Cebula - jej właściwości i przepis na syrop z cebuli

Cebula – popularne warzywo i moc właściwości

Cebula już wiele tysięcy lat temu była ceniona za swoje właściwości lecznicze i smakowe. Wywiera korzystny wpływ na serce, chroni przed nowotworami i łagodzi wiele infekcji. Można ją spożywać na surowo, w postaci duszonej czy marynowanej. Jest niskokaloryczna.

Cebula jest warzywem, które w swym składzie posiada dosyć silne substancje bakteriobójcze. Potrafią one zniszczyć bakterie, które często są odporne na działanie antybiotyków. Cebula posiada sporo witaminy C, a także wiele minerałów typu: cynk, siarka, magnez czy krzem. Minerały te doskonale podnoszą odporność organizmu i dodatkowo go wzmacniają. Dzięki temu przez setki lat cebula była jednym z najcenniejszych leków na szkorbut.

Dzięki niezwykłym właściwościom cebula znalazła szereg różnych zastosowań w bardzo prostej postaci, czyli syropu z cebuli. Syrop z cebuli był już stosowany w medycynie ludowej. Zalecano go w problemach reumatycznych i przeziębieniach. Cebula dobrze sprawdzała się również w postaci surowej przy problemach z drogami oddechowymi. Wystarczyło ją wąchać, aby odkazić i odblokować zatkany nos. Więcej informacji na temat cebuli zebraliśmy dla ciebie w tym miejscu.

Właściwości cebuli

Swoje niezwykłe działanie zdrowotne cebula zawdzięcza szerokiej gamie witamin z grupy B, witaminy C, A, fosforu, wapnia, związków siarki i olejków eterycznych.

Osoby, które regularnie spożywają cebulę i czosnek rzadziej chorują na niektóre nowotwory. Cebula również działa rozrzedzająco na krew, zapobiegając tym samym tworzeniu się zakrzepów. Cebula zawiera w sowim składzie również dużo potasu, co przekłada się na zmniejszenie ciśnienia tętniczego.

Cebula znalazła również zastosowanie w kuracji antybiotykowej, gdyż posiada niezwykłe właściwości grzybobójcze. Świetnie sprawdza się na problemy z zaparciami, a także na problemy z woreczkiem żółciowym.

Cebula dobrze sprawdza się również u osób, które mają problemy z cukrzycą. Zawiera ona w swoim składzie glukokinine, która zapobiega rozwojowi cukrzycy. Surowa cebula zmniejsza poziom insuliny we krwi, dzięki czemu jest dobrym warzywem dla diabetyków. A może zainteresuje cię także cebula dymka?

Przepis na syrop z cebuli i jego niezwykłe działanie

Domowe sposoby na przeziębienie są bardzo skuteczne. Syrop z cebuli jest jednym z najstarszych i najlepszych sposobów, które były stosowane na kaszel i na gardło. Przepis na syrop z cebuli od wieków jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Syrop z cebuli, dzięki jego wyjątkowym właściwościom, polecany jest w okresie przeziębień i niskiej odporności. Można powiedzieć, że syrop z cebuli, tak jak czosnek, jest naturalnym antybiotykiem, ponieważ świetnie walczy z różnymi bakteriami. Syrop z cebuli posiada również działanie wykrztuśne. Dobrze sprawdza się podczas anginy i grypy czy po prostu na przeziębienie.

Syrop z cebuli nie tylko korzystnie działa na kaszel i na gardło, ale kompresy z jego udziałem stymulują gojenie ran. Przepis na syrop z cebuli jest wyjątkowo prosty i nie przysporzy problemu nikomu, kto chciałby go wykonać we własnym domu.

Syrop z cebuli idealnie sprawdzi się na kaszel suchy. Wystarczy obrać i pokroić cebule w drobne kawałki i zasypać cukrem. Tak przygotowaną cebulę wkładamy do naczynia i następnie odstawiamy ją na kilka godzin. Właściwie po około 5 godzinach cebula z cukrem już powinna puścić sok. Syrop możemy przelać np. przez gazę lub drobne sitko do butelki. Taki syrop możemy przechowywać nawet około 10 dni w lodówce.

Jak zrobić syrop z cebuli i miodu z dodatkiem cytryny?

Jak zrobić syrop z cebuli i miodu?

Przepis na syrop z cebuli z dodatkiem miodu będzie idealnym rozwiązaniem na kaszel dla dzieci. Jeśli zastanawiamy się jak zrobić syrop z cebuli i miodu, to wystarczy tylko cebulę pokroić w kawałki i naprzemiennie zalewać ją miodem. 

Dodanie miodu do cebuli jest bardzo wskazane, ponieważ miód działa łagodząco i nawilżająco na śluzówki. Zastosowanie miodu przełoży się na ukojenie podrażnionego gardła. Miód dodatkowo wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo.

Gotowy syrop z cebuli i miodu można spożywać bezpośrednio z łyżeczki lub dodawać jedną łyżeczkę na pół szklanki ciepłej wody.

Pamiętajmy, że syropy z cebuli najlepiej wykonywać z surowego warzywa. Wtedy nie tracimy cennych witamin i minerałów. Jeśli interesuje cię także uprawa cebuli szalotki, przeczytaj ten artykuł.

Syrop z cebuli i cytryny

Syrop z cebuli i cytryny mogą stosować nie tylko dorośli, ale również wskazany jest dla dzieci, które skończyły drugi rok życia. Do tej mikstury możemy również dodać czosnek. Zarówno czosnek jak i cytryna mają podobne właściwości do miodu. Wzmacniają odporność i pomagają szybciej pokonać przeziębienie. Drobno posiekaną cebulę przekładamy do naczynia i skrapiamy go połówką soku z cytryny. Warto odstawić go na około 12 godzin w temperaturze pokojowej.

Syrop z cebuli i cytryny zaleca się spożywać dwa razy dziennie po 1-2 łyżeczki. Powinien być on podawany po jedzeniu. Przez jakiś czas nie należy go niczym popijać, aby powoli spływał po ściankach gardła. Wtedy jego działanie zdecydowanie się wydłuża.

Cebula posiada charakterystyczny, trochę nieprzyjemny zapach, który zawdzięcza dużej zawartości organicznych związków siarki. Dobrym sposobem na jego pozbycie się jest zastosowanie właśnie cytryny. Aby usunąć ten mało przyjemny zapach z soku z cebuli, wystarczy go mocno schłodzić.

Syrop z cebuli – opinie i jego warianty

Syrop z cebuli jest bardzo znanym i cenionym naturalnym sposobem, który wspomaga nie tylko walkę z przeziębieniami. Jest bardzo łatwy i szybki w przyrządzaniu. Poza tym dokładnie wiemy co do niego dodajemy. Szereg wszechstronnych właściwości syropu z cebuli sprawił, że posiada on same pozytywne opinie. Mogą go stosować dorośli i dzieci.
Dla dzieci polecana jest również cebula z cukrem. Cukier możemy użyć, jeśli nie posiadamy miodu. Miód bywa również produktem uczulającym i nie każde dziecko może go stosować. Ze względu na słodki smak obydwu składników, dzieci taki sok szybko akceptują. Poza tym można go podawać już od pierwszego roku życia dziecka.

Cukier zastosowany do przygotowania syropu z cebuli poprawia jego smak, a także go zagęszcza. Z powodzeniem zastępuje miód, który nie jest tolerowany przez wszystkie osoby ze względu na działanie alergizujące.

Ograniczenie cukru jest bardzo ważne dla zdrowia. Dlatego warto też zastosować przepis na syrop z cebuli bez cukru. Spożywanie cukru powoduje podniesienie się jego poziomu we krwi. Wtedy uwalnia się i podnosi insulina. Dlatego syrop z cebuli bez cukru może być świetną alternatywą dla cukrzyków. Aby wykonać syrop z cebuli bez cukru wystarczy użyć wcześniej wymienionego miodu, który ma właściwości wspomagające.

Ze względu na to, że cebula i czosnek mają podobne właściwości, powinniśmy bardzo regularnie je spożywać. Silne działanie bakteriobójcze cebuli zaskoczy pozytywnie każdego, kto miał problem z chorym gardłem czy kaszlem. Cebula z cukrem, cytryną czy miodem powinna być stosowana nie tylko w przypadku wystąpienia niepożądanych objawów, ale również zapobiegawczo. Warto więc zawsze mieć pod ręką przepis na syrop z cebuli, zwłaszcza w okresie wzmożonych zachorowań na przeziębienie i grypę. Jeśli interesuje cię także uprawa nagietka lekarskiego, porady na temat jego uprawy znajdziesz w tym artykule.

Dowiedz się też, jak przygotować syrop z pędów sosny

.
ikona podziel się Przekaż dalej