Szybka sałatka z szynką konserwową z tego, co masz w domu

Przepis na prostą sałatkę z szynką konserwową

To jeden z tych przepisów, który naprawdę nie wymaga wiele pracy. Jest to sałatka idealna, jeśli w twoim domu nagle mają pojawić się goście. Możesz także przygotować ją błyskawicznie, jeśli po powrocie z pracy nie masz czasu szykować przekąsek na wieczór filmowy z przyjaciółmi. Jest bardzo uniwersalna, nadaje się i na imprezę, i na kolację, i jako przekąska. Na dodatek możesz ją modyfikować tak, jak tylko chcesz, ponieważ jest bardzo uniwersalna. Podajemy możliwe zamienniki!

  • 200 g szynki konserwowej,
  • 150 g sera żółtego – może być mozzarella,
  • 1/2 puszki kukurydzy – może być czerwona fasola
  • 3 większe ogórki kiszone – może być ogórek świeży,
  • pół dużej papryki czerwonej – może być także zielona lub żółta,
  • pęczek świeżego szczypiorku,
  • 2 łyżki śmietany 12 lub 18%,
  • sól i pieprz do smaku

Jeśli chcesz, by sałatka była mniej kaloryczna i lżejsza, sięgnij po śmietankę jogurtową (10%) lub po prostu po jogurt naturalny. Możesz także zastosować majonez light.

Sałatka z szynką konserwową na szybko – wykonanie

To naprawdę błyskawiczna sałatka – jak widać, wszystkie składniki na pewno masz w domu, a jeśli nie, to możesz je zastąpić. Dodatkowo także proces przygotowania jest szybki. Nie musisz nic gotować ani przygotowywać wcześniej. Wystarczy pokroić składniki i już. Jak dokładnie wykonać sałatkę z szynką konserwową krok po kroku?

  1. Odcedź kukurydzę na sitku.
  2. Zetrzyj ser na tarce z dużymi oczkami lub posiekaj w drobną kostkę.
  3. Pokrój szynkę w drobną kostkę.
  4. Ogórki kiszone pokrój w kostkę, następnie przełóż na sitko by okapały.
  5. Paprykę rozkrój, wytnij nasiona ze środka, opłucz i pokrój w kostkę.
  6. Posiekaj szczypiorek na bardzo drobno.
  7. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
  8. Dodaj śmietankę lub jogurt i dopraw do smaku.

Jeśli możesz, to nie dodawaj do potrawy od razu wszystkich przypraw, ale odczekaj chwilę. Szynka konserwowa jest dość słona, a ser może być wyrazisty. Jeśli odstawisz sałatkę na 20-30 minut, może okazać się, że smaki się wymieszały i duża ilość soli i pieprzu nie będzie potrzebna.

Sałatka z makaronem ryżowym i szynką konserwową – przepis

Sałatka z makaronem ryżowym i szynką konserwową – przepis

To jest chyba najbardziej popularny przepis na sałatkę z szynką konserwową. To dobra sałatka na imprezę, ale tak naprawdę sprawdzi się także do lunchboxa, ponieważ dzięki makaronowi jest bardzo sycąca. Szynka konserwowa może być zastąpiona innym rodzajem szynki lub wędzoną piersią z kurczaka, ale tak naprawdę tylko ona dodaje jej wyrazistego smaku i soczystości.

W nazwie sałatki jest makaron ryżowy, ale nie chodzi tutaj o makaron z mąki ryżowej ani o azjatycki, cienki makaron ryżowy, który zalewa się gorącą wodą. W przepisie trzeba zastosować drobny makaron pszenny, który ma kształt ziarenek ryżu.

  • 200 g szynki konserwowej,
  • 1 ogórek zielony szklarniowy (można go zastąpić ogórkiem konserwowym),
  • 150 g suchego makaronu ryżowego,
  • pęczek koperku,
  • 3 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku

Cały smak sałatki bazuje właśnie na koperku – jest ona obłędnie aromatyczna i bardzo, bardzo smaczna. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na sałatki z buraków.

Tym zrobisz surówki i sałatki - sprawdź

Sałatka z szynką, ogórkiem i makaronem – wykonanie

Czas wykonania tej sałatki jest nieco dłuższy, bo oznacza konieczność ugotowania makaronu. Można go jednak wstawić i robić coś innego, dlatego dobrze sprawdza się przed niespodziewanymi wizytami gości.

  1. Ugotuj makaron według zaleceń producenta. Odcedź i ostudź.
  2. Pokrój szynkę w niewielką kostkę.
  3. Poszatkuj koperek w drobne kawałeczki.
  4. Obierz ogórek i pokrój w kostkę.
  5. Wymieszaj składniki z majonezem.
  6. Dodaj sól i pieprz do smaku.

Sałatka wspaniale wygląda na stole, można ją jeszcze ozdobić gałązkami koperku. Jest naprawdę smaczna i bardzo treściwa, wspaniale się sprawdza. Dzięki ogórkowi i soczystej szynce nie jest sucha, mimo tego, że jej podstawą jest makaron. Można ją przechowywać przez kilka dni w lodówce.

Pyszna sałatka z szynką konserwową i makaronem, czyli przepis na sałatki makaronowe z szynką
Polecana makaronowa sałatka z szynką konserwową, czyli przepis, porady i wykonanie

Tym zrobisz surówki i sałatki - sprawdź

Żółta sałatka z szynką konserwową i jajkiem

Sałatka z kukurydzą i szynką konserwową – przepis

Dlaczego ta sałatka nosi miano żółtej? Wystarczy jej się przyjrzeć – większość składników ma właśnie taki jasny kolor. Do tego odrobina kurkumy i curry w sosie majonezowym oraz żółtka sprawiają, że całość jest zafarbowana na żółto. Warto przełamać ten kolor dodając odrobinę zielonego przybrania. Idealnie sprawdzą się listki świeżej natki pietruszki lub dowolne, ulubione kiełki. To także nie jest skomplikowana sałatka, ale musisz pamiętać o tym, by zawczasu ugotować jajka.

  • 200 g szynki konserwowej,
  • 150 g żółtego sera, najlepiej o delikatnym smaku,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 średnia papryka żółta,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • ¼ łyżeczki curry,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • sól i pieprz w niewielkich ilościach,
  • zielone listki do przybrania.

To sałatka idealna na imprezę, bo po prostu przepięknie wygląda na biesiadnym stole. W otoczeniu innych zakąsek będzie po prostu wspaniała. A szynka konserwowa sprawia, że jest to niezwykle pożywna sałatka. To danie z serem – radzimy wybrać jakiś delikatny smak: Morski, Gouda lub Tylżycki, a nie Szwajcar lub Cheddar, ponieważ są trochę zbyt intensywne.

Sałatka z kukurydzą, serem i szynką dobra na imprezę – wykonanie

Przygotowanie tej sałatki zajmuje o tyle więcej czasu, że trzeba ugotować i wystudzić jajka. Jednak sam proces krojenia i przygotowywania do zjedzenia jest bardzo szybki. Jajka należy ugotować na twardo, ale tak, by żółtko nie było przegotowane – 5 minut na pewno wystarczy.

  1. Ugotuj jajka. Przestudź je i obierz.
  2. Rozkrój 2 jajka i usuń z nich żółtka, odłóż je na bok.
  3. 2 białka i 2 pozostałe jajka pokrój w drobną kostkę, na przykład za pomocą specjalnej maszynki do jajek i siteczka.
  4. Pokrój ser żółty w kostkę.
  5. Pokrój szynkę w kostkę.
  6. Paprykę umyj, rozkrój, wyjmij gniazdo nasienne i wypłucz w środku. Pokrój w kostkę.
  7. Odcedź kukurydzę na sitku z zalewy.
  8. Wymieszaj wszystkie składniki.
  9. Majonez, jogurt i żółtka wyciągnięte z dwóch jajek połącz razem w miseczce. Wymieszaj je widelcem do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj curry i kurkumę.
  10. Dodaj sos majonezowy do sałatki. Dobrze wymieszaj.
  11. W razie potrzeb dopraw solą i pieprzem.

Sałatka znika błyskawicznie, ponieważ dzięki żółtemu sosowi jest naprawdę niezwykła w smaku i wyróżnia się spośród innych dań na biesiadowym stole.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 92,4% czytelników artykuł okazał się być pomocny