Syrop z buraka - zastosowanie, właściwości, przepis krok po kroku

Buraki Beta vulgaris są wartościowym produktem spożywczym. Buraki cukrowe wykorzystuje przemysł cukierniczy, natomiast buraki pastewne znajdują zastosowanie jako pasza dla zwierząt. W gospodarstwach domowych, do konsumpcji, używa się buraków ćwikłowych - spożywane są ich korzenie i młode liście. Powszechnie dostępne warzywo to również cenny surowiec leczniczy, odpowiedni dla dziecka, osób starszych i kobiet w ciąży. Przeczytaj, jak przyrządzić syrop z buraka.

Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o syropach.

Syrop z buraka - zastosowanie, właściwości, przepis krok po kroku

Syrop z buraka – lecznicze właściwości buraka ćwikłowego

Buraki zawierają węglowodany – fruktozę, sacharozę i glukozę, a także naturalne barwniki, pektyny, witaminy – A, C, B, K oraz PP, kwas szczawiowy i jabłkowy, białka i sole mineralne – potas, wapń fosfor, magnez i cynk. Dzięki tak bogatemu składowi, buraki mają właściwości lecznicze. Sok z buraka czerwonego oraz syrop buraczany działają witaminizująco i wzmacniająco. Stosowane są na przeziębienie, zwłaszcza na kaszel, a także znajdują zastosowanie w schorzeniach jelit, wątroby i przy nadciśnieniu.

Buraki są zasadotwórcze, więc ich spożycie zalecane jest osobom, jedzącym słodycze oraz mięso. Ostrożność muszą zachować chorzy na cukrzycę, dolegliwości nefrologiczne oraz reumatyczne. Gotowane przetwory z buraka czerwonego, charakteryzujące się wysokim indeksem glikemicznym, niekorzystnie wpływają na utrzymanie właściwego poziomu cukru. Diabetycy mogą bezpiecznie sięgać po buraki surowe - spożywane w postaci surówek lub soków.

Szczawiany, obecne w burakach, mogą stać się przyczyną kamicy nerkowej, więc osoby, podatne na tworzenie się kamieni, muszą ograniczyć spożywanie niektórych produktów, między innymi, buraków, szczawiu, szpinaku, herbaty i rabarbaru. Ostrożność powinni zachować chorzy na osteoporozę, dolegliwości wątroby i trzustki. Możliwe jest częściowe pozbycie się szczawianów, poprzez gotowanie buraków w wodzie – wraz z odlaną wodą, eliminujemy około 50% szkodliwych substancji. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na syrop z cebuli.

Najlepsze przepisy na sok i syrop z buraka – krok po kroku

Sok z buraka z miodem – skuteczny przepis na wzmocnienie organizmu

Picie soku z buraka w celach leczniczych, najlepiej skonsultować z lekarzem. Badania naukowe pokazały, że świeży sok z buraków dobrze wpływa na pracę mózgu, który zostaje lepiej dotleniony, co przekłada się na szybszy czas reakcji i dłuższy czas aktywności, bez uczucia zmęczenia. Osoby uprawiające sport, a także ludzie starsi, regularnie pijący sok z buraka, wykazują się większą sprawnością fizyczną. Popijanie soku buraczanego wzmocni organizm, jest skutecznym sposobem na przeziębienie i w czasie osłabienia, np. w czasie grypy.

Przepis na sok z buraka z miodem

Składniki:

  • Świeży sok z buraka ćwikłowego – ½ l
  • Miód – ½ l

Przygotowanie:

  1. Wycisnąć sok z buraków - obranych i pokrojonych na mniejsze cząstki. Najlepiej użyć wolnoobrotowej wyciskarki lub sokowirówki. Młode buraki ćwikłowe są bardziej soczyste, więc warto sięgnąć właśnie po nie. Na ½ l soku potrzebujemy 2 – 3 sztuki.
  2. Do wyparzonego słoika przelać sok z buraków, dodać miód i całość dokładnie wymieszać drewnianą łopatką.
  3. Medykament zażywamy przez dwa tygodnie, na 30 minut przed posiłkiem – 2 łyżki stołowe, 2 - 3 razy dziennie.

Sok z buraka z miodem pomoże obniżyć ciśnienie krwi, poprawi również nasze samopoczucie. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na syrop z imbiru.

Przepis na tradycyjny syrop z buraków cukrowych

Sok i syrop buraczany, otrzymywany z buraków cukrowych, dostarczają witamin, soli mineralnych, kwasu foliowego, aminokwasu – betaniny oraz naturalnych barwników –betacyjanin, dzięki którym wygaszane są groźne wolne rodniki. Melasa, czyli syrop z buraków cukrowych, powstały w czasie produkcji cukru, używana jest w przemyśle spożywczym. Warto sięgnąć po syrop buraczany, jeśli chcemy ograniczyć ilość spożywanego cukru. Melasa zastępuje cukier, nadając słodki smak wypiekom, napojom, jest doskonałym dodatkiem do deserów lub naleśników.

Naturalny syrop z buraków cukrowych ma wiele właściwości zdrowotnych – dobrze działa na układ nerwowy i krwionośny, wspomaga pracę nerek, reguluje ciśnienie krwi oraz podnosi odporność organizmu. Syrop buraczany odpowiedni jest dla dziecka, osób walczących z nadwagą i seniorów, pragnących poprawić kondycję fizyczną i psychiczną.

Syrop z buraka - zastosowanie, właściwości, przepis krok po kroku

Składniki:

  • Buraki cukrowe – kilka sztuk (z 1 buraka otrzymamy 1 szklankę syropu)
  • Woda – tyle, by zakryła gotujące się buraki

Przygotowanie:

  1. Buraki cukrowe obieramy ze skórki i dzielimy na niewielkie cząstki.
  2. Pokrojone buraki przekładamy do garnka, o szerokim dnie i zalewamy wodą tak, by je przykryła.
  3. Gotujemy całość na wolnym ogniu, do chwili otrzymania gęstego syropu.
  4. Aromatyczna melasa, po zabarwieniu się na brązowo, jest gotowa do użycia.

Butelki do soków i syropów w dobrych cenach

Przepisy na syrop z buraka na kaszel

Przepis nr 1 – syrop z buraka z dodatkiem miodu

Składniki:

  • Buraki – 3 duże sztuki czerwonych buraków
  • Miód (spadziowy, lipowy lub gryczany) – 3 łyżki stołowe

Przygotowanie:

  1. Buraki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Warto użyć do tej czynności rękawiczek lekarskich, bowiem sok buraczany zabarwi nam dłonie.
  2. Całość przekładamy do garnka, dodajemy miód i mieszamy.
  3. Gotujemy masę na wolnym ogniu, przez około 20 minut.

A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na sok z buraków?

Przepis nr 2 – syrop z buraka z cukrem

Składniki:

  • Buraki czerwone – 1- 2 sztuki
  • Cukier – 3 łyżki

Przygotowanie:

  1. Buraki dokładnie myjemy. Odcinamy lekko górną część.
  2. Drążymy w buraku spory otwór, uważając, by nie przebić go na zewnątrz.
  3. Do wydrążenia wsypujemy cukier i odstawiamy burak na 1 – 2 godziny.
  4. Pojawiający się sok zbieramy do filiżanki. Burak przechowujemy w lodówce, zbierając wydzielający się sok.

Przepis nr 3 – syrop z soku z buraków z miodem

Składniki:

  • Sok z buraków
  • Miód

Przygotowanie:

  1. Sok wyciśnięty z buraków mieszamy z miodem, zachowując proporcje 1:1. Garnek z zawartością umieszczamy w większym, z gorącą wodą.
  2. Podgrzewamy całość w kąpieli wodnej, na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, by składniki zachowały swoje lecznicze właściwości. Temperatura syropu nie powinna przekroczyć 45 stopni Celsjusza.
  3. Gotowy syrop przechowujemy w lodówce.

Syrop z buraka jest skutecznym lekiem wykrztuśnym, stosowanym przy dokuczliwym kaszlu oraz na stany zapalne górnych dróg oddechowych. Do przygotowania syropu nadaje się burak ćwikłowy i burak cukrowy. Syrop jest bezpieczny dla dziecka, bowiem zawiera jedynie naturalne składniki. Syrop z buraka na kaszel to wybór wart rozważenia. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na syrop z pędów sosny.

Ocena: 4,6/5 (głosów 38)
, aktualizacja 2 listopada 2019
Zobacz więcej artykułów na temat:
syropy przepisy buraki kulinaria
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha
Powiązane Artykuły
Jak długo gotować buraki? Sprawdź czasy gotowania dla różnych przepisów
Jak długo gotować buraki? Sprawdź czasy gotowania dla różnych przepisów
Sok z kiszonych buraków - najlepsze przepisy, właściwości, porady
Sok z kiszonych buraków - najlepsze przepisy, właściwości, porady
Buraczki na zimę - oto 5 najlepszych przepisów na zimowe przetwory
Buraczki na zimę - oto 5 najlepszych przepisów na zimowe przetwory
5 najlepszych przepisów na buraki do słoików na zimę - sprawdź je!
5 najlepszych przepisów na buraki do słoików na zimę - sprawdź je!
Kiszone buraki krok po kroku - sprawdzone przepisy na kiszenie buraków
Kiszone buraki krok po kroku - sprawdzone przepisy na kiszenie buraków
Barszcz czerwony z buraków - proste przepisy krok po kroku
Barszcz czerwony z buraków - proste przepisy krok po kroku
Barszcz ukraiński - oto 3 najlepsze, łatwe przepisy na zupę ukraińską
Barszcz ukraiński - oto 3 najlepsze, łatwe przepisy na zupę ukraińską
Kiszenie barszczu czerwonego krok po kroku - zobacz najlepsze przepisy
Kiszenie barszczu czerwonego krok po kroku - zobacz najlepsze przepisy
Sok i syrop z pokrzywy - sprawdzone przepisy krok po kroku
Sok i syrop z pokrzywy - sprawdzone przepisy krok po kroku
Syrop z mniszka lekarskiego - najlepsze przepisy krok po kroku
Syrop z mniszka lekarskiego - najlepsze przepisy krok po kroku
Sok z mięty - najlepszy przepis na syrop miętowy na zimę
Sok z mięty - najlepszy przepis na syrop miętowy na zimę
Syrop z cebuli i miodu - sprawdzone przepisy krok po kroku
Syrop z cebuli i miodu - sprawdzone przepisy krok po kroku
Syrop z cebuli i czosnku - sprawdzony przepis krok po kroku - sprawdź!
Syrop z cebuli i czosnku - sprawdzony przepis krok po kroku - sprawdź!
Syrop z agawy - zastosowanie, właściwości zdrowotne, opinie, porady
Syrop z agawy - zastosowanie, właściwości zdrowotne, opinie, porady
Syrop z czosnku - najlepsze przepisy krok po kroku - sprawdź je!
Syrop z czosnku - najlepsze przepisy krok po kroku - sprawdź je!
Syrop z mięty - najlepsze przepisy w różnych wariantach krok po kroku
Syrop z mięty - najlepsze przepisy w różnych wariantach krok po kroku
Syrop z imbiru - najlepsze przepisy krok po kroku, właściwości, zastosowanie
Syrop z imbiru - najlepsze przepisy krok po kroku, właściwości, zastosowanie
Syrop z cebuli - właściwości, działanie, przepis krok po kroku
Syrop z cebuli - właściwości, działanie, przepis krok po kroku
Syrop z szyszek sosny – najlepsze przepisy i zastosowanie praktyczne
Syrop z szyszek sosny – najlepsze przepisy i zastosowanie praktyczne
Syrop z kwiatu czarnego bzu - najlepsze przepisy na przygotowanie soku krok po kroku
Syrop z kwiatu czarnego bzu - najlepsze przepisy na przygotowanie soku krok po kroku
Syrop z pigwy - zrób to sam krok po kroku
Syrop z pigwy - zrób to sam krok po kroku
Sok z buraków - przepis, przygotowanie, działanie, właściwości lecznicze
Sok z buraków - przepis, przygotowanie, działanie, właściwości lecznicze
Chłodnik z buraków – idealna zupa na upały
Chłodnik z buraków – idealna zupa na upały
Sok i syrop z pigwowca japońskiego - przepis krok po kroku
Sok i syrop z pigwowca japońskiego - przepis krok po kroku
Syrop z pędów sosny krok po kroku - przepis, przygotowanie, właściwości
Syrop z pędów sosny krok po kroku - przepis, przygotowanie, właściwości
Syrop z cebuli - przepis na przygotowanie, właściwości, działanie
Syrop z cebuli - przepis na przygotowanie, właściwości, działanie

Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij