Szynka duszona w plastrach

Podstawowy przepis na szynkę duszoną w plastrach jest bardzo prosty. Wystarczy znaleźć dobrą szynkę wieprzową bez kości i dobrze zamarynować mięso. Dzięki temu będzie kruche, miękkie i soczyste. A do tego szynka będzie we wspaniałym sosie, który jest po prostu przepyszny. Idealnie sprawdza się w zestawie z kaszą i ziemniakami, dobrze sprawdza się także z warzywami, na przykład przygotowanymi na parze marchewkami baby.

  • 1 kg szynki,
  • po 1 łyżeczce majeranku, papryki czerwonej ostrej i słodkiej,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka mąki

Przygotowanie mięsa jest błyskawiczne. To danie, które powinno znaleźć się w menu każdej rodziny – smaczne, szybkie i naprawdę nieszczególnie kaloryczne. Szynka w sosie własnym to dobry sposób na przemycenie w diecie zdrowej kaszy.

  1. Przygotuj marynatę do mięsa – wymieszaj wszystkie przyprawy z olejem.
  2. Mięso pokrój w plastry, posmaruj marynatą i odstaw co najmniej na 30 minut.
  3. Podsmaż z obu stron plastry mięsa na złoty kolor.
  4. Zalej 2 szklankami wody i podduszaj przez dłuższą chwilę do miękkości mięsa.
  5. Zaciągnij sos mąką.

Szynka wieprzowa duszona w piwie

Szynka wieprzowa lub cielęca duszona w piwie to strzał w dziesiątkę. Przepisy na takie danie są bardzo proste, a w zasadzie wszystkie mięsa wieprzowe dobrze marynują się w piwie. Nie tylko szynka bez kości może się udać w ten sposób, więc możesz sięgnąć po obojętny rodzaj mięsa.

  • 1 kg szynki bez kości,
  • 1 cebula,
  • 250 ml piwa ciemnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki oleju,
  • liść laurowy,
  • pieprz i sól

Dzięki dodatkowi piwa mięso staje się kruche, a przy okazji mocno aromatyczne i nieco słodkawe. W czasie podduszania z piwa wyparuje cały alkohol i mięso będzie miało słodowy smak. Szynka w piwie nadaje się zarówno na obiad, zwłaszcza podawana z ziemniaczkami lub warzywami z wody, jak i na przystawkę czy jako danie imprezowe.

  1. Szynka cielęca lub wieprzowa powinna być pokrojona w plastry.
  2. Natrzyj ją solą, czosnkiem i pieprzem. Odstaw co najmniej na 30 minut.
  3. Mięso poobsmażaj po obu stronach na złocisty kolor.
  4. Dodaj poszatkowaną w paski cebulę i masło.
  5. Wlej miód, dodaj listek laurowy.
  6. Duś przez co najmniej 20 minut do miękkości mięsa. Szynka w piwie powinna mieć złocisto-brązowy kolor.

Piwny sos nie wymaga zaciągania mąką, możesz po prostu polać nim ziemniaki i mięso. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na szynkę pieczoną w piekarniku?

Szynka duszona w winie – przepisy

Duszona szynka w winie czy w sosie winnym to także klasyczny i niezwykle smaczny przepis. To wytworna potrawa, która świetnie sprawdza się do wielu różnych dań. Wystarczy odrobinka wina, żeby danie było naprawdę delikatne i smaczne. Dzięki duszeniu szynka w plastrach staje się miękka i dobrze komponuje się z warzywami z wody czy delikatną sałatką.

  • 0,7 kg szynki wieprzowej,
  • 2 małe cebule,
  • ¾ szklanki białego wina,
  • ½ łyżeczki pieprzu, przyprawy do mięs, kminku i ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku
Szynka duszona bez kości w sosie własnym z dodatkami oraz przepisy kulinarne

Dzięki takiemu zestawowi przypraw powstaje wspaniała, delikatna szynka w sosie własnym. Jest on idealny do kaszy jęczmiennej lub jaglanej. Szynka w takiej wersji to idealne rozwiązanie na świąteczny stół. Zwłaszcza, że jej wykonanie nie zajmuje ani za dużo czasu, ani nie wymaga poświęcenia uwagi.

  1. Umyj szynkę i pokrój ją na plastry.
  2. Cebule obierz i pokrój na piórka.
  3. Szynkę natrzyj przyprawami z każdej strony.
  4. Podsmaż na oleju na złocisty kolor, dodaj cebulę i chwilkę podsmażaj.
  5. Podlej całość winem i duś do wyparowania alkoholu i zmięknięcia mięsa.

Polecane do wyrobu mięs domowych!

Szynka duszona w plastrach z pieczarkami - przepis

A może skusisz się na szynkę w sosie z grzybami? To nie jest wcale takie trudne! Najlepiej oczywiście smakują grzyby leśne, borowiki i prawdziwki, ale jeśli nie masz takiej możliwości, zastosuj po prostu pieczarki. W takiej wersji szynka w sosie także jest niezwykle smaczna.

  • 1 kg szynki wieprzowej,
  • 0,8 kg pieczarek,
  • 1 mała cebula,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki,
  • po ½ łyżeczki pieprzu i papryki mielonej ostrej,
  • 1 łyżka mąki pszennej

Danie idealnie sprawdza się w wielu wersjach. Z pieczarkami najlepiej smakuje podane z kaszą lub ryżem. Z grzybami leśnymi najlepiej nadaje się kasza jęczmienna perłowa lub po prostu gotowane ziemniaki.

  1. Umyj szynkę i pokrój ją w plastry.
  2. Dopraw mięso z każdej strony i odstaw na 30 minut.
  3. Podsmaż mięso z każdej strony na złoty kolor.
  4. Obierz pieczarki i pokrój je na ćwiartki lub ósemki.
  5. Dodaj pieczarki do mięsa i podsmażaj razem.
  6. Zalej całość 1,5 szklanki wody.
  7. Duś na małym ogniu około 20-30 minut do miękkości mięsa.
  8. Zabiel sos mąką. Od razu podawaj.

Tak przygotowana szynka jest smaczna także ze względu na to, że przechodzi zapachem pieczarek. Biały sos także smakuje wybornie – jego smak możesz podkręcić, dodając trochę świeżej natki pietruszki. Polej nim obficie mięso i kaszę lub ziemniaki – to będzie prawdziwy przysmak.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 97,1% czytelników artykuł okazał się być pomocny