Szynka długodojrzewająca domowym sposobem

Szynka dojrzewająca – rodzaje i opis

Ile kultur tyle szynek. Albo prawie. Niemalże w każdym regionie i zakątku świata w inny sposób przygotowywało się szynki. W Hiszpanii i Włoszech najbardziej była popularna szynka wolno dojrzewająca. Jej słonawy smak i cieniuteńkie plasterki podbiły jednakże cały świat. Powstała mniej więcej w II wieku przed naszą erą – z tego okresu mamy pierwsze zapiski na jej temat. Ceniono ją w czasach Imperium Rzymskiego, a szynka do tej pory nosi nazwę parmeńskiej.

Hiszpańska odmiana tej szynki jest nieco inna. Robi się ją z mięsa wieprzowego od specjalnej rasy świń karmionych żołędziami. To jamón iberico, jednak jego cena jest naprawdę bardzo wysoka. O wiele tańsza jest szynka serrano, którą produkuje się w Katalonii, Kastyli i Estremadurze. Cena szynki serrano sięga 50-70 zł za 1 kg. Nieco podobna w smaku jest także szynka szwarcwaldzka – to wolno dojrzewająca szynka wędzona. Podobna wędlina pojawia się we Francji – to jambon de Bayonne, szynka wieprzowa nacierana solą rzeczną i ostrą papryką.

W Polsce także przygotowywano tego rodzaju szynkę. Jest ona oczywiście nieco inna – przede wszystkim nie jest surowa jak hiszpańska szynka serrano, ale wędzona jak niemiecka. W Polsce o wiele częściej wykorzystywana była polędwica niż udziec, także czas dojrzewania był nieco krótszy. Jednakże domowym sposobem możesz zrobić wędlinę, która będzie podobna jak szynka parmeńska lub hiszpańska serrano. Nie jest to wcale trudne.

Szynka dojrzewająca – prosty przepis

Suszona szynka dojrzewająca może być bardzo smaczna. Trzeba tylko dość mocno ją doprawić, by była naprawdę aromatyczna. Ważne jest także zastosowanie odpowiedniej ilości soli, żeby mięso było dobrze zawekowane i zachowało się na długo. Jak zrobić szynkę wieprzową dojrzewającą?

  • 1,2 kg szynki,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1/3 szklanki soli jodowanej,
  • majeranek, świeży pieprz, słodka papryka

W podobny sposób można przygotować inne rodzaje mięsa. Najlepsza będzie szynka wieprzowa lub wołowa, wędlina drobiowa w ten sposób raczej się nie sprawdzi.

  1. Szynkę opłucz, oczyśc z błonek, osusz ręcznikiem.
  2. Zasyp mięso cukrem i ubijaj dłonią, by wbić kryształki pomiędzy włókna mięsa.
  3. Przykryj mięso folią aluminiową i wstaw do lodówki.
  4. Co osiem godzin odlej soki i przewracaj mięso na drugą stronę. To powinno trwać 2 dni.
  5. Wyciągnij szynkę i spłucz z cukru pod bieżącą wodą.
  6. Osusz ręcznikiem papierowym i zasól. Ubijaj dłonią, żeby sól weszła między włókna.
  7. Powtarzaj odlewanie soków przez 2 dni.
  8. Zasyp szynkę przyprawami – najlepiej dość obficie.
  9. Przełóż szynkę do woreczka wędliniarskiego i zawieś w przewiewnym miejscu.
  10. Szynka powinna wisieć sześć lub siedem dni. Po tym czasie powinna być sucha i nadawać się do jedzenia.

Jeśli szukasz więcej inspiracji kulinarnych, sprawdź także ten artykuł z przepisem na szynkę peklowaną gotowaną.

Szynka długodojrzewająca – przepisy z dodatkami

Przepis na szynkę z czosnkiem

Nieco czosnkowy smak szynki dojrzewającej może być strzałem w dziesiątkę. To naprawdę świetne połączenie, a dodatek przyprawy sprawia, że mięso ma wyjątkowy zapach.

  • 1,2 kg szynki wieprzowej,
  • po 1/3 szklanki soli i cukru,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka czosnku w proszku,
  • 4 ząbki czosnku

Do wędliny możesz dodać także nieco innych przypraw, na przykład aromatycznych ziół. Najlepiej sprawdzi się majeranek, ale nadaje się także suszona pietruszka i zioła prowansalskie. Warto użyć suszonych przypraw, dzięki temu można zrobić naprawdę pełną smaku wędlinę.

  1. Umyj szynkę. Oczyść ją i usuń tłuszcz i zasyp cukrem.
  2. Ubijaj mięso tak, by cukier dostał się między włókna.
  3. Przykryj mięso folią aluminiową i wstaw do lodówki.
  4. Co osiem godzin odlewaj soki.
  5. Po dwóch dniach opłucz szynkę i dodaj sól. Powtarzaj odlewanie soków co 8 godzin.
  6. Zasyp szynkę przyprawami. Zrób nożykiem niewielkie dziurki w mięsie i umieść tam ząbki czosnku.
  7. Przełóż mięso do woreczka i zawieś w przewiewnym miejscu na 6-7 dni.

Szynka wędzona dojrzewająca z jałowcem

Smak, który nieco przypomni polskie tradycyjne wędliny, to właśnie jałowiec. I w tym wypadku się świetnie sprawdzi. Z jałowcem często przygotowywana jest polędwica, jednakże szynka wieprzowa także dobrze się sprawdzi. Jak zrobić mięso w ten sposób?

Szynka dojrzewająca krojona w plastry i przepis na szynkę, wolno dojrzewająca
Szynka dojrzewająca, czyli przepis na szynkę, w tym szynka wolno dojrzewająca
  • 1,2 kg szynki wieprzowej,
  • po 1/3 szklanki soli i cukru,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka pieprzu,
  • kilka ziarenek jałowca,
  • majeranek lub inne zioła

Szynka będzie suszyła się nieco krócej, ponieważ można ją uwędzić. Dzięki temu będzie bardzo trwała. Należy jednakże przechowywać ją w lodówce lub w jakimś chłodniejszym miejscu. To już jednak nie będzie szynka parmeńska, tylko bardziej szwarcwaldzka.

  1. Umyj i oczyść mięso.
  2. Natrzyj mięso cukrem jak wyżej i umieść w misce. Odstaw do lodówki.
  3. Odlewaj wodę co 8 godzin, po dwóch dniach wymień cukier na sól i postępuj tak samo.
  4. Zasyp mięso przyprawami i jałowcem rozkruszonym w moździerzu, powieś w woreczku w przewiewnym miejscu na 3 dni.
  5. Wędź szynkę na ciepło około 70 minut.

Szynka dojrzewająca – różne rodzaje mięsa

Suszona szynka wołowa – przepis

W ten sam sposób można przygotować szynkę wołową. Jest naprawdę smaczna! Do tego najlepiej sprawdzi się ligawa, będzie najdelikatniejsza. Oczywiście możesz przygotować wędlinę na wszystkie wyżej wymienione sposoby. My przedstawiamy przepis na mięso doprawione kolendrą i rozmarynem.

  • 1 kg ligawy wołowej,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1/3 szklanki soli kamiennej,
  • 5 ząbków czosnku,
  • po ½ łyżeczki pieprzu, kolendry i tymianku

Całość możesz urozmaicić zapachem rozmarynu – będą do tego potrzebne pojedyncze gałązki świeżego ziela. Dzięki temu mięso będzie miało niezrównany aromat. Aż się prosi na kanapki!

  1. Umyj i oczyść mięso. Natrzyj cukrem i wklep kryształki między włókna mięsa.
  2. Wstaw szynkę do lodówki i co 8 godzin odlewaj nadmiar wody.
  3. Po 2 dniach opłucz cukier i dodaj sól.
  4. Rozgnieć czosnek w prasce.
  5. Po 2 dniach regularnego odlewania soków, natrzyj mięso przyprawami.
  6. Włóż mięso do woreczka i powieś w przewiewnym miejscu.
  7. Po 6-7 dniach szynka jest gotowa do zjedzenia.
  8. Przechowuj w lodówce, zawiniętą w papier.

Wędlina dojrzewająca z karczku

Podobną wędlinę można zrobić także z karkówki. Karczek idealnie się do tego nadaje, jest jednak nieco bardziej tłusty i trzeba przechowywać go w lodówce.

  • 1 kg karkówki,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1/3 szklanki soli kamiennej,
  • po ½ łyżeczki pieprzu, majeranku i rozmarynu

Przygotowanie karkówki jest identyczne, jak we wcześniejszych przepisach. Mięso jest dość soczyste, więc jeśli wody w miseczce zbiera się dużo, możesz nieco dłużej potrzymać natartą solą karkówkę w lodówce. Czas suszenia w tym przypadku także wynosi 6-7 dni. Możesz zastosować nieco czosnku lub włożyć do woreczka świeże gałązki różnych ziół.

ikona podziel się Przekaż dalej