Syrop z pigwy - zrób to sam krok po kroku

Pigwa jest bardzo znanym owocem stosowanym w przetwórstwie, często nazywanym polską cytryną. Dla wielu ludzi jej owoce stanowią źródło witamin, które mogą znaleźć w swojej spiżarni w różnorakich produktach. Są nimi między innymi: syrop pigwowy, sok, wino z pigwy oraz nalewka z pigwy. Dzięki prostym przepisom można uzyskać smaczne i zdrowe przetwory.

Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także ten artykuł o uprawie pigwy.

Syrop z pigwy przygotowywany w dużym słoju oraz owoce pigwy i syrop pigwowy w kieliszku

Charakterystyka pigwy

Łacińska nazwa tej rośliny wieloletniej to Cydonia oblonga Mill. Pochodzi ona z rodziny różowatych Rosaceae, a wywodzi się z Azji. Spotkać ją można jako niewielkie drzewo, sięgające do trzech metrów wysokości. Ze względu na swą podobiznę do pigwowca Chaenomeles Lindl., często jest z nim mylona.

Jej liście, w zależności od odmiany, są kształtem od owalnych do jajowatych. Bokami są całobrzegie, wierzchem błyszczące, a spodem pokryte filcowatym kutnerem. Kwiaty pigwy zakwitają na przełomie maja i czerwca, czym bardzo przyciągają do siebie owady zapylające, takie jak: pszczoły, motyle, trzmiele itp. Jeśli szukasz więcej informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły na temat pigwy.

Zdecydowanie najważniejszym elementem całej rośliny są jej owoce. Kształtem przypominają jabłka lub gruszki. Wszystko zależy jednak od zastosowanej odmiany. Owoce pigwy są jadalne, natomiast surowe nie są smaczne. Ich kolor jest żółty, a cała powierzchnia pokryta kutnerem. Nasiona są koloru czerwono-brązowego, a ich kształt jest odwrotnie jajowaty.

Całe owoce są bardzo aromatyczne, a zbierane w okresie września i października, zapewnia bogactwo witamin. Pigwa jest niesamowitym źródłem różnego rodzaju witamin. Ma ona siedem razy więcej witaminy C niż sama cytryna. Poza tym znajdują się w niej duże pokłady: witaminy B, prowitaminy A, jodu, magnezu, miedzi, żelaza, potasu, a także fosforu.

Syrop z pigwy - sposób przygotowania

Do samego przygotowania syropu pigwowego będą potrzebne owoce pigwy, a także cukier. Przepisy na różnego rodzaju przetwory z pigwy są bardzo proste, tak też jest również w tym przypadku. Cały proces wyrobu syropu nie jest skomplikowany, co więcej, poradzą sobie z nim osoby, które nie mają dużej wiedzy na temat kulinariów.

Przede wszystkim należy zacząć od dokładnego umycia owoców. Następnie, przystępuje się do usunięcia filcowatego kutnera, który daje posmak terpentyny. Gdy czynności te są już gotowe, zajmujemy się pokrojeniem owoców na cztery części. Podczas tego procesu, wycinamy gniazda nasienne, a następnie kroimy owoce na drobne kosteczki. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę z pigwy.

Składniki na syrop z pigwy, czyli owoce pigwy i cukier. Syrop pigwowy zawiera wiele cennych witamin.

Aby syrop z pigwy miał prawidłowe proporcje, należy zmierzyć objętość owoców pigwy, by zastosować taką samą objętość cukru. Przykładowo: jedna szklanka owoców pigwy odpowiada jednej szklance cukru. Po zasypaniu cukrem owoców całość odstawiamy na 2-3 dni, w celu puszczenia przez pigwę soków. Co jakiś czas warto zamieszać, by cukier dobrze się rozpuścił.

Po dwóch dniach można już przelać syrop z pigwy do wyparzonych słoiczków. W momencie, gdy przygotowujemy przetwory na zimę i chcemy by długo stały, trzeba poddać je pasteryzacji. Wystarczy w tym celu poddać je kąpieli wodnej, przez około 10 minut. Tak przygotowane syropy pigwowe, będą doskonałym źródłem witamin, które można spożywać w okresach jesienno-zimowych. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły na temat pigwowców.

Syrop z pigwy - jego zastosowania

Syrop pigwowy znajduje wiele zastosowań w gospodarstwie domowym. Używany jest do herbaty lub do deserów. Bardzo często zamiast cukru do herbaty używa się właśnie ten syrop. Dodaje się go zarówno z owocami, jak i bez nich. Świetnie sprawdza się jako słodki dodatek do naleśników oraz deserów lodowych.

Często można zobaczyć proste przepisy na nalewkę z pigwy. Można ją właśnie wykonać z gotowego syropu. Wystarczy dodać taką samą objętość spirytusu, jaką mamy objętość syropu. Na 4 tygodnie zostawia się wtedy mieszankę, a po tym czasie przecedza się owoce. W momencie, gdy nalewka z pigwy jest za mocna, można rozcieńczyć ją wódką. Gdy smak się zgadza, a nalewka jest gotowa, przelewamy ją do butelek i odstawiamy na ok. 6 miesięcy. Podczas dojrzewania, będzie ona zmieniała kolor na ciemniejszy.

Jak widać zatem, owoce pigwy, oprócz tego, że są źródłem witamin, mogą być świetnym dodatkiem w naszej kuchni. Idealnie sprawdzą się jako sok do herbaty, nalewka, dżem itp. Ponadto wino z pigwy, wykorzystywane tradycyjnie- jako napój, może posłużyć też do przygotowywania sosów. Bardzo popularne jest używanie wina z pigwy do mięs duszonych. Warto zaopatrzyć się w takie przetwory. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na nalewkę z pigwowca?

Ocena: 4,5/5 (głosów 8)
, aktualizacja 30 września 2018
Komentarze
Dodaj komentarz
Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij