Nektar z agawy – pozyskiwanie i zastosowanie słodkiego syropu

Syrop z agawy produkuje się z soku, wyciskanego z rdzenia rośliny. Sok gotuje się, by wydzielić skoncentrowany, bardzo słodki syrop, którego skład to naturalne węglowodany, witaminy, wapń, żelazo, magnez, potas oraz błonnik i probiotyk – inulina, wspomagająca mikroflorę jelitową. Nektar można także otrzymać metodą bez użycia ciepła, na drodze procesów enzymatycznych. Otrzymany syrop jest około 1,5 razy słodszy niż cukier.

Nektar z agawy przypomina miód. Może mieć, podobnie jak i on, kolor jasny, słomkowy, który świadczy o delikatnym i łagodnym smaku. Odpowiedni jest dla dzieci jako dodatek do napojów. Nieco ciemniejsze, złotawobursztynowe zabarwienie nektaru, dotyczy smaku słodszego i bardziej wyrazistego. Syrop dodawany bywa do deserów, ciast, lodów, gofrów i drinków. Syrop ciemny, o brązowym kolorze, jest bardzo słodki, więc często wchodzi w skład wielu egzotycznych dań, o słodko-kwaśnej nucie.

Słodki syrop wykorzystywany jest w gospodarstwie domowym, do słodzenia słodkich potraw i napojów. Zastępuje cukier, a ma znacznie mniej kalorii, co docenią osoby, liczące kalorie i dbające o smukłą sylwetkę. Syrop z agawy odpowiedni jest dla cukrzyków, bowiem ma niższy od cukru i miodu indeks glikemiczny. Po nektar sięgną również wegetarianie i weganie, unikający spożywania produktów zwierzęcych. Sprawdź także ten artykuł o uprawie sukulentów.

Dzięki obecności w syropie saponin – cennych dla organizmu związków chemicznych pochodzenia roślinnego - spożywanie syropu pozwoli obniżyć poziom cholesterolu, a tym samym poprawić pracę układu krwionośnego. Zyskamy większą odporność na infekcje oraz poprawimy trawienie, dzięki obfitszemu wydzielaniu soków trawiennych.

Właściwości syropu z agawy – opinie dietetyków i lekarzy

Syrop z agawy to słodzik, zamiennik cukru i miodu. Wykorzystywany jest do słodzenia napojów, dodawany bywa do wypieków i dla podkreślenia smaku wielu potraw mięsnych i jarskich. Uważa się, że ma właściwości lecznicze. Niski indeks glikemiczny ceniony jest przez diabetyków, ograniczających na co dzień spożywanie wyrobów cukierniczych oraz przez osoby z nadwagą, liczących kalorie.

Opinie konsumentów wskazują na walory smakowe nektaru, wykorzystywanego do słodzenia. Jednak dietetycy i lekarze zwracają uwagę na skutki nadmiernego spożywania nektaru. Dodawanie syropu z agawy do napojów i codziennych potraw może mieć wpływ na gorsze funkcjonowanie nerek. Nie powinny zbyt często sięgać po nektar osoby przestrzegające diety antynowotworowej. Smakołyki dla dzieci oraz dla cukrzyków są mniej kaloryczne, dzięki syropowi z agawy, ale pobudzają apetyt, co skutkuje sięganiem po dodatkowe porcje jedzenia. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na syrop z cebuli?

Warto pamiętać, że osoby podatne na alergie, mogą okazać się uczulone na agawę. Zanim nabędziemy w sklepie ze zdrową żywnością produkty z agawy, sprawdźmy, czy nie wywołają reakcji uczuleniowych, takich jak kaszel, trudności z oddychaniem lub wysypkę. Syrop z agawy może okazać się nieodpowiednim środkiem spożywczym dla osób z problemami trawiennymi.

Przepis na pyszny deser z syropem z agawy

Prawie wszyscy lubimy naleśniki. Proste i smaczne danie może stanowić główny posiłek lub wykwintny deser – w zależności od nadzienia, jakiego użyjemy do wypełnienia rumianych placków. Naleśniki z truskawkami, polane słodkim syropem z agawy, z pewnością zadowolą każdego smakosza.

Syrop z agawy do naleśników oraz właściwości syropu z agawy i jego zastosowanie w kuchni do różnych słodkich dań
Syrop z agawy - zastosowanie, właściwości zdrowotne, opinie, porady

Składniki:

  • 1 jajko
  • ½ szklanki mleka
  • Mąka pszenna - 4 -5 łyżek
  • Olej rzepakowy – 3 łyżki
  • Świeże truskawki (jabłka, banany, gruszki, brzoskwinie, nektaryny, itp.)
  • Syrop z agawy

Przygotowanie:

  1. Do garnuszka wbijamy 1 całe jajko, wlewamy mleko i olej. Całość roztrzepujemy trzepaczką. Gdy składniki się połączą, dosypujemy mąki. Ciasto powinno być gęste, ale lejące się, tak, by jedynie lekko oblepiało pióra trzepaczki. Jeśli wsypiemy za dużo mąki, możemy dolać nieco mleka lub wody.
  2. Rozgrzewamy patelnię. Do ciasta dodaliśmy olej, więc nie musimy smażyć naleśników na dodatkowym tłuszczu. Nalewamy porcję ciasta na patelnię i smażymy z obu stron na złocisty kolor.
  3. Gotowe naleśniki przekładamy na talerz i nadziewamy świeżymi rozgniecionymi truskawkami.
  4. Każdą porcję lekko polewamy jasnym syropem z agawy. Z podanych proporcji otrzymamy około 5 naleśników.

Tak przygotowany deser jest zdrową i niskokaloryczną potrawą. Jeden naleśnik z truskawkami, polany syropem zawiera około 200 kalorii. Jako nadzienia do naleśników możemy użyć musu jabłkowego z cynamonem, gruszek, bananów, brzoskwiń, nektarynek lub twarożku z rodzynkami. Na taki deser chętnie skuszą się i dzieci, i dorośli. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na syrop z kwiatu czarnego bzu.

ikona podziel się Przekaż dalej