Świąteczny kompot z suszonych owoców - zobacz, jak go najłatwiej przygotować

Kompot z suszonych owoców - prosty przepis

Kompot z suszonych śliwek, kompot z jabłek i innych owoców jest bardzo smaczny. Natomiast niebanalnym połączeniem kompotu z suszonych śliwek, kompotu z jabłek suszonych, czy też gruszek i moreli jest wigilijny kompot, czyli kompot z suszonych owoców, znany jako kompot z suszu. Zobaczmy, jakie są przepisy na te wigilijne kompoty.

Składniki:

  • 50 g suszonych jabłek,
  • 50 g suszonych gruszek,
  • 50 g suszonych śliwek,
  • 50 g suszonych moreli,
  • 2 l wody,
  • 100 g miodu lipowego,
  • 1 laska cynamonu,
  • 3 plastry imbiru,
  • 4 goździki.

Jeśli w naszym domu nie znajdziemy miodu lipowego, bez problemu można zastąpić go jakimś innym, np. tradycyjnym miodem wielokwiatowym.

Przygotowanie:

  • Do garnka wlewamy wodę i dodajemy do niej miód, cynamon, imbir i goździki.
  • Całość zagotowujemy.
  • Owoce płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Pokrojone owoce dodajemy do gotującej się wody.
  • Kompot z suszu gotujemy około 7 minut.
  • Po tym czasie garnek przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 20 minut.

Kompot z suszonych owoców jest z pewnością smaczniejszy i bogatszy w smak niż kompot z suszonych śliwek lub kompot z jabłek. Warto wiedzieć, że taki kompot nadaje się do podania na zimno oraz na ciepło. Nie wiesz, co jeszcze postawić na wigilijnym stole? Sprawdź także ten artykuł z przepisami na wigilijną sałatkę śledziową z burakami.

Kompot z suszu na święta

Decydując się na zrobienie kompotu z suszu, powinniśmy zastanowić się, jakie przepisy nas interesują i co mają zawierać. Do kompotów s suszonych owoców bardzo często dodaje się również wyjątkowo aromatyczne przyprawy, które w święta podnoszą jeszcze bardziej ich atmosferę. Zobaczmy więc, jak wygląda kolejny przepis na przepyszny kompot z suszu.

Składniki:

  • 100 g suszonych moreli,
  • 100 g suszonych gruszek,
  • 100 g suszonych fig,
  • 150 g suszonych śliwek,
  • 150 g suszonych jabłek,
  • 5 l wody,
  • 3 łyżki rodzynek,
  • 2 szklanki cukru,
  • 1 laska cynamonu,
  • 4 goździki,
  • sok i skórka z cytryny.

Jeśli obecność w kompocie rodzynek może nam przeszkadzać, wtedy nie musimy ich dodawać. Jednak one również dodają swoistego smaku do kompotu.

Świąteczny kompot z suszonych owoców - zobacz, jak go najłatwiej przygotować

Przygotowanie:

  • Suszone owoce i rodzynki płuczemy w wodzie.
  • Po opłukaniu odsączamy je na sitku.
  • Wszystkie owoce wkładamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą.
  • Całość doprowadzamy do zagotowania.
  • Kompot z suszu odstawiamy na 24 godziny.
  • Dwie szklanki wywaru z owoców wlewamy do innego garnka.
  • Do wywaru dodajemy cynamon, goździki, cukier i skórkę z cytryny.
  • Na małym ogniu gotujemy syrop.
  • Do gotowego już syropu dodajemy sok z cytryny.
  • Całość przelewamy do garnka z kompotem i mieszamy.

Kompot z suszonych owoców bardzo dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli chcemy, aby jego trwałość była dłuższa, możemy zaprawić go w słoiki, lecz wtedy pamiętajmy o tym, by poddać go 10-minutowej pasteryzacji.

Doskonały przepis na kompot z suszu

Wybór przepisu na kompot z suszu dla wielu osób może okazać się trudni, w szczególności, że dostępnych jest wiele przepisów. Jednak warto w tym przypadku przetestować ich kilka i zobaczyć, który będzie dla nas idealny. Dodatkowo musimy zdecydować się także na to, jakie przyprawy chcemy w naszym kompocie z owoców suszonych. Pamiętajmy, że nie wszyscy są np. zwolennikami goździków czy cynamonu. Dlatego te elementy powinniśmy wybrać indywidualnie. Wtedy tylko nasz wigilijny kompot przyniesie nam prawdziwe doznania smakowe.

Kolejny przepis na kompot z suszu jest bardzo podobny do poprzednich. Jednak warto go również przetestować. Zobaczmy, jak zrobić kompot z suszonych owoców z miodem.

Składniki:

  • 5 suszonych śliwek,
  • 10 plastrów suszonych gruszek,
  • 10 plastrów suszonych jabłek,
  • 20 suszonych śliwek węgierek,
  • 1,5 l wody,
  • 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 2 goździki,
  • kawałek laski wanilii,
  • miód.

O ilości miodu w tym przypadku decydujemy sami. To od nas zależy, jak bardzo słodki ma być nasz kompot. Jednak lepiej jest słodzić stopniowo, a nie od razu, bo możemy przesadzić z ilością miodu.

Przygotowanie:

  • Owoce płuczemy i wsadzamy do garnka razem z goździkami, laską wanilii, miodem i kandyzowaną skórką pomarańczową.
  • Całość zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut.
  • Gotowy kompot odstawiamy do ostygnięcia.

W razie, gdyby kompot był mało słodki, możemy dołożyć jeszcze miodu. Co więcej, jeśli nie lubimy owoców w kompocie, możemy go przecedzić przez sitko i podawać bez owoców.

Jak możemy zauważyć, sposobów na przygotowanie kompotu z suszu jest wiele. Wystarczy, że wybierzemy jedynie ten odpowiedni, a kompot wigilijny może pojawić się na naszym stole w święta. Pamiętajmy, o tym, że bez różnicy, czy podamy go jako zimny, czy ciepły napój, będzie on pyszny.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 97,4% czytelników artykuł okazał się być pomocny