Syrop z cebuli - właściwości, działanie, przepis krok po kroku
Cebula i czosnek są warzywami uprawianymi od zamierzchłych czasów. Przypisywano im wiele właściwości leczniczych, używano przeciwko chorobom zakaźnym i morowemu powietrzu. Mają szerokie zastosowanie jako przyprawa kuchenna. Zewnętrzne łuski cebuli były wykorzystywane do farbowania tkanin i włosów. Również dzisiaj syrop cebulowy podaje się przeciwko przeziębieniom, na kaszel i na katar. Syrop z cebuli i czosnku jest sprawdzonym lekiem, odpowiednim zarówno dla osoby dorosłej, jak i dla dziecka. Przeczytaj, jak zrobić syrop z cebuli, jakie ma działanie i jak wygląda skuteczne dawkowanie domowego specyfiku.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o domowych syropach.
Syrop z cebuli na kaszel - właściwości zdrowotne
Cebula zawiera wiele cennych składników, np.:
- bogactwo witaminy C, a także witamin A, B1, B2, B6 oraz E,
- makroelementy, takie jak fosfor, magnez, potas, wapń i sód.
W medycynie ludowej wykorzystywano lecznicze działanie warzywa. Sporządzane medykamenty wykorzystywano do dezynfekcji oraz na choroby układu trawiennego i oddechowego. Współczesne badania potwierdziły zdrowotne właściwości cebuli. Jej spożywanie wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego, wzmacnia serce, poprawia trawienie i pracę układu moczowego, a także ma wpływ na wzmocnienie organizmu, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy podatni na przeziębienia. Z cebuli pozyskuje się sok oraz wykorzystuje całe warzywo i świeże liście.
Bakteriobójcze i grzybobójcze właściwości ma czosnek. Zawiera witaminy – C, A, B, B1 oraz PP oraz bogactwo soli mineralnych – wapnia, fosforu, magnezu, siarki, jodu i wielu innych. Jest naturalnym antybiotykiem, podawanym w czasie dolegliwości górnych dróg oddechowych, ponadto obniża ciśnienie krwi, zapobiega zmianom miażdżycowym, a nawet przypisuje się mu hamowanie rozwoju chorób nowotworowych. Czosnek jako środek leczniczy spożywany jest na surowo i po przetworzeniu.
Syrop z cebuli i czosnkujest doskonałą mieszanką odkażającą, przeciwzapalną i wykrztuśną.
● Składniki:
- Cebula – 2-3 sztuki
- Świeży czosnek – 2 główki
- Cukier – na 1 cebulę przeznaczamy 2 łyżki stołowe
● Przepis:
Syrop z cebuli i czosnku sporządzamy ze świeżych warzyw, pokrojonych w plasterki, z dodatkiem cukru. Kolejne warstwy przesypujemy cukrem, do momentu wypełnienia słoika. Odstawienie mieszanki na kilka godzin, w ciepłym miejscu, spowoduje wydzielenie się soku, który można popijać kilka razy w ciągu dnia – na gardło, na katar, suchy i mokry kaszel oraz w stanach gorączkowych. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na syrop z cebuli.
Jak zrobić syrop z cebuli? Przepis na domowe lekarstwo krok po kroku
Przepis na syrop cebulowy – cebula z cukrem
● Składniki:
- Cebula – 2-3 cebule lub więcej, według uznania
- Cukier – 3 łyżki na jedną cebulę
● Przygotowanie syropu:
- Cebule obieramy z łupin i kroimy w plastry lub w kostkę.
- Pokrojoną cebulę umieszczamy partiami w słoiku – każdą warstwę cebuli posypujemy cukrem.
- Zawartością słoika wstrząsamy, by cebula z cukrem dokładnie się zmieszały i cukier pokrył wszystkie plastry cebuli.
- Słoik odstawiamy w ciepłe miejsce, na 4 - 5 godzin, by cebula puściła sok. Można wykorzystać w tym celu ciepły kaloryfer – dla szybszego uzyskania syropu.
- Gotowy syrop z cebuli na kaszel można przecedzić lub pobierać łyżką ze słoika z cebulą.
● Dawkowanie syropu
Domowe lekarstwo zażywamy około 5 razy dziennie, po 1 łyżce stołowej. Syrop dla dziecka podajemy 3 razy dziennie, po 1-2 łyżeczki. Mikstura pomoże szybko zwalczyć uporczywy suchy i mokry kaszel, jest również dobrym sposobem na katar.
● Syrop z cebuli w ciąży
Naturalne leki są bezpieczne, więc z ich dobroczynnych właściwości mogą korzystać kobiety w ciąży, nie ryzykując, że cebulowy syrop zaszkodzi dziecku.
Syrop cebulowy – przepis na syrop z cebuli i miodu
Miód od najdawniejszych czasów był cenionym środkiem spożywczym i leczniczym. Jest zdrowszy od cukru, chociaż osoby z nadwagą nie powinny go nadużywać. Unikać miodu powinny osoby z problemami alergicznymi. Miodom przypisuje się działanie lecznicze. W czasie przeziębienia i w stanach gorączkowych warto popijać herbatę z miodem i cytryną. Zalecane są miody akacjowe i spadziowe, sprzyjające zwalczaniu dolegliwości górnych dróg oddechowych, na katar i na gardło.
● Składniki na syrop z cebuli i miodu:
- Cebula – 2-3 sztuki
- Miód akacjowy lub spadziowy
● Przygotowanie syropu:
Syrop z cebuli i miodu przygotujemy w taki sam sposób, jak syrop cebulowy z cukrem. Zamiast przesypywać plastry cebuli cukrem, każdą warstwę polewamy łyżką miodu. Po wypełnieniu słoika cebulą z miodem, odstawiamy całość w ciepłe miejsce, na 2-3 godziny.
● Dawkowanie:
Po wydzieleniu się soku, popijamy syrop 3 razy dziennie, po 1 łyżce stołowej. Syrop z cebuli i miodu polecany jest zarówno dla dziecka i osoby dorosłej. Mogą go popijać kobiety w ciąży i osoby starsze. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o cebuli.
Syrop z cebuli na kaszel krok po kroku – przepis na syrop z cebuli i cytryny
Cytryna jest owocem egzotycznego drzewa owocowego, które w Europie stało się znane w średniowieczu, za sprawą wypraw krzyżowych. Cytryna znana jest ze swoich walorów zdrowotnych. Zawiera witaminy C oraz B1, kwas cytrynowy i olejki eteryczne. Jesienią i zimą warto wypijać napoje, wzbogacone sokiem z cytryny, dla zwiększenia odporności na przeziębienie. Dobrze działa na gardło, dzięki właściwościom bakteriobójczym. Płukanki z udziałem cytryny sprawdzą się w czasie stanów zapalnych jamy ustnej i gardła, a codzienne jej stosowanie wzbogaci doznania smakowe potraw oraz wzmocni odporność naszego organizmu.
Przepis na syrop z cebuli i cytryny, z dodatkiem miodu:
● Składniki:
- Cebula – ½ kg
- Cytryna – 1 duży owoc
Miód akacjowy lub spadziowy (ewentualnie wielokwiatowy) – 1 szklanka
● Przygotowanie:
- Cebule obieramy z łupin, cytrynę szorujemy i sparzamy. Warto zdać sobie sprawę, że owoce cytryny przebyły do naszego kraju długą drogę, więc ich skórka zawiera środki konserwujące, których pozbywamy się, myjąc owoce.
- Cebule kroimy w cienkie plasterki lub w tzw. piórka. Cebule kroimy w cienkie plastry.
- Na dno słoja, o pojemności około 1,5 – 2l, układamy warstwę cebuli, na niej pasterki cytryny i polewamy miodem – około 2 łyżki stołowe. Następnie układamy następne warstwy, do chwili wypełnienia słoja.
- Słój zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-2 dni.
- Syrop z cebuli i cytryny możemy odcedzić, wyciskając składniki, ale najlepiej pobierać go łyżeczką bezpośrednio ze słoja, co pozwoli wykorzystać każdą kroplę syropu.
● Dawkowanie:
Syrop z cebuli na kaszel i na katar popijamy 3 razy dziennie, po 1 łyżce stołowej.
● Syrop z cebuli w ciąży:
Lekarstwo jest bezpieczne dla kobiet w ciąży, dla dzieci i osób starszych. Przeciwwskazaniem dla stosowania specyfiku są choroby nefrologiczne oraz schorzenia wątroby.
Walczymy z infekcjami - syrop z cebuli na kaszel
Dokuczliwy kaszel jest niebezpieczny dla naszego zdrowia. Szczególnie o odporność organizmu powinny zadbać kobiety w ciąży, by wstrząsy, wywołane kaszlem, nie zaszkodziły dziecku. Kaszel jest niewskazany po przebytych zabiegach chirurgicznych lub przy słabych naczyniach krwionośnych, które mogą pękać pod wpływem wysiłku. Kłopotom z odkrztuszaniem flegmy, zalegającej w oskrzelach, zaradzi naturalny syrop na bazie cebuli, dzięki któremu wydzielina zostanie rozrzedzona i łatwo będzie można ją wykrztusić.
Syropy przygotowane na bazie cebuli są miksturami, które nie zawierają konserwantów, sztucznych barwników i słodzików. Wprawdzie naturalny syrop ma specyficzny smak i nie jest przez dzieci lubiany, ale warto przekonać do niego nasze maluchy. Polecany jest także kobietom w ciąży. Syrop z cebuli na kaszel z dodatkiem miodu i cytryny wzmacnia, zapobiega infekcjom i skutecznie leczy kaszel – zarówno suchy, jak i mokry.
Przeziębienie może okazać się poważnym problem w przypadku osób starszych. Seniorzy bardzo często cierpią na szereg dolegliwości i przyjmują odpowiednie leki, więc niechętnie sięgają po dodatkowe tabletki. Domowy syrop z cebuli na kaszel i gorączkę jest najbezpieczniejszym i skutecznym środkiem, dzięki któremu kaszel i złe samopoczucie szybko ustąpią. Profilaktyczne zażywanie syropu pozwoli uniknąć przeziębienia oraz uodporni organizm na infekcje.