Młode pędy sosny w słoiku

Syrop z sosny – pozyskiwanie zioła z pączków sosny

Kiedy zbierać pędy z młodej sosny?

Syrop z pędów sosny zwany jest także syropem majowym, bowiem w połowie maja pędy osiągają odpowiednią długość, około 12 cm. Niektórzy zielarze – gemmoterapeuci, zajmujący się pozyskiwaniem pączków różnych roślin – mają odmienne zdanie, kiedy zbierać pączki. Uważają, że już w marcu można zebrać malutkie pędy i przygotować syrop z pączków sosny. Najczęściej zbieramy pędy z młodej sosny pospolitej Pinus silvestris, która jest drzewem dominującym w polskim krajobrazie. Pamiętajmy, że niektóre gatunki sosny są prawnie chronione. Nie zbieramy więc pędów i szyszek limby, kosodrzewiny czy sosny błotnej.

Kierując się troską o drzewo, nie zrywajmy pączków tylko z jednej sosny. Omijajmy również drzewa rosnące przy drogach narażone na zanieczyszczenia. Do zbioru pędów z młodej sosny potrzebny będzie ostry nóż, kosz i rękawiczki ochronne, bowiem po odcięciu pędu wypłynie spora ilość lepkiego olejku. Pozyskane pączki, ułożone w przewiewnym koszyku, dotrą bezpiecznie do domu.

Jakie substancje zawierają pędy z młodej sosny?

Pączki sosny zawierają szereg wartościowych substancji. Należą do nich, między innymi:

  • olejki eteryczne, tzw. monoterpeny: pinen, limonen, dipenten, felandren oraz octan berylu, charakteryzujący się przyjemnym zapachem. Olejek sosnowy Oleum Pini sylvestris stosowany jest w medycynie do wziewów, w schorzeniach górnych dróg oddechowych. Jest również dodawany do rozgrzewających maści, zdrowotnych kąpieli oraz stanowi składnik Fitolizyny – leku moczopędnego, pomagającego w usuwaniu złogów z nerek,
  • flawonoidy – przeciwutleniacze, wspomagające usuwanie z organizmu wolnych rodników. Ich obecności zawdzięczamy wolniejsze starzenie się skóry, wzmocnienie naczyń krwionośnych, przypisuje się im także działanie antynowotworowe,
  • witamina C oraz garbniki – mają właściwości przeciwzapalne i przeciwkrwotoczne,
  • gorycze – powodują wzrost łaknienia,
  • obecne są również kwasy żywiczne – obecnie prowadzone są badania naukowe nad ich wpływem na leczenie epilepsji, sole mineralne – mające dobroczynny wpływ na mocne kości oraz dodające energii cukry.

Jaki jest i jak zrobić syrop z młodych pędów sosny?

Syrop z pędów sosny - właściwości zdrowotne

Syrop z pędów sosny stosowany jest na kaszel i chrypkę. Dzięki wykrztuśnemu działaniu, pomaga złagodzić stany zapalne górnych dróg oddechowych. Napary, nalewki i syrop z młodych pędów sosny to niezastąpione naturalne lekarstwo na stany zapalne i gorączkowe. Specyfiki łagodzą bóle stawów i mięśni, działają rozgrzewająco, wzmacniają osłabiony organizm i dodają energii. Stosowane są na dolegliwości nefrologiczne, działają moczopędnie i przeciwbiegunkowo.

Jak zrobić syrop z pączków sosny?

Do przygotowania syropu potrzebne będą szklane słoje, które uprzednio dokładnie umyliśmy, a najlepiej wyparzyliśmy wrzącą wodą oraz zebrane sosnowe pędy i cukier.

Oto najprostszy przepis na syrop z pędów sosny:

  • Pędy sosny (około 1 kg) czyścimy z okrywającej je brązowej łuski.
  • Pędów nie myjemy, a jedynie przeglądamy, czy nie mają, np. owadów.
  • Przekładamy do słoja warstwę pędów i przesypujemy je warstwą cukru – na przemian, w stosunku 1:1. Każdą warstwę należy solidnie ugnieść. Zamiast białego cukru możemy użyć cukru brązowego, miodu lub ksylitolu, czyli cukru brzozowego, zalecanego, np. osobom chorym na cukrzycę lub pragnącym się odchudzić.
  • Pełny słoik zabezpieczamy, lekko dokręcając pokrywkę lub przewiązując gazę.
  • Słój, w którym znajdują się nasze pędy sosny, odstawiamy na słoneczny parapet na około 4 tygodnie.
  • Syrop z czubków sosny jest gotowy, gdy nabierze złocistego, herbacianego koloru. Należy wówczas przecedzić płyn do wyparzonych ciemnych butelek, szczelnie zamknąć i odstawić do chłodnego, ciemnego pomieszczenia. W ten sposób można go przechowywać przez około 8 miesięcy.

Syrop z pędów sosny krok po kroku - przepis, przygotowanie, właściwości 2

Syrop z sosny - dawkowanie:

Gotowy syrop z czubków sosny zażywamy maksymalnie 4 razy dziennie, po 1 łyżce. Dla dzieci stosujemy mniejszą dawkę – podajemy 1 łyżeczkę syropu, maksymalnie 3 razy w ciągu dnia. Syrop z młodych pędów sosny jest słodki i smaczny, dlatego dzieci z chęcią poddają się kuracji. A może zainteresują cię także inne domowe sposoby na przeziębienie, przepis na syrop z cebuli?

Przepis, jak zrobić szybciej syrop z czubków sosny?

Można szybciej uzyskać syrop z sosny. Postępujemy według przepisu, odstawiamy przesypane cukrem pędy na kilka dni, po czym całość gotujemy przez kilka minut. Kiedy pojawi się więcej soku, można jeszcze gotować przez parę chwil. Gotowany syrop z czubków sosny będzie aromatyczny i gęsty. Jednak musimy sobie zdać sprawę, że wysoka temperatura oznacza utratę części wartości zdrowotnych, dlatego gotowany lek może okazać się mniej skuteczny.

Warto dzielić się wiedzą, kiedy zbierać młode pędy i jak się robi syrop z sosny, bowiem ten ekologiczny lek w naturalny sposób wpływa na podniesienie obronności naszych organizmów przed infekcjami oraz chorobotwórczymi bakteriami. Syrop z czubków sosny, oprócz właściwości leczniczych, posiada walory smakowe. Można polewać nim desery, dodawać do napojów, wzbogacać smak naleśników.

Butelki do soków i syropów w dobrych cenach

Nie tylko syrop z czubków sosny

Jak zrobić sosnową nalewkę?

Przepis na smaczną nalewkę o właściwościach zdrowotnych:

na nalewkę z pączków sosny potrzebujemy około 1 kg świeżych oczyszczonych lub suszonych pędów z sosny. Przekładamy je do dużego słoja i ugniatamy. Całość zalewamy 1 litrem spirytusu i odstawiamy na 14 dni. Codziennie całość mieszamy. Następnie należy miksturę przecedzić. Spirytus zlewamy do butelki, a nasączone nim pędy przesypujemy cukrem, w taki sposób, jak się robi syrop z sosny. Po paru dniach powstanie syrop z czubków sosny. Po odcedzeniu, łączymy wcześniej odlany spirytus i syrop z pędów sosny. Mieszamy i nalewka jest gotowa. Stosujemy 1 łyżeczkę nalewki, 3-4 razy dziennie, na dolegliwości górnych dróg oddechowych. Można dodać ją do herbaty. Niestety, nie nadaje się dla dzieci.

Przepis na aromatyczny napar

Lecznicze właściwości ma nie tylko syrop z pędów sosny. W czasie przeziębienia i osłabienia organizmu sprawdzi się napar. ½ łyżki rozdrobnionych świeżych pędów, ewentualnie suszonych pączków, zalewamy 200 ml wrzącej wody i przykrywamy pokrywką. Napar jest gotowy do spożycia po 15 minutach. Tak przygotowaną herbatkę możemy popijać kilka razy dziennie. Napar polecany jest do stosowania w czasie przeziębienia oraz profilaktycznie, dla wzmocnienia organizmu. Sprawdź także przepisy na inne przetwory domowe.

Syrop z pędów sosny krok po kroku - przepis, przygotowanie, właściwości

Przepis na miód z sosny

Aby uzyskać aromatyczny miód z sosny potrzebne będą sosnowe szyszki. Czyścimy je z igieł, zanieczyszczeń i odcinamy ogonki. Szyszki możemy rozdrobnić lub wykorzystać w całości. Przekładamy je do słoika i zalewamy miodem, najlepiej wielokwiatowym, w proporcji ½ szklanki zielonych sosnowych szyszek na 1 szklankę miodu. Tak przygotowany miód odstawiamy na miesiąc, aby zyskał sosnowy smak i aromat. Miód, wzbogacony zdrowotnymi właściwościami sosny, jest wspaniałym dodatkiem do wielu potraw.

Przepis na zdrową kąpiel z igieł sosny

Zdrowa i aromatyczna kąpiel z dodatkiem igieł sosnowych ma właściwości rozgrzewające i uzdrawiające. Kilka minut w wodzie pozwoli uśmierzyć ból mięśni, złagodzi migrenę i doda energii. Oto jak przygotować leczniczą kąpiel z igieł sosny:

Świeże igły sosnowe, w ilości około ½ kg, należy dokładnie wypłukać i przełożyć do garnka. Zalewamy je 2 litrami wody i przez kilka minut gotujemy pod przykrywką. Gotowany płyn zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 20 minut. Potem płyn odcedzamy i wlewamy do wanny z ciepłą wodą.

Pozyskiwane z sosny pędy na syrop z sosny, jak i szyszki oraz igły, są cennymi surowcami, dzięki którym mamy szansę na uzyskanie naturalnych oraz zdrowotnych specyfików.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 96,4% czytelników artykuł okazał się być pomocny