Syrop z czosnku - najlepsze przepisy krok po kroku - sprawdź je!

Czosnek Liliaceae jest rośliną uprawianą od najdawniejszych czasów. Uważany był za wyjątkowo cenne warzywo, co podkreślały pojęcia, jakimi go nazywano w świecie starożytnym – perła, klejnot wśród warzyw. Przypisywano mu wiele właściwości leczniczych. Dzisiaj wiemy, że czosnek jest łagodnym antybiotykiem. Czosnkowa mikstura zmniejsza ciśnienie krwi, zapobiega przeziębieniom, jest stosowana przeciw robakom, czerwonce i durowi brzusznemu. Szczypior dodawany do potraw ma dobry wpływ na trawienie i jest łagodnie przeczyszczający. Poznaj przepisy na leczniczy syrop czosnkowy oraz wyjątkową nalewkę z czosnku niedźwiedziego.

Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o syropach.

Syrop z czosnku - najlepsze przepisy krok po kroku - sprawdź je!

Skuteczne lekarstwo z czosnku, miodu i cytryny – przepisy dla dzieci i dorosłych

Syrop z cebuli i czosnku – skuteczna mikstura na przeziębienie i na kaszel

Cebula i czosnek od wieków były cenionymi roślinami leczniczymi. Sok z cebuli oraz syrop czosnkowy podawane były, między innymi, na kaszel oraz stany przeziębieniowe. Syrop z cebuli i czosnku jest znakomitą mieszanką - odkażającą, przeciwzapalną i wykrztuśną. Regularne picie syropu w krótkim czasie pozwoli pozbyć się kaszlu i zapalenia gardła.

Przepis na syrop z czosnku i cebuli

Składniki:

  • 2-3 cebule
  • Ząbki czosnku z 2 główek
  • Cukier lub miód (akacjowy lub spadziowy)

Przygotowanie:

  1. Cebulę obieramy z łupin, a ząbki czosnku z suchych łusek i kroimy je w cienkie plasterki.
  2. W słoiku, uprzednio wyparzonym, układamy warstwę cebuli i czosnku, po czym posypujemy ją dwiema łyżkami cukru lub polewamy łyżką miodu.
  3. Układamy w ten sam sposób następne warstwy, do momentu wypełnienia słoja.
  4. Słoik zakręcamy i odstawiamy na 2-3 godziny, w ciepłe miejsce – np. na parapet, blisko kaloryferów.
  5. Klarowny sok z czosnku i cebuli możemy przecedzić lub nabierać go łyżką bezpośredni ze słoja.

Dawkowanie:

Otrzymany syrop podajemy 4 - 5 razy dziennie, po 1 łyżce stołowej. Lekarstwo odpowiednie jest dla dzieci, chociaż najmłodsi nie przepadają za specyficznym smakiem czosnku i cebuli. Syrop podajemy 3 razy dziennie, po 1 łyżeczce. Warto przekonać małych pacjentów do zażywanie specyfiku, który bardzo szybko pozwoli pozbyć się dolegliwości. Sprawdź także ten artykuł o sadzeniu i uprawie czosnku.

Butelki do soków i syropów w dobrych cenach

Czosnek z cytryną – przepis na zdrowie

Cytryna doskonale osłabia intensywny smak czosnku. Jest przy tym pełna walorów zdrowotnych – witamin C oraz B, rutyny, żelaza, magnezu, kwasu cytrynowego, eterycznych olejków i innych, wartościowych dla zdrowia składników. Napoje z cytryną wzmacniają organizm i uodparniają go na przeziębienie. Syrop z czosnku i cytryny nie tylko pozwoli na zwalczenie infekcji. Zażywanie domowego leku poprawi pracę serca, wpłynie na obniżenie poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi.

Przepis na syrop z czosnku i cytryny

Składniki:

  • Sok z 5 dużych cytryn
  • Ząbki czosnku z 2 główek

Przygotowanie:

  1. Cytryny dokładnie umyć ciepłą wodą. Wycisnąć sok, przedtem masując każdy owoc, by uzyskać jak najwięcej soku.
  2. Czosnek obrać z łusek i bardzo drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę do czosnku. Tak przygotowany czosnek przełożyć do wyparzonego słoika i zalać sokiem z cytryny. Słój przykryć gazą.
  3. Odstawiamy czosnek z cytryną w ciemne i chłodne miejsce, na około 2 tygodnie.
  4. Otrzymany sok z czosnku przechowujemy w lodówce.

Dawkowanie:

Syrop z czosnku i cytryny rozpuszczamy w wodzie, w proporcji – 1 łyżeczka specyfiku na pół szklanki wody. Popijamy raz dziennie, w czasie choroby oraz profilaktycznie – w okresie jesienno-zimowym. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na syrop z cebuli?

Czosnek z miodem – aromatyczne panaceum na dolegliwości zdrowotne

Surowy czosnek jest najskuteczniejszym lekiem. Zmiażdżone ząbki wydzielają sok, który na czczo najszybciej zostanie wchłonięty przez organizm. Dodatek miodu, który ma silne właściwości antybakteryjne, wzmocni lecznicze działanie czosnku. Korzystne dla naszego zdrowia jest profilaktyczne spożywanie mieszanki czosnkowo – miodowej.

Przepis na czosnek z miodem

Składniki:

  • Czosnek – około 10 ząbków, oczyszczonych z suchych łusek
  • Miód – 1 szklanka, najlepiej akacjowy, spadziowy lub wielokwiatowy

Syrop z czosnku - najlepsze przepisy krok po kroku - sprawdź je!

Przygotowanie:

  1. Obrane ząbki czosnku drobno siekamy i zalewamy miodem.
  2. Słoik z zawartością zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce, na 7 dni.
  3. Gotowy lek przechowujemy w temperaturze pokojowej, dla utrzymania miodu w stanie płynnym.

Dawkowanie:

Gotową miksturę popijmy rano, przed śniadaniem, bowiem lek najlepiej zadziała podawany na czczo. Stosujemy 1 łyżkę stołową, przez tydzień. Po tym czasie należy kurację przerwać i zastosować na nowo po upływie 2 tygodni.

Dodatek soku z cytryny wzbogaci smak domowej mikstury i podniesie jej walory zdrowotne. Lekarstwo z czosnku, miodu i cytryny doda nam energii, obniży ciśnienie tętnicze i zwiększy odporność organizmu na infekcje. W czasie przeziębienia naturalny antybiotyk przyspieszy zdrowienie. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na syrop z kwiatu czarnego bzu.

Nalewka z czosnku niedźwiedziego – przepis na skuteczne lekarstwo

Czosnek niedźwiedzi Allium ursinum w stanie naturalnym porasta lasy liściaste, tworząc pachnące czosnkiem runo. Roślina występuje na obszarze całej Europy. Również w Polsce możemy natknąć się na dziko rosnący czosnek niedźwiedzi, który objęty jest częściową ochroną. Możemy pokusić się o uprawianie rośliny w przydomowych ogródkach, mając jednak na względzie ekspansywność czosnku, który ma tendencję do szerokiego rozrastania się.

W marcu pojawiają się liście czosnku, wyrastające z podziemnej cebuli. Pierwsze kwiaty pojawiają się po 3-5 latach rozwoju i od tej chwili kwitnienie powtarza się każdego roku, w maju. Kulisty kwiatostan tworzą niewielkie białe kwiaty, o średnicy około 2 cm, kwitnące na szczycie bezlistnej pełnej łodygi. Dwa odziomkowe miękkie liście mają żywozielone wybarwienie. Miododajna bylina dorasta do 50 cm wysokości.

Liście czosnku niedźwiedziego zawierają dużo witaminy C oraz olejki eteryczne. Roślina ceniona była od najdawniejszych czasów. Na terenie naszego kraju czosnek zbierali Słowianie, wykorzystując jego właściwości lecznicze i kulinarne. Dzisiaj Allium ursinum ceniony jest za dekoracyjny wygląd i jako zdrowy dodatek do wiosennych sałatek i zup. Czosnek pobudza apetyt, działa bakteriobójczo i grzybobójczo. W pełni odczujemy dobroczynne działanie czosnku, dzięki piciu zdrowej nalewki.

Nalewka z czosnku niedźwiedziego – krok po kroku:

Składniki:

  • Liście czosnku - świeżo zebrane i dokładnie opłukane pod bieżącą wodą
  • Wódka – butelka 0,7 l o mocy około 40%

Przygotowanie:

  1. Po wysuszeniu liści, drobno je szatkujemy i umieszczamy w dużym słoju lub szklanej butelce. Naczynia przed wykorzystaniem wyparzamy.
  2. Pokrojone liście ubijamy drewnianym tłuczkiem. Liście w butelce możemy ugnieść odwrotną stroną tłuczka.
  3. Całość wolno zalewamy wódką, do samej krawędzi naczynia, potrząsając słojem, by liście osiadły. W razie potrzeby dolewamy jeszcze alkoholu i dokładnie zamykamy naczynie.
  4. Nalewkę odstawiamy na 2 - 3 tygodnie, w ciepłe i ciemne miejsce. Codziennie potrząsamy naczyniem.
  5. Gotową miksturę odcedzamy, przelewając domowy lek do kilku butelek. Możemy przechowywać nalewkę przez rok. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na syrop z pędów sosny?

Dawkowanie:

Przed zażyciem nalewki, należy każdą dawkę rozcieńczyć wodą. Podajemy 10 – 15 kropli, na ¼ szklanki wody, 4 razy dziennie.

Właściwości zdrowotne nalewki:

Zażywanie nalewki pomoże zwalczyć stany przeziębieniowe, dolegliwości górnych dróg oddechowych, a także wzmocni układ krążenia.

Nalewka z czosnku niedźwiedziego może być spożywana profilaktycznie, w okresie jesienno-zimowym. Popijanie nalewki na wiosnę, pomoże w detoksykacji organizmu.

Ocena: 4,3/5 (głosów 18)
, aktualizacja 23 kwietnia 2019
Zobacz więcej artykułów na temat:
czosnek syropy przepisy
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha

Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij