Syrop z kwiatu czarnego bzu - najlepsze przepisy na przygotowanie soku krok po kroku
Biały kwiat czarnego bzu to prawdziwa skarbnica substancji leczniczych. Jego działanie jest tak szerokie, że można śmiało powiedzieć, że syrop z bzu powinien znaleźć się w każdej domowej apteczce. Oczywiście można go kupić, jednak nie od dziś wiadomo, że najlepiej sprawdza się ten przygotowany samodzielnie – z idealnie wyważoną ilością cukru czy soku z cytryny i odpowiednio dużą dawką ciepła. Poznaj przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także ten artykuł o czarnym bzie.
Syrop z kwiatów czarnego bzu – działanie i właściwości
Zastosowanie kwiatów czarnego bzu
Liczne, od wieków przekazywane z pokolenia na pokolenie przepisy na syrop z bzu wskazują na to, że w zasadzie od zawsze ludzie wierzyli w jego dobroczynne działanie. Czarny bez był w Polsce przed wiekami uważany za roślinę magiczną. Najnowsze badania wskazują, że niebezpodstawnie. Ze względu na bardzo dużą zawartość olejków eterycznych, garbników, soli wapnia, potasu i żelaza, syrop z kwiatów czarnego bzu jest wprost idealny na przeziębienie. Działa napotnie, przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie.
Syrop z bzu ma także działanie wzmacniające naczynia krwionośne. Znane jest także jego działanie oczyszczające i moczopędne. Wskazuje się także na lekkie działanie antybakteryjne, zwłaszcza w czasie stosowania bezpośredniego. Kwiat czarnego bzu może być podstawą naparów i herbatek, którymi można przemywać cerę. W medycynie ludowej używa się także czasami sok z kwiatów białego bzu, jednakże jest on o wiele mniej popularny. A może zainteresuje cię także ten artykuł o nalewce z czarnego bzu?
Zastosowanie kwiatów czarnego bzu
Jak wykorzystać kwiaty czarnego bzu? Słodki i gęsty syrop z kwiatów bzu można stosować na wiele sposobów. Jest smaczny nawet dla dzieci, więc można podawać go po prostu na łyżeczce. Dobrym pomysłem jest dodanie go do leczniczej mikstury – herbaty z sokiem malinowym, sokiem z cytryny czy kawałkiem rozgrzewającego imbiru. Syrop z kwiatów może tutaj być stosowany zamiast miodu – dodaje smaku, a jednocześnie jeszcze silnej wspiera działanie atyprzeziębienieniowe.
Na przeziębienie czy problemy z pęcherzem moczowym można podawać syrop z bzu po prostu rozpuszczony w wodzie. Stosuje się go zarówno prewencyjne (kilka kropli na szklankę 3 razy dziennie) lub zapobiegawczo (2 łyżki na szklankę wody/herbaty 2 razy dziennie). Syrop z kwiatu czarnego bzu nadaje się dla dzieci, chociaż w ich przypadku dawkowanie należy nieco zmniejszyć.
Kwiat czarnego bzu
Czarny bez rzadko kiedy rośnie w ogródkach, chociaż czasami jego sadzonki pojawiają się w sprzedaży i można zaprosić roślinę na swoje podwórko. Jednak o wiele częściej spotyka się ją w lasach i zaroślach, czasami krzew porasta obrzeża pól. Jest pospolity w całym kraju, więc prawdopodobieństwo, że spotkasz go w czasie spacerów jest bardzo duża. Jesienią zbiera się drobne kuleczki – z owoców czarnego bzu także robi się nalewki i napary. Wiosną, od maja do lipca, zbiera się kwiat czarnego bzu.
Czarny bez ma drobne kwiatuszki o słodkim zapachu, które składają się w naprawdę duże baldachogrona. Są płaskie i mogą osiągnąć wielkość talerzyka deserowego. Jeśli zamierzasz wykorzystać przepisy kulinarne na syrop z bzu, musisz zebrać tych gron co najmniej kilkadziesiąt. Kwiaty zbiera się z samego rana, w ciepłe, suche dni. Należy odczekać, aż rosa dobrze odparuje. Powinny być suche i dobrze rozwinięte. Warto jednak wiedzieć, że kwiat czarnego bzu nie powinien być zbierany w czasie długotrwałej suszy. Lepiej zrobić to 1-2 dni po deszczu, w przeciwnym razie może utracić znaczną część swoich właściwości. Kwiatów nie można spożywać na surowo! Zawierają szkodliwe, toksyczne substancje, które znikają po obróbce termicznej. Sprawdź także ten artykuł o soku z czarnego bzu.
Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu
Najprostszy przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu
Jak zrobić syrop z kwiatów bzu czarnego? Syrop z kwiatów wcale nie jest tak trudno przygotować. Należy jednak mieć trochę cierpliwości i wygospodarować trochę czasu. Na zapotrzebowanie rodziny powinny wystarczyć około 2 litry – syrop z kwiatu czarnego bzu podaje się przecież w małych dawkach. Aby przygotować taką porcję, będziesz potrzebować:
- kwiat czarnego bzu, około 50 baldachów,
- 2 kg cukru,
- 2 l wody,
- 100 g kwasku cytrynowego lub 2 średnie cytryny.
Aby przygotować syrop z bzu musisz naszykować sobie dość duży garnek. Nasze babcie przygotowywały tego rodzaju mikstury w kamiennych lub glinianych naczyniach, ale zwykłe garnki także dobrze się sprawdzą. Naczynie musi być na tyle duże, by zmieściły się w nim wszystkie zebrane kwiaty.
- Zagotuj wodę z cukrem. Mieszaj aż do rozpuszczenia.
- Gorącym roztworem zalej włożone do garnka opłukane i przebrane baldachy kwiatów. Dodaj kwasek cytrynowy lub sok z dwóch cytryn.
- Przykryj garnek i zostaw na 10-12 godzin.
- Odcedź płyn przez gazę, by usunąć kwiatki i osad. Możesz to powtórzyć, jeśli chcesz, by syrop z bzu był bardziej klarowny.
- Ponownie zagotuj syrop, zostaw na ogniu aż do wrzenia.
- Rozlej do butelek gorący płyn i zakręć.
Tak przygotowany syrop z kwiatu czarnego bzu możesz przechowywać w ciemnym, niezbyt ciepłym miejscu naprawdę długo. Przelanie do butelek gorącego napoju sprawi, że się zapasteryzują, więc nie musisz martwić się, że syrop się zepsuje czy scukrzy. Bierz na każde przeziębienie lub by pobudzić swoją odporność. Otwarty syrop z bzu należy trzymać w lodówce.
Przepisy kulinarne na syrop z kwiatu czarnego bzu – wariacje smakowe
Syrop z kwiatów bzu można nieco urozmaicić, dodając do niego różne przyprawy czy owoce. Cytryna niezwykle podbija smak syropu, dodaje mu lekkiej kwaskowatości – naturalnie jest niezwykle słodki. Możesz jednak całkowicie zmienić jego smak, jeśli do gotującej się wody z cukrem dodasz sok z 2-3 pomarańczy. Jeśli lubisz delikatne smaki, świetnie sprawdzi się tutaj wanilia – kilka lasek możesz dodać zarówno do gotującego się roztworu, jak i bezpośrednio do garnka z kwiatami. Dobrym pomysłem jest także wrzucenie jej ziarenek do butelek z syropem.
Nalewka z kwiatu czarnego bzu
Zarówno sok z kwiatów białego bzu, jak i syrop z czarnego bzu mogą być podstawą do zrobienia słodkiej, lekkiej, a zarazem mocnej nalewki. To wyjątkowo „kobieca” nalewka – jest delikatna, idealnie sprawdza się do ciast podczas babskich pogaduszek. Nie tak słodka, jak nalewka z aronii, ale o wiele delikatniejsza niż nalewka z pigwy. W tym wydaniu bez nie traci swoich właściwości leczniczych, wręcz przeciwnie, działanie antyprzeziębieniowe jest tutaj o wiele silniejsze. Sprawdź także ten artykuł o nalewce z kwiatów czarnego bzu.
- około 1 litra syropu z kwiatu czarnego bzu,
- 2-3 limonki,
- 1 l spirytusu,
- 2-3 łyżeczki sproszkowanego korzenia arcydzięgla (opcjonalnie).
Nalewka z kwiatu czarnego bzu może być zrobiona z wcześniej przygotowanego syropu. Jeśli chcesz przygotować do niej syrop osobno, możesz zalać kwiaty mniejszą ilością wody. Wtedy będzie miała silniejszy smak.
- Sok z czarnego bzu należy wymieszać ze spirytusem.
- Dodaj do mikstury sok z 2-3 limonek. Możesz zastąpić je cytrynami.
- Rozlej nalewkę do butelek.
- Do każdej butelki dodaj ¾ łyżeczki korzenia arcydzięgla. Wtedy nalewka może ci posłużyć podczas domowego leczenia układu pokarmowego.
Nalewka powinna leżakować co najmniej miesiąc w chłodnym i ciemnym miejscu. Po tym czasie możesz raczyć się jej słodkim, delikatnym smakiem. W okresie przeziębień i grypy dobrze sprawdza się dodawana do herbaty.