Syrop z imbiru - najlepsze przepisy krok po kroku, właściwości, zastosowanie
Wśród roślin z rodziny imbirowatych szczególnie ceniony jest imbir lekarski. Jest to tropikalna bylina o aromatycznych bulwiastych kłączach i lancetowatych liściach. Pachnące kwiaty wyróżniają się purpurowymi prążkami na białych płatkach. Świeże kłącza imbiru znajdują zastosowanie w kuchni jako dodatek do orientalnych potraw oraz gulaszów i sosów. Dodawany bywa do grzanego wina, likierów i ciasteczek. Imbir to również cenna roślina lecznicza, wykorzystywana do przyrządzania naparów, syropów oraz terapeutycznych olejków. Przeczytaj, jakie właściwości ma imbir i jak przygotować imbirowe lekarstwo na przeziębienie.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o syropach.
Sok z imbiru – właściwości lecznicze
Świeży korzeń imbiru zawiera szereg witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na stan naszego organizmu: witaminy z grupy B, witaminę C, E oraz kwas foliowy, a także potas, sód, wapń, żelazo, cynk, mangan, fosfor i selen. Dzięki tak bogatemu składowi, imbir od wieków wspomaga domowe metody lecznicze. Rozgrzewający syrop z imbiru podawany jest na przeziębienie, ból głowy, dolegliwości reumatyczne, krążeniowe i trawienne. Imbir przeciwdziała nudnościom, wymiotom i wzdęciom. Dodany do herbaty przyniesie ulgę w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, w bólach mięśni i stawów. Imbirowi przypisuje się działanie antynowotworowe.
Ostrożność w przyjmowaniu leczniczych mikstur z imbiru powinni zachować:
- cierpiący na podwyższone ciśnienie oraz niską krzepliwością krwi,
- kobiety w ciąży, ze względu na silne działanie rozkurczowe leków z imbirem.
- osoby z chorobą wrzodową układu pokarmowego,
- cierpiący na refluks żołądkowo-przełykowy.
Napój z imbiru pomoże zredukować wagę ciała, więc sięgają po niego osoby odchudzające się i pragnące zadbać o smukłą sylwetkę, bowiem imbir ma wpływ na przyspieszenie procesów metabolicznych. Osoby spożywające imbir szybko czują się nasycone, więc mogą zmniejszyć porcje jedzenia i ograniczyć ilość przyjmowanych kalorii. Dodatkowo imbir sprzyja detoksykacji organizmu, a tym samym zdrowemu odchudzaniu. Sprawdź także ten artykuł o uprawie imbiru w doniczce.
Imbir z miodem – przepis na imbirowy medykament
Przepis na syrop z imbiru, miodu i cytryny
Imbir z miodem i cytryną polecany jest na dolegliwości górnych dróg oddechowych, jako skuteczne lekarstwo, o rozgrzewającym działaniu. Syrop z imbiru znajduje zastosowanie przy pierwszych objawach infekcji, takich jak ból głowy, stany podgorączkowe, bóle mięsni i stawów oraz ból gardła.
Imbir na kaszel i na przeziębienie:
Składniki:
- Imbir – świeży korzeń
- Cytryna – 2 średnie owoce
- Miód – naturalny, np. spadziowy, wielokwiatowy lub akacjowy
Przygotowanie:
- Korzeń imbiru obieramy ze skórki i ścieramy na tarce – na grubych oczkach
- Owoce cytryny szorujemy pod bieżącą wodą i sparzamy wrzątkiem. Tak przygotowane cytryny kroimy na plastry.
- Składniki na imbirowy syrop układamy warstwami w słoju – warstwa imbiru, warstwa plasterków cytryny i 2-3 łyżki miodu.
- Warstwy imbiru, cytryny i miodu układamy do chwili wypełnienia naczynia.
- Słój zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 1 dobę.
- Gotowy syrop z imbiru, miodu i cytryny przecedzamy i przechowujemy w lodówce.
Dawkowanie:
Imbir na kaszel i ból gardła podaje się 3 razy dziennie, po 1 łyżce stołowej. Dla wzmocnienia możemy dodać łyżeczkę soku do herbaty, do szklanki wody lub zażywać 1 łyżkę syropu dziennie. Sok z imbiru możemy podawać dzieciom, po ukończeniu 12 miesięcy. Warto zapamiętać, że warto mieć zapas soczku z imbirem w czasie podróży – imbir polecany jest najmłodszym z kinetozą - chorobą lokomocyjną. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na syrop z cebuli?
Napój z imbiru – skuteczny środek na odchudzanie
Zdrowym i sprawdzonym sposobem na odchudzanie jest popijanie napojów z imbirem:
✔ Woda z imbirem
- Do przygotowania specyfiku wykorzystuje się świeży korzeń imbiru, obrany ze skórki i pokrojony w plastry.
- 1 szklanką wody zalewamy plastry imbiru i gotujemy całość na wolnym ogniu, przez około 20 minut.
- Gotowy napar studzimy i popijamy w ciągu dnia, z dodatkiem cytryny i miodu – dla dodania napojowi smaku i wzmocnienia działania.
Dawkowanie:
Wypijanie 1 szklanki napoju dziennie sprzyja detoksykacji organizmu i wzmocnieniu odporności na infekcje. Efekt odchudzający uzyskamy po 2- 3 miesiącach stosowania, wypijając 3 – 4 szklanki wody z imbirem dziennie.
✔ Przepis na odchudzający imbirowy koktajl
Odżywczy koktajl jest smacznym i zdrowym napojem, przyspieszającym metabolizm i ułatwiającym utrzymanie prawidłowej wagi.
Składniki:
- Kawałek świeżego korzenia imbiru – około 3-5 cm
- 1 banan
- 1 jabłko
- Świeże liście szpinaku – około garści
Przygotowanie:
- Korzeń imbiru obieramy ze skórki i rozdrabniamy.
- Banan obieramy i kroimy na plasterki, jabłko dzielimy na cząstki.
- Liście szpinaku myjemy i odsączamy.
- Wszystkie składniki blendujemy, dodając ½ łyżeczki sproszkowanego cynamonu.
Składniki koktajlu możemy dowolnie komponować z ulubionymi owocami i warzywami – zawsze z dodatkiem imbiru. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na syrop z kwiatu czarnego bzu.
Nalewka z imbiru – rozgrzewająca i smaczna imbirówka
Korzeń imbiru jest podstawą do przygotowania zdrowej nalewki, która zapewni nam korzystanie z oryginalnego rozgrzewającego specyfiku, o walorach smakowych i wzmacniających naszą odporność na jesienno-zimowe infekcje.
Przepis na nalewkę:
Składniki:
- Korzeń imbiru – 40 dag
- Cukier lub miód – 50 dag
- Cytryna – 2 sztuki
- Spirytus o mocy 70% - 1 l
Przygotowanie:
- Korzeń imbiru obieramy ze skórki i kroimy na plastry.
- Skórę cytryn, po uprzednim wyszorowaniu i sparzeniu owoców, ścieramy na tarce. Sok wyciskamy do miseczki.
- Imbir i cytrynę przesypujemy cukrem lub dolewamy miodu i podgrzewamy przez 10 minut, nie dopuszczając do wrzenia.
- Otrzymany syrop z imbiru, cukru i soku z cytryny odstawiamy do wystudzenia i przelewamy do wyparzonego słoja.
- Całość zalewamy alkoholem i zakręcamy słój.
- Odstawiamy nalewkę w ciemne i ciepłe miejsce, na 4-6 miesięcy. Co pewien czas mieszamy zawartość.
- Gotową nalewkę odcedzamy i przelewamy do butelek.
Nalewkę możemy wzbogacić, dodając skórki pomarańczowe, goździki oraz kawałek laski cynamonu lub wanilii. Nalewka imbirowa, oprócz zapobiegania infekcjom, pomoże w czasie dolegliwości trawiennych i krążeniowych. Jest również wspaniałym trunkiem, który sprawdzi się w czasie towarzyskich spotkań. Syrop imbirowy i nalewkę warto przygotować samodzielnie. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na syrop z pędów sosny?