Syrop z szyszek sosny – najlepsze przepisy i zastosowanie praktyczne

Syrop z szyszek sosny

Jakie właściwości posiada sosnowy syrop?

Przede wszystkim, syrop z szyszek sosny to źródło witaminy C – zatem jest w stanie naturalnie wzmocnić odporność organizmu. Szyszki sosny bogate są również w sole mineralne, które mają wpływ na kości i gospodarkę wodną organizmu. Oczywiście, zawierają również cukry dodające energii – a to chyba najlepsze paliwo dla mózgu i całego organizmu człowieka. Jednak, to nie wszystkie właściwości syropu sosnowego – zawiera on bowiem także flawonoidy, które działają rozkurczowo i moczopędnie oraz same w sobie są naturalnymi przeciwutleniaczami.

Każdy przepis na syrop z zielonej szyszki sosny bogaty jest także w… żywicę – a ona z kolei stymuluje odporność, wzmacnia organizm i działa przeciwmiażdżycowo. Syrop sosnowy można uzyskać jednak nie tylko z szyszek, ale i z… młodych pędów. Świetna jest także nalewka z sosny, która pomaga w infekcjach układu oddechowego czy przeziębieniu. Alkohol będzie miał dobre zastosowanie w leczeniu objawów grypy – jednak jest to wersja wyłącznie dla dorosłych. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na syrop z pigwowca?

Butelki do soków i syropów w dobrych cenach

Jak zrobić syrop z sosny? Lista składników

Warto wybrać się do lasu w poszukiwaniu zielonych szyszek. Termin ważności wskazuje ich… barwa. Jeśli są zielone, to możesz spokojnie użyć ich do wykonania syropu. Potrzebować będziesz dosłownie kilku składników, aby przyrządzić ten cenny napój leczniczy:

  • 250 g zielonych szyszek sosnowych
  • 200 g cukru białego (może być też trzcinowy)
  • 1 łyżeczka spirytusu 96 %

Pamiętaj, aby szyszki sosny zbierać delikatnie, obrywając je z gałązek. Wkładaj je do jednorazowego woreczka foliowego, ponieważ materiałowy może ubrudzić się żywicą i trudno będzie go wówczas doprać. Syrop z zielonych szyszek dobrze działa na kaszel.

Przepis na syrop z szyszek sosny

  1. Odetnij od szyszek zdrewniałe ogonki, a resztę pokrój ostrym nożem na plasterki.
  2. Rozdrobnione szyszki włóż partiami do słoika i przysyp cukrem, lekko ugniatając.
  3. Ostatnią warstwą w słoiku musi być cukier – powinien on przykryć kawałki szyszek.
  4. Zamknij słoik i następnie odstaw go na ok. 3 tygodnie w słoneczne miejsce (np. na parapet). Szyszki przez ten czas puszczą sok.
  5. Zlej powstały syrop, dodaj do niego łyżkę spirytusu i porządnie wymieszaj.
  6. Przelej całość do małych słoiczków. Do pozostałych po zlaniu kawałków szyszek możesz dodać alkohol – dzięki temu uzyskasz wspaniałą nalewkę z sosny na zimę!

Syrop z szyszek sosny – najlepsze przepisy i zastosowanie praktyczne

Pamiętaj, że szyszki po przekrojeniu dość szybko ciemnieją – jednak to wcale nie wpływa na ich przydatność, zastosowanie i właściwości! Syrop z szyszek sosny posiada znacznie lepsze działanie od syropu z pędów sosny – zawiera większą ilość olejków, które pozytywnie wpływają na zdrowie i samopoczucie człowieka. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na syrop z pędów sosny.

Syrop z sosny pij 2 razy dziennie po jednej łyżeczce bądź jako sok do wody (lub herbaty). W czasie choroby dorośli powinni dawkować syrop ok. 4 razy dziennie po jednej łyżeczce, natomiast doskonała porcja dla dzieci to 3 razy dziennie po jednej łyżeczce. I nie martw się – pociechy na pewno polubią te przepisy, ponieważ sosna jest bardzo słodka w smaku!

Syrop z pędów sosny

Alternatywa dla szyszek?

Syrop z sosny warto mieć pod ręką szczególnie, gdy nastanie czas choroby. Pędy sosny najlepiej zbierać na przełomie kwietnia i maja – koniecznie jasnozielone przyrosty z brązową, lepką łupinką. Możesz przycinać je sekatorem albo bardzo ostrym nożem. Najbardziej soczyste z nich osiągają długość do 12 cm.

Pędy zaraz po szyszkach są najlepsze na syrop – jednak są również bardzo… lepkie. Zatem warto pamiętać o tym, żeby zbierać je w rękawicach. Nie ucinaj jednak nigdy wszystkich pędów z jednej sosny, aby nie uszkodzić drzewa! Wybieraj tylko te najbardziej soczyste – ale z kilku drzew. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na syrop z cebuli.

Butelki do soków i syropów w dobrych cenach

Lista składników

  • 1 l młodych pędów sosny
  • cukier
  • woda

Nie zapomnij, aby po zerwaniu młodych pędów delikatnie przemyć je pod bieżącą wodą!

Jak zrobić syrop z pędów sosny?

  1. Pokrój pędy na kawałki wielkości mniej więcej 1 cm. Możesz je także ugnieść drewnianym tłuczkiem.
  2. Ułóż na przemian warstwy pędów i cukru w słoiku, na koniec dodając odrobinę wody.
  3. Zakręć słoik i odstaw w dobrze nasłonecznione miejsce na ok. tydzień lub dłużej (zwłaszcza, gdy nie ma słońca).
  4. Zlej powstały syrop do mniejszego słoiczka. Przechowuj go w możliwie chłodnym i zaciemnionym miejscu – w ten sposób nie straci swoich cennych właściwości leczniczych nawet przez kilka… lat!

Pamiętaj, że w lasach państwowych za niszczenie drzew można dostać mandat! Zawsze zrywaj więc szyszki bardzo ostrożnie tak, żeby nie połamać gałęzi. Uważaj też na swoje ubrania, bo pędy i szyszki sosny mocno się lepią (od żywicy). Ręce domyjesz za pomocą mydła i szczoteczki – jednak plamy z żywicy na ciuchach to już nieco… większy problem. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na syrop z pigwy.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 94,7% czytelników artykuł okazał się być pomocny