 szklanki bakalii,
  • 4 łyżki masła,
  • 6 łyżek miodu.

Ta potrawa, a dokładniej masa makowa użyta do jej przygotowania, może zawierać takie bakalie, jakie lubimy najbardziej.

Akcesoria kuchenne w świetnych cenach!

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. W kopczyku robimy dołek i dodajemy do niego żółtka, sól i wodę. Całość wyrabiamy ręcznie.
  2. Gotowe ciasto wałkujemy na cienko. Ciasto tniemy na kwadraty.
  3. Gotowe kwadraty odstawiamy na 1,5 godziny.
  4. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy olej i gotujemy makaron do wypłynięcia na wierzch.
  5. Ugotowany makaron przelewamy zimną wodą.
  6. Owoce suszone zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10-15 minut.
  7. Gotowe owoce odsączamy z wody i kroimy na kawałki.
  8. Masę makową mielimy w maszynce.
  9. Na maśle smażymy wszystkie składniki masy makowej z wyjątkiem śmietany.
  10. Makiełki mieszamy z masą makową i śmietaną.

Pamiętajmy o tym, że w ten sposób przygotowane makiełki z makiem, muszą być przechowywane w lodówce. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na wigilijny kompot z suszu.

Makiełki z bakaliami i z chałką- jaki jest przepis na świąteczny deser

Przepis na makiełki, tak samo, jak i przepis na piernik i inne potrawy wigilijne, nie jest trudny. Warto jednak pamiętać o tym, że zanim zrobimy te tradycyjne dania bożonarodzeniowe, musimy zapoznać się z tym, jak prawidłowo powinna być zrobiona ta potrawa. Zobaczmy więc, jak w prosty sposób zrobić makiełki z bakaliami i z chałką.

Składniki:

  • 12 plastrów chleba tostowego,
  • 2 opakowania cukru wanilinowego,
  • 4 łyżki prażonych migdałów,
  • 4 łyżki rodzynek,
  • 6 łyżek cukru,
  • 12 łyżek mleka,
  • 12 łyżek masy makowej.

Ilość składników podana jest na 8 porcji makiełek. Jeśli więc chcemy zrobić więcej lub mniej porcji, wystarczy, że odpowiednio zmniejszymy lub zwiększymy proporcje.

Przygotowanie: 

  1. Od chleba tostowego odkrawamy skorki.
  2. Cukier rozpuszczamy we wrzącej wodzie.
  3. Rozpuszczony cukier dodajemy do masy makowej.
  4. Do masy dodajemy płatki migdałów prażonych i rodzynki.
  5. Całość mieszamy i doprawiamy cukrem wanilinowym.
  6. Do salaterek wkładamy warstwami masę makową i chleb tostowy.
  7. Warstwę z chlebem skrapiamy mlekiem.
  8. Na chleb tostowy układamy kolejną warstwę masy makowej, dalej chleb i mleko.
  9. Całość powtarzamy do skończenia składników.

Takie makiełki z mlekiem, chlebem i bakaliami, podajemy po około 2-3 godzinach. Jeśli nie mamy chleba tostowego, z powodzeniem możemy zrobić makiełki z bułką, lecz wtedy wykorzystujemy środek bułki.

Przepis na makiełki z makiem i z mlekiem - jak zrobić dobre potrawy wigilijne

Makiełki z makaronem i z mlekiem - jak wygląda potrawa i jej przygotowanie

Zanim przystąpimy do przygotowywania makiełek, które są doskonałym deserem w okresie świąt Bożego Narodzenia, powinniśmy zapoznać się z różnymi przepisami. Dzięki temu zobaczymy, z jakimi składnikami możemy połączyć makiełki z makiem. Co więcej, warto poeksperymentować, ponieważ może okazać się, że ten tradycyjny przepis na makówki śląskie, jest lepszy w lekko zmodyfikowanej formie. Dość nowoczesnym przepisem jest przepis na makiełki z mlekiem i z makaronem. Zobaczmy więc, jak go zrobić.

Świąteczne makiełki, czyli łazanki z makiem na talerzyku na stole, a także przygotowanie krok po kroku, najlepsze przepisy na Boże Narodzenie
Przepisy na makiełki krok po kroku, czyli składniki, wykonanie, rodzaje i tradycyjne podanie

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka gorącej wody,
  • 9 szklanek mąki,
  • 9 jajek.

Warto dodatkowo przygotować mąkę, która posłuży do podsypywania ciasta.

Składniki na masę:

  • 3 puszki masy makowej,
  • mleko.

Jeśli chcemy, możemy dodatkowo użyć różnego rodzaju bakalii.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski.
  2. Całość dokładnie zagniatamy do uzyskania gładkości. Ciasto dzielimy na części.
  3. Każdą część ciasta rozwałkowujemy i podsypujemy mąką.
  4. Rozwałkowane ciasto tniemy na około 5 cm szerokości pasy.
  5. Pasy ciasta przepuszczamy przez maszynkę do makaronu. Gotowy makaron podsypujemy mąką.
  6. Makaron gotujemy około 5 minut w osolonym wrzątku.
  7. Ugotowany makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą i wkładamy do miski.
  8. Masę makową mieszamy z odrobiną mleka, by rozrzedzić masę.
  9. Rozrzedzoną masę makową dodajemy do makaronu. Całość mieszamy.
  10. Makaron z makiem podgrzewamy w garnku.
  11. Te makiełki z makiem podajemy na ciepło.

Makiełki z mlekiem i z bułką - przepis na pyszny deser z bakaliami

Tradycyjne potrawy wigilijne są nieodzownym elementem świąt Bożego Narodzenia. Chyba nikt nie wyobraża sobie bożonarodzeniowego stołu bez smażonego karpia, ryby po grecku czy też makiełek. Makiełki to potrawa, która jest doskonałym deserem, kojarzącym się z wigilijnym klimatem. Zobaczmy, jak zrobić makiełki z bułką i mlekiem.

Składniki:

  • 350 g bakalii,
  • 500 g maku,
  • 500 ml mleka,
  • 4 łyżki miodu,
  • 1 kostka masła,
  • 2 jajka,
  • 8 bułek mlecznych,
  • kandyzowana skórka pomarańczowa,
  • cukier.

Pamiętajmy, że możemy kupić gotową mieszankę bakalii albo skomponować własną mieszankę z orzechów, migdałów, rodzynek i suszonych owoców.

Przygotowanie:

  1. Mak wypłukujemy i zalewamy wodą.
  2. Namoczony w wodzie mak zostawiamy na noc do nasączenia.
  3. Na następny dzień przelewamy mak wrzątkiem, odsączamy i mielimy w maszynce do mięsa dwukrotnie.
  4. Bułki mleczne kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy ciepłym mlekiem.
  5. Masło rozpuszczamy w garnku.
  6. Bakalie siekamy na drobno.
  7. Żółtka oddzielamy od białek.
  8. Do maku dodajemy żółtka, gorące masło, miód, bakalie, kandyzowaną skórkę pomarańczową i namoczone w mleku bułki.
  9. Białka jajek ubijamy na sztywno.
  10. Pianę z białek dodajemy do masy z makiem.
  11. Do całości dodajemy cukier.
  12. Wszystkie składniki mieszamy.
  13. Gotowe makiełki z makiem i z bakaliami odstawiamy do wystygnięcia i wkładamy do lodówki.

Ta potrawa najlepiej smakuje podawana na zimno.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 93,8% czytelników artykuł okazał się być pomocny